Lída+2 |
|
(19.8.2021 8:54:12) Roky jedině od Emanuela: http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Tiramisu
poprvé jsem to zkusila, když to vysílali asi za tři dny.
Ale změna před 3 lety, upeču si piškot 1cm vysoký. Dortový na plech a vykrajuju to do misky skleněné cca 30x40cm s víkem.
|
zerat |
|
(19.8.2021 12:08:53) Holky a nebojíte se salmonelózy z těch syrových vajíček? Já se tedy přiznám, že tiramisu dělám jen ze šlehačky, cukru, kávy, amaretta. Dávám 500g mascarpone, asi půl hrnku cukru - ten zamíchám do šlehačky a vmíchám do mascarpone. Udělám si kávu a do ní naleju Amaretto a v něm máčím ty cukrářské piškoty a vrstvím je do takových mělčích "pohárových" sklenic a nahoru nasypu kakao. Je jich z tohoto množství 6 a i bez vajec je tiramisu výborné.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(19.8.2021 12:28:35) Taky se bojím syrových vajec a do moučníku nedávám
|
|
Lída+2 |
|
(19.8.2021 12:38:58) ZErat, vezmu hodně čerstvé vejce a ne. A jen od určitého chovatele. Pokud je nemám . Prostě není.
Dostala jsem tiramisu ze šlehačky několikrát na různých místech, nějak mě to nenadchlo. A hlavně taková voda z toho tekla vlastně pokaždé.
A jednou jsem jedla z pomazánkového másla a rumu. To byl teda gastro zážitek.
A jinak pokud projde mascarpone, narvala jsem ho do bábovky. A ta teda byla.
A děláte si někdy domácí majolku? Nebo jak děláte bramborový salát? Ta je též z vajíček.
|
zerat |
|
(19.8.2021 12:51:01) Lído, já mám právě informaci, že domácí vajíčka jsou riziková, protože slepice nejsou většinou testované na salmonelu, kdežto vajíčka kupovaná by měla být od slepic testovaných. Nevím, kde komu, co v tiramisu teklo, ale naše je krásně tuhé a fakt chutné a dobré, rozhodně ne vodové. Já majonézu výhradně kupuji a převážně zn. Hellmann´s. Ze stejného důvodu jako nedělám ze syrových vajec dezerty, tak nedělám ani majonézu do salátu... Mám za to, že Angrešt tady kdysi psala, že používá nějaká speciální syrová vajíčka, ale k těm se asi běžný smrtelník nedostane
|
Lída+2 |
|
(20.8.2021 4:33:35) zerat, máme tu kousek chov slepic-slepičárnu, prostě si tam určitý den zajedeš. A hned to uděláš. Testy to má, protože se to najde v nějakém obchodě orazítkované.
Z domácích vajec jsem to nikdy nedělala.
Já jsem se fakt zařekla, že šlehačku příště odmítnu. Nerada kaluže vody pod piškotem. A je mi jasný kde se bere ta voda. Recept(kousek níž) kde je krom kafe dalších- 2dcl vody. To bude to co z toho každému kape. Já udělám kafe a doleju amaretem, žádná další voda.
|
zerat |
|
(20.8.2021 8:27:36) Lído, já mám z těch syrových vajec holt strach, ale ani nemám důvod dělat tiramisu jinak, protože doma máme kvalitní automatický kávovar s kvalitní kávou, který mi uvaří espressa kolik jen chci, vodou nemám potřebu nic dolévat, také přidávám amaretto. Ta voda, o které píšeš spíš bude podle mě záležitost spíš toho, že někdo nepoužívá správné cukrářské piškoty a nebo v té kávě ty piškoty nechává dlouho. Já dělám tiramisu z kvalitní 33% smetany a opravdu nám nikde nic neteče. Jo a tiramisu se sní max do 2 dnů, takže ani nezvodnatí.
|
|
|
|
|
susu. |
|
(19.8.2021 13:46:17) Lído, majonézu kupuju. Domácí jsem zkoušela jednou a prostě mi ta syrová vejce pocitově vadí. zvládnu je vaječném koňaku, kde si říkám, že to zabije ten rum.
|
Mirka77,Luky6/05,Míša4.11.07 |
|
(19.8.2021 15:44:59) Mně vadí v kupovaný ten cukr a ostatní věci. A to, jak je kyselá. Chuť vajec mám ráda. Mám ráda i syrový mletý maso. Ale s domácí je zase vopruz ta výroba, no.
|
|
Lída+2 |
|
(20.8.2021 4:38:52) susu., amareta je tam taky dost, teda já to tam leju. Jo má krapet míň % jak rum, ale 25% procent alkoholu, není nejméně.
My majolku doma moc neděláme, ale když jsem byla malá dělala se pořád, protože v obchodě nebyla. U nás na vesnici. Ve městě se to prý nesávalo. Manžel mi říkal, že oni ji vždycky kupovali. Ale vím, že se stávalo, že nebyla. A teda do salátu, který by se komplet snědl ten den bych to udělala s klidem.
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(19.8.2021 14:06:14) Nedělám domácí majonézu. Syrový vejce nejím v ničem. Salmonelu jsme doma měli a je to vopruz, z volskýho oka.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(19.8.2021 14:15:58) nás potkala salmonela jednou, kupodivu v tom nehrálo roli žádné syrové vejce, ale hamburgr ze stánku
|
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(19.8.2021 14:01:53) juillet, taky sníme spoustu syrových vajec... salmonela mě sice děsí, ale spočívá to max v tom, že to zakazuju dětem a nedávám oslabeným jedincům... tiramisu u nás není nijak žádané, ale malakov ano a to jsou taky žloutky - vždycky k němu peču ještě jeden "bezpečný" dort... no a tatarák, volské oko, občas nějaké krémy, vlastně i míchaná vajíčka jím s téměř syrovým žloutkem... nasčítá se to majonézu domácí dělám výjimečně a když tak teda mléčnou, nějak mi chutná víc...
|
susu. |
|
(19.8.2021 17:34:28) juilet, pro mě není nic horšího než tekutá míchaná vajíčka. A není to kvůli salmonele, ale mám je ráda opečená, jak tečou, je mi z nich blivno. Každý to má jinak.
|
|
|
|