12.1.2005 9:59:34 Kaťas & 2 kluci
Re: Místo románu ......
Děkuji všem za poslední příspěvky, které jsou vskutku hutné. V noci jsem hrozně blbě spala a nevím, jestli to bylo tím, že jsem pořád přemýšlela nad zrovna dočtenou knihou od J. Štětiny Vykradači hrobů nebo nad příspěvky odtud, hlavně poslední - Mecháčkův. Přiznám se, že jsem ve své podstatě optimista a negativní zážitky či zkušenosti s Romiky mě vždycky trochu rozesmutní a rozladí. I když je to mnohdy reálný fakt, kteří mnozí z vás zažili a prožívají, nedokážu se ubránit přesvědčení a dojmu, že si za to můžeme sami. A nadřazenost, kterou vůči odlišným etnikům jako Češi dáváme najevo je až zarážející a dělá nám dobře, že na žebříčku sociálních vrstevm nejsme tia nejposledněnší a můžeme ukázat ještě na někoho mnohem společensky a sociálně padlejšího. Obecně se mi příčí jakýkoliv odpor k menšinám a věřím v to, že jsou všude lidé dobří a zlí, nehledě na jejich příslušnost k rase. Sama občas přemítám, zda mám být na svoji národnost hrdá či ne. V mnoha případech se stydím za naše švejkovství a mnohé další nešvary. Je dobře Margito, že jsi napsala jak vnímáš jako Romka naši většinu. Ano, také si o nás nedělám iluze a bráním se bagatelizování té či oné mentality.
Kkaždopádně jsem velmi ráda, že takhle můžeme diskutovat, věřím, že nás každé poznání druhých posouvá vpřed.
Odpovědět