25.1.2014 14:50:47 M a 1
Re: Strava bez lepku, kravského mléka, vejce a masa
My teda takovou dietu nemáme, ale i tak máme dny bez lepku a bez mléka, vajíčko nejím i tak :). Doporučím Zdeňka Kolláriková - 50 receptů ...
Klasicky rýže, pohanka a jáhly jsou bezlepkové, takže cokoliv z tohoto. Třeba jahelník (ono to drží i bez vejce, vyzkoušené, když doma nebylo :)), rýže, zeleninka na másle a maso, nebo rybí kousky, nebo mořské potvory s různými kořeními je to tak na deset základních obměn.
Mléko se dá nahradit náhražkovými mléky jak koupenými, tak třeba mandlové nebo makové s dobrým mixérem jdou udělat doma (namočí se mandle nebo mák a druhý den se rozemele na padrť a přecedí). Tohle my nepoužíváme, není potřeba, ikdyž u dcery mám podezření na intoleranci, takže možná na tom skončíme taky.
Těch jídel je tolik... my tak vaříme několikrát týdně.
Za mě základ knihy od té Kollárikové - mých 50 nej receptů nebo tak nějak, pak Biokuchařka Hanky Zemanové - tam jsou většinou zajímavé bezmasé, lze poměnit suroviny za bezlepkové varianty, a hodně jídel je tam bezlepkových atd.
Hodně zajímavých je na FB ve skupine RAW - jsou to vitariáni, jedí jen ovoce a zeleninu, žáden lepek, žádné mléko, maso... tam je přehršel jídel, informací, pomazánek, sušených chlebíků bezlepkových, jako inspirace myslím super :).
A tím se člověk dostane k dalším odkazům a informacím. Internet je jich plný. Spousta těch bezlepkových a bezmléčných receptů třeba chutná i manželovi, který je zarytý "masař a mlékař" :). Takže si člověk i pochutná. Za mě odrazový můstek asi Hanka Zemanová a její Biokuchařka.
Odpovědět