TaJ |
|
(2.9.2021 23:44:50) Libiku, dočítám až teď...my jsme vlastně už od začátku, co jsme s manželem spolu, vařili spíš podle jídelníčku, jeden čas jsme ho mívali i přicvaknutý na lince, nebo někde na zdi...nám to vyhovovalo proto, že jsme podle něj rovnou i nakupovali, abychom na to měli všechno, někdy jsme jídelníček přizpůsobovali třeba surovinám, které měly být zrovna v akci - takové to "hele, budou mít květák za fajn cenu, uděláme obalovaný a ještě polívku, nebo čínu..." Bylo to fajn, že jsme nemuseli každý den přemýšlet, co budeme vařit a zároveň jsme vždycky na to které jídlo měli suroviny...navíc jsme to vymýšleli tak, aby něco, co zbyde, bylo využité do toho dalšího jídla (jeden den pečené kuře a další den ze zbytků masa rizoto, nebo jeden den uzené s čočkou a druhý den šunkofleky)...chápu, že někomu by se to možná zdálo moc "řízené", ale my jsme si tam dáváme jen jídla, které máme rádi...a taky jsme občas dělali nějakou změnu, stalo se, že jsme nakonec na tu věc neměli vůbec chuť, nebo jsme změnili program a byli jsme na jídle jinde...ale nebylo to zase každý týden... Dělali jsme to tak dlouhá léta...a vlastně to děláme doteď, akorát že už si to vyloženě nepíšeme na papír a často to už nevymýšlíme na celý týden dopředu, ale třeba na dva tři dny... Prostě tohle plánování jídla dopředu nám maximálně vyhovuje jednak kvůli nákupům, jednak kvůli tomu, že nemusíme pořád přemýšlet a kombinovat, co uvařit...taky se tím celkem dobře ušetří a využijí se případné zbytky...a u nás se vaří denně obědy i večeře...všichni tři obědváme i večeříme doma, já tedy některé dny jsem v práci, ale tam si zase nosím právě to jídlo s sebou, manžel je po poledni doma a syn už od loňska na obědy ve škole taky nechodí...takže každý den potřebujeme mít pro všechny jídlo k obědu i k večeři...a kromě letních veder nejsme moc ochotní se spokojit jen se studenou večeří
|
libik |
|
(2.9.2021 23:57:45) TaJ, to je hezké. A vaří i manžel?
Já mám v životě docela štěstí na chlapy, ale ne na kuchaře. První manžel i něco uvařil, ale byl to takový kulinářský obřadník, vařil jenom věci, co takzvaně stály za to (a ještě k tomu v divné časy). Milovaný manžel byl dobrý v hlídání času na vajíčko na hniličku a věděl, kde koupit nejlepší feferonový salát. No a Peťka jede slaný koláč nebo těstoviny s koupenou neapolskou a parmezán
|
TaJ |
|
(3.9.2021 0:07:01) Libiku, děkuju, ano vaří i manžel, občas i víc, než já...ono to ani jinak moc nejde, když já jsem vždycky dva dny za sebou víc než 12h z domu a pak mám dva dny volno...každý druhý víkend jsem vlastně pá-ne celý den pryč...a kdybych měla vařit v devět nebo o víkendu v deset večer, tak bychom asi moc nejedli...takže ty dny, co jsem v práci, tak vaří manžel a ty dny, kdy mám volno, tak zase vařím já, plus dost často něco sladkého upeču...ale manžel taky umí péct třeba bábovku apod., on umí vařit možná líp, než já. A taky máme každý ta "svoje" jídla, která umíme líp, než ten druhý...manžel třeba to kuře na paprice, já zase tu omáčku na špagety...už to máme tak nějak zaběhnuté, že něco vaří jen on a něco jen já...ale dost často vaříme i společně a šéfkuchař je zrovna ten, kdo dělá to "svoje" jídlo
|
libik |
|
(3.9.2021 0:23:09) TaJ, tak to je značka ideál. Já vařím ráda (když vařím), ale právě se mi nechce každý den Nevím, jestli můj jídelníčkový projekt vyjde, všichni už jsou v podstatě zvyklí se na to vaření nespoléhat a všichni jsou ještě navíc hrozně mlsní.
|
TaJ |
|
(3.9.2021 0:29:46) Libiku, tak my si to někdy taky usnadňujeme tím, že nevaříme denně čerstvě dvě různá jídla...někdy prostě k večeři upečeme pekáč šunkofleků a ty máme pak ještě druhý den k obědu...to děláme hlavně ty dny, co jsem v práci, aby s tím nebylo tolik práce...když mám volno, tak klidně uděláme oběd i večeři "čerstvou". A občas, když se nám fakt nechce, tak třeba vytáhneme z mrazáku krabičku omáčky a jen uvaříme přílohu...když třeba vaříme rajskou, nebo něco podobného, tak toho uděláme víc a část nakrabičkujeme do mrazáku...pak se to někdy hodí, když nestíháme, nebo se nám nechce, děláme jak krabičky, co stačí pro všechny tři, tak i malé, jednoporcové, které někdy využijeme třeba když si chceme udělat jídlo, které syn prostě jíst fakt nebude...tak jemu vytáhneme krabičku, uvaříme přílohu třeba stejnou, jako nám a je to
|
TaJ |
|
(3.9.2021 9:56:55) Romano, nevadí, my takhle mrazíme hlavně nějaké ty omáčky, třeba rajskou, nebo i svíčkovou, když ji jednou za uherský rok uděláme...a to se ohřáté normálně dá...vytáhnu z mrazáku a nemám pomalu rozmrazit v kastrolu, lehounce přejít varem a v pohodě...jinak druhý den ohříváme dost věcí - zapečené těstoviny, všechny omáčky (když je nemrazíme), i to rizoto, pečené kuře, rizoto, květákové placičky...polívky samozřejmě úplně v pohodě...něco ohříváme v kastrolu, u něčeho to jde blbě (třeba ty zapečené věci), tak ty ohřejeme v mikrovlnce...řízek se dá druhý den taky ohřát, i bramborová kaše...ale nejíme samozřejmě jen ohřáté věci, vždycky aspoň jedno jídlo denně vaříme čerstvé, když mám volno, tak často i obě, když jsem v práci, tak ohříváme, protože já si to beru a ohřívám v práci a manžel se synem doma...večeři si oni třeba udělají čerstvou a já si ji pak ohřeju, když přijdu...nebudou přece čekat s večeří do devíti nebo do desíti večer...
|
|
Len |
|
(3.9.2021 11:17:57) Ja teda mrazene jidlo taky nejim. V podstate uz zadne, asi krome kroket a hranolek. Mrazak mam na nanuky a na maso pro psy, na to bych potrebovala vetsi mrazak, ale ten neni kam dat. Jidlo rozmrazene a ohrate v mikrovlnce je moje kulinarske peklo, to uz nejsem schopna jist.
|
TaJ |
|
(3.9.2021 11:25:45) Len, my to rozmrazené jídlo neohříváme v mikrovlnce, to by se fakt nedalo...ale když třeba tu rajskou normálně dáš do kastrolu a pomalu ji na ohni rozehřeješ, tak já to teda nepoznám od té čerstvě uvařené...v mikrovlnce rozmražené ne, to se fakt nedá, to pak chutná úplně jinak...
|
|
|
TaJ |
|
(3.9.2021 16:30:53) Romano, chápu, každý jsme jiný...já třeba nemám ráda studený řízek...mě zase přijde, že si ten život zbytečně komplikuješ, viz třeba i vedlejší diskuze...jako by někdy nebyl komplikovaný i tak...
|
|
|
|
|
|
|