24.8.2016 15:05:50 zerat
Re: Kváskový chleba - rozkvašení
Lído, nevím, mně se celou zimu chleby daří a v létě vloni i letos jsem válčila opět s tím, že se mi jich pár nepovedlo. Osobně si myslím, že je to nestálou teplotou v domě a paradoxně asi máme uvnitř v domě v létě větší chladno než v zimě, kdy se topí - dům máme v nízkoenergetickém standardu a je fakt, že proti teplu je odolný dost. Ale už jsem zjistila, že není špatné nechávat kynout chleby i rozkvas v technické místnosti u plynového kotle a bojleru - je to v létě i v zimě nejteplejší místnost.
Jinak na kváskových diskusích už zaznělo ledacos, že to může ovlivňovat měsíc - úplněk..., tlaková výše a níže... Nevím no, s klasickým droždím nemám problém nikdy
U starých lidí si myslím, že kolovalo více asi pověr - od manželovy babičky jsem slyšela i třeba, že se při pečení kynutého těsta nesmí otevírat dvířka trouby dřív než je pečení úplně hotové, jinak "spadne"a opravdu se toho držela - já je otevírám a nic se s tím neděje?
Odpovědět