Re: Vaření domácího sulcu kvůli kolagenu na klouby
určitě se jim nedá předcházet sulcem.
Stravou se jim dá předcházet mírně tím, co jsem psala výše, kvalitním masem v rozumném množství a vitamínem C.
Důležitým faktorem artróz jsou chybná postavení kloubůa a poúrazové stavy. Takže předcházením je zejméa vyhýbání se kloubním úrazům a korekce správného postavení kloubů (protožtřeba ty kontroly dětských kyčelních dysplázií - u dětí to vlastně tolik nevadí, ale v dospělosti je to obrovská predispozice k artróze).
z úrazů jsou to klasicky třeba úrazy kolenních menisků - ono se to dá "opravit", ale postavení kloubu už je posléze špatné a predisponuje k artróze.
V rozvoji artóz se pak uplatňuje řada dalších mechanismů. Např. různé záněty, yť už izolované, nebo v rámci revmatických onemocnění (to jsou imunitní onemocnění). Potom např. dna - proto píšu výše úměrná konzumace libového masa. Nadměrná konzumace purinů (tj. zejména vnitřnosti, chřest, v menší míře libové maso) zvyšuje hladinu kyseliny močové, která může přispět i k artróze.
A prostě obecnou příčinou artróz je opotřebení kloubů - díky nadváze, ale hlavně díky stoupajícímu věku. Prostě je to stáří.
Odpovědět