Já bych řekla, že do ní nepatří ty vejce. Možná ani ta cibule ne, bývala to hladká pomazánka bez výrazných kousků, je v ní byly ty růžový tečky. Možná jen rozpustit na tuku droždí, přidat nějaký ten šlehající se základ, případně to růžový (tipuju namletý měkký salám, šunkou na nás určitě neplýtvali).
Ještě mě napadlo nahlédnout do Úlehlové-Tilschové. Tak její drožďové pomazánky v mém upraveném podání (postup)
1. 1 velká cibule, 10dkg tuku, 10 dkg droždí, 5dkg strouhané housky, 1/2 lžičky sl. papriky, sardelová pasta nebo mlíčí ze slanečka nebo lžička hořčice (rozhodně hlasuju pro mlíčí
), zelená petržel, asi 1/8 l mléka nebo vody
zpěnit cibuli, přimíchat droždí, rozpustit, jak začne žloutnout přidat strouhanku a ještě chvíli smažit, Zalít vodou nebo mlékem, okořeit, osolit, povařit. Lze přimíchat i vejce nebo ochutit pár kapkami citronu, lze přidávat i nasekanou kyselou okurku, vejce na tvrdo či nasekaný salám. Nakonec přidat petrželku nebo pažitku, porek, mladou celerovou nať neboi strouhaný celer předem poněkud povařený (jestli se to chuťově podobé vzpomínané pomazánce a ještě do toho celer, tak jistá cesta, jak mě zabít
)
2. 1 velká cibula, 6dkg tuku, 30-40 dkg rajčat, 2 lžíce hl. mouky, 2 lžíce mléka, 5dkg droždí, špetka cukru
Na polovině tuku zpěnit cibulu, přidat rozkrájená rajčata, rozvařit, protlačit a uvařit hezky do husta (nebo použijeme hotový protlak). Z druhé polovinu tuku a mouky upražíme jíšku, rozředíme mlékem na kaši, přidáme protlak z rajčat a dohromady svaříme. Zatím rozetřeme droždí s cukrem a přidáme k rajčatům, osolíme a mícháme, až je kašička hladká
Tak ještě můžeš to droždí rozpustit s cukrem a dát ho do základu syrové, možná proto to bylo tak hnusný
. Hodně štěstí s experimenty