10.7.2013 12:39:34 Inaaa
Vzestup a pád české sociální demokracie - koho ničit
Pro soc dem od P. Pitharta -
Už tehdy jsme někteří předjímali, že v přímých volbách zvítězí Miloš Zeman. Když tohle píši, mám pocit, že bych se za to měl omluvit, a ne se tím chlubit. Ale já se nechlubím, a tudíž ani neomlouvám. Neměl jsem žádné privilegované informace, za což bych se musel asi opravdu omlouvat; prostě jsem měl jen nějaké zkušenosti a znal jsem většinu kandidátů na prezidenta, i náš rozšafný lid, který ústava nezajímá a přeje si vládu silné ruky. Bohuslavu Sobotkovi jsem v půli letošního ledna napsal, že bych nechtěl být v jeho kůži, až si ho bude Miloš Zeman „vychutnávat". Omlouvám se, ale je to vskutku černé na bílém v Právu před druhým kolem voleb. Většina zákonodárců toto všechno ale zřejmě nevěděla, jinak by pro změnu nejspíše nebyla. Co jiného než „vari!" si myslel Bohuslav Sobotka, je mimo moji představivost.
Nebylo k tomu předvídání třeba nějaké zvláštní schopnosti ani zasvěcených informací: prezident dnes dělá zatím vesměs jen to, co už předem ohlásil, a co dokonce po lopatě napsal ve své knize Vzestup a pád české sociální demokracie z roku 2006. Jmenovitě v ní také ohlásil, koho bude za trest ničit. Nečetli jste tu knihu, sociální demokraté? Anebo si i vy přejete svoji stranu rozštěpit a volby „nevyhrát"?
Odpovědět