11.1.2026 12:20:23 Dari79
Re: Mladý dospělý a problém jít do práce (psychický)
"Ten člověk evidentně neví, jak má změny udělat, nemá k tomu motivaci, odhodlání, sílu atd..
Potřebuje s tím pomoci, ne výčitkami a pokyny "měl bys...", ale vysvětlením situace a praktickou radou, co přesně udělat."
Ani to není tak jednoduché...
Teď jsem třeba mluvila s mladou ženou, která je naprosto mimo... Má malé dítě (otec nezapsaný, neplatí), bydlí v azylovém domě, nepobírá krom plateb na to bydlení ani žádné dávky. Reálně jí na jídlo a tak posílá peníze současný přítel, který s ní ale nežije a ani se nejeví, že by si ji nastěhoval k sobě. Dítě chodí do školky. Ona - není ani na ÚP (překvapená, že jí narůstají dluhy na zdravotním), nepobírá tedy ani žádné dávky (živ. minimum, přídavek na dítě...), neplatí poplatek za odpad (ani za sebe, natož za dítě)... "Jí to nikdo neřekl". 2 hodiny jsem s ní seděla. Sepsala jsem jí seznam toho, kam má zajít, zavolat, na co se kde zeptat... Nevěřím, že jsem byla první - v tom azylovém domě mají sociální pracovnici + na městě... On jí ten způsob života v podstatě vyhovuje. A jsem přesvědčená o tom, že tato ani žádnou duševní poruchu (nebo tu osobností - nějaké ty úzkosti...) nemá. Rozdíl je v tom, že tato nemá ty rodiče, kteří by ji nechali u sebe v domě (chodili do práce, živili ji a dívali se, jak ona se "fláká"), tak holt si "musí" najít jiného živitele - v tomto to zase holky mají jednodušší...
To, že my "normální", se na to díváme se zoufalstvím - takhle chcete žít? Tohle vám stačí? neznamená, že takoví prostě nejsou. Těch kluků (třeba do 30) je spousta, ale víc "dráždí" spíš ty holky - u kluků se to bere tak, že prostě dýl dozrávají, u holek už se víc čeká, že v těch třeba 27 budou dospělé, nějak ukotvené, připravené na založení rodiny...
a ano, postoj rodiny a rodičů to může zásadně ovlivnit, ale není sebespásný - proto jsem to tu i psala - máma může zatlačit a může to vést k odstěhování se a odstřihnutí se, a ona ta máma pak to nese taky těžko, když vidí, jak to dopadlo, a může si to vyčítat, že možná nemusela tak tlačit, že možná by ta holka aspoň tu školu dodělala...
Někdo je holt dospělý v 17 a někdo ve 30. A někdo fakt tu poruchu nějakou má a někdo je fakt jen pohodlný a líný.
Odpovědět