Re: marmelada v pekarne
Tak můžeš místo marmelády udělat meruňková povidla
- tam se cukru přidává minimum, princip povidel je právě výrazný odpar, který vede ke zvýšení koncentrace cukrů v ovoci nad mez, která chrání proti bakteriím.
Meruňková povidla recept v kuchařce č. 151.
Proto se do neodpařovaných marmelád ten cukr musí přidat. Cukr není žádné zlo, je to běžná součást naší potravy už od pravěku. Problém je v tom, že ho teď jíme moc. Ale marmelády se používají spíš jako ochucující ovocné omáčky (velkou lžicí je do sebe láduje málokdo
). Mnohem víc cukru přijímáme třeba v nápojích a tam to szásadní konzervační význam nemá, že.
A pokud si tou marmeládou pak nebudeš jista, tak přesterilizování nic nezkazí a bude to pak spoílehlivě bezpečné.
Odpovědět