| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Vaření domácího sulcu kvůli kolagenu na klouby

 Celkem 27 názorů.
 Minie1 


Téma: Vaření domácího sulcu kvůli kolagenu na klouby 

(3.6.2011 8:10:21)
Získala jsem tenhle recept:

2-3 litry vody, jedno vepřové koleno, 3 vepřové nohy, 1 sáček želatiny, vařit

a/

Nevím ale JAK DLOUHO VAŘIT, aby se ten sulc spolehlivě udělal /samozřejmě uvařilo i to maso/

b/

a JAK ČASTO se takový sulc jí, aby to mělo účinek na ty klouby - prevence artrozy

1x, 2x týdně??? nebo stačí méně často

c/

jak dlouho takový sulc vydrží nezávadný v ledničce


Prosím typy lidí, kteří to sami užívají, nebo si to vaří někdo z jejich okolí.
 Meta 


Re: Máte ve svém okolí někoho, kdo vaří domácí sulc kvůli kolagenu na klouby? 

(3.6.2011 8:28:44)
Vařím sulc spíš pro to, že mi chutná a pak samostatně psům kvůli kolagenu. Nevařila bych želatinu s masem, pokud se tam dává pro zvýšení toho kolagenu, tak bych ji přidala až do přecezeného horkého vývaru - držela bych se návodu na sáčku ohledně teploty. Rozhodně bych ale přidala na začátku varu koření, není důvod, aby to nebylo dobré. Sobě vývar nakonec přikyseluji trochou octa a vkládám jemně nakrájené maso. Mají tam přijít i mleté kůže, ale ty sežerou pejsánkové. Maso vařím v tlakovém hrnci, poměrně dlouho - až se rozpadá. Trvanlivost nic moc, v ledničce 3-4 dny. Mrazit se nedá, ale dá se dát horký do skleniček, zavařený vydrží v lednici do spotřebování. Ten můj ne, já ho snadno sním včas. Zrovna tak psiska ten svůj.
 Archciba 


Re: Máte ve svém okolí někoho, kdo vaří domácí sulc kvůli kolagenu na klouby? 

(3.6.2011 8:34:35)
Manžel sulc miluje.
Dát do hrnce vařit 1 koleno + 2 nožičky + bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl + asi 2 litry vody (aby bylo maso potopené) - vaří se asi hodinu. Může se přidat i kořenová zelenina. Chce to pak šťouchnout vidličkou do kolene, aby bylo měkké.
Uvařené maso i s kůží namlít. Do vývaru přidat asi 3 lžíce octa a přelít namleté maso. Nechat zchladnout a dát do ledničky. Vydrží cca 10 dní

Jak často ho jíst, aby to mělo účinek na klouby netuším.
 Girili 


Re: Máte ve svém okolí někoho, kdo vaří domácí sulc kvůli kolagenu na klouby? 

(3.6.2011 8:35:19)
Mne prijde, ze z jdnoho veproveho kolena a par nozek toho kolagenu moc neziskas. Tim spis, kdyz si musis pomahat zelatinou.

My delame sulc o zabijacce a to se do toho vari a rozemelou kuzicky a klizky, takze to ma poradny zaklad. Tomuhle bych moc neverila. :-(
 magrata1 


Re: Máte ve svém okolí někoho, kdo vaří domácí sulc kvůli kolagenu na klouby? 

(3.6.2011 8:38:38)
A kolik toho kolagenu člověk denně potřebuje? Já dávám vody jen aby to bylo ponořené, recept zhruba jako Archciba. Vařím v papiňáku tak 3/4 hod.
 Girili 


Re: Máte ve svém okolí někoho, kdo vaří domácí sulc kvůli kolagenu na klouby? 

(3.6.2011 8:42:28)
Ja vlastne presne nevim a kecam do toho. ;-)
Mne tam hlavne nesedi ta zelatina, proste vim, ze o zabijacce se tam nahazi vsechny ty hnusne klizkovate veci, ktere neprijdou do niceho jineho, ze uz opravdu zadne ztuzovadlo neni treba. Ale jestli s tim mas zkusenost, ze to drzi i bez zelatiny, tak to asi bude dobre. :-)
 Archciba 


Re: Máte ve svém okolí někoho, kdo vaří domácí sulc kvůli kolagenu na klouby? 

(3.6.2011 8:45:53)
Bez želatina drží. Pokud bych chtěla zvýšit množství kolagenu, tak přidat kůže.
Z těch je mimochodem výborná "kůžičková" polívka ~w~
 Girili 


Re: Máte ve svém okolí někoho, kdo vaří domácí sulc kvůli kolagenu na klouby? 

(3.6.2011 8:49:55)
To zni dobre. :-)
Jinak za me pak nakonec jeste pridat korenovou zeleninu pripadne hrasek a kratce spolecne povarit a pripadne torsku dokyselit octem.

K tomu skladovani - sulc se da i zamrazit a mama ho i zavari do klasickych zavarovacek, akorat z nich pak nevyklepnes ta vysoce esteticka kolecka, jak kdyz ho das ztuhnout do tlacenkovych pytliku.
 adelaide k. 


Re: Vaření domácího sulcu kvůli kolagenu na klouby 

(3.6.2011 8:50:31)
S léčebným efektem neporadím, ale vařím "na chuť". Ta želatina je tam podle mě zbytečná, ztuhne to krásně i bez ní.
 Krevetka 


Re: Vaření domácího sulcu kvůli kolagenu na klouby 

(3.6.2011 9:14:05)
Můj chlap ho má rád a vaří si ho. Nedává teda želatinu žádnou, do vývaru s vepř. kolenem a 4mi vepř. nožkami dává akorát sůl, bobkový list, celý pepř a vaří(nechá táhnout) dokud se maso nerozpadá. Maso obere, pokrájí na kousky a zalije scezeným vývarem a dá zatuhnout do lednice. Krájí si to pak na kostky a jde to krásně, nic se nerozpadá. Já to teda nejím, ale on si to užívá.
 Minie1 


Re: Vaření domácího sulcu kvůli kolagenu na klouby 

(3.6.2011 9:26:15)
když píšete o těch kůžích, tak ty tam přece jsou - koleno není oloupané a nohy taky ne, představuju si, že je šoupnu do papináku tak, jak je přinesu od řezníka...ale po uvaření ty kůže už tam pochopitelně do sulcu nedám, jen maso

je to tak správně?????? proč by když se vyvařuje i ta kůže to nemělo stačit???


jo, želatina je prý jen kvůli tomu, aby to "na sichr" ztuhlo, když chce mít člověk fakt jistotu
 Archciba 


Re: Vaření domácího sulcu kvůli kolagenu na klouby 

(3.6.2011 9:42:57)
Kůže jsou tam také dobré a úpokud je nameleš, tak ti to "zahustí" a lépe ztuhme. Stejně se dělá i do tlačenky :-)
 neznámá 


Re: Vaření domácího sulcu kvůli kolagenu na klouby 

(3.6.2011 9:49:20)
Ta želatina je divná, tu tam nedávám. Ale pokud jí tam chceš, tak se řiď pokynem na balení, dle mého se nesmí vařit. Takže asi povařit koleno a nožičky (přidat koření a zaleninu dle chuti), nechat mírně vychladit a pak do toho rozmíchat želatinu.

Významem kolagenu pro zdraví si nejsem až tak jistá, nedávno jsem slyšela názor, že doplňovat kolagen stravou a praparáty nelze. Tělo tak nepracuje.
 angrešt 


Re: Vaření domácího sulcu kvůli kolagenu na klouby 

(3.6.2011 10:46:36)
Carolyn, domácí sulc ne samozřejmě dobrota a pokud si ho chceš dopřávat, že Ti chutná, tak proč ne ~;)
Pak je ovšem lepší vařit ho z nožiček (vepřových, telecích), z těch to tuhne velmi dobře.

Sulc "na klouby" je ovšem nesmysl. Zkusím Ti to vysvětlit. Kolagen je bílkovina. Tedy dlouhý řetěz aminokyselin spojených v řadě za sebou (je to trošku komplikovanější, ale takhle to stačí pro představu).

Naše tělo nevstřebává bílkoviny jako celek, ale štěpí je na krátké úseky a posléze je rozštípe až na jednotlivé aminokyseliny. Z nich si pak může sestavit zase své vlastní bílkoviny.

Samozřejmě je absolutně vyloučené, aby vepřový kolagen po snědení "vlezl" do lidského kloubu. To nejde ani v případě žádné jiné bílkoviny, my opravdu nemůžeme zabudovávat bílkoviny jiných živočišných druhů, ani kdybychom je nakrásně dokázali "procpat" do krevního oběhu přes střevní stěnu (což se v jisté minimální míře děje v imunitních buňkách střeva, kde "cizí" bílkoviny stimulují imunitní sytém).

A tělo staví z jednotlivých naštěpených aminokyselin to, co uzná za vhodné, rozhodně ne, že sníš kolagen a Tvé tělo postaví kolagen. Tak to prostě nefunguje. A ani nejde. Kolagen totiž obsahuje převážně tzv. hydroxylované aminokyseliny - hydroxyprolin a hydroxylysin - které nelze zařadit jako stavební kameny do žádné bílkoviny.
To tělo neumí. Bílkoviny stavíme tak, že tvoříme řetězec nezměněných aminokyselin a posléze v hotové bílkovině některé modifikujeme, např. tou hydroxylací.
Volný hydroxyprolin nelze použít pro nové vytvoření kolagenu a je vylučován močí. takže když budeš jíst hodně sulcu, akorát si zvýšíš vylučování hydroxyaminokyselin močí, na klouby to nebude mít žádný vliv.

Pokud chceš zlepšit tělu dodávku opravdu vhodného materiálu pro stavbu jeho vlastního kolagenu v kloubech, tak narozdíl od nesmyslného sulcu má smysl konzumace kvalitních bílkovin z libového masa, které si tělo naštípe na amynokyseliny a kolagen si z nich dle potřeby postaví.
A další důležitou věcí je, že kofaktorem syntézy kolagenu je vitamín C - bez dostatku vitamínu C tělo není schopno kolagen tvořit. Odtud kurděje - při kurdějích (nedostatek vitamínu C) vypadají zuby (nedostatek kolagenu v dásních), vlasy (vlasy jsou skoro čistý kolagen) atd. Kurděje jsou samozřejmě krajní věc, v ČR jsou dost vzácné, vyskytují se občas u mladých žen s výstředními dietami. Píšu to jen pro vysvětlení. ~;)

 angrešt 


Re: Vaření domácího sulcu kvůli kolagenu na klouby 

(3.6.2011 10:48:31)
šmankote, to strašné slovo! amIIIInokyseliny, samozřejmě, kde se mi tam vzala ta zrůdička s tvrdým? ~t~
 Minie1 


Re: Vaření domácího sulcu kvůli kolagenu na klouby 

(3.6.2011 10:49:39)
no takže vlastně artróze a případným endoprotézám v budoucnu atd...se nedá podle tebe předejít???

respektive pochybuju, že lidé, co tyhle problémy mají, nejedí kvalitní libové maso, já myslím, že v CR je masa dost a přitom už lidi po padesátce mají třeba těžké problémy s kyčlemi, přitom nejsou obézní
 angrešt 


Re: Vaření domácího sulcu kvůli kolagenu na klouby 

(3.6.2011 10:57:26)
určitě se jim nedá předcházet sulcem.

Stravou se jim dá předcházet mírně tím, co jsem psala výše, kvalitním masem v rozumném množství a vitamínem C.

Důležitým faktorem artróz jsou chybná postavení kloubůa a poúrazové stavy. Takže předcházením je zejméa vyhýbání se kloubním úrazům a korekce správného postavení kloubů (protožtřeba ty kontroly dětských kyčelních dysplázií - u dětí to vlastně tolik nevadí, ale v dospělosti je to obrovská predispozice k artróze).
z úrazů jsou to klasicky třeba úrazy kolenních menisků - ono se to dá "opravit", ale postavení kloubu už je posléze špatné a predisponuje k artróze.


V rozvoji artóz se pak uplatňuje řada dalších mechanismů. Např. různé záněty, yť už izolované, nebo v rámci revmatických onemocnění (to jsou imunitní onemocnění). Potom např. dna - proto píšu výše úměrná konzumace libového masa. Nadměrná konzumace purinů (tj. zejména vnitřnosti, chřest, v menší míře libové maso) zvyšuje hladinu kyseliny močové, která může přispět i k artróze.


A prostě obecnou příčinou artróz je opotřebení kloubů - díky nadváze, ale hlavně díky stoupajícímu věku. Prostě je to stáří.
 angrešt 


Re: Vaření domácího sulcu kvůli kolagenu na klouby 

(3.6.2011 11:04:45)
Artróza kyčlí je zrovna v ČR častá, právě v důsledku toho, že v ČR je častá kyčelní dysplázie, právě proto tu byl zaveden screeening dětských kyčlí, prostě ve střední Evropě máme geneticky danou vyšší predispozici k téhle vadě.
 Minie1 


Re: Vaření domácího sulcu kvůli kolagenu na klouby 

(3.6.2011 11:07:49)
"věk" ...jenže u lidí po padesátce, co nemají výraznou nadváhu...tak to podle mě ještě není takový "věk"...ale přesto artozu už mají


jinak k tomu postavení kyčlí...no za nás se screening myslím ještě nedělal, takže člověk ani neví, jestli to postavení kyčlí má ok


zánět podle mě neunikne pozornosti dotyčného, protože co cítí, že ho kloub bolí

vysvětluju si to dobře???
 angrešt 


Re: Vaření domácího sulcu kvůli kolagenu na klouby 

(3.6.2011 11:15:16)
Padesátka už pro klouby věk je. Pro klouby s dyplázií rozhodně.
Právě proto už se screening dělá, je to vlastně jediná pořádná prevence artrózy kyčlí, je to fakt dost zásadní příčina (v těchto končinách Evropy). Druhá zásadní je ne-nadváha, samozřejmě.

Zánět skutečně bolí. Akutní izolovaný zánět kloubu bolí obvykle pekelně. Dna bolí pekelně. Revmatické (imunitní) choroby bolí někdy tak trochu zvláštně, jo a ne, někdy taky bolí pekelně, u těch je spektrum širší, ale přehlédnout se to moc nedá, to leda u nějakého extrémního tvrďáka, který se bolesti směje do očí. Ale je fakt, že u těch revmatických to začíná často tak nijace, spíš pobolíváním.
 Mrej 


Re: Vaření domácího sulcu kvůli kolagenu na klouby 

(3.6.2011 11:20:51)
angrešt, ty jsi úžasná, tvůj výklad si s dovolením zkopíruju. Já totiž vím to, co píšeš, ale neumím to takhle pěkně zformulovat. Dík.
 angrešt 


Re: Vaření domácího sulcu kvůli kolagenu na klouby 

(3.6.2011 11:31:00)
Tak si tam prosím oprav tu amYnokyselinu, rdím se ještě teď, jak jsem jen mohla... ~t~
 Mrej 


Re: Vaření domácího sulcu kvůli kolagenu na klouby 

(3.6.2011 11:34:45)
OK ~;((
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Vaření domácího sulcu kvůli kolagenu na klouby 

(3.6.2011 12:08:29)
Angrešt - a prosím tě, když je to takto - proč doktoři (mně napč. ortoped z Písecké nemocnice) doporučují ty "kůžičky" jíst? Mojí starší dceři detská doktorka doporučovala želatinové (ne želé!!! to je něco jiného) bombóny.... Já jsem si myslela, že v těchto potravinách je látka, ze ktaré tělen kolagen postaví a v jiné potravině se ta látka nevyskytuje, tudíž je dobré zvýšit jejich konzumaci. Je to logické, jak to vysvětluješ, ale proč to ti doktoři tedy pacientům říkají????
Podotýkám, že jsem oba zmíněné doktory považovala za celkem fundované, žádní staroušci, jsou to relativně mladí a moderní lidi....
Simča ~b~
 angrešt 


Re: Vaření domácího sulcu kvůli kolagenu na klouby 

(3.6.2011 12:14:40)
Simčo, to já nevím. Ale tipuju, že možná je to způsob, jak pacienty uchránit před nesmyslným vydáváním peněz za "zázračné kolagenové preparáty" tím, že snědí sulc nebo bonbon, který má efekt stejně nulový jako kolagen v piluli, ale stojí stokrát méně.

Samozřejmě jak plyne z mého vysvětlení níže - bílkovina to je a kromě hydroxyprolinu a hydroxylysinu v ní jsou i další aminokyseliny, byť zastoupené rozhodně méně než v mase, takže to není nulový nutriční efekt, nějaké aminokyseliny (které pak může tělo použít třeba na stavbu kolagenu) tam samozřejmě jsou. Ale maso + vitamín C je rozhodně smysluplnější cesta ~:-D
 Davusire 


Re: Vaření domácího sulcu kvůli kolagenu na klouby 

(30.9.2013 8:29:18)
A co doplňky stravy na bázi glukosaminu, chondroitinu a MSM?děkuju
 Dana 


Re: Vaření domácího sulcu kvůli kolagenu na klouby 

(3.6.2011 12:19:10)
to bych si raději koupila kolagen v tabletách v lékárně nebo jedla želatinové medvídky

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.