14.7.2011 12:04:58 susu
Re: Zavařování pro začátečníky
Tak zkusím napsat nějaký pokec k zavařování.
1. Umyju, vypeckuju a rozňahňám ovoce. U meruněk je to jednoduché, u rybízu težší, mixovala jsem a pasírovala přes sítko.
2. Umyju a nachystám si sklenice, je dobré je mít předehřáté třeba v troubě.
3. Zpravidla postupuju dle návodu na pytlíku želírovacího přípravku. Ten poslední chtěl, napřed vařit samotné ovoce (za stálého míchání, rádo se připaluje), pak přisypat cukr se zavařovacím přípravkem a ještě vařit, časy dle konkrétního přípravku.
4. Nalívám do připravených sklenic, zavíčkuju, otočím dnem vzhůru, nechám vychládnout. Je dobré mít připravenou čistou hadru, je to fakt hodně horké, ať si nepopálíš prsty při zavíčkovávání a obracení.
Používám obyčejný cukr a želírovací přípravek. Cukru zhruba na 1kg ovoce, 1 kg cukru, ale zpravidla se na kyselejší ovoce dává víc, na sladší míň, někdy je to napsané taky na tom přípravku.
Nejhorší mi přijde to chystání ovoce, vaření je pak už v klidu. Nalívání do skleniček je težší, hodil by se dole široký cedník, někde jsme to viděla, já mám vždycky pak hodně upatláno.
Odpovědět