9.1.2015 18:56:37 Delete
Re: Muj prvnacek ve skole zlobi
Konvalinko,
změnit zajetý styl na povel je opravdu skoro nemožné. Ale často nejde o to, že by učitel(ka) nechtěl(a), ale že se styl odvíjí od možností, které má. Pak to vypadá, že není ochota něco měnit, ale může za tím být to, že už proběhl pokus z vlastní iniciativy a dopadlo to špatně, nebo že musí přednostně naplnit nějaké požadavky z vedení, závazných dokumentů apod. (já v tomhle projedu boj o neznámkování) nebo je to třeba o tom, že většině třídy vyhovuje něco jiného a v něčem prostě úplně individualizovat nejde.
Na druhou stranu, něco změnit lze. Jen je potřeba poskytnout také čas na přemýšlení. Očekávat, že učitel, který něco nějak dělá, protože mu to tak sedí a má s tím dlouhodobě dobrou zkušenost, okamžitě přecvakne nebo bude nadšený z novinky, o které třeba není přesvědčený, nebo ji dokonce nezná nebo zná, ale jen přeneseně, asi moc nejde. A ono to tak často bývá, že někdo přijde s dotazem, jestli by to nebo ono nešlo udělat takhle...a očekává odpověď ihned. A bohužel je to tak, že ihned člověku nabíhají většinou ty silnější zážitky, takže různá varování, špatné zkušenosti jiných, nějaké extrémní případy apod. No a tak první reakcí bude s největší pravděpodobností odpor nebo prostě protiargumenty...plus to, že rodič hodně často tyhle protiargumenty bere jako neochotu ke spolupráci a sekne se, takže debata končí...
Já jsem třeba poznámky proti svému přesvědčení na přání rodičů psát začala
.
Odpovědět