KarlítKa |
|
(4.1.2015 16:49:54) Možná pro někoho samozřejmost, ale u nás neřešitelný problém. Předškolačka odmítá pít čistou vodu a v podstatě téměř jakékoliv neslazené pití. Nechápu, kdy a kde vznikl problém, ještě jako batole vodu samozřejmě pila bez problémů.
Nyní pije pouze čaj slazený medem ev. cukrem, mléko nebo slabé kakao. Šťávu vypije pouze pokud je opravdu sladká, "obarvená voda" zůstane bez povšimnutí. Minerálky pije velmi málo, spíše na návštěvě, protože domů to nekupuji. Džusy vůbec nepije, ty jí nechutnají.
Už jsem vyzkoušela snad všechno. Sami s manželem pijeme především vodu a dcera vidí, že je normálně pitná a neumře se po ní. Je schopná celý den nepít, pokud nedostane k pití to, co sama akceptuje. Napadá vás, jak na ní? Co pomohlo u vás? takové to "nechat jí, až dostane žízeň" nefunguje, je schopná skončit na infuzích /máme za sebou/ a doslova se vysušit. Je velmi umanutá a tvrdohlavá. Nyní řeším tak, že jí hodně vývarů a polévek, ale např. ze školky se vrací pravidelně totálně vysušená. Poradíte?
|
Kreaty |
|
(4.1.2015 16:57:10) vodu by samozřejmě měla pít, je to základ ... minerálky bych jí nabízela, české minerálky mají velmi vysokou kvalitu a jsou výtěčné, ale nemůže zase pít jen ty, to také není zdravé, snažila bych se jí nalákat na nějakou hezkou flaškou na pití a do té bych jí vodu stáčela
|
|
libik |
|
(4.1.2015 17:03:32) tohle je cesta k celoživotnímu odporu k vodě, dej jí napít co chce a nedramatizuj to.
|
|
zlatana |
|
(4.1.2015 17:04:27) A co je proboha špatného na slazenem čaji?
|
KarlítKa |
|
(4.1.2015 17:09:08) tak špatného je na tom to, že má v katastrofálním stavu zubní sklovinu
|
Natašenka |
|
(4.1.2015 17:13:55) Na sklovinu je ale dobré čistit zuby ne? Mé dítě pije pouze sladké a zuby má v pořádku, ale tedy čistím je.
|
|
zlatana |
|
(4.1.2015 17:14:13) Tak to snad nemá jen z čaje. U nás se nikdy nepila voda, ani v původní rodině a zuby máme v pořádku. Spíš bych zvýšila dohled při zubní hygieně. Chodí dcera k zubní hygienistce? To taky pomáhá.
|
Luc. |
|
(4.1.2015 17:52:04) Tady přece nejde jen o zuby. Ano cukr má škodlivý účinek na zuby, na dásně, ale také na žaludek, na střeva a vůbec celou zažívací trubici, způsobuje střevní poruchy, hnilobné procesy ve střevech, může způsobit zánět střev, nadměrná konzumace může způsobit některé typy rakoviny, srdeční onemocnění. Prostě cukr neumí naše tělo zpracovat a při nadměrné konzumaci poškozuje orgány. A vemte si, že cukr je obsažen téměř ve všech potravinách, tak proč ho proboha ještě přidávat? Proč učit děti na sladké? K čemu to je dobré?
Já považuju bílý cukr za jed a také tak k němu přistupuju. Když už musím něco přisladit tak sáhnu po medu nebo fajn je například sirup agave. Bílý cukr doma vůbec nemáme, nepotřebujeme.
Co se týče zakladatelky, nějak jsem nepochopila proč dcera skončila na kapačkách. To jste doma zkoušeli kdo dýl vydrží a tys jí kromě vody nedala pít vůbec nic až to s ní seklo?
|
Yuki 00,03,07 |
|
(4.1.2015 18:00:55) Luc, můj děda miloval cukr, měl koně a pro koně i pro sebe míval v kapsách kostky cukru, křoupali to spolu :) přesto měl děda svoje zdravý zuby do smrti, no a ano, umřel sice na rakovinu, ale bylo mu 82 let
já bych to tak nehrotila, myslím, že všeho s mírou a tělo si řekne, co potřebuje
|
Luc. |
|
(4.1.2015 18:03:54) však jsem psala že nejde o zuby, třeba tu rakovinu děda dostat nemusel
|
Yuki 00,03,07 |
|
(4.1.2015 18:05:49) nemusel, nebýt Černobylu, to je ale o něčem jiným
jinak v 82 letech už jde snad o jiný věci než o to, že celý život miloval cukr
|
|
. . |
|
(4.1.2015 18:07:25) Luc., "třeba tu rakovinu děda dostat nemusel" ty jsi teda drsná. Já jsem většinou na NSS (tedy množství sacharidů pod 50 - 80 g na den), ale tohle bych si napsat nedovolila
|
Yuki 00,03,07 |
|
(4.1.2015 18:08:46) zavání to fanatismem
|
|
Epepe |
|
(5.1.2015 7:40:48) Ale jdi. Nenapsala "určitě" a "nedostal", ale "třeba" a "nemusel".
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(4.1.2015 18:21:33) Kdyby nechroupal cukr, mohl tu být do 150-ti.
|
Hanka | •
|
(4.1.2015 18:28:20) Kdepak, zemřel by zemřel mezi dvěma kliky, provedenými z podporu ležmo za rukama, dosáhnuv stáří 48 let.
|
|
Natašenka |
|
(4.1.2015 18:29:21) Jojo, to mohl, ale zase měl sladkej život
|
|
|
kreditka |
|
(5.1.2015 11:04:48) njn vždy´t ve 82 letech byl mladík že.. kdyby nepozřel cukr byl nejspíš nesmrtelný
|
|
|
|
Natašenka |
|
(4.1.2015 18:04:40) Luc a co bys jí dala teda napít, když je cukr jed? O tom se tu celou dobu bavíme, ty tu uděláš přednášku o škodlivosti cukru, což nikdo nepopírá, ale pak se hned divíš, že dítě skončilo na kapačkách...
|
Luc. |
|
(4.1.2015 18:09:30) Natašenko, ale já jsem psala, aby jí tu šťávu dávala, pít musí, a postupně pomalu ubírala na sladkosti. Dále 100% džus, ředěný napřed 1:3 a postupně 1:2. Může pít doma odšťavené čerstvé ovoce. Přisladit čaj medem nebo agave sirupem a postupně ubírat.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(4.1.2015 18:13:33) já čaj s medem nedokážu vypít, je tam chuť, která mi strašně vadí, klukům chutná, mně ne
a co se týká třeba aspartamu v pití, to je věc, která mě strašně štve, dají tam cukr a aspartam nebo jiný sladidlo, je to pak přeslazený, ale hlavně, zase je tam pachuť čehosi, co nedokážu pozřít
takže pokud děcku chutná cukr, dala bych mu ho, ale třeba postupně ubírat, pokud to teda přehání s množstvím, ale jinak nevidím důvod k pití čisté vody, pokud není zdravotní omezení
|
|
|
|
Lída+4 |
|
(4.1.2015 18:31:47) Medem ani sirupem z agáve to nevylepšíš, tím sirupem naopak spíš uškodíš víc.
|
Luc. |
|
(4.1.2015 18:33:38) proč myslíš?
|
|
Luc. |
|
(4.1.2015 18:49:25) Lído+4
nevím jestli znáš sirup agave, je to sirup na bázi fruktozy, takže nechápu, jak jsi myslela to, že se jím spíš uškodí.
Kopíruju:
V podstatě se jedná o sladkou šťávu z kaktusu, která vytéká z listů po jejich naříznutí. Obsahuje velké množství fruktózy, menší množství glukózy a sacharózy. Sirup má nízký glykemický index a je vhodný také pro diabetiky. Velmi dobře se tráví, podporuje metabolické funkce, čištění krve a má protizánětlivé účinky. Při použití stačí malé množství, podstatně menší oproti cukru, medu nebo obilnému sladu.
|
Kreaty |
|
(4.1.2015 18:50:54) Luc. určitě to je dobrý nápad!
|
|
. . |
|
(4.1.2015 18:52:30) Jo, tak to bude ta fruktóza, to je docela blbý sacharid, pravda...
Též kopíruji: "Vysoký příjem fruktózy má za následek stimulaci hormonu ghrelinu a kyseliny močové, což není žádoucí. Ghrelin je totiž zodpovědný za pocit hladu a kyselina močová je podezřelá z účasti na vzniku kardiovaskulárních chorob, fruktóza nepodléhá trávení, vyšší dávka fruktózy zvyšuje inzulínovou rezistenci
Více zde: http://www.naturopatie-brno.cz/toxiny-karcinogeny/fruktoza/
|
|
Lída+4 |
|
(4.1.2015 19:26:45) Luc, právě o tu naprosto zbytečnou fruktózu jde. Pro organismus je daleko horší než glukóza.
|
Luc. |
|
(4.1.2015 20:00:19) To je fakt, s tou fruktozou souhlasím. Ale i tak si myslím, že je agave "zdravější" než bílý cukr. Zdravější je v uvozovkách, protože slovo zdravé se s fruktozou tluče. Nejlepší a nejzdravější je nesladit ničím.
|
|
|
|
. . |
|
(4.1.2015 18:51:33) Lído, to mě taky zajímá, ten sirup z agáve - prosím co je s ním špatně? Přidávají ho do raw bio dobrot, které považuji za minimalizující závadnost požívaného. Nemusím je jíst, ale zrovna jich tu mám pár balení od ježíška, který ví jak si na "zdravou" stravu potrpím...
|
Bouřka |
|
(4.1.2015 19:05:22) Slupko, něco k agávovému sirupu je třeba tady http://www.foodrenegade.com/agave-nectar-good-or-bad/, ale je to teda anglicky. Stručně shrnuto, není to zrovna přírodní sladidlo, získává se technologickým procesem ze škrobu v kořeni. Dál mu tam vyčítají hodně vysoký obah fruktozy, která ve výživovém směru reprezentovaném autorkou není pokládána za nic zdravého.
|
. . |
|
(4.1.2015 19:09:26) Bouřko jj, už jsem to našla, dík (dá se získat i přírodně a věřím, že v raw bio ňamkách takový je, ale zůstává ta potíž s fruktózou - tu jde ovšem již také o absolutní množství, které je v 10 g kakaové kuličky minimální )
|
|
|
|
|
|
Dana |
|
(5.1.2015 12:50:36) Čaj je naopak pro zuby dobrý, protože obsahuje fluoridy. Slazený čaj také není zrovna na závadu, nejhorší jsou slazené a ještě kyselé nápoje. Obecně sladké nápoje nejsou pro zuby to nejhorší, to spíš ulpívající sladké zbytky potravy. Někomu prostě obyčejná voda nechutná a nemá zase takový pocit žízně, aby se donutil ji pít. Já jsem to samé, raději bych vydržela celý den nepít, než se napít obyčejné vody.
|
Lída+4 |
|
(5.1.2015 13:36:05) Já zas už musím mít fakt velkou žízeň a k dispozici nic jinýho, abych pila něco tak nedobrýho, jako je třeba cola.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(5.1.2015 13:43:03) cola je dobrá tak na spravení zkaženýho žaludku, po lžičkách a dohromady pár deci, rozhodně ne jako pití (teda taky si ji někdy dám, asi tak 1-2x za rok)
|
Lída+4 |
|
(5.1.2015 13:55:29) No já si ji nedám, pokud mám jinou možnost.
|
|
|
|
|
|
Mamča + 4 ♥ |
|
(4.1.2015 17:18:43) Tak to buď čistit zuby, nebo pak to má z ATB ( byla či je nějak častěji nemocná ? ).
|
Natašenka |
|
(4.1.2015 17:21:46) Mamčo, nám zubař vždy řekl, že prostě léky na to působí minimálně. ATB jsme měli několikrát , věčný nemoci , ale zuby můžeš vyčistit i po těch ATB. Prostě vykotlaný zuby jsou ze špatnýho čištění. Jasný, někdo má sklony ke kazivosti, tak opět více čistit a pak chabé vyjímky mají zuby špatné, ale to by zubař poznal.
|
Mamča + 4 ♥ |
|
(4.1.2015 17:24:48) Natašenko.., moje děti jen 1x měly ATB a to nedávno 9ti letka kvůli oboustrannému zánětu středouší, takže nemohu posoudit, nemají je nijak kazivé. Jen nějakvím, že po větších dávkách ATB se zuby kazí ( slyšela jsem )...jak to doopravdy, netuším. A to kkolikrát si zapomenou ( nechcou ) ty zuby vyčistit. To pak musím nastoupit já a vyčistit jim to, i v tomhle věku...
|
Natašenka |
|
(4.1.2015 17:29:15) Já jsem se toho právě strašně bála a vždy i mama mi říkala, že má tolikrát ATB, že bude mít zažený zuby ať to pořádně čistím atd. Když jsem to řekla u zubaře, tak mi řekl to, co jsem napsala.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(4.1.2015 18:27:43) Zubní sklovinu ničil tetracyklin, ten se snad už dneska nedává, aspoň ne na běžný infekty.
|
Hanina | •
|
(4.1.2015 18:39:27) Tetracyklin ovlivňoval i zuby u plodu. Moje matka měla v těhu opakované záněty ledvin, léčené právě tetracyklinem, a obě děti máme zvýšený sklon ke kazivosti zubů.
|
|
|
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(4.1.2015 17:25:42) Natašenko, na problém se synovou sklovinou přišel až zubař specialista ve fakultní nemocnici, do té doby několik zubařů, včetně dětské zubařky ale ne specialisty stoomatologa, to brali jako špatný čištění a kdoví jakou chybu, ale až toho dětskýho specialistu napadlo, co to je, teda spíš on to poznal takže bych se v případě většího problému se zubama snažila dosrat k někomu, kdo si s tím opravdu umí poradit
|
Mamča + 4 ♥ |
|
(4.1.2015 17:27:06) "snažila dosrat k někomu" pěkný překlep .....
|
Yuki 00,03,07 |
|
(4.1.2015 17:29:27)
aspoň vidím, že to někdo čte :)))
|
Mamča + 4 ♥ |
|
(4.1.2015 17:30:40)
je to takový jasný, rázný a výstižný
|
Yuki 00,03,07 |
|
(4.1.2015 17:35:05) no ale je fakt, že když mi s rok a půl malým děckem jedna zubařka řekla, že ona neví, druhá, že mu vytrhá všechno, než to bude bolet a třetí že ho ani nechce do péče, tak jsem byla i hodně nasraná :)))
nakonec jsem našla dětskou stomatologickou kliniku při fakultní nemocnici v Olomouci a všechno jsme zvládli, přišel asi o dva nebo tři zuby, přestaly ho bolet, teď je má všechny absolutně v pořádku, je mu skoro 12 - takže on si fakt každý zubař neumí poradit se vším
přitom ta původní zubařka je stará zkušená, dobrá, neznám nikoho, kdo by u ní nebyl spokojený, mně spravovala zuby po jiné zubařce, od té doby jsou v pořádku, ale s tímto si neporadila
|
|
|
|
|
|
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(4.1.2015 17:23:43) a co na tu sklovinu říká zubař? malý dítě si nezničí sklovinu sladkým pitím pokud pak npormáně zuby čistí, jestli má problém se sklovinou (náš prostřední měl špatně založenou), tak na to ani čistá voda k pití nepomůže
a nenapadlo tě třeba, že jesli má problém se sklovinou, má zuby citlivý a pak odmítá studenou vodu? kakao je teplý, čaj je teplý, nebo aspoň to má pokojovou teplotu, ale voda je studená a může jí to vadit
zkus to probrat se zubařem, proč má sklovinu špatnou a co s tím, tím bych začala
|
zlatana |
|
(4.1.2015 17:27:06) Yuki,to je dobrý postřeh. Studená voda na citlivé zuby je opravdu nepříjemná.
|
Mamča + 4 ♥ |
|
(4.1.2015 17:28:05) tak jako horká....ledová je sviňa, mám problém aj já..., horké mi nevadí, ale pro děti to může být zabiják...
|
|
|
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(4.1.2015 20:59:04) eleonoro.. mám podobný exeplář doma. krom problémů s jídlem nepije nic neslazeného.. tedy spíše do nedávna nepil. a co je na tom nejvtipněšjí, jako jediný z dětí měl mléčné zuby krásné bez kazu.
U nás je problém manžel, ten neslazeného taky nevypije nic. Já piju neslazené vše. Piju vodu, čaj i kafe, bez cukru. Jediné co si někdy dám je minerálka nebo džus, to ale ředím vodou. Výjimečně kofolu, když si koupí manžel, ale zase dám si dva cm a do toho vodu. Ani mi to slazené nechutná. Nejstarší syn taky pil jen sladké a protože pije dost málo, tak jsem mu taky dávala.. ne teda jupíky kubíky.. ale prostě vodu se šťávou, lehce oslazený čaj. Manžel jim toho tam lije hafo.. u nás zabralo v létě, to mi poradila dr do vody dávat plátek citronu nebo pomeranče. ne že by tedy syn už slazené nepil.. ale pije už i vodu, ovocný čaj bez cukru.
Jinak ještě jeden čas si dával do čaje stévii.. ta není kalorická, je přírodní a osladní fakt hodně..
já šťávu taky ubírala postupně.
A nejmladší zase pije jen lehkou štávu, minerálku, ředěný džus a kakao. Vodu občas taky.
manžel by ale samotnou vodu nevypil. A jinak teda nechápu, že ti nepije ve školce, protože to nepijou zase moje děti, že to je příšerně přeslazené, stejný problém jsem měla s dětma v nemocnici, bylo to sladké, že se to pít nedalo. Takže pokud tvoje dcerka ráda přeslazené, ve školce by jí to mělo chutnat.
jak píšou holky nedramatizovala bych to, cukr ubírala postupně, třeba to zrovna její tělo teď potřebuje tak si o to říká a dala jí pít co má ráda.. postupně to upravovala a nedělala z toho divadlo, pokud už skončila na kapačkách, tak si moc dobře uvědomuje že to je zbraň proti tobě.
|
|
|
Luc. |
|
(4.1.2015 17:09:53) zlatano, zeptám se jinak. Co je dobrého na cukru?
|
zlatana |
|
(4.1.2015 17:16:18) Je příjemný na chuť.Zdravemu člověku v rozumné míře neuškodí.
|
Luc. |
|
(4.1.2015 17:28:17) Zlatano, já se tě neptám, jestli tě cukr chutná Mě třeba nechutná, já bych sladký čaj nepozřela), ptám se co je na něm dobrého nebo chceš-li zdravého.
|
Natašenka |
|
(4.1.2015 17:32:33) Tak nikdo nepíše, že je cukr zdravej, ale je rozhodně zdravější, než dítě na infuzích ne??? A zakladatelka píše, že infuze mají za sebou a pokud tedy takhle stávkuje a matka si s ní v tomhle neví rady, tak je lepší jí dát sladké pití, než 3 dny nic...
|
. . |
|
(4.1.2015 17:35:05) Natašenko, no a na to ty napíšeš, že ji má malá omotanou, že nakonec to své dostane Hledá se řešení jak naučit dítě pít vodu, když cesta "nedám ti sladké, dostaneš žízeň a voda ti přijde vhod" nezabralo.
|
Natašenka |
|
(4.1.2015 17:42:26) Ano Slupko, vysvětlím, trochu ironie jsem do toho vložila.....
Dítě se nenapije vody za žádnou cenu, je předškolního věku...napadá mě pouze jedno, že to dítě má nějakou poruchu, protože takové dítě už by tak silný vzdor mít nemělo. Nebo mě napadá pouze, že se nenapije ničeho jiného proto, ž eví, že maminka jí dá sladké... další věc, už se někomu stalo že dítě chodí ze školky vysušené? Nevím, jak je to myšleno, proto jsem se ptala nepřipadá mi to normální, snad jen nějaká hypochondrie matky, nebo nedovedu si představit vysušené dítě...
Další, matka chce aby dítě pilo vodu, tak ho přivede do stavu, že jde na infuze, no dobrý takhle metoda selhala, matce to očividně prošlo , ale dítě stejně dál vyžduje sladké...zde mě opět napadají pouze 2 věci, matka už nechce dítě na infuze, tak dítěti ustoupí...to je to, co jsem psala.... a nebo další věc (ironie) dítěti se natolik líbila infuze, že chce další..
|
|
|
|
zlatana |
|
(4.1.2015 17:34:00) Luc,ptala jsi se k čemu je cukr dobrý a já ti odpověděla. Chutná mi a já chci,aby mi jídlo a pití chutnalo.Zdravý tolik není, ale vyloženě škodlivý taky ne.Rozhodne je to méně nebezpečné než dehydrovane dítě na kapackach.
|
|
Hanka | •
|
(4.1.2015 17:36:07) Je to zdroj energie. A je normální a v pořádku nějaký konzumovat i ve formě klasického cukru. Záleží na podílu, na celkovém složení stravy.
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(4.1.2015 17:37:38) Luc, když jsme se toho našeho zubaře zeptala, jestli mám synovi kvůli zubům omezovat sladký, řekl mi, že jestli nemá zdravotní omezení, třeba cukrovku, že rozhodně ne, protože to potřebuje, potřebuje mít zdroj energie - samozřejmě v rozumné míře
takže kvůli zubům jsme omezili jen jedinou věc - po čištění zubů už jen čistou vodu - kterou ovšem odmítal pít s tím, že "voda je pro kapry"
|
Luc. |
|
(4.1.2015 17:56:44) Ano Yuki, sacharidy jsou zdrojem energie a rozhodně není dobře je vynechávat. Ale určitě to nejsou sacharidy ve formě bílého cukru. Zdrojem sacharidů je například ovoce, zelenina, rýže, brambory, luštěniny, těstoviny, celozrnné pečivo atd. Není třeba konzumovat sladkosti
|
|
|
. . |
|
(4.1.2015 17:38:37) Luc., ty, jako vzdělaná a zkušená výživová poradkyně, jsi nikdy neslyšela o tom, že většině lidí sladká chuť chutná? Že ji mají rádi? Že to má jakési vývojové kořeny (sladké nebylo jedovaté a signalizovalo rychlou využitelnou energii)?
|
Luc. |
|
(4.1.2015 17:58:00) Slupko
"Luc., ty, jako vzdělaná a zkušená výživová poradkyně, jsi nikdy neslyšela o tom, že většině lidí sladká chuť chutná?"
Ne to jsem opravdu neslyšela.
|
. . |
|
(4.1.2015 18:01:22) Luc., to mi teda pověz, proč se spousta lidí tím sladkým pořád tak cpe?!?
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(4.1.2015 18:02:08) Luc, ona ta sladká chuť je lidem fakt blízká, ochutnalas někdy mateřský mlíko? a pak se děcko přestane kojit a má pít vodu - no to jistě :)))
|
Luc. |
|
(4.1.2015 18:05:07) jo ochutnala jsem mateřský mlíko, je sladký Kojila jsem dítě 2,5 roku a pil a pije čistou vodu bez problémů, sám si ji natočí, když má žízeň.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(4.1.2015 18:07:59) noa můj malý napřed pil jen sladký a teĎ jen nesladký, asi mu tenkrát chutnolo něco jinýho než teď, co na tom?
sladký mlíko, proč asi? aby byla energie, a děcko je kojený do 2 let, přibližně, a pak najednou o cukr přijde a dostává jen zdravou stravu, není to blbost?
není přece nutný sladký úplně odpírat, jak říkám, všeho s mírou
|
|
Natašenka |
|
(4.1.2015 18:11:23) Luc mé dítě taky pilo jen vodu asi až do 5 let, pak napiš jo. A věř, že jsem ho na sladké neučila.
Naše spotřeba cukru je za rok tak cca kilo, když sem tam něco upeču. V zimě přiznávám dávám do čaje med, spotřebujeme tak 3 sklenice...
šťávu u nás nenajdeš, nebýt reklam, tak ani nevím jak vypadá flaška sirupu... no a moje dítě nechce pít vodu... já jsem ho to neučila
|
Yuki 00,03,07 |
|
(4.1.2015 18:14:57) my máme sirupy domácí, když musí být kupovaný, je to sladká voda, ale než nepít, radši to
|
|
Luc. |
|
(4.1.2015 18:16:36) Moje dítě je starší a je na vodě. I do školy dávám do lahvičky čistou vodu a kolikrát si natáčí další.
|
. . |
|
(4.1.2015 18:20:05) ...a?
|
Luc. |
|
(4.1.2015 18:22:27) To byla reakce na Natašenku.
|
. . |
|
(4.1.2015 18:36:03) No to jsem si všimla, že je to reakce na Natašenku, ale k čemu ta informace, že tvoje dítě pije vodu, jako je? Zajímavé je, že některé dítě piju vodu normálně, a pak přestane, nebo že vodu nechce, a pak ji pít začne. Ale pokud je vodové zřejmě od přírody a trvale, nezkaženo rodiči ani školkou, tak k čemu taková informace při hledání řešení je?!? (moje dítě pije vodu od 5 let běžně, jako diabetik I. typu jí ani nic moc jiného nezbývalo, do té doby tak co bylo po ruce, asi i tu šťávu, mohu se tím tady prsit jako výchovným úspěchem, ale šlo to samo = dala jsem k pití vodu, vypila ji )
|
Luc. |
|
(4.1.2015 18:40:12) Ona mi napsala tohle: "Luc mé dítě taky pilo jen vodu asi až do 5 let, pak napiš jo."
a na to jsem reagovala
|
. . |
|
(4.1.2015 18:45:28) Luc. ahá, jako že máš napsat, až bude tvému dítěti 5... to mi nedošlo, omlouvám se (brala jsem to jako překlep - že Natašenky dítě pilo vodu, teď už nepije, žádný další význam...).
|
Luc. |
|
(4.1.2015 18:46:03) v pohodě
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dáša 2 kluci+ holčička |
|
(4.1.2015 18:11:28) Moje dítě skoro až do roku a půl nevzalo do pusy jinou tekutinu než mateřské mléko, když si poprvé dala čaj, jásali jsme. Umělé mléko ani neokusila, vodu taky ne a tak fungovala jen s oslazeným čajem a vodou se sirupem a to musela být hlídána aby pila a taky aby čurala, ráno jsem musela trvat na vyčurání doma, protože ve školce by klidně celý den nešla. Taky typ dítěte, co by klidně radši uschlo, než by se napilo něčeho, co jí nechutná.
|
|
Bouřka |
|
(4.1.2015 18:14:52) Tak moje dítě vodu od samého začátku mělo rádo a to bylo ještě 2 roky souběžně kojeno. Na žízeň jí samo začalo dávat přednost. Ne že by rád nepil něco sladkého, ale bere to spíš jako mlsání, když má žízeň, chce vodu nebo neslazenou minerálku.
|
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(4.1.2015 18:04:55) Luc, kdyby pro naše tělo nebyla sladká chuť důležitá, asi těžko by ji naše chuťový pohárky dokázaly vnímat tak intenzivně, já vím, že dřívější rozložení a 4 chutě už neplatí, ale pořád je fakt ,že vnímáme sladkou hodně intenzivně
|
JiBi* |
|
(4.1.2015 19:20:08) Yuki, nechci tady polemizovat o cukru, jen chci dodat, že řídit se podle chuti může být hodně zavádějící. Lidem chutná tolik věcí, které prokazatelně nejsou nejen zdravé, ale vyloženě škodlivé.
|
. . |
|
(4.1.2015 19:51:43) JiBi, Yuki odpovídá v zásadě na otázku Luc., co je na cukru dobré - tedy chuť. O tom, zda je cukr zdravý a zda je dobré se ohledně kvalitní stravy řídit chutí (v současné společnosti značně dezorientovanou) řeč není.
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(4.1.2015 20:03:21) JiBi, ale když nám něco nechutná, tak to jíst prostě nebudeme, to jen děti do toho nutíme a ignorujeme jejich chutě
když dítěti nechutná čistá voda, al poje vodu se sirupem nebo trochu oslazený čaj, co je lepší? trvat na tom, že cukr je jed, který nám nesmí do domu a nebo dát dítěti dostatek tekutin?
jak jsme psala dřív, neteř dostávala k pití jen vodu, rodiče tvrdili, že ona pije jen vodu, nedávej jí nic jinýho. Přitom řešili, že pije strašně málo a že mívá zácpy. Pak začala chodit do školy a vodu, kterou si tam vzala, všechnu přinesla zase domů. dali jí do školy vodu se sirupem a ona to vypila všechno, od té doby pije vodu se sirupem a nemá zácpu a pití přestalo být tématem rodiny.
není ta snaha o zdravý životní styl za každou cenu trochu přehnaná?
"odezdikezdismus"
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(4.1.2015 20:46:00) Mně přišlo vždycky strašný nutit dítě jíst co mu nechutná, taky jsem to nikdy nedělala. A přesto z něho vyrostl neobézní jedinec s normálními stravovacími návyky a zdravými zuby.
|
|
|
|
|
|
Filip Tesař |
|
(4.1.2015 21:52:58) Vývojový kořeny to má, ono evoluční základ má ledacos, co není dvakrát zdravý. Nejde jen o cukr, ale třeba o taky o přejídání. Naši dávný předkové se občas přejedli, což v jejich případě znamenalo zhruba najíst se do zásoby, měli ale dost jinej pohybovej režim a občasný přejídání bylo vyvážený občasným hladověním. Argumentovat vývojovýma kořenama se dá jen tehdy, když chceš vysvětlit základ tý chuti na sladký - ale těžko tím argumentovat ve smyslu, že je to vlastně přirozený. Není, nežijeme v podmínkách evolučně přirozenejch pro náš druh.
|
Anni&Annika |
|
(4.1.2015 22:32:36) Filipe...a co cukry v ovoci? Ty prece prirozene jsou....nebo ne?
|
. . |
|
(5.1.2015 9:25:17) Nejsem Filip, ale... ovoce bylo vždy sezónní, relativně krátkodobá záležitost. Celoročně se nepojídalo.
|
Líza |
|
(5.1.2015 11:17:23) Ale jo, pojídalo. Jabka vydržely až do jara. To nemluvím o ovoci v zavařené formě, plné cukru ;)
|
. . |
|
(5.1.2015 12:29:05) Jabka. Ne již lesní plody, meruňky, švestky, atd... (a to ani nemluvím o tom, že se dnes i ve zdejších krajích ve velkém pojídají banány, mandarinky, hroznové víno... to nemůže dělat dobrotu). Jinak tedy se opět dostáváme na poněkud nejistou půdu onoho časového vymezení pojmu "dřív" nebo "kdysi", "původně", atd... Např. kompoty do "mého" dřív ještě nepatří
|
Alena | •
|
(5.1.2015 13:24:12) "že se dnes i ve zdejších krajích ve velkém pojídají banány, mandarinky, hroznové víno... to nemůže dělat dobrotu" ..Proc? Jsou na to nejake dukazy?
|
. . |
|
(5.1.2015 13:32:42) Často se vyskytujícíc alergie, prokázaná škodlivost fruktózy (v přiměřeném množství v ovoci je v pohodě, ovšem to jsou nějaká dvě jablka, ne půl kila tropického ovoce). Ovšem konkrétnímu jednotlivci to dobrotu dělat může, třeba má zrovna "buňky" na tropické ovoce - nějaké geny předků na nich vyvinutých a/nebo rychlé spalování čehokoli...
|
Alena | •
|
(5.1.2015 13:38:59) "Často se vyskytujícíc alergie" ... nezlob se, to prece neni zadny dukaz. Mne tyhle teorie pripadaji zvlastni. V minulych stoleti presidlilo mnoho stredoevropanu do jinych svetovych pasem a na zadne informace o vetsich travicich problemech techto skupin jsem nikde nenarazila.
|
. . |
|
(5.1.2015 13:53:54) No jo, máš pravdu, "tvrdý" důkaz to není, ale mně zase celkem k pocitu, že spousta skupin rozhodně potíže má stačí, že celá euroamerická společnost má vysoký výskyt obezity a různých potravinových alergií, případně přímo nemocí souvisejících s přijímanou potravou. Tebe to třeba nechává v klidu a přesvědčení, že se tedy obecně stravujeme docela dobře, mně už to stačí ke zkoušení, na jaké stravě při dlouhodobé aplikaci je mi dobře fyzicky i psychicky, a hlavně se mi dobře běhá To je jen o přístupu, potravinové toleranci (třeba mě z některých cizokrajných jablek "pálí" koutky rtů a po bramborách je mi těžko), a taky chuti experimentovat s výživovými směry. Navíc mám dceru s DM I. typu (má ji 16 let), tak přemýšlím nad jídlem obecně asi více, než je zvykem...
|
Lída+4 |
|
(5.1.2015 13:56:31) Ovšem euroamerická společnost jako celek se dost přežírá. To bude ten hlavní zdroj problémů.
|
|
Martina, 3 synové |
|
(5.1.2015 13:58:14) Afroamerická, africká a asijská populace má s obezitou naprosto stejné problémy jako kdokoli jiný: pokud mají přístup k nadbytku levného jídla, začnou se přežírat a tloustnou. Všichni bez rozdílu. Dokonce i zvířata.
|
. . |
|
(5.1.2015 14:03:11) Souhlas. Sleduji ale sobě blízké skupiny, tedy Evropu a co se z ní přestěhovalo do Ameriky. Myslím si, že přežírání není jen otázka objemu, ale i volby složení jídla, a jednou ze součástí problému jsou i nepůvodní potraviny.
|
Filip Tesař |
|
(5.1.2015 14:55:11) " má s obezitou naprosto stejné problémy jako kdokoli jiný: pokud mají přístup k nadbytku levného jídla, začnou se přežírat a tloustnou. Všichni bez rozdílu. Dokonce i zvířata."
"Myslím si, že přežírání není jen otázka objemu, ale i volby složení jídla, a jednou ze součástí problému jsou i nepůvodní potraviny."
No jo, zkus dát poníka, s metabolismem přizpůsobeným chudý pastvě, na vysetou bojínkovo-jílkovou louku a uvidíš, jaká z něj za půl roku bude funící koule s schvácenýma kopytama... A stejně bude žrát a žrát. Lidská intuice je v tomhle stejná, akorát si lidi můžou rozumově říct, že to budou hlídat.
|
|
|
|
Alena | •
|
(5.1.2015 14:01:44) "stačí, že celá euroamerická společnost má vysoký výskyt obezity a různých potravinových alergií, případně přímo nemocí souvisejících s přijímanou potravou."
Tak za to snad propana nemuzou mandarinky? Spis to mnozstvi konzumace a ruzny sajrajty. Chapu, ze nekomu nemusi delat dobre brambory ci citron, ale nepobiram tu obecnou teorii, ze by se melo jist jen to, co tu jedli predkove pred dvema tisici lety. Pokud te pali jablka z jine casti sveta, tak to bude spis nez "radikalne jinym " druhem, tim ze jsou osetrovany kdecim, bay vydrzely tu cestu.
|
. . |
|
(5.1.2015 14:05:29) " tim ze jsou osetrovany kdecim, bay vydrzely tu cestu." no a to je další věc - proč by mělo ovoce (a jakákoli potravina) cestovat bůhvíodkud a být na tu cestu bůhvíjak ošetřováno?!? K čemu to je dobré? ...vyjma toho, že nám to chutná
|
Yuki 00,03,07 |
|
(5.1.2015 14:08:33) mně třeba cizí jabka nechutnají, ale lidem obecně chutnají krásný věci, jíme i očima a bohužel je dost lidí, kteří naše jabko utržený čerstvě ze stromu v životě neochutnali, když v jabku uvidí červa, vyhodili by i všechny ostatní "nakažený" ze stejnýho pytlíku - takovým chutnají cizokrajný naleštěný umělotiny
|
. . |
|
(5.1.2015 14:12:04) No, Yuki, to máme stejně. Lepší jablko ze stromu u nás s vetknutou kvalitní bílkovinou (nebo takové maliny nadívané), než jasně zelená jablka z billy. Ale tedy pokud mohu, tak se zrovna této bílkovině raději vyhnu
|
|
|
Alena | •
|
(5.1.2015 14:10:39) Tak nekomu to asi chutna a tudiz se to proda. Ale o to nejde, ja se prece jen ptam, jestli jsou nejake realne dukazy skodlivosti "nepuvodnich potravin" nebo je to jen vira.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(5.1.2015 14:12:47) nepůvodní potraviny - brambory, rajčata, paprika, kukuřice - jistě, někdo to nesnese, ale staly s součástí našeho jíelníčku, stejně jako se stávají jiný věci
|
|
. . |
|
(5.1.2015 14:15:45) Spíš než vírou bych to nazvala pocitem. (plus ty pro mě "podezřelé" skutečnosti, které pro tebe podezřelé nejsou)
|
|
|
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(5.1.2015 14:06:20) cizokrajný jabka jsou umělohmotný už od pohledu, vypadají krásně, ale jíst se to nedá jabka za to nemůžou, kdo ví, co s nima ale dělají, aby vypadaly takto a vydržely tak vypadat i měsíc po převozu přes půl Zeměkoule skladování a převážení v jakýchkoliv podmínkách
|
Lída+4 |
|
(5.1.2015 14:21:54) Tak na to skladování a převážení úplně stačí inertní plyn, ten s tím jabkem nic závadnýho neprovede (už proto, že je inertní).
|
Yuki 00,03,07 |
|
(5.1.2015 16:20:08) je fakt, že inertní plyn neuškodí, ale něčím to stříkají, aby jabka nebyly červivý, náš místní sadař nestříká ničím, svoje jabka prodává sám s tím, že nemáme kupovat moc, ale radši častěji, co se mu přestane líbit, to zmoštuje, má podmínky pro skladování, kde se to nekazí, ale doma v teple to nevydrží ani dva týdny - jsou absolutně nechemický narozdíl od těch, který si koupíš v obchodě a jsou to ty krásný umělohmotně vypadající i chutnající, plný kdoví čeho, aby se nekazily
|
|
|
|
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(5.1.2015 13:46:00) slupko, alergie jsou na kde co, dokonce i na zdejší ovoce nebo zeleninu, já s mými jižanskými kořeny v kombinaci se severskými můžu fakt všechno a v libovolné kombinaci, ale jahody jsou tady původní a alergie na jahody je tu častá hodně, tím to nebude
mimochodem v jahodách je spousta cukru a zuby nic nevyčistí líp než kilo jahod denně, to pak očistí i sklovinu, když se nepřestane včas, ale ne cukr z jahod, ale kyseliny - jahody mají ideální kombinaci sladkýho a kyselýho
|
Lída+4 |
|
(5.1.2015 13:56:00) Jabka jsou taky původní, a alergie na jabka je u nás rozšířená docela dost.
|
|
. . |
|
(5.1.2015 13:58:22) To by mě taky zajímalo, jak je to s těma jahodama: je ta alergie i na lesní jahody? Není to tím vyšlechtěním? (netvrdím že je, jenom možnost...) Mmch v jahodách zas tolik cukru není (relativně).
|
|
|
|
|
Líza |
|
(5.1.2015 13:59:59) A sušený ovoce do tvýho dřív patří? To je sladký jak cumel a celoroční.
|
Alena | •
|
(5.1.2015 14:03:01) Kdyz jsme prave u toho "cumlu" - materske mleko je taky hodne celorocni :)
|
|
. . |
|
(5.1.2015 14:07:24) Sušený ovoce v malém množství v pohodě (musí se s ním šetřit, žejo ). jako já nejsem žádnej zažranej paleolitik nebo cokoli jiného, ale připadá mi, že na tom něco je, a proto zkouším a nalézám
|
Yuki 00,03,07 |
|
(5.1.2015 14:11:39) u nás se sušeným ovocem šetřit nemusí, sušíme sami doma, a vždycky to tak bylo, už moc generací, vlastně kam paměť nejstaršího člena rodiny sahá, a určitě sušení ovoce nebylo nápadem praprababičky, taky ona to musela považovat za něco, co patří do vybavení domácnosti, takže předpokládám, že v naší rodině se sušený ovoce považovalo za normální součást obživy (i když ne jako chleba, samozřejmě, spíš jako mlsání) už před minimálně 150 lety, kdy tato praprababička byla malá holka
|
. . |
|
(5.1.2015 14:12:47) Tak tak, mlsání
|
|
|
|
|
|
|
Anni&Annika |
|
(5.1.2015 11:29:34) No slupko nevim...ale rekla bych, ze prvni plody byly uz od pozdiho jara/leta do pozdniho podzima...ja tim nemyslela zrovna vinne hrozny ci svetsky na podzim. Rekla bych, ze cukry neobsahuje jen jeden druh....tudiz bych rekla, ze o sladkem uz nase telo nejakou dobu vi. Co takovi sberaci bobuli, ci jak se tem pravekym lidem rikalo
|
Yuki 00,03,07 |
|
(5.1.2015 11:40:05) a co teprve v teplejších oblastech, kde je ovoce celoročně
s takovým přístupem bysme mohli taky zakázat ovoce, jeden banán na den stačí, pokryje všechny cukry a víc není potřeba a je to dokonce ke škodě organismu
taky v bramborách i obilí jsou škroby, takže to je taky zbytečně moc cukru pro tělo
zbývá mi z toho maso :) to by šlo, jenže tuk se taky mění na cukry
tak teĎ už snad jen ta čistá voda
s přeháněním se nikdy nedojde moc daleko, chce to použít rozum
|
. . |
|
(5.1.2015 12:47:06) Jinak teda proč "zakázat" - si to normálka volím. Skutečně zbývá maso, vejce, ZELENINA (na tu jsi zapomněla, to jsou ti sběrači kořínků...)), trochu tuku, trochu sezonního místního ovoce, ořechy. Případně jogurty, tvaroh, sýry. Ale rozhodně bych to nikomu nepřikazovala nebo něco nezakazovala, to je mi cizí. Jen fakt když tu něco doporučuje výživová poradkyně docela bych uvítala, když už tu znalost má, ať se o ni podělí, napíše zdůvodnění. Takové ty výkřiky "sacharidy jsou nutné!" vedle "bílý cukr je jed!" jsou přesně to "zakazování" (a přikazování), které je mi protivné. přečtěme si argumenty, zdůvodnění, zkušenosti, ...a zkusme, co bude sedět nám, našim dětem, a přemýšlejme i, co může nenápadně dlouhodobě škodit, aniž si toho zavčasu všimneme.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(5.1.2015 13:41:14) nojo, zelenina, ale třeba meloun je samý cukr a je to taky zelenina, brambory jsem už zmínila, tam je zase hromada škrobu, hrášek - plno cukru a škrobu, a chroupat pořád jen kedlubny a mrkev taky nejde, i když v kombinaci s libovým masem bych to asi vydržela mnohem dýl než moje peněženka :)))
|
|
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(5.1.2015 11:41:13) Anni, ale zrovna švestky jsou celoroční - povidla byly dřív běžnou součástí jídelníčku, sušený švestky taky a o slivovici ani nemluvím
|
. . |
|
(5.1.2015 12:35:24) Jo, s těma sušenýma švestkama to je pravda
|
|
|
. . |
|
(5.1.2015 12:34:37) Jasně že tělo o sladkém ví, a jako rychlý zdroj energie se hodí, a vitamíny se hoděj, ale jak správně píšeš - postupně bylo vždycky něco, ne pořád všechno včetně jižních plodů.
Yuki, o bramborách bychom také mohly pohovořit, ale celkem to k ničemu nepovede, protože ve výsledku nakonec každému holt sedne trochu (dost) jiná strava. Tvým klukům po ránu nejlíp sladké kakao, mně vajíčka (bez pečiva) a neslazený čaj. Nemá smysl se dohadovat, co je lepší, protože obojí je výborné právě pro toho, kdo má ozkoušeno, že mu to dlouhodobě svědčí
|
Yuki 00,03,07 |
|
(5.1.2015 13:38:50) no a přesně proto, že každýmu sedne něco jinýho, je blbost děcku zakazovat sladký pití a dívat se na to, že radši nepije nic než čistou vodu
|
|
|
|
|
|
. . |
|
(5.1.2015 9:14:56) Ano, Filipe, argumentuji chuť na sladké, nikoli zdravost pojídání sladkého.
|
Filip Tesař |
|
(5.1.2015 12:08:38) Nechtěl jsem se hádat, omlouvám se. Chuť na sladký je přirozená, tím spíš je potřeba si ji ohlídat, vzhledem k tomu, že momentálně jsou všude kolem zdroje sladkýho v nepřirozený koncentraci. Chce to hlídat toho víc taky proto, že jídlo nezkoumáme jen chuťovýma buňkama, jak známo, jíme taky očima (pes čenichem), tudíž máme i sklon cpát se něčím krásně barevným (zvlášť když je to navíc sladký) - pravděpodobně se to vztahuje i na obal.
|
. . |
|
(5.1.2015 12:23:45) Filipe nebrala jsem to jako hádání se, skutečně jsem jen upřesňovala, že jde o "přirozenost" obliby sladké chuti. Připadá mi absurdní, že výživová poradkyně si nevšimla, že většině lidí sladké chutná
Dnešní člověk opravdu nemá šanci volit intuitivně správné (zdravé, pro něj vhodné) jídlo, průmyslové úpravy, obaly, návyky od mala... nás zcela dezorientovaly. Nezbývá, než na to jít s rozumem a disciplínou, a často se obojího nedostává
|
|
|
|
|
|
Pruhovaná |
|
(4.1.2015 18:01:21) No má dobrou chuť, i když ne pro tebe. Taky pomůže při hypoglykemickém šoku. Asi i jiné pozitivum by se našlo.
|
|
|
|
libik |
|
(4.1.2015 17:19:46) cukr celkem ve všem, takže nevidím důvod, proč týrat dítě žízní, vyber něco tady
http://eshop.bionebio.cz/index.php?option=com_virtuemart&category_id=4&page=shop.browse&Itemid=2&vmcchk=1&Itemid=2
|
|
|
|