6.1.2019 14:16:45 Eudo
Re: Spor s otcem dětí-bydlení v zahraničí
Dooly, ja nemam v umyslu te nejak presvedcovat o NICEM. Nasledujici je jenom popis me zkusenosti, jak kdo co pochopi na zaklade SVE zkusenosti.
Ve skole pracovala drahna leta.
2 ruzna pedagogicka nakladatelstvi mi vydala ucebnice pro ucitele (=podlozenou poslednimi vyzkumy vyuky druheho jazyka a dvojjazycnosti) a jinou pro zaky.
Rovnez s tim mym projektem jsem mela dost caste styky s tiskem. Moje deti =pracujou ve skole =sefkurator, ucitel, prednasejici na Ped. skolach ap. Vsichni pracuji se svymi vlastnim projekty.
Vim docela presne, jak rodice/reporteri/ ctenari/ a dalsi publikum "chape". Jak reporter pochopi neco, co se mu vysvetluje - v domneni, ze to nemuze "nepochopit", a v clanku napise celkem kravinu a nezajima ho si to nejak overit na zaklade vubec nejakych faktu (=na ktere je dokonce odkazan!!!).
Totez mne celkem sokovalo, kdyz jsem pracovala s lektory mych ucebnic - prepsali sem tam neco v textu, ze z toho vyplynulo neco uplne jineho (=napr. zrovna takova pasaz o detech z rodin NEakademickych, kde jsem udavala statistiku a odkazy na vedecke vyzkumy vcetne dulezitych pasazi). Jak tvrde jsem si musela stat za tim, protoze knihy byly vydane pod mym jmenem, ze jo.
Taky v kontaktech s rodici - dite doma rekne (tvuj priklad), ze ucitel vyzaduje natisknuty ukol a ze tiskarna stoji 80 Euro. Rodice se nasejri, ze skola vyzaduje zakoupeni tiskarny a kdo na ty pozadavky skoly ma furt brat, ze jo. Ovsem je uplne docela mozne, ze ucitel vubec nic nevyzaduje - ani natisteny ukol, ani zakoupeni tiskarny, ale proste v konverzaci zminil obe moznosti ANIZ BY TRVAL NA NECEM JINEM, NEZ CO MU DITE DODALO. A ver mi, takovych zkusenosti ma kazdy ucitel taky dost. Cast rodicu do skioly nevlitne a diskutujou desnou skolua desny ucitele, ktera furt neco vyzaduje a jaky ma naroky, cast vlitne a vynada a nevidi neslysi, protoze vedi svoje, dite jim doma nikdy nelze…, cast vlitne a v diskuzi pochopi, ze to bylo celkem jinak a zklidni se.
Ctizadostivi rodice delaj, co muzou - doucujou, pajej, vyrabej a pod. Tohleto mne desne stve - rodic je posleze oznamkovan za dobre odevzdanou praci. Svym zakum jsem zadny ukoly nedavala. NEZAJIMA mne, co zvladnou jejich sourozenci a rodice. Zajima mne, co se dite naucilo ve skole.
Jak uz jsem napsala, na velice dlouhou diskuzi.
Odpovědět