Re: Nápoj k snídani
No tak ono by právě mělo být nad pokojovou teplotu, když leze do žaludku, ideální je teplota těla, což je pocitově takové kulinárně řečeno "vlahé"
A právě na tuhle teplotu si to tělo samo ohřeje/zchladí v ústech, pokud je to rozdíl rozumného množství stupňů, řekněme cca +- 10 st. Pokojová tepltoa do žaludku je trochu málo )v našem pokoji určitě
). Ale prostě tak nějak jo.
Azbestová pusa a švihnutí horkého kafe rovnou do žaludku není rozhodně dobrý nápad.
Jídlo by mělo být podávané naopak celkem teplé, protože je právě třeba započíst chladnutí na plochém talíři (v hrnku nápoj chladne mnhoem míň), chladnutí při nesení do úst, chladnutí v ústech. Tak hrubým odhadem jídlo na talíři třeba v teplotě kolem 45 - 50 stupňů může být ok, záleží taky, co to je a jestli se to bude kousat.
Hltání je špatné nejen kvůli tomu, že se nestihne dorovnat tepltoa. ALe i kvůli mechanickému rozrušení potravy (nerozžvýkaná zbytečně zatíží žaludek) a navíc v ústech je potřeba promísit se slinami kvůli zvlhčení a také počátečnímu trávení škrobů.
Ale ta teplota vadí samozřejmě taky.
Odpovědět