Re: Zdravé pečení a vaření
brilanťáčku.. já tak nějak s tou stravou - snažím se vařit zdravě.. ale chutně
vše dělám na teflonce, nebo keramické pánvi.. na orestované či grilované maso, tam není potřeba žádný tuk, nebo takměr žádný - maso potřu kvalitním olejem až následně (to mám radu i od dětské)
do všeho kde jsem dávala bílou mouku kupuju jemně mletou celozrnou - takže dnes třeba máme guláš z vepřového masa - maso samé libové - jen dvě lžíce kvalitního oleje pod cibulku, potom maso.. klasika... uvařit v papiňáku a zahustila sem celozrnou moukou (kupuju v kaufu cca za 20kč 1kg je přímo bio)
někde nedávám komplet celozrnou, ale třeba palačinky dělám půl na půl s normální bílou - peču je opět na teflonce, podmažu jen pod první pak už není potřeba, takž ejsou na suchu
do svíčkové dám hodně zeleniny a pak na zjemnění jen trošku smetany - nemusí tam být celých 250 ml - dám třeba jen půl deci až deci.
Cukroví když peču - tak celozrná mouka do vánočního se dá taky dobře propašovat, ubírám tak minimálně 1/3 cukru z receptu a kde to jde, nahrazuju třťinovým.
Vařím stylem málo masa, hora zeleniny, ke všemu cpu zeleninu - dostanou třeba klidně kuřecí řízek a brambor a k tomu hromadu zeleniny - teď hlavně sezoní - okurky, rajčata, kedlubnu a ředkvičky, hodně te´d i spracovávám cuketu od rodičů na různé způsoby.
kuře peču úplně bez oleje a ještě ořezávám ten tuk u zadku a nikdy si u nás nikdo nestěžoval, že by bylo suché
když mám chuť na sladké - tak si dám kousíček hořké čokolády nebo ovoce, ovoce nejím po druhé hodině - ale to aktuálně proto, že se snažím dát dolů 5 kg, co jsem nabrala při kojení.
Bílé jogurty + ovoce, musli, ovesná kaše.. všechno co dost zasytí, ale není kalorické
smetanu ke šlehání 33% kterou dáváš do jídla, nahradit smetanou na vaření 10%
neboj, za chvíli se do toho vžiješ, u nás všem hrozně chutná, na cukroví chodí široko daleko kde kdo, a nikdo nikdy nepozná, že to je zdravější varianta
Odpovědět