24.3.2026 12:50:24 Dari79
Re: Letná - ano, nebo ne? A proč?
Tak samozřejmě, že za to "může" internet atd.
protože dřív lidi prostě na věci, kterým nerozuměli, názor vesměs neměli...
Dneska každý "se základní školou" (hodně zjednodušeně řečeno) má názor na Izreal, Trumpa, otázku Krymu, státní rozpočet, výdeje na obranu, výklad ústavy... Protože si to prostě přečte, "uvěří" a "odpapouškuje".
Proto já rozhodně neviním nikoho s jiným (politickým) názorem ani se nedivím, jak "můžou"... (toho volit, toto tvrdit), protože prostě chápu, že je to pro ty lidi na jednu stranu strašně těžké (nemají společenský/historický rozhled, nemají kritické myšlení, v rámci "cookies" a algoritmů jsou jim podsouvány furt stejné názory a příspěvky (z 1 zprávy se prostě vygeneruje 1000 internetových článků, postů, blogů...), což přispívá k "potvrzení správnosti vytvořeného "názoru"" (tolik lidí píše to samé a vlastně opačné názory se mi ani ke čtení "nenabídnou"). A na druhou stranu strašně snadné, protože je prostě lehčí "nekriticky něčemu uvěřit".
Problém jsou prostě ti politici, kteří ten rozum a znalosti mají (resp. měli by mít, myšleno alespoň ti vrcholoví) a i když vědí, že (nechci říct přímo lžou) situaci hroooozně zjednodušují, lakují na růžovo nebo naopak načerno, tak to prostě dělají.
Tohle skutečný odborník nikdy neudělá. Bez ohledu na to, jestli je pravičák nebo levičák, liberál nebo konzervativec, tak prostě řekne - ano, situace je komplikovaná. (třeba u té obrany) - na jednu stranu tady máme spojenecké závazky, vážnou mezinárodní situaci, podmínky "války", které se dramaticky mění (tj. za cenu jedné stíhačky, která nám může být k prdu, by mohlo být 50 000 dronů, které jsou v dnešní době mnohem užitečnější, třeba), tj. měli bychom ty peníze na tu obranu dát, protože viz výše, ale samozřejmě užitečně (tj. třeba protivzdušnou (protidronovou) obranu jaderné elektrárny - radši než "polní kuchyně"...), ovšem není možné zanedbat ani naše vnitřní výdaje (na ty nemocnice a silnice...), musíme hledat určitou rovnováhu, smysluplnost, logiku, což je jistě obtížné, ale pomůžou nám v tom spojenecké závazky (tj. my třeba koupíme ty stíhačky, které budou k dispozici NATO jako takovému, a Polsko třeba ty drony...) Tak politik buď řekne, zbrojit není potřeba, radši stavme nemocnice a zlevněme lidem elektřinu, nebo utraťme xxx miliard, i kdyby se měly utratit za "blbiny"...
Musíme si uvědomit, že současný stav je záležitostí třeba posledních 10 let, ty sítě, algoritmy... jsou prostě novinka, lidi na to nejsou zvyklí, nejsou schopní tomu odolat... Není to tak dlouho, kdy jediným zdrojem informací byly noviny (nebo i tedy internetové články na webových zpravodajských fórech) a televize. Tohle "rozumím všemu a mám názor na vše, a ještě navíc "radikální"", tj. jsem přesvědčen o své pravdě a logikou mě nepřesvědčíš, je prostě příliš mladé. Jako když v 90. tkách byl v každé venkovské hospodě hrací automat a lidi propadali gamblingu jak diví... Chvíli trvalo, než se to zregulovalo (zakázalo, přesunulo jen do heren a casin, později zakázal vstup lidem s exekucemi...), no a pak zase přišel on-line poker, on-line casina, on-line sázky... takže teď se zas pereme s tímto. Ono v lepším případě se to lidi za pár let naučí ovládat (i ty "politické názory na sociálních sítích"), nějak filtrovat... Ale kde není politická odpovědnost shora a naopak tato "lidská jednoduchost" se cíleně využívá (až zneužívá), tak to je fakt blbý.
Odpovědět