31.3.2011 15:57:25 M a 1
Re: Jak to chodí v chovatelských stanicích?
Pejsky chovám, mám zaregistovanou chovatelskou stanici (jde o registraci jména ne místa). Takže všichni kdo odchovávají s rodokmenem mají registrovanou chov. stanici - tedy názen něco jako příjmení štěňat. Není to místo kde psi bydlí něco jako řada kotců nebo tak něco - často si to lidi představují. Drtivá většina "chovatelských stanic" je prostě pes fenka, nebo pár pejsků bydlící v bytě nebo domě majitele u pracovní plemen bydlící v kotci na zahradě.
Rozhodně chování "chovatelky" není běžné ani normální, je to podle mě množitelka a může mít úspěchů kolik chce. A jak tu bylo psáno pokud odchovává spoustu vrhů tak těch psů je hodně a z toho vždy nějaký šampion vyjde. Když někdo odchová 100 štěňat ročně a má tři šampiony a někdo odchová třeba jen jeden vrh o 10 štěnatech ročně a má z toho jednoho šampiona tak pořád je procentuelně úspěšnější než první - ale laik považuje úspěšnějším toh oprvního se třemi šampiony.
Normální chování je to co tu popisovaly holky, vstřícná a milá návštěva, kafe a sušenky, prokecané odpoledne a puštěná štěňátka buď doma nebo na zahradě (u přátelský plemen i puštěná mamina štěňat, já chovám ostré pracáky a tam by maminka zájemce sežrala při hlídání štěňátek) ale i tak maminku ukážu zvlášť když nejsou štěňátka puštěná, pak nehlídá a noví majitelé štěňátek si můžou s ní pohrát, poházet jí míčky, prohlídnout...vždy varuju, že tolik malých piraní a línání při miminech z feny udělá nevábnou maminu aby se nedivili :) ).
Mám odchováno spoustu vrhů - všechny ač pracovní plemeno tak v rodině, doma a částečně venku na zahradě, s výbornou socializací a častými návštěvami zájemců - někteří přijížděli třeba každý týden, jiní z dalekého zahraničí přijeli a třeba víkend u nás přespali a strávili kecáním a hodinami se štěňaty.
Upozornění dám na stanici Bohemia Acro (Stars Acro) jejíž majitelé jsou řešení na CMKU nevydávají se jejím štěňatům rodokmeny, a je zahájeno soudní řízení pro podvody na výstavách a nevystavenými rodokmeny na štěňata - vše je na stránkách CMKU.
Jinak po špatných zkušenostech, kdy si lidé zadali a pak nepřijeli a já odřekla jiné zájemce na štěně beru zálohu - ale je na ni potvrzení a smlouva, kupní smlouvu chtějte vždy!!! Také očkovák atd. A chtějte vidět matku se štěňaty - ono je také důležité jak se k nim matka chová, jak se matka chová k lidem - pozor toto chování štěňata hodně okoukávají takže pokud se matka bojí vaše štěně si to vtiskne a budete mít práci navíc. Upřímně bych utíkala pryč. Najdete spoustu chovatelů kteří mají psy opravdu jako lásku - koníčka a věnují psím miminkám všechen volný čas, mičma jsou socializovaná, naučená, zvyklá na lidi a návštěvy (my jich o víkendech pro miminka měli i několikery, mimča šla z ruky do ruky, mazlili se s nima všichni)- to je krom kvalitního krmení to nejdůležitější co by jim měl chovatel dát. Povaha a zdraví s tím žijete. S exteriérem nee.
Odpovědět