| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Bezlepkový kváskový chleba

 Celkem 18 názorů.
 Simeona+3 


Téma: Bezlepkový kváskový chleba 

(27.10.2014 18:16:54)
Dcerce byla nedávno diagnostikována celiakie, jsem v bezlepkovém pečení nováček. Založila jsem si bezlepkový kvásek z pohankové mouky a upekla první chleba, vypadá krásně, voní hezky, a je to taková mokrá bramborová buchta (podle chuti). Nakynul dobře, jsou v něm krásné bubliny, ale chuť katastrofa. Podotýkám, že dceři to nevadí, ale já se s tím nechci spokojit. Nemáte někdo prosím nějaký osvědčený recept ? Pekla jsem z pohankového kvásku, zadělávala Jizerkou, dala jsem trochu oleje a jednu menší vařenou bramboru (recept jsem našla na Cuketkovi v diskuzi, brambora byla moje iniciativa - četla jsem, že bezlepkové pečivo se hodně drobí- no, můj chleba teda ani náhodou).
Díky.
 A. 
  • 

Re: Bezlepkový kváskový chleba 

(27.10.2014 18:41:04)
to ti udělala ta brambora, zmokrovatělo to, jinak MM přidává různé koření a bylinky do chleba, takže třeba anýz, fenykl, kmín a další, aby to mělo nějakou chuť a vůni
 angrešt 


Re: Bezlepkový kváskový chleba 

(27.10.2014 18:52:46)
Jo, asi ta brambora, zvlášť, pokud byla lojovatá, moučnaté tomu těstu prospívají víc. Jinak s přistrouháváním brambor do bezlepkového chleba mám doboru zkušenost, ale právě při použití normálních skutečných mouk. Když se to smíchá s Jizerkou, tak se to míchá vlastně nikoli s moukou, ale se škrobem, a tak se to stává blemcavým.

Drobivost bezlepkového pečiva ( o které jsem psala na Cuketku) se týká opravdu těch mletých obilovin, Jizerky ne.
 angrešt 


Re: Bezlepkový kváskový chleba 

(27.10.2014 18:50:12)
Nepeču zatím z kvásku (možná výhledově budu, ale teď mám dost fofr kolem kojence a šašit s kváskem se mi nechce), peču z droždí. A nepoužívám Jizerku ani nic podobného, činí to pak pečivo o dost méně kvalitním, je v tom pak strašně škrobu, v Jizerce tvoří škrob většinu hmoty.
Peču především z pohankové mouky (té dávám tak 2/3), dosypávám jinými moukami - jahelnou, rýžovou.... Chleba chutná na bezlepkovost poměrně dobře, konzistenci má úplně dobrou. Mám na facebooku fotku, tak ji zkusím vložit.

 Martina, 2 kluci 


Re: Bezlepkový kváskový chleba 

(27.10.2014 19:22:48)
Vidíš, já to mám opačně - droždí pořád musím hlídat, zato kvásek hodina sem, hodina tam...ráda s ním pracuju :-)
Jinak moc díky za postup v tvé kuchařce na kváskový chléb, dovychytala jsem díky němu konzistenci a práci s těstem a výsledkem je pohádkový chleba. peču jen z žitné mouky a jsou s ní daleko větší starosti než bývaly s pšeničnou.

A k tématu - použila bych pro začátek nějakou směs na bezlepkový chléb, chce to hodně experimentovat, než člověk dostane do ruky ten postup. Já nejraději peču z pohankové s rýžovou, popř. jáhlovou...nejradši míchám druhy. Drobivost beru jako vlastnost :-)
 angrešt 


Re: Bezlepkový kváskový chleba 

(27.10.2014 19:30:27)
Díky, ale původním autorem receptu na kváskový chléb v mé knížce je pan Cuketka :-)(recept je použit s jeho souhlasem, poskytl mi i fotku).

Já na kvásek teď nejsem dost konsolidovaná. Musím totiž vařit nejen bez lepku, ale i bez mléka, vajec a soji, a je to fakt fuška. Zároveň totiž staršímu synovi a manželovi vařím celkem normálně, resp. vejce a mléko jim nevynechávám, takže skáču mezi tlupou kastrolů...a ještě kvásek do toho, to by mi tak scházelo ~t~

Taky mi kdysi trvalo, než jsem bezlepkové pečení vychytala. Ale hlavně, když už starší mohl přejít na lepkové, tak pro sebe peču minimálně, nedělá mi zas takový problém si přenastavit hlavu na primárně bezlepková jídla a nevyrábím zbytečně moc náhražkových produktů. Akorát si teda peču na svačiny mimo domov, to se hodně špatně něco transportuje. A to pak taky peču hlavně na pohankovém základu a přidávám další mouky podobně jak Ty.
Ale říkám si, že nebudu kojit věčně, takže až skončím, tak se přežeru žitným chlebem, bagetama, hovězíma steakama a parmazánem ~:-D
 anemon 


Re: Bezlepkový kváskový chleba 

(27.10.2014 20:51:26)
Bramboráky máme dokonalý, místo mouky dáváme polentu, jsou žlutý a křupavý.

Začínám mít hlad.
 Ambrosie 


Re: Bezlepkový kváskový chleba 

(6.11.2014 11:06:21)
Ja jsem ted objevila vyborny smesi do pekarny, od firmy 4fitness. Maji ehsop. Maji tam i smesi na knedliky a podobne. Chleba je chutove uplne super, nadychany a dlouho vydrzi cerstvy, navic cenove to vyjde bezvadne. Muzu doporucit.
 Simeona+3 


Re: Bezlepkový kváskový chleba 

(27.10.2014 20:02:07)
No možná jsem to trochu překombinovala, ona dcerka obecně moc nejí přílohy, nejen chleba (ten asi podvědomě, že jí nedělal dobře), ale ani rýži nebo brambory. Jasně že je jednodušší vařit bezlepkově, tam nemám problém, ale ty snídaně a večeře trošku problém budou. Dcera nerada jogurty, kaše (i když už jsme dlouho nezkoušeli), ořechy, syrovou zeleninu, vejce. Svačiny vyřeším ovocem, napeču buchty, ale nějak nevím co jí jinak nabídnout. Asi skonšíme u rýžových chlebíků se šunkou.

Angrešte, ještě dotaz, prosím- všude čtu, že i sebemenší stopa lepku vadí. Takže mám fakt pořídit dvojí vařečky a prkýnka atd.? Připadalo mi to trochu přehnané, ale čtu to všude a i ty jsi to někde zmiňovala...
 angrešt 


Re: Bezlepkový kváskový chleba 

(27.10.2014 20:18:21)
Hele, já teď docela snídám husté polévky, schovávám si je od večera, na zítra na ráno mám zrovna králičí se zeleninou. To by nesnídala?

Vadí i stopy lepku, u celiakie. Tj. mělo by být dvoje to nádobí, kde se stopy můžou držet. Na hladkém nádobí typu talířů se to nemá kde chytit, ale prkýnka, vařečky, prostě věci s rýhami...ano, měly by být dvoje.
Já tohle zatím řešit nemusím, protože u nás nejde o celiakii, ale o alergii na lepek, tedy naprosto jinou nemoc, kde je to individuální a u nás naštěstí zatím tyhle stopy nevadí.
 Simeona+3 


Re: Bezlepkový kváskový chleba 

(27.10.2014 20:04:23)
Můžu dotaz, kde se sežene jáhlová mouka ? Nikde jsem ji zatím neviděla, pravda, do centra do zdravé výživy se nedostanu. Výhledově uvažuju o zakoupení mlýnku na obilí, abych si mohla mlít vlastní rýžovou, pohankovou i jáhlovou.
 angrešt 


Re: Bezlepkový kváskový chleba 

(27.10.2014 20:22:13)
U nás ji mají právě ve zdravé výživě, mám dojem, že ji mívají i v globusu. Vozím si ji taky z Německa. Mám ji ráda, je chuťově taková evropská, narozdíl od rýžové, která jídla chuťově háže vždycky trochu do Asie.
 anemon 


Re: Bezlepkový kváskový chleba 

(27.10.2014 19:45:49)
Angrešte - vložila bys, prosím, recept?

 angrešt 


Re: Bezlepkový kváskový chleba 

(27.10.2014 20:14:41)
Já to peču od oka, ale až budu přístě péct, tak to zvážím a dám pak recept na web nebo aspoň facebook. Tak cca pozítří, hádám.
 anemon 


Re: Bezlepkový kváskový chleba 

(27.10.2014 20:19:18)
Díky, pohanka mi vyhovuje z bezlepkových surovin nejvíc.
 anemon 


Re: Bezlepkový kváskový chleba 

(27.10.2014 20:53:55)
A díky za přijetí do přátel ~x~
 Simeona+3 


Re: Bezlepkový kváskový chleba 

(27.10.2014 20:54:59)
Díky za tipy, kdyby se někdo ještě chtěl podělit s receptem, budu ráda !

 angrešt 


Re: Bezlepkový kváskový chleba 

(29.10.2014 19:04:26)
Tak už jsem dala slíbený recept na web http://www.celorocnikucharka.cz/podzim.html#chlebbezl

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.