23.8.2016 13:15:19 zerat
Re: Kváskový chleba - rozkvašení
Mapat, hlavní jen neuspěchat rozkvas. Než budeš chtít zadělat na chleba pěkně do toho rozkvasu hrábni lžičkou a obsah dej do misky se studenou vodou - když těsto poplave nahoru, tak obsahuje dost bublinek a utáhne chleba. V této fázi nezapomeň a odeber si do zásoby na příští pečení lžíci kvásku. Rozkvas by měl být na svém vrcholu (pěkně nasycený) a ne na ústupu (klesání ubývání bublinek). No a potom jak máš zaděláno na chleba (v ošatce a v sáčku), tak ho nechat zvětšit svůj objem a hlídat pícháním prstem do těsta, jak pokračuje (když se těsto vrací rychle, tak kyne, když se začne vracet pomalu je čas ho dát do trouby) - někdy chleba vykyne za hodinu, jindy potřebuje i 3-4 hodiny kynutí v běžné domácí teplotě. Čím to je jsem do teď nepochopila
Ale opravdu koukni na to video a nebo se přidej do nějaké skupiny třeba pečem.pecen na FB - tam jsou hodně šikovní a dobře radí
Po prvním případném nezdaru to nevzdávej, žádný učený z nebe nespadl
Odpovědět