11.12.2011 9:40:04 Hudba Ainur
Re: Máte zkušenost s odlukou manželů?
Foxyno, tohle o odluce píše strejda gůgl:
Odluka je možnost pro řešení vážných problémů vztahu, v situacích, kdy ostatní formy řešení nepomohly a krize se prohlubuje.
V tradičním slova smyslu znamená odloučení manželů „od stolu a lože“. Někdy je také chápána jako „rozvod nanečisto“, abychom zjistili, jaké by to bylo, kdybychom se rozvedli.
Odluka obnáší cca na 6 měsíců odděleného bydlení, kdy manželé fungují jen jako rodiče a řeší spolu společné závazky.
Nelze dopředu říci, co odluka přinese. Někdy pomůže pomoci obnovit vztah, jindy prohloubí odstup partnerů. Odluka bývá užitečná i v situacích, kdy manželé na jejím konci dospějí k rozvodu. Oba jsou na změny spojené s rozvodem lépe připraveni.
Odluka, se kterou opravdu souhlasí oba partneři a která je pečlivě naplánovaná, může být velmi prospěšná především pro silně konfliktní a výbušná manželství. Poskytuje čas a prostor pro a zjištění, co vlastně potřebuji a zda mi to vztah může dát, čím vztahu pomáhám a čím si ho ničím.
Umožňuje získat nový pohled na celou situaci z většího odstupu.
Dočasně partnery rozdělí, čímž omezí příležitosti ke konfliktům. Umožní zkusit si žít sami a jinak. Umožní ověřit si, zda mi to vyhovuje či zda mi partner/ka chybí. Oboje může být užitečné. Pomůže rozhodování, zda ve vztahu zůstat či ne. Přináší inspiraci k potřebným změnám.
Optimální doba odloučení je cca 6 měsíců.
Delší odluky na více jak 9 měsíců snižují naději na opětovné smíření a obnovení manželství.
Krátké odloučení (kolem dvou měsíců) nepřináší dostatečný prostor pro důležité změny a přináší vyšší rizika opakování problémů.
Aby odluka splnila svoji funkci, je potřeba ji pečlivě naplánovat (jaké cíle a očekávání by měla splnit, jak dlouho bude trvat, kde kdo bude bydlet, jak se partneři budou starat o děti a společné závazky, jaký bude jejich kontakt, zda po dobu odluky budou v kontaktu s jinými partnery...). Bývá výhodné spolupracovat s rodinným poradcem – což umožňuje odluku optimálně naplánovat a vytěžit z ní co nejvíce užitečných zkušeností pro oba partnery. Po dobu odluky lze řešit své problémy s poradcem.
Odpovědět