Liško,
ale já nepíšu o tom, že by měla být pouze charita....ale právě, že ta míra toho sociálního pojištění nebo daně by měla být minimální, aby pokryla to nejnutnější a ne všechno, právě proto, že dost z toho, co se dneska hradí ze sociálního (nebo radši ze státního rozpočtu, kdyby to byly peníze alespoň účelově vybírané
), by třeba ta charita, na kterou pak by mohl být prostor, pokryla....jde o to, že díky sociálnímu pojištění v té výši, v jaké se teď pohybuje, se prostě spousta lidí obhajuje, že platí sociální, a pak už tedy nemusí řešit nic dalšího....ale nejen, že pak na nic nepřispívají, ale ani si ničeho nevšímají....a ano, pak se k nim dostane právě jen to, co je řádně nafouknuté v médiích, ale ne to, kde je to skutečně potřeba...
Jinak zdravotní daň, taky bych radši, aby to bylo skutečně pojištění a ne to, jak to funguje teď....o tom tedy ví můj muž hodně, já to takhle z fleku přetlumočit nedokážu, ale to, jak je určováno, jaké zákroky se provádět budou a jaké ne a co se hradit bude a co ne, z toho je mi šoufl....
Takže ono nejde o odmítání zdravotního pojištění jako takového, ale o odmítání té formy, která teď je a která jako pojištění prostě nefunguje....a současně to neznamená odmítání nějaké solidární částky jako takové, ale opět jde o ten poměr toho, co člověk přispívá na jiné a u čeho má jistotu, že bude použito na jeho osobu, když to bude potřebovat....
A že se dvacetiletí cukají? Když si vezmeš, že platí sociální "pojištění", ale je jim dáno najevo, že jich se důchody netýkají, a platí zdravotní "pojištění", u lékaře stejně platí hotově a ještě navíc, právě proto, že teď jsou zdraví a za pár desítek let možná nebude z čeho jim tu péči hradit (právě proto, že to není pojištění, ale daň), tak je ten jejich pohled oproti pohledu dnešních padesátníků prostě jný. Navíc k tomu věku patří i nekompromisnost, s jakou se vyjadřují, schopnost kompromisů přichází s trochu vyšším věkem (tak o deset let později)....
Ale právě, že stranu jako takovou netvoří jen takoví mladíci, ale lidé různých věkových skupin včetně důchodců, tak je prostě nutné, aby se tihle všichni dohodli, než to budou vydávat za názor strany....takže jo, klidně taková debata může začít od "zrušíme povinné zdravotní pojištění", ale velmi brzy se dostane do roviny "převedeme zdravotní daň na zdravotní pojištění"......a to už je pak debata trochu jiná....o tom, co má nebo nemá být povinné, je to pak na hodně dlouhé lokte....