| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Příběhy řízkové

 Celkem 208 názorů.
 Monika 


Téma: Příběhy řízkové 

(5.11.2021 22:10:22)
Tak jsme si užili pěkný rodinný večer nad obalováním řízků. Obě děti mají před sportovním víkendem (kdoví, jestli ne posledním na bůhví jak dlouho), syn odjíždí brzy ráno na oba dny, dcera má turnaj jen zítra přes den, my s manželem během něho chystáme malý výlet. Takže se nám všem budou hodit řízky. Správně jsem nakoupila jak vepřové maso (nutné pro manžela, chce i syn), tak kuřecí (nezbytné pro dceru, syn si taky dá), ovšem jako vždy jsem ho nesprávně naklepala (manžel trvá na masu rozmláceném na tloušťku papíru), potom jsem zjistila, že strouhanka je plesnivá (to se mi dosud nikdy nestalo), proběhla diskuse o obalování do kukuřičné strouhanky nebo dokonce rozdrcených cornfalkes (líbilo by se dceři, syn a manžel proti, pro dnešek zamítnuto, namleta nová strouhanka ze starých rohlíků) a debata, jestli je možné osmažit synovy řízky ještě dnes, než půjdu spát (např. v 11), nebo se budou smažit v pět ráno a kdo to udělá (syn je ochoten si to udělat sám, já nejsem ochotná věřit, že to stihne společně se vstáváním a spol.) ... Takové vzrůšo, kvůli troše masa v obalu :-) Máte taky svoje řízkové rodinné spory nebo zvyky, přes které nejede vlak? Co ještě kromě masa děláte v trojobalu? Já mám moc ráda obalovaný květák, chutnají mi i žampiony a sýr, ale doma to dělám málo, spíš si dám tyto dobroty v restauraci. Úžasné jsou řízečky z lesních hub nakrájených na plátky, ale to je příšerná piplačka, to nám obvykle vyrobí moje mamka, když jsme v "sezóně hub" u ní, letos to bohužel neklaplo a ani sami jsme dost hub nenašli ...
 Evelyn1968,2děti 


Re: Příběhy řízkové 

(5.11.2021 22:28:18)
V trojobalu mám ráda všechno ~t~, jinak vepřové řízky nejradši rozmlácené jako papír a libové z kýty, že je to spíš jen ta strouhanka~;), děti mají rádi kuřecí, manželovi je to jedno, hlavně když nemusí vařit on.

Řízek se salátem a svíčkovou s knedlíkem bych mohla jíst pořád, teď mám na řízky strašnou chuť, tak dík ~t~
 Zasjaj. 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 7:42:34)
To mi pripomnelo, ze je doma v lednici jeden obrovskej rizek. Od nedele! Tak to uz je na vyhozeni. Ach jo
 A. Andrs 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 7:51:23)
Valkýro, já jsem asi přesně typ tvojí mámy, jak ji tady popisuješ. Asi ve všem.~;)
 Fern 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 9:38:42)
Taky mám ráda řízky,nicméně je nedělám často,volím jinou a snad ještě chutnější úpravu masa s rychlejší přípravou.

Nicméně tyto řízky s milimetrovou výší masa a se 3mm strouhanky oblibují třebas v rakousku,říká sr jim vídeňské, a já vždy u toho zurím,jak se může takhle zprasit původně tak dobře masko-je z toho nakonec jen tukem nasakla strouhanka. Přes celý talíř a to já teda fakt nemusím, pác kdyz řízek,tak chci alespoň 1cm vysoké maso;řízek mám totiž ráda především kvůli masu,ne kvůli strouhance~;)
 Mája+kluci 07, 11 


Re: Příběhy řízkové 

(5.11.2021 22:29:48)
V trojobalu dělám jednou za rok vánočního kapra :-)
Květák dělám z 99% na mozeček, pokud děti trvají na obaleném, koupím už obalený mražený, cenově vyjde snad líp než čerstvý a nemusím se prudit s obalováním ~j~
Obecně mi věci v trojobalu moc nechutnají a považuju je za dost nezdravé, takže to doma nepěstuju a tím nahrávám babičkám, které jsou pak jednou za čas za hvězdy, že udělají dětem řízky ~:-D win-win situace :-)
Smažený sýr (hermelín) si dám jednou za čas v hospodě, doma na pánvi by to stejně nebylo dobrý a vytekl by mi...
 Monika 


Re: Příběhy řízkové 

(5.11.2021 22:36:20)
No, jo, na vánočního kapra jsem zapomněla. To je tím, že v mé původní rodině se kapr na Vánoce nejedl, mamka ryby nejí vůbec a taťka o ně taky moc nestojí. Mívali jsme řízky, vinnou klobásu a jako zástupce ryby nějaké obalené filé ~;) U manžela se kapr jedl a když trávíme Vánoce s tchyní, tak ho pořád děláme. Smaží ho tchyně, já nedokážu pochopit, že ho dokáže, stejně jako řízky i jiná jídla, mnou považovaná za minutky, cmudit na pánvi třeba 30 - 40 minut, aniž by to spálila (a chutná to dobře). V případě, že jsme o Vánocích sami (střídá se ob rok), jíme neobaleného lososa (s bramborovým salátem) ~;)
 TaJ 


Re: Příběhy řízkové 

(5.11.2021 23:47:35)
Moniko, u nás doma se kapr jedl, ale nikdy mi to moc nechutnalo, manžel ho taky nemusí, takže jsme si pak sami zavedli na Vánoce kuřecí řízky a nebo přírodního lososa, pokud jsme měli chuť na rybu...naopak já zase třeba vůbec neznala jako vánoční jídlo vinnou klobásu, tu jsme doma nikdy na Vánoce nemívali...a tu teď zrovna děláme celkem často i během roku, syn ji miluje, takže pro nás je to takové normální jídlo, když chceme něco jednoduchého a rychlého:-)
 Monika 


Re: Příběhy řízkové 

(5.11.2021 23:51:19)
TaJ, my teď vinnou klobásu taky jíme běžně (tedy, pokud vím, vyrábějí ji jen v chladnějších obdobích roku, v létě ne) a i v dětství jsme ji jedli i jindy než o Vánocích (stejně jako ty řízky a filé).
Originální na Vánoce byl asi jen bramborový salát, ten se normálně přes rok nedělal (ale třeba babička kupovala hotový v lahůdkářství, takže u ní jsem ho měla, ale to bylo stejně v podstatě jiné jídlo)
 TaJ 


Re: Příběhy řízkové 

(5.11.2021 23:56:39)
Moniko, my bramborový salát děláme v podstatě taky skoro jenom na Vánoce...a pak ještě když máme třeba nějakou sešlost s kamarády a děláme chlebíčky, tak někdy uděláme domácí...ale dost často teda koupíme v Globusu, ten jejich chutná dokonce i synovi a to už je u nás co říct, on je dost podobný tomu, co děláme doma...ale bramborový salát třeba syn taky řadu let nejedl, možná tak kolem 9 let ho teprve začal jíst, jinak ani na Vánoce, dělali jsme mu vždycky bramborovou kaši, nebo brambory.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 0:07:16)
Vyrostla jsem za socialismu a klobásy jsem dlouho měla jen jako vánoční jídlo, stály se na ně v prosinci fronty od pěti od rána. Teď se dají koupit skoro pořád, ale jindy mě to nějak nenapadne, pro mě to je, jako bych si v létě ozdobila vánoční stromek. Ale v prosinci se jich můžu ujíst~;).

Poměrně nedávno jsem zjistila, že to není vánoční jídlo všude, ale jen v části republiky.
 TaJ 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 0:13:06)
Evelyn, já žiju od narození v Praze, moji rodiče taky prožili drtivou většinu života v Praze a klobásu jsme nikdy jako vánoční jídlo neměli, nebylo to u nás zvykem, míval jsme kapra a na Nový rok čočku apod., ale klobásu ne.
 Kaliope X 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 8:03:13)
Vinné klobásy jako vánoční jídlo jsou sudeťácké, převzaté jídlo. My je mívali široko daleko jediní, protože máti původem Sudeťák, ale normálně je kupovala, takže je asi jedli i další, ale o nikom jsme nevěděli a byli vždy za exoty.
Vinné klobásy jsou jediné, co mi v trojobalu chutná, ale mám je jen jako vánoční jídlo a přijde mi divné, že jsou k dostání i jindy.
Na výlety a dítku na závody u nás vedou tousty, bagety a těstovinový salát.
 Alena 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 8:13:31)
TaJ presne tak. Mam predky z nekolika casti republiky, siroke pribuzenstvo, ale za cele detstvi jsem se nedozvedela o existenci vinne klobasy. Ani ted ji nekupujeme.
 A. Andrs 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 7:49:54)
Evelyn, Valkýro klobásky na vánoce neobalené jenom opečené stočené na špejli potvrzuji. Lokalita předků Plzeň do 15 kolene a Bělá pod Bezdězem.
 Lída+4 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 18:57:32)
Mně je úplně jedno, co mám na Vánoce k jídlu - kapra nejím, bramborovej salát většinou taky ne, řízky pro mě jsou nouzovka, když v hospodě nemají nic kloudnýho. Kdybych si na Vánoce namazala chleba s paštikou, taky dobrý.


 Rodinová 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 19:01:15)
A je ti to jedno jen na vanoce nebo porad~:-D?
 Lída+4 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 19:12:52)
Obecně mi to není jedno, ale chci tím říct, že rozhodně nepotřebuju mít na Vánoce nějaký speciální jídlo. Když mám chuť na chleba s paštikou na Vánoce, nevidím důvod, proč si dávat něco jinýho. Kdybych měla zrovna chuť na palačinky, udělám si palačinky, atd.
 A. Andrs 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 7:58:56)
Majo, hermelín je docela umění. To není trojobal, ale dvanácti-obal. Hotový obalený dáš znova do mouky, vajíčka a strouhanky. Až není ani milimetr vidět. A pak je na to dobrý friták, měla jsem maličký kam se vešel přesně jenom jeden obalený hermelín. Vysokou teplotu a odhad na to, aby byl uvnitř tekoucí, ale neměl tendenci téci ven.
 Alena 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 8:09:48)
Na syr staci trojobal udelat dvakrat, hermelin je uplne v pohode, ten navic drzi plisen, ten nam nikdy nevytekl. Je potreba ho vlozit do primereneho mnozstvi dobre rozpaleneho oleje, zadny fritak ani cary netreba.
 Katka a 2 výrostci 


Re: Příběhy řízkové 

(5.11.2021 22:36:29)
Řízky moc často nedělám, ale když ano, tak strouhanku právě namelu až před tím ze suchých rohlíků.Déle skladovaná strouhanka umí být zatuchlá... A co se masa týče, manžel preferuje krkovičku, kluci kuře nebo krůtu, takže taky dvojí maso. Jo a řízečky z plátků hlavy velkých hřibů jsou božské ~s~
 Evelyn1968,2děti 


Re: Příběhy řízkové 

(5.11.2021 22:40:53)
Na Vánoce obalenou tresku, klobásy a řízky, kapra nejíme.
 neznámá 


Re: Příběhy řízkové 

(5.11.2021 22:42:52)
"Jo a řízečky z plátků hlavy velkých hřibů jsou božské "

A to bych se hádala. Božské je tu velkou hlavu rozpůlit (kontrola červivosti) a celou obalit. TO ví přece každý.~k~

A příběh už jsem tu jednou psala. Jako mladé trdlo jsem kapří řízky obalila v moučkovém cukru. Chlap mi ho podal jako mouku. Mě omlouvá věk, ale jemu bylo třicet.~t~
Všimli jsme si toho rychle, ale i po umytí byly nasládlé.
 Girili 


Re: Příběhy řízkové 

(5.11.2021 23:26:13)
Jestli plátky nebo celé hlavy... to je úplně jedno. Já v letošním kolotoči vůbec nebyla na houbách, nemám zavařenou ani zamraženou jedinou houbičku, natož abych ochutnala nějaký ten houbový řízeček. ~n~
 Girili 


Re: Příběhy řízkové 

(5.11.2021 22:46:07)
Náš dnešní řízkový příběh je takový, že jsem měla v plánu koupit maso a udělat řízky a nějak to nevyšlo. Nekoupila, zítra ráno koupím kuře, to je bez práce. ~d~
 Katka a 2 výrostci 


Re: Příběhy řízkové 

(5.11.2021 22:47:02)
Jo a jinak díky, že tu skoro v 11 sliním jak pavlovův pes~t~
 Monika 


Re: Příběhy řízkové 

(5.11.2021 23:28:22)
No, a já tu v půl dvanácté ty řízky smažím. Děsné :-)
 TaJ 


Re: Příběhy řízkové 

(5.11.2021 23:40:32)
Moniko, řízky děláme párkrát do roka a jen kuřecí a jen ve strouhance, máme to tak rádi všichni, i když já bych si klidně dala obalené i v něčem jiném, ale tak si tyhle chutě někdy uspokojím, když třeba jdeme někam do restaurace, tam si vždycky dávám něco, co doma neděláme... A jinak v trojobalu děláme kromě řízků taky květák, brokolici, žampiony, občas cuketu, nebo patizon byl výborný obalovaný, kdysi jsme párkrát dělali i obalovaný celer...no a smažený sýr samozřejmě:-)
Jinak na výlety řízky moc neděláme, to bereme spíš tousty, to je ráno hotové za chvilku, chystáme to souběžně se snídaní, každý si tam dá co chce, necháme malinko prochladnout, zabalíme do alobalu a do krabiček, k tomu nějaké jablíčko, tatranku apod...a hotovo:-)
 Monika 


Re: Příběhy řízkové 

(5.11.2021 23:45:45)
TaJ, u nás se řízky a tousty jako "výletová jídla" střídají :-) Potom ještě máme pro výlety autem, případně k vodě, oblíbený těstovinový salát s rajčaty a mozzarelou, vozíme ho ve velké plastové míse s víkem, každý vyfasuje vidličku a kdo co urve, to má ~;) Jednou jsem zapomněla vzít ty vidličky, to byla kalamita ~n~ Byl to zimní výlet (nebýt lockdownu, jedli bychom v restauraci), koukali jsme na salát hladově, nakonec jsme ho jedli my s manželem tak, že jsme ho nabírali na upravené větičky keřů a děti si ho nabíraly do plastových kelímků na čaj a z nich si ho vyklápěly do pusy. Velmi nezapomenutelný zážitek ~:-D
 TaJ 


Re: Příběhy řízkové 

(5.11.2021 23:53:24)
Moniko~:-D - my takhle kdysi jednou synovi koupili někde venku pribináček a nějak jsme taky nedomysleli, že nemáme žádnou lžičku...naštěstí pribináček se dá dobře "vyjíst" rohlíkem...ale od té doby s sebou v příruční taštičce v kabelce nosím vždycky malou plastovou lžičku:-)
Jinak těstovinové saláty máme taky s manželem rádi, ale syn to má prostě tak, že těstoviny se jedí teplé, takže když letos dostali na táboře s sebou na celodenní výlet k obědu jednou těstovinový salát a podruhé nějaký rýžový, tak to jen ochutnal a radši byl zbytek dne jen o tatrance a pití...navíc tam bylo hodně syrové zeleniny a z té on jí jenom okurku...takže tousty jsou u nás jistota, ale musí v nich být jenom sýr a šunka, žádný kečup, žádná zelenina apod...to jsou takové ty jeho specialitky, stejně jako párek v rohlíku mu vždycky musím kupovat bez ničeho, hořčici ani kečup do pusy nedá, hranolky jí suché, ani tatarku nepozře...
 Kaipa 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 16:04:33)
Zaráží mě zdejší obliba toustů na cesty. Na toustu je nejlepší čerstvost a s ní se pojící křupavost, jakmile se do něčeho zabalí, je po křupavosti. Na cesty nám tousty nechutnají, udělala jsem jednou a neujalo se to.
 77kraska 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 17:01:12)
Val, na jakem miste je kamaradka, kde se neji maso?
zije v nejake vegetarianske komunite?
 Renka + 3 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 17:10:44)
Já jsem jedla kuřecí řízek poprvé v maturitním ročníku. A nemůžu si vzpomenout, jestli se u nás doma nedělaly protože se tehdy maso na řízky neprodávalo nebo proto, že pro některé členy v rodině prostě kuře není maso ani dnes. Vzhledem k tomu ,že jsem se s kuřecím řízkem nesetkala ani mimo domov, ve škole nebo na táboře, myslím, že se prostě dělaly jen řízky vepřové.
Ono i dnes třeba Německu je problém, tam všude mají řízky vepřové a když má člověk velké štěstí, tak krůtí, kuřecí ne, často jsme s dětmi řešili, že nevědí, co si dát, v nabídce samý wurst a schnitzel, vepřový ovšem, což nejedly ani jedno z toho.
 neznámá 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 17:17:51)
U nás se celé kuře povařilo, naporcovalo, obalilo a osmažilo. Občas to stále dělám, přijde mi to chutnější než klasické řízky.
ALe já jsem líná něco obalovat a smažít, jsou roky, kdy smažím jen kapra na Vánoce.
 Rodinová 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 17:20:20)
Povarilo?? Zajimave~t~ale asi logicke.
Nerada obaluju, nerada smazim, pro 2 osoby moc prace. Vlastne asi nejsem ani fanda rizku..
Kdyz jsme ovsem mivali detske navstevy, byly male rizecky velmi popularni~:-D
 neznámá 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 17:23:35)
Jo, mírně uvařilo, aby se nerozpadalo.
Je to strašně pracný, ale dobrý, šťavňatý, lepší než klasické kuřecí řízky.

Pro dětské návštěvy mám v mrazáku pizzu.
 Rodinová 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 17:34:32)
Teda uplne si neumim predstavit rizky z vareneho masa, ale verim ti~:-D
Ono smazit syrove porce kurete je dost vosajstlich.
 A. Andrs 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 17:38:39)
jižní národy směrem na Balkán vždycky kuřecí nejdřív vaří než ho začnou upravovat, asi zkušenost, já si to taky neumím představit
 Alena 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 17:49:26)
"jižní národy směrem na Balkán vždycky kuřecí nejdřív vaří než ho začnou upravovat," ktere narody mas na mysli? a ktera jidla?
 A. Andrs 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 18:16:29)
Chorvati, Srbové a Albánci před přípravou kuřecího masa ho nejřív povaří, pak z toho dělají minutky se zeleninou nebo i řízky.
 Alena 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 18:34:47)
kamo, muzes uvest nazev konkretniho jidla? Opravdu si nevybavuji, ze bych kdy neco takoveho v techto zemich jedla, kureci se tam griluje o sto sest a rozhodne bez predvareni. Navic minutka z predvareneho kureciho je dost protimluv.
 A. Andrs 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 18:42:21)
název konkrétního jídla nemohu uvést, protože ho nevím, byla jsem ale více krát přítomna přípravě kuřecího a vím, že sami odmítli jíst jídlo, kde kuřecí nebylo předtím předvařené, přestože je připravoval profesionální kuchař, protože jim to připadalo nebezpečné
 Alena 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 19:10:21)
" že sami odmítli jíst jídlo, kde kuřecí nebylo předtím předvařené, přestože je připravoval profesionální kuchař, protože jim to připadalo nebezpečné" zvyky jedne rodiny bych rozhodne nezobecnovala pro cele narody Balkanu.
 neznámá 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 19:59:08)
A národnost?
Mě právě přijde, že Balkán moc syrové kuřecí neřeší, na každém rohu gril a určitě na něj nedavaj vařené kuřecí. Je fakt, že vše je dost propečené. A aj maso ve vařeném jídle je dost rozvařené. I mořské plody mi přišly pravdu hodně tepelně upravené.
ALe nejsem znalec.
 Alena 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 17:58:50)
"Ono smazit syrove porce kurete je dost vosajstlich." Proc by melo byt vareni bezpecnejsi nez smazeni, ktere pracuje priblizne s dvojnasobnou teplotou?
 Rodinová 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 18:04:53)
Za á nejde o prsni rizky, ale porce s kosti, asi… ty je slozite dosmazit ke kosti a nespalit obal.
Za bé kombinace vareni-smazeni je tudiz double safe, jestli chutnejsi, tot otazka~:-D
 Alena 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 18:12:47)
"Za á nejde o prsni rizky, ale porce s kosti, asi… ty je slozite dosmazit ke kosti a nespalit obal." Aha, myslis retro "smazene kure". To mi nedoslo (prevladlo u me to srovnani s kurecimi rizky), ale ano, mas pravdu bude tim mysleno toto. Tak to predvarene chapu, klasicke cele stehno se podomacku usmazit neda. Je fakt, ze z detstvi si z jidelnich zarizeni pamatuju krvavost u kosti ci gumovou kuzi pod strouhanku.
 Rodinová 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 18:15:54)
Ano, to se dohaduju, podle toho, co napsala neznama, ktera bohuzel zmizela driv, nez nam stihla vysvetlit detaily~:-D
 Marika Letní 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 18:19:41)
Propečení ke kosti se dá vyřešit osmažením na pánvi a dopečením v troubě.
 angrešt 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 18:54:44)
Mariko, jo, dělám doma dětem "KFC" kuře a smažím ho tak 15 - 20 min a pak dávám do trouby dodělat, aby bylo až ke kosti hotové.

Jinak řízky mám nejradši telecí. Ale ani telecí řízek pro mě nesahá ani po kotníky smaženému květáku, ten fakt miluju :)

Sem tam udělám v trojobalu něco dalšího, hlavně houbové řízky v létě, občas nějakou přerostlou cuketu. Zbytek mé rodiny i kamarád, kterému občas vařím, všichni strašně milujou smažený sýr, což tak trochu nechápu, protože já smažák nerada. No ale když to milujou... ~t~ Dělám ho z goudy, pak i mně přijde jako aspoň přijatelné jídlo. Z eidamu mi vyloženě nechutná.

Strouhanka mi nestihne tuchnout ani plísnit, mám trvale dost velkou spotřebu, co dva týdny si kupuju pytlík rohlíků k usušení jen na strouhanku :) Používám ji do kdečeho, od vysypávání bábovkové formy, přes knedlíčky do polévky, zahušťování krémových polévek, sypání brambrových šišek až po posypávání gratinovaných jídel.
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 19:12:18)
Presně, nejlepší řízek je smaženej květák!
Jedna porce s novýma brambůrkama, a pak druhá - samotnej vlažnej :-)
 Lída+4 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 19:16:23)
Vidíš, Kopřivo, to je pro mě spíš zbytečný kažení květáku. ~;) Já ho klidně sežeru jen tak uvařenej.
 Senedra 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 19:21:33)
Lído, já ho chroupu i syrový ~t~

Smažák máme rádi a kupodivu, rodině nejvíc chutnají vyteklé osmažené kousky ~f~
Už jsem rezignovala, doma se mi prostě nepovede, aby nevytekl...

Angrešte, bábovkovou formy vysypávám strouhaným kokosem.
 Lída+4 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 11:56:19)
Tak samozřejmě, vždycky si kus uloupnu před vařením, stejně tak s brokolicí.
 Půlka psa 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 18:07:33)
Tipuju, že u Neznámé jde třeba celou nohu kuřete s kostí a to imho nejspíš neusmažíš. Rychleji by se připálila než prosmažila. V KFC to umí, ale mají nějaký speciální přístroj a ne jen obyčejnou fritézu nebo pánev jako doma.
 Alena 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 17:47:38)
"Je to strašně pracný, ale dobrý, šťavňatý, lepší než klasické kuřecí řízky" nedovedu si predstavit,ze by predvarene minutkove maso, ktere nasledne jeste prekrajis (cast stavy vytece) a znovu tepelne upravis mohlo byt stavnatejsi, nedava mui to smysl. Kureci rizek, mirne rozklepany jen klouby, z dobreho masa, rychle zatazeny pri dost vysoke teplote, nepropichavany vidlickou je stavnaty az az. Neni ve vasi uprave spis chut detstvi? :)
 Půlka psa 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 17:50:55)
"dobrý, šťavňatý, lepší než klasické kuřecí řízky" neznamená nutně "šťavnatější" ~;)

Čistě z hlediska logiky teda. Osobně mě to taky neláká, ale věřím, že to Neznámým chutná. Akorát u Neznámých jí svíčkovou s těstovinama , tak to s tou chutí mají asi jinak. ~:-D


 Alena 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 17:57:00)
:) " tak to s tou chutí mají asi jinak" ano, to je ta "chut z detstvi"
 Marika Letní 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 17:18:10)
Renko taky si z dětství kuřecí řízky nepamatuju. Podle mě se dřív prodávalo jen celé kuře, ne vykostěné na řízky, tak asi proto bylo jednodušší kuře péct v celku a na řízky jednoduše nakrájet plátky vepřového. Maminka kdysi obaloval kuřecí stehna, celou tu čtvrtku asi.
 Půlka psa 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 17:26:10)
Také jsem kuřecí řízky vůbec neznala. Kuře se prodávalo jen celé. Vepřové řízky jsem dost nesnášela, obzvlášť studené. Až v dospělosti jsem zjistila, že existuje i kuřecí, a že je to lahůdka. Dělám je docela často, přijde mi, že je to jídlo úplně bez práce.
 Renka + 3 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 17:29:43)
Přesně, vepřové řízky jsem neměla ráda a někdy kolem maturity jsem zjistila, že existuje i kuřecí, který je narozdíl od vepřového libový. Tak jsem si ho pak dávala všude, kde to ško :-)
 Marika Letní 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 18:18:16)
Val "Ale je vidět, že hodně lidí kupuje jen ty prsní řízky a klidně si za ně připlatí, jinak by tohle nedělali."

Ano, to jsem já. Z kuřete jen prsa, stehenní část nemám ráda.
 Monika 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 20:08:22)
To mě překvapuje, kolik lidí tady neznalo v dětství kuřecí řízky. U nás se tedy častěji taky dělaly vepřové, ale někdy i kuřecí a kuřecí prsa se myslím musela dát koupit, nevybavuju si, že by kdy mamka vykošťovala kuře (jsem ročník narození 1974). Budu se na to muset zeptat.
 Půlka psa 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 8:17:12)
"To mě překvapuje, kolik lidí tady neznalo v dětství kuřecí řízky."

Tak my je třeba neznali, ale je fakt, že naši je nedělají ani dnes, a to je naporcovaného kuřecího všude habaděj. Řízek je zkrátka prase a z kuřecího se "práší od huby", takže to bylo o preferencích a ne o nedostupnosti surovin.

Každopádně myslím, že Neznámá, která sem poprvé vnesla téma smažení celého předvařeného kuřete místo smažení prsíček, má nejspíš v dětství i dnes to kuře domácí a z těch oddělená prsa na polystyrenovém tácku samovolně nevypadnou bez ohledu na režim.
 Monika 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 16:49:24)
Půlko, manžel rovněž zdědil po svém tatínkovi představu, že kuřecí řízek a třeba i kuřecí vývar jsou podvod (laciná nekvalitní náhražka za řízek vepřový nebo vývar hovězí) ~:-D Odmítá uznat, že je to prostě holt jenom jiné jídlo ...
 Stáňa * 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 17:33:44)
U nás doma se taky kuřecí řízky nejedly a naši je doteď nejí.
Jedlo se, co se doma vychovalo, a kuřata se tenkrát moc nechovaly. Brojleři až později.
Naši ještě dělají řízky z kůzlete. Ty mi nevadí, ale nevyhledávám to. Tohle maso raději pečené.

Když už byl řízek z kuřete, tak s kůží, což jsem nesnášela. Nejspíš to byla stehna. Teta (mamčina ségra) je tak dělá doteď. Když to tam poprvé jedli manžel, tak se dost divil.
 Kaipa 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 18:39:05)
Val, tak jasně, že většina jídel nejlepší právě připravená. Ale speciálně tousty jsou s odstupem od "uvaření" obzvlášť nedobré (za mě a naši rodinu).
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 18:45:05)
Mám ráda tousty na cestu, trochu zgumovatělỷ mi nevadí. Je to kompaktní a moc se s tím nenadělá.
 Kaliope X 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 18:54:31)
Já tedy moc nestojím ani o čerstvé řízky, ale horší, než studené maso už pro mě moc jídel není.
 Marika Letní 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 23:43:52)
“ Kdo neměl na výlet řízky, (i když je pak vyhodil z okna vlaku), byl těžce out.”

Jako vážně jste ve škole sledovali co má kdo za svačinu a podle toho měl postavení v kolektivu?? To je opravdu zvláštní.
 TaJ 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 23:51:18)
Mariko, taky si nevybavuju, že bychom nějak řešili svačiny, co kdo má a podle toho se nějak zařazovali...maximálně jsme navzájem ochutnali, nebo snědli něco, co ten dotyčný nechtěl...ale už si vůbec nevzpomínám, co kdo nosil... A syn třeba chce vždycky ty tousty, bez ohledu na to, co mají ostatní, tohle on vůbec neřeší, ať už jedou někam s kroužkem, se školou, nebo jede s nějakým kamarádem, tak většinou ani neví, co ten kamarád měl k svačině...párkrát jsme se takhle snažili zjistit, co mívají ostatní na svačinu, abychom třeba získali nějakou inspiraci, ale nikdy jsme se od syna nic nedozvěděli~:-D. Jinak když jsem byla jednou se synovým kroužkem jako doprovod na výletě vlakem v Linci, tak jsem to trochu cestou sledovala, co kluci mají...a škála byla pestrá, téměř každý něco jiného...tousty, řízky, chleba nebo rohlík s něčím, palačinky, vejce natvrdo, různé variace ovoce a zeleniny, domácí koláč nebo bábovka, termix a už ani nevím, co ještě:-)
 libik 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 23:55:12)
Mariko, my jsme byly dětmi za socíku, těžko srovnávat mobily a tričko s nápisem měl jen jeden.~:-D

Z druhý strany já jsem ani tak neměla újmy z absence řízku, ale z toho, že mě maminka vždy vybavila nějakou domácí buchtou místo kýžené tatranky.:-)

Jinak tedy v dobách bez různých termokrabiček asi bylo tepelně zpracované maso na výlet vhodnější než třeba salám~d~
 Půlka psa 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 8:13:02)
U nás taky na svačinách nesešlo. Statusové věci jsme měli úplně jinde než v jídle z domova.
 Zasjaj. 


Re: Příběhy řízkové 

(8.11.2021 3:55:15)
Pulko
“U nás taky na svačinách nesešlo. “ ze jo? Taky me prekvapuje, ze nekde jo. Jen si pamatuju, ze na prvnim stupni nosil jeden spoluzak vsechny slozky svaciny zabalene individualne v alobalu a to tak, ze priznavaly tvar, bylo to srandovni, jeste dnes vidim ten hlinikovy banan.

Jinak jeden pekny rizkovy pribeh je ve versich od Zacka, znam to cely, takovy blbosti ja si pamatuju....

Na Sumave v haji brizek
zabehl se pekny rizek,
osmazeny, libovy,
zmizel nekde ve krovi.

Ztratil se tam jedne tete,
co tam byla na vylete.
A ta teta cela diva,
zavolala detektiva
zavolala Holmesa,
at jde na to od lesa.

Co ji na to Holmes povi?
“Usmazila si ho novy!
Ja vam pravim, How do you do,
Vase rizek byt uz v cudu!

U dnesniho obeda
uz ho snedla medveda!
Pozde honit bycha, yes,
tesilo me, dobry dnes.”
 Renka + 3 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 16:54:13)
Syn taky toasty na cesty nebo na zápasy vyžaduje, ony jsou takové lehké narozdíl třeba od toho řízku. Nevadí mu, že už nejsou křupavé.
 Marika Letní 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 17:16:39)
Kaipa "Zaráží mě zdejší obliba toustů na cesty. Na toustu je nejlepší čerstvost a s ní se pojící křupavost"

To si taky říkám, pokaždé. ~;) Pro mě je na tom navíc dobrý ten rozteklý sýr, který ovšem po chvíli zase ztuhne. Přijde mi tedy úplně zbytečné to na cesty zapékat, když mám toastový chleba, tak berem sendvič bez zapečení. Ale radši mám normální chleba nebo rohlík.
 Renka + 3 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 17:20:55)
Děti chleba rády nemají, že se jim blbě koušou ty kůrky, jak jsou ty krajíce na sobě. A rohlíky bývají gumové, i když na milost je berou raději než chleba. Ty toasty mají prostě rády, že ten chleba je takový lehký nebo jak to napsat, třeba mezi zápasy, kdy mají jen málo času se jim lépe sní a netíží žaludek.
 Monika 


Re: Příběhy řízkové 

(5.11.2021 23:48:19)
Teď jsem si vzpomněla na jedno originální jídlo v trojobalu. Já to nikdy nejedla, ale vyprávěla mi kamarádka, že obalovali a jedli květenství černého bezu (a později jsem to slyšela i od dalších lidí). Ona po VŠ odešla do Německa (západního ~;)) a když to vyprávěla tam, nechtěli vůbec věřit, jací jsme tu byli za socialismu chudáci hladoví ~;)
 libik 


Re: Příběhy řízkové 

(5.11.2021 23:53:00)
A byl to trojobal? Na Klatovsku se to dělalo tak, že se bezové květy ponořily do vajíčka, kam se zašlehala hladká mouka a rychle se to vkládalo do rozpáleného tuku. Říkalo se tomu kosmatice. Ty bezové kvítky jsou hrozně náhlé, neumím si představit, co by z nich bylo po klasickém balení.

 Zasjaj. 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 6:55:20)
Jee, kosmatice, to mi delavala moje prateta, ~s~ kdyz jsme spolu pobyvaly samy na chate. Nikdy jsem to slovo od nikoho jinyho ani neslysela, natoz abych to jinde jedla. A pamatuju si, ze v testicku. Teta byla z Prahy, zadny pribuzenstvo nikde na jihu ani u Plzne nemame.
 A. Andrs 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 7:52:44)
v McDonaldu mají krevety obalené v trojobalu.
 Zasjaj. 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 7:37:46)
Valkyro, a ja myslela, ze je to neco naprosto obskurniho ~t~
 Pruhovaná 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 9:07:59)
I my pražané děláme kosmatici 🙂. A já někdy i lívanečky s květy bezu, to pak je jidlo sladké.
 TaJ 


Re: Příběhy řízkové 

(5.11.2021 23:58:16)
Moniko, ten obalovaný bez jsem taky nikdy nejedla, ale odmalička jsem o tom slýchala od našich i od babičky, že se to takhle dělávalo...
 Zasjaj. 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 7:49:07)
Jo muj milacek je z Podkokonosi, tam se dela Upicky rizek. Prislo mi to divny, ale ono je to fakt dobry! Jako vepro, knedlo, zelo, ale to maso je rizek smazeny v trojobalu.
 Stáňa * 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 7:59:49)
Ano, Úpický řízek je od nás ~t~ Nebo se mu taky říká Pavlišovský.

Doma ho nedělám, protože na ty knedlíky potřebuješ výpek, který když dělám řízky pochopitelně nemám. Musela bych k tomu souběžně péct vepřové. A polévat knedlíky olejem nebo sádlem ze smažení, to zase úplně nechci.
Ale manžel si to dává rád v hospodě.
 Zasjaj. 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 8:16:27)
Stano, jo vypek, no to ne, to ja to poleju olejem, trosku.
 A. Andrs 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 8:30:24)
teď mě napadá, že ta vinná klobása se asi obalovala v mouce před smažením,
 Stáňa * 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 7:58:18)
My dnes máme ve vesnici akci VŘSSR - Vepřové Ŕízky Se Smaží Různě ~t~

Jsem v porotě, tak pak dám vědět, jaké recepty se tam objevily.
Sama řízky dělám jen několikrát do roka, rodina si žádá klasiku. Párkrát jsem dělala plněné šunkou a olomouckými syrečky, taky to nebylo špatné.

Před dvěma roky, když jsme tu akci dělali /vloni to kvůli covidu nešlo/ mi nejvíc chutnal řízek smažený na Ghí a obalený v drcených cornflakes.
 Zasjaj. 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 8:10:38)
VŘSSR ~t~
 babi_ 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 8:13:58)
Když nad tím tak přemýšlím... řízky jsem nedělala nejmíň pět let, ale možná i déle. A nic v trojobalu.
Jenom koupené mražené cosi vegetariánského, ale to možná není ani v klasickém trojobalu - možná jsou to jen placičky obdobné barvy a struktury, každopádně se to smaží. Tak to jedině.

K tématu mám spíš to, že kdykoli se vaří společně pro více lidí, vzniknou "příběhy".

Např. švagrová krájí cibuli nejdřív tak, já onak. Zdánlivě to nemá na výsledný produkt vliv, ale je možné o tom slzavě nad cibulí podiskutovat :)
Míchaná vajíčka někdo rád jedině na cibulce, já raději bez, někdo je musí mít úplně rozšlehaná, jiný tam rád ty kousky bílek žloutek zvlášť, někdo hodně udělané do sucha, jiný prakticky tekutá, já tak uprostřed.

Otázka postupu při vaření rizota zaměstnala tuhle na chalupě tři ženy a dva muže na značnou část večera, ostatní jen zírali na "problém" ~t~
 Zasjaj. 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 8:32:42)
Val, u nas taky musela byt cibule uplne najemno. Teda varil otec, vicemene. Az kdyz jsem se osamostatnila, tak jsem se na to vybodla a zjistila, ze to neva. Smazenou cibuli miluju, davam ji na kdeco.
 Zasjaj. 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 8:48:40)
Hele, Val, ja fakt nemuzu, tvoje matkja je moje matka, jako fakt, fakt. Ja tolik nepisu, jako ty, ale je to tak, Dalsi znak - cibule! Moje mama vicemne nevarila, coz nevadilo, otec varil rad a vyborne. A kdyz uz, tak na cibuli nesahla. A hned, jak se to objevilo na volnem trhu, zakoupila krajec cibule, Jen se toho nedotknout. Ona proste musela vonet a vypadat a okouzlovat milence.

 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 9:30:31)
Je to pravda, že česnek je cítit z člověka i druhý den. Ale záleží na množství, když si dáš 2 jednohubky a jíš i jiný věci, ztratí se to.
Seděla jsem s kolegou, který jedl česnek každý večer a bylo to opravdu utrpení.
 A. Andrs 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 9:36:54)
můj táta od rána do večera česněk nebo cibuli ~n~, moje děti vůbec nevědí co tyhle dvě rostliny znamenají
 libik 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 10:04:26)
Inko, já si myslím, že jsou naopak lidi s mimořádnou citlivostí na vůni česneku, u nichž se to postupně stane diagnozou a "cítí" trávu růst.

S jednou takovou jsem dělala v letech 2013-2014, musím říct, že sama byla pachově problematická neb užívala nějaký parfém ála živé květy. Ta se tak navotravovala se smrděním česnekem, že to nebylo možný, každej , kdo šel kolem "ten měl určitě česnek"~:-D
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 10:10:49)
To já to nikomu neříkám, ani tomu kolegovi jsem nic neříkala, akorát každej kdo přišel k nám do kanceláře to rekl.
Ale citlivá na to jsem, možná mám i alergii, jé mi po něm špatně, jednou jsem i omdlela. Ale co jsem objevila Bjetin, česnek zase můžu.
 A. Andrs 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 9:01:01)
tak sádlo prošlo vývojem z hlediska zdravé výživy od úplně fuj na relativně dobré
 Lída+4 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 19:10:56)
Val, ono to není ani u těch plastovejch prkýnek jedno - já z toho tu cibuli cítím, a dost mi to vadí.
 A. Andrs 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 8:35:21)
někdo ten tuk z toho řízku vysušuje ubrouskem, pak kousíčky toho ubrousku zůstávají na té strouhance, to pak připadalo jako zvěrstvo mně, ale asi je to lepší než když z toho ten olej kape,
 Renka + 3 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 8:49:19)
Já to taky tím ubrouskem někdy dělám, záleží na ubrousku, některé pustí kousky, jiné ne, tak už mám své osvědčené. U nás je to taky preferuje mužská část vepřové maso a ženská kuřecí nebo krůtí. Synovi se ta preference změnila ve 13 letech.
 A. Andrs 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 8:55:35)
někdo to umí, že na tom není milimetr oleje, ten řízek vypadá, že vlastně ani v oleji nebo v tuku nebyl, možná to dělá na sádle - nevím,
 libik 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 9:57:46)
Já řízky sjedu na prudko po obou stranách a nechám je dojít v troubě na 150 tak 10-20 minut.
Jsou křehké a nejsou mastné.

Jinak jsme řízková parta, dělávám je místo chlebíčků, to bych vyprážala celé dopoledne~:-D
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 9:24:40)
To je krásné téma a jaká tu panuje shoda:-)
Já si na řízky moc nepotrpím, dělám je jenom na vánoce. Kapra a řízky.
Ale miluju smažák ve všech podobách. Eidam, gouda, niva,syrečky, hermelín, všechny mi chutnají. Květák nebo brokolici si taky dám. Kosmatice znám, ale nikdy jsem nezkoušela.
 Fern 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 9:27:57)
Když jsme např.jezdili ba lyžování do Alp s mladými či jen s našima klukama,tak jsem nám skoro vždy dělala sebou na cestu snycly a jelikož nám pro tyto případy fritak ,nemám problém i smažit vždy čerstvě před cestou,obalím si vecer;ve friťáku je to záležitost 3min,nic se nemusí kvůli pripalení hlidat,olej je rozzhaveny Na správnou teplotu a tudíž tak moc nenasakne tuk ani strouhanka či maso.

Smaz.sýr či žampióny si dělám taky často dona,nebo "smaz."hermelin -sýr nechám pěkně rozteci v MT,samo ze bez strouhanky,nepotřebují ji tam za každou cenu,sýr mám ráda především kvůli němu samotnému,ne kvůli tukové nastrouhané.Doporučuji,je to rychlá bašta spolu s br. A tatarkou.
A žampióny si udělám zas rychle naprirodno na panvicce,klidně hlavičky v celku,někdy do nich vložíme třebas tvaružky a ty se krásně rozjedou.
To jsou takové rychlíky,protože běžné obedvamdoma,takže něco rychlého a přitom dobrého.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 9:36:05)
Hermelin v mikrovlnce je nejrychlejší teplá večeře.~:-D taky ho hodně grilujeme
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 10:04:42)
My už docela vyladili i to grilování masa, uz máme vydařený i hovězí steaky. Začínali jsme krkovicí, ta se nedá pokazit.
 Len 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 10:08:22)
My ted mame novy domaci gril, ktery ma snimac teploty, steaky jsou uplne paradni, akorat ja je nejim, maso mi nedela dobre. Pokud se mi chce delat se sous vide, tak je to mozna jeste lepsi, ale to se mi vetsinou nechce, navic mam rozbitou vakuovacku a nevim, jestli ji nahradim.
 Bouřka 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 9:37:18)
Kolem řízků se u nás netočí nic, nic extra pro nás neznamenají. Na Vánoce kapr, tak jednou do roka udělám řízky z masa a jednou houbové. Sýr nedělám, dítě to nejí vůbec a zbytek ho nevyžaduje, jednou za pár let si ho dám třeba v restauraci, když jsem společenskýma okolnostma donucena k návštěvě podobného zařízení. Řízek poměrně často obdržíme někde na návštěvě, u tchyně je už tradicí, že nám dělá obalovaný květák ve friťáku. Jinak smažená jídla dělám dost zřídka a když už, tak smažím na přepuštěném másle. Spíš než v trojobale něco udělám v těstíčku.
 Len 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 10:00:04)
Doma vubec nesmazim, manipulace s olejem opravdu nemam rada. Takze aninic v trojobalu nedelam. V CR vzdy delam rizky, kdyz tam jsme, nastesti vsem chutnaji tak, jak je udelam, takze zadne spory. Kosmatice jsme v mem detstvi meli kazdy rok nekolikrat, to rada nemam, je to takove nic a piplacka je s tim hrozna. Vinnou klobasu neobalujeme, tu teda miluju a sehnat ji tady, tak bych ji snad i usmazila. Syry si obalene davam jen v restauraci, doma je griluju.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 10:13:36)
Já myslela, ze se to jí nasladko. Pocukrované.
 Bouřka 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 10:32:43)
Lze na slano i nasladko, já je dělám nasladko, ty květy jsou samy přirozeně trochu nasládlé. Inovovala jsem postup, květy ostříhám do těsta a dělám to ve vaflovači.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 10:35:35)
To zní úžasně, slibuju, že v létě zkusím.
 libik 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 10:45:55)
Mně ty kosmatice připomínají chudé doby, to byla jeden den jednou koprovka s vejci a druhý den pro změnu bez ve vejci, občas mě to napadne udělat, když jsou auta poseta pylem, ale rodina se obvykle tváří "jakože cože?" Chuťově je to především smažené vaječné těstíčko.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 10:49:12)
Někdy to zkusím, jako moučník.
 Len 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 10:14:09)
Valkyrko, ja jsem nesika a to testicko mi vzdy nekam nesikovne kaplo, uklizeni po takove akci bylo to nejhorsi. Je to asi jedno z prvnich jidel, ktere jsem delala uplne sama v takovych jedenacti letech, bramborova kase k tomu, salat. Nasi maji strom/ker na zahrade, bylo jich tam nekolik, ale ted uz maji asi jen jeden. Takze surovina super bio:-) Letos je po mne chtel manzel, ktery se zblaznil do foraging, ale nastesti jsme nenasli zadnou vhodnou surovinu.
 Sam01 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 10:19:06)
Řízky u nás doma milujeme všichni. Ostatně zrovna dnes je máme k obědu. Dcera chce z kuřecích prsních,ale,když je nouze "sežere" i jiné. :-D Manželovi je to jedno, synovi asi taky. Řízky dělám kuřecí,vepřové z kýty,panenky i krkovičky. S manželem máme rádi i obalený květák nebo houby. To,ale děti nejedí takže to moc často nemáme.Kromě toho asi nic jiného v trojobalu nedělám. Z cukety raději udělám braboráčky nebo na grilu. Ryba mi chutná víc bez obalu nebo jen v mouce s kořením. Řízků se asi nikdy nepřejím. Je to jednoduchá klasika,která chutná skoro všem.
 Sam01 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 10:20:11)
Jo a s tou vinnou klobásou na vánoce jsem se setkala jen takhle z doslechu. Žiju v Praze celý život a tady se to asi nedělalo. Vinná klobása navíc dětem nechutná,tak,když už kupujeme v Globusu Bílou klobásu. Na vánoce,ale nikdy.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 10:37:25)
Klobásu na vánoce neznám, taky jsme z Prahy.
Nejim ji ani jindy, nelibi se mi na pohled.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 10:51:19)
Nejím žádné klobásy, tu bílou nemůžu ani vidět, přijde mi odporná na pohled. Hlavně v řeznictví,
 Marika Letní 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 11:02:44)
Jo jo v tom řeznictví vypadá jak střeva. Ale když se upeče v těch šnecích tak vypadá velmi chutně. ~w~
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 10:51:25)
Vinnou klobásu budeme mít dneska k obědu, smaženou v trojobalu a s kaší ~:-D (jindy jsem na to líná a strčím ji jen tak do trouby upéct)
S Vánocemi to teda spojené taky nemám...
 Renka + 3 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 10:53:25)
To si vůbec nedovedu představovat se s tím obalovat, já to znám jen hodit na gril, tak jak to je.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 10:57:19)
Máma jí vždycky stočila do šneků a obalila, někdy v mouce, většinou v trojobalu a smažila... Ale já jsem hrozný lenoch, většinou ji jen stočím do zapékací mísy a upeču, někdy rovnou i s bramborovou kaší... Zvlášť pokud mám náhodou kaši od předešlého jídla...
 Marika Letní 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 10:57:48)
Taky nechápu trojobal na klobásu. Mě to tak nebaví ~l~ že ani nedělám řízky. Jednak je to pracné a za druhé to ani není zdravé abych se kvůli tomu přemáhala a patlala se s tím. Stačí že řízky máme u prarodičů.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 10:59:03)
Val, tak někdy zkus tu z červeného vína (tuším Lidl), má hodně výraznou chuť oproti té bílé...
 TaJ 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 23:42:08)
Rose, taky mám ráda tu růžovou vinnou klobásu z toho červeného vína, radši, než tu bílou...my jsme ji často natrefili v Kauflandu, mají ji pod názvem Nevinná klobása:-)
 Marika Letní 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 11:00:35)
Mně nepřijde klobása nevýrazná. Ale je fakt že já nemám znecitlivělou chuť moc nekořením ani moc nesolím tak vše cítím.
 Bouřka 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 11:02:57)
Nevýrazná určitě není, má vcelku specifickou chuť, u které si umím představit, že ne každému sedne.
 libik 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 10:39:56)
Taky neznám vinnou klobásu na Vánoce a v podstatě nevím, jak se to má podávat,u nás je to běžná upečená uzenina ve čtvrtek, když není čas. Zrovna tu mám farmářskou a přemýšlím, jak z ní udělat nóbl oběd, s bramborem?~5~
 Marika Letní 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 10:49:39)
Val jo to je ona. Zamotáš ji jako šneka a propíchneš špejlí. Co lze, dělám místo na pánvi v troubě. Tedy i tu vinnou klobásu. Dělá se to samo.

Znám ji z dětství. Ale ne na Štědrý den. To je vždy kapr.
 libik 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 11:06:04)
Mám luxusní vlastní kimči, tak to dám k tomu.

To bude zas konzervativní drahouš mrkat na drát~:-D, možná pro jistotu udělám i řízek.

Ty jo, u nás se dost žere, když tak o tom přemýšlím. Chystám ještě italskou polívku, zapečené brambory s tempechem a pro "velký úspěch" s dýňovým dortem tentokrát nějaká novinka z internetu na variaci jabka , tvaroh.

Pokud máte něco osvědčeného, zastavte mě vyzkoušeným receptem, pls~:-D
 libik 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 14:33:09)
Díky, Valkýro, ten bude zítra (mezitím se jeden už sněd~:-D)
 Bouřka 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 10:49:16)
U nás se klobása nedělala, ale jak jsem vyrostla na bavorských hranicích, tak jsem se s ní u německých známých seznàmila. Dělali ji s bramborovým salátem, jiného typu než náš, ale taky měl různé verze. My ji máme rádi, kupuju jí jednou za čas jako rychlé jídlo. Dělám ji většinou s br. kaší k obědu, k večeři třeba jen se zeleným salátem. Na Vánoce ji kupuju ne k štědrovečernímu stolu,ale k nějakému jídlu okolo podle situace. Dělám ji v horkovzdušné fritéze, jen ji tam stočím, děsně pohodlné. Před tím v troubě.
 Renka + 3 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 10:45:18)
Já vinnou klobásu vůbec neznala, až do nějaké grilovačky v dospělosti :-). Celkem mi chutná, že se někde dělá na Vánoce mi přijde divné, já ji mám spojenou jen s tím grilováním. Domů to nekupuju, protože děti to nejedí, takže pro mě je to jídlo letních grilovaček.
 Senedra 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 13:02:11)
Jsem z JČ, tam se vinná klobása na vánoce dělávala, my jí mívali většinou 23. prosince k obědu, opečenou na pánvičce, jen s chlebem.

Příbuzní z východních Čech ji dělají v trojobalu. Manžel z Moravy jí neznal, dokud se mnou nezačal žít.

 neznámá 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 13:29:46)
Já z Vysočiny a klobásu na Vánoce také neznám.
Ale máme vinnou klobásu rádi, hodně ji kupovali už moji rodiče a manžel ji také miluje. Akorát na Vánoce nevím kam by se zařadila, to je tolik jiných lákadel a jídel.

Nevím, jak někdo může napsat, že je bez chuti, to by asi chtělo změnit řezníka.
A nebo dělat domácí, není složitá a když se použije výrazné víno, tak je v ní hodně cítit a dostane další rozměr.

U manžela se jí vinná klobása s jedině s bílým pečivem a tatarkou, to zas nemusím jí. Obalenou jsem nikdy nejedla.
 Senedra 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 12:58:04)
Řízky ( kuřecí) budou zítra k obědu, s bramborovým salátem. Děti mají spíš rády kuřecí, manžel vepřový, mně je to jedno. A kuřecí maso ještě dopředu nakládám do podmáslí nebo jogurtu s bylinkami, jsou pak křehčí.

Jedno dítě je lehce nejedlík, když ho měl občas někdo hlídat, tak jsem dělala kuřecí řízky s bramborovou kaší, aby určitě jedlo ~t~
Kuřecí řízky s br. kaší je také oblíbené jídlo při přležitosti svátků, narozenin a podobně.
Když jede jedno dítě na výlet a dostane řízek, tak druhé ho vyžaduje ke svačině ~t~

Obalovaný květák rodina nejí, dávám si ho občas někde v restauraci. Tak jednou, dvakrát do roka a jsem spokojená.

Já se teď zrovna vztekala nad španělskými ptáčky, je to piplačka, kterou udělám jednou za půl roku, rodina spokojeně odfoukne, jak jsou dobré a já zase půl roku mám dost - pravidelně se mi rozsypou a leze z nich náplň. Dneska bylo obvzlášť veselo - koupili jsme několik plátků a až na jeden byly všechny úzké, nešly pořádně zabalit.
 Půlka psa 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 14:36:40)
Kromě uvedeného (květák, houby, maso,....) je v trojobalu výborná ještě růžičková kausta. Navíc se díky pravidelnému tvaru obaluje a smaží daleko líp než ten květák.
 Stáňa * 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 14:57:34)
Tak už máme po soutěži ve smažení řízků :)

Soutěžící (celkem pět) si mohli vzít maso už předem včera. Dva z pěti maso dopředu naložili do různých marinád. V jedné byl Romadur, česnek a nějaké pikantní koření. Ten chutnal nejvíc lidem, což byla "laická porota".
Vyhrál řízek, který byl naložený v jogurtu a bylinkách. Ten chutnal nejvíc i mně, jen ta strouhanka pak byla trochu mokvavá, nebyl úplně křupavý.
Další řízky byly smažené na ghí, jeden obalovaný v drcených cornflakes.

Po asi 4. řízku mi začalo být docela zle od žlučníku, řízky totiž sice občas dělám, ale smažené jídlo moc nejím a tohle byla dost tuková bomba.


 Lída+4 


Re: Příběhy řízkové 

(6.11.2021 18:53:56)
Pro mě by řízky vůbec nemusely existovat, dám si to leda tak v případě, že jsou ostatní volby pro mě nepoužitelný. Sama je nedělám, nemám důvod. V trojobalu maximálně tak smažák, ale ten doma taky nedělám, vůbec mě to nebaví.
 Senedra 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 11:24:54)
tak jsem se podívala do spíže a hědejte co... strouhanku doma nemáme. Ztvrdlý rohlík jen jeden, ten nás nevytrhne.
takže manžel startuje auto a jede pro ní ~n~
 Senedra 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 11:28:22)
Ještě zkoušíme souseda ~d~
 Senedra 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 11:43:50)
nakonec jsme strouhanku našli ~t~ Děti ji "uklidily" na nečekané místo.

My máme kuřecí v podmáslí ( dávám místo jogurtu), s česnekem a bylinkami a k tomu br. salát.
 Půlka psa 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 11:31:51)
Taky na základě této diskuze smažím řízky. Strouhanku jsem našla jen kukuřičnou s drcenými cornflaky, tak budou řízečky v jogurtu, citronu a té kukuřici. Děti to mají rády.
 neznámá 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 18:00:32)
Fakt nikdo neznáte řízky z ovařeného kuřete?
Dělá je i manželova rodiny, tak jsem nepočítala, že je to nějaká rarita.
 Alena 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 18:13:27)
neznama, a slovem rizky, myslis skutecne rizek? tj. uvaris kure a pak ho narezes na platky a obalis?
 neznámá 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 18:14:53)
Ovařím kuře, naporcuji i s kostí a kůží, obalím a usmažím.
 Alena 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 18:20:22)
No jo, ale to nejsou rizky, to me opravdu zavedlo na uplne jinou cestu. Rizek neznamena, ze je neco v trojobalu, ale je to platek masa, ktery je vyklepany (muze byt prece i prirodni). Cili s touhle poruchou nazvosloví tu dochazi ke zmatku. To, co popisujes, se za sociku v jidelnim listku jmenovalo "smazene kure" a zna ho tu asi kazdy (ja to treba nemam rada, ovarena kuze ve strouhance - to fakt nedam ).
 Marika Letní 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 18:21:43)
Taky to nepovažuju za řízky (není to nařezané na plátky). My tomu říkali obalované kuře. Taky mi vadila ta ovařená kůže, tu jsem z toho jako dítě preparovala.
 neznámá 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 18:25:14)
Aha, už jsme doma.~:-D~:-D
 Půlka psa 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 20:34:21)
"zna ho tu asi kazdy"

Já asi ne. Znám smažené kuře z KFC, ale ze socialistiského jídelníčku vůbec. Naprosto si neuvědomuju, že něco takového bylo. Myslím to kuře, ne socialisus.
 Rodinová 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 20:43:24)
U nas se smazene kure taky nedelalo…
za to mi babicka smazila lancmit jako rizecek~:-D
 Stáňa * 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 21:01:20)
Mně náš šéf odborů jednou říkal, že doma mají rádi měkký salám (gothaj) mezi dvěma plátky houskového knedlíku, to obalit v trojobalu a osmažit.
Říkala jsem si, jestli jsou odboráři tak chudí ~t~
 Půlka psa 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 21:15:17)
"měkký salám (gothaj) mezi dvěma plátky houskového knedlíku, to obalit v trojobalu a osmažit."

Normálně se mi zvedá žaludek, když to čtu.
 Bouřka 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 21:32:35)
Zní to trochu děsivě, ale od chvíle, co jsem zjistila, co všechno jsou schopni obalit a osmaźit američani, už se nedivím ničemu ~t~
 Stáňa * 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 21:33:22)
Co třeba, poděl se ~t~
 Bouřka 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 21:47:20)
Já řadu věcí raději rychle zapomněla, ale jednak různé sladkosti, pak věci jako rajčata, okurky, včetně kyselých, cukety, ale nějak ochuceno na sladko, narazila jsem i na nějaké typy sendvičů, což už má ke godhaji mezi knedlíky dost blízko ~:-D
 Stáňa * 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 21:57:51)
Smažené sladké jsem snad jedla jen smažený banán. Docela mi chutnal, ale doma bych si neudělala ~:-D
 Rodinová 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 21:36:25)
Zejmena sladkosti typu Mars~:-D?
 Monika 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 21:46:40)
Rodinová, obalená Mars tyčinka, to musí být teda něco ~:-D Jedla jsi to? Vůbec si neumím představit, co se s tím po osmažení stane???
 Rodinová 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 21:50:23)
Nejedla, ale je to zazitek me kolegyne z jedne sluzebky v US, krom dalsich kulinarskych lahudek~:-D
Reaguju na Moniku a tycinky Mars~t~
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 21:53:46)
Tak ono je toho i na netu spoustu, vždycky mě fascinuje, když jsou videa, jak obalují v těstíčku Oreo, napíchnuté na špejli (špejle vede tou náplní), osmaží, na to kýbl zmrzliny, polevu, cukrové sypání - vyloženě dobrota ~t~
 Bouřka 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 22:04:25)
Jo, jo, smažené oreo v těstíčku je bomba, kterou si představuju, když mě honí moc mlsná. Přejde mě to ~t~ Smažená zmrzlina je taky nezapomenutelná. A smažený smores (to český ekvivalent mít asi nebude), to bude z podobného ranku jako oreo.
 K_at 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 22:11:52)
SMAŽENÉ OREO?!?!? Jak to chutná? Tvrdá sušenka osmažená v těstíčku????!!!! To je mimo mou představivost. ~t~
 Rodinová 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 22:12:37)
A smazenou Marsku si predstavit umis~t~?
 Půlka psa 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 22:15:22)
Marku asi ano. Jíst bych to nechtěla, ale čokoláda a karamel se roztečou, tak si to předtavit dokážu. Smažák nasladko. No ale to oreo se netaví, takže tam vůbec nevím, k čem to smažení může být dobrý.
 K_at 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 22:16:53)
Půlko, ty musíš mít zase něco extra, co?. Párek a žužu? No, s tím Oreem - asi vrstva prasárny navíc (to těstíčko). ~t~
 K_at 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 22:15:35)
Rodinová, ani syrovou nesmaženou! Fuj! ~t~~t~~t~~t~
 Bouřka 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 22:16:47)
Tu marsku pochopím spíš. Tam kde se horkem ten vnitřek rozteče to ještě dává nějaký smysl, ale to oreo max povolí trochu tè náplně.
 Rodinová 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 22:18:58)
Asi jo, smazena susenka presahla hranice me predstavivosti~t~
 Bouřka 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 22:21:26)
https://insanelygoodrecipes.com/deep-fried-desserts/

Kdyby někdo chtěl inspiraci ~:-D Část jsou věci postavené na smažení těsta, to máme taky - koblihy, boží milosti, ale něco je pro našince dost ulítlè

 Bouřka 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 22:14:14)
Hele, to si radši ani nepředstavuju ~t~ Nějak nechápu tu přidanou hodnotu osmažením. Mně oreo teda nijak nefascinuje, ale děti ho mají v oblibě.
 vlad. 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 21:47:34)
Pulko, nene ~e~
 Monika 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 21:41:41)
Stáňo, tak to zní fakt děsivě ~;) Ale obalovaný salám (myslím, že spíš Český salám, ten byl libovější) dělávala i moje mamka, vždycky společně se smaženým eidamem, každý si mohl vybrat, resp. vzít si oboje (obalovala vždycky půlky plátků). K tomu brambory a tatarka. Mně jako malé smažený sýr vůbec nechutnal, ale ten salám hrozně moc, jak byl měkký, přišlo mi to lepší než "opravdový" řízek ~:-D Úplně bych na to zapomněla, nebýt této diskuse ...
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 21:47:50)
"obalovaný salám"

No jasně, studentský řízek ~:-D
Já na něj po letech narazila tady v hospodě, úplně mě to vrátilo do dětství, připomnělo mi to dovolenkový oběd - obalený a osmažený lančmít ~;)
 Rodinová 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 21:51:13)
Mi obalovany lancmit a parek coby decku delala moje milovana babicka:-)
 Půlka psa 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 22:12:51)
Mně dělala milovaná babička párek s maršmelouny, což bylo děsivý, ale aspoň to nebylo v trojobalu. Trojobal na párku už mi přijde moc.
 Rodinová 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 22:15:43)
Pulko, to mi osobne prijde jeste desivejsi kombinace nez smazenej parek~:-D
 Půlka psa 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 22:19:38)
Párek s bonbónem jako předkrm a špagety s banánovým kečupem na druhé jídlo. Věrná dvojice mého dětství. Jako je to obojí trochu eklhaft, ale ten párek v trjobalu mi asi přijde horší. Možná je to o zvyku. Člověk si asi na babiččinu stravu navykne a už mu to pak nepřijde.
 Rodinová 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 22:29:30)
Ted si uvedomuju, ze to spis byl parek v testicku nez v trojobalu.
Nicmene kombinace uzeniny a bonbonu mi prijde furt horsi, ale jak rikas, babicka servirovala~:-D..
 Bouřka 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 22:31:56)
párek v těstíčku a br kaše bylo moje oblíbené školkové jídlo :-)
 Monika 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 22:26:32)
Půlko, párek s maršmelouny? Jako že jsi měla na talířku tyto dvě pochutiny v původním stavu vedle nebo se to nějak upravovalo? Já vím, že se maršmelouny opékají nad ohněm (dcera to taky miluje) a to samé jde nepochybně udělat s párkem, ale moc nerozumím té kombinaci??? ~:-D
 Půlka psa 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 22:30:39)
Jí se to tak na Filipínách. Většina jídel, co má být slaných, tam má v sobě něco sladkého. V některých případech to jde pochopit, protože se snaží zužitkovat přemíru ovoce, ale ty maršmelouny k párku se pochopit nedají. Neexistuje důvod, proč to zkombinovat.
 Půlka psa 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 22:39:26)
Tak jsem to našla. Tímhle nás v dobré víře babička krmila. Přijde jí to jako úplně normální přirozená kombinace. ~:-D

hovězí, špagety, banán, rajčata, cukr, párek, maršmeloun, cibule, sýr na jednom talíři:

https://www.thepeachkitchen.com/2012/10/filipino-style-spaghetti-sweet-spaghetti/

 Federika 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 22:44:39)
Celý dětství a mládí jsem takhle jedla. Přišla jsem ze školy, vzala obrovskej talíř a na něj si dala "co dům dal". Rohlík, sardelovou pastu, sýr, párek, okurky, perník, nugetu,fidorku a kečup... Třeba.
 Monika 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 22:52:44)
Federiko, já jsem taky byla mistr světa v "plácání všeho možného na střídačku", ale zásadně nikdy bych si to nedala na jeden talíř ~:-D
Prostě si dám rohlík se sardelovou pastou (mňam), potom dostanu chuď na fidorku. Následně si nakrájím párek, sýr a okurky (mňam - jako dítě jsem si představovala, že "až budu bohatá", budu přesně takto jíst podobné věci bez bez chleba ~;)),zajím perníkem ...
Kečup jsem jako dítě vůbec neznala, u nás se vyskytoval jen rajský protlak v plechovce a použil se tak jednou za rok na rajskou omáčku, protože taťka rajčata nerad ...
 Termix 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 22:54:28)
Federiko, nedávno jsem tu četla, jak jsi popisovala, co sis nakoupila v Lidlu a všechno to snědla a pořád jsi jak lunt. Já si dnes dala hrst brambůrků a očekávám, že zítra o kilo navíc. To není fér :-D
 Monika 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 22:59:52)
Termixi, ten Federčin seznam jsem četla taky a byla bych po něm možná taky lunt, protože kdybych to všechno dneska do sebe naskládala, nejspíš by to šlo zase ven ~:-D (spíš bych to ovšem nedokázala vůbec do sebe nacpat) Ale v pubertě, jako sportovec, jsem přesně takhle tláskala. Ovšem POSTUPNĚ ~:-D
 Půlka psa 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 23:00:57)
Ten Federičin seznam mě taky vyděsil. Byly tam věci, co vůbec nejdou k sobě......
 Federika 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 23:10:45)
Termix,
zrovna tady mám mámu a ta to plácá podobně, navíc denně fůru sladkostí.
Nemám už metabolismus superrychlej jako ve 14, ale pořád ve srovnání s jinýma lidma asi jo. Zdravý to asi nebude, viz můj žlučník, kterej je od Silvestra pryč. No nicméně teď si dopřávám už zase všechno, nebolí mě nic, takže ani žádná brzda, bohužel.
 Půlka psa 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 22:55:44)
V podstatě je to totéž, akorát tady je to dle receptu a je to národní pokrm. :-)
 Monika 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 23:01:01)
Půlko, ale jak prosím Tě přišli na Filipínách k tomu, že součástí jejich národního pokrmu jsou maršmelouny???
 Půlka psa 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 23:10:46)
Filipíny byly první půlku 20.století pod nadvládou USA. Přijelo tam z Ameriky mnoho vymožeností, ale zase ne všechny. Dorazil jeden druh bonbónů, tak s tou novinkou naložili, jak uměli, tj připíchli je k párku, jak velí logika.

Proto mají i ten banánový kečup. Zvykli si na americký a po získání nezávislosti zjistili, že si ho nevyrobí, protože nemají rajčata. Rozhlédli se, kterých plodů mají dost a byly to banány.

Z nějakého důvodu se z obojího ihned staly Vánoční pokrmy.
 Monika 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 23:14:18)
Půlko, tak asi jo, je to logický ~:-D ~:-D ~:-D Budu ale muset toto národní jídlo zatajit před dcerou, aby nechtěla emigrovat na Filipíny ~;)
 Bouřka 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 23:15:08)
Tak maršmelouny se opíkají, párky se opíkají, tak to vzali jedním vrzem :-) Naše děti si po buřtech opíkají maršmelouny taky, ale dohromady by je to asi neoslovilo :-)
 Půlka psa 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 23:17:02)
To by docela dávalo smysl. ~5~ U babičky tedy jsou teda zrovna maršmelouny za syrova, ale může to asi být v každé rodině jinak.
 Monika 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 22:48:14)
Půlko, no teda!!! ~:-D Jako asi bych to snědla, ale jako první věc bych sundala z jehly ty maršmelouny a nechala je zcela nakonec jako moučník ke kávě :-) Ten banánový kečup si neumím představit jak chutná, obrázek vypadá dobře ... Možná by bylo ideální sníst jako první samotné párky, pak špagety s banánem a nakonec ty maršmelouny??? ~j~
 Půlka psa 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 22:53:50)
To ti nepomůže, ty špagety jsou hodně sladký, skoro jako dezert. Bonbón je už nakonec asi jedno.
 Rigel 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 22:05:04)
Studentský řízek v restauraci, kam chodíme z práce na menu, občas dělají. Mnohem oblíbenější ale je "sýrový špíz " - sýr a měkký salám na špejli , to celé obalené v těstíčku a osmažené:-)
 Alena 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 21:38:37)
"U nas se smazene kure taky nedelalo…"
U nas doma take ne. Znam ho z jidelniho listku v restauraci (kam se chodilo jednou za uhersky rok na dovolene) a nekolikrat jsme ho meli na skole v prirode.
 Monika 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 21:45:30)
Aleno, já jsem myslím měla smažené kuře poprvé snad až před několika lety v KFC. Jako dítě jsem se s tím nepotkala vůbec a v KFC jsem dlouhá léta nebyla schopná si vůbec nic objednat, protože jsem z těch jejich cedulí nikdy nepochopila, co je co a co dostanu, když si něco objednám. Vždycky jsem tam vlezla, chvíli zírala na nabídku a zase odešla a pomyslela si, že "zlatý McDonald" ~:-D A i dneska v KFC nechám vždycky objednávat manžela s dětmi, ale už bych to asi dala.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 21:50:50)
Tak moje máma vždycky dělala obalovaná smažená kuřecí křidýlka, nedopéká je, prostě smaží zvolna - výborné... Já tu trpělivost nemám a dopékám v troubě...
 A. Andrs 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 20:34:57)
Rizek neznamena, ze je neco v trojobalu, ale je to platek masa, ktery je vyklepany (muze byt prece i prirodni).

tak říká se houbový řízek, https://www.toprecepty.cz/recept/2732-houbove-rizky/
 Půlka psa 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 20:36:32)
Když je ta houba nařezaná, tak proč ne.
 Stáňa * 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 20:37:04)
Mamka ani teta to nikdy předem nevařily, rovnou se to obalilo a peklo.
Jak jsem psala, mně tam ta kůže nechutná, takže jsem to nejedla. Byla jsem pak později překvapená, že jsou kuřecí řízky bez kůže ~t~
 apo-lena 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 21:00:02)
Naši dělali řízky jen vepřové. Mívali jsme vlastní prase. V trojobalu se smažil ještě květák a kapr. Kolem revoluce už byly i cukety.
Dnes řízky milujeme všichni. Děláme hlavně krůtí a kuřecí. Manžel by dal přednost vepřovým, ale obvykle se přizpůsobí. Je to osvědčené jídlo pro dětské návštěvy. Jí je všichni.
V trojobalu ještě smažíme patizon, je fakt výborný.
Tak 2x do roka cuketu a sýr, to nám tolik nejede.
Chutná mi i obalovaný květák, ale dávala jsem si ho jen jako hotovku na oběd. Ostatní úpravy květáku mi chutnají víc.


 Slonisko 


Re: Příběhy řízkové 

(7.11.2021 21:30:08)
Naši řízky nedělali vůbec, doma vařil táta (pracoval v restauraci) a tvrdil že bez friťáku to není ono, ale když si ho pak pořídili nedělal je taky :-). V trojobalu se u nás dělal sýr, houby, květák a kapr na vánoce. Já klasický řízky taky nedělám, když už něco smažim, tak v téstíčku. Prijde6mi to jednodušší (nemusím to dávat do tří různých věcí) a jde i líp ochutít. A nemusím řešit strouhanku, tu ani doma nemám.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.