Carolyn, domácí sulc ne samozřejmě dobrota a pokud si ho chceš dopřávat, že Ti chutná, tak proč ne
Pak je ovšem lepší vařit ho z nožiček (vepřových, telecích), z těch to tuhne velmi dobře.
Sulc "na klouby" je ovšem nesmysl. Zkusím Ti to vysvětlit. Kolagen je bílkovina. Tedy dlouhý řetěz aminokyselin spojených v řadě za sebou (je to trošku komplikovanější, ale takhle to stačí pro představu).
Naše tělo nevstřebává bílkoviny jako celek, ale štěpí je na krátké úseky a posléze je rozštípe až na jednotlivé aminokyseliny. Z nich si pak může sestavit zase své vlastní bílkoviny.
Samozřejmě je absolutně vyloučené, aby vepřový kolagen po snědení "vlezl" do lidského kloubu. To nejde ani v případě žádné jiné bílkoviny, my opravdu nemůžeme zabudovávat bílkoviny jiných živočišných druhů, ani kdybychom je nakrásně dokázali "procpat" do krevního oběhu přes střevní stěnu (což se v jisté minimální míře děje v imunitních buňkách střeva, kde "cizí" bílkoviny stimulují imunitní sytém).
A tělo staví z jednotlivých naštěpených aminokyselin to, co uzná za vhodné, rozhodně ne, že sníš kolagen a Tvé tělo postaví kolagen. Tak to prostě nefunguje. A ani nejde. Kolagen totiž obsahuje převážně tzv. hydroxylované aminokyseliny - hydroxyprolin a hydroxylysin - které nelze zařadit jako stavební kameny do žádné bílkoviny.
To tělo neumí. Bílkoviny stavíme tak, že tvoříme řetězec nezměněných aminokyselin a posléze v hotové bílkovině některé modifikujeme, např. tou hydroxylací.
Volný hydroxyprolin nelze použít pro nové vytvoření kolagenu a je vylučován močí. takže když budeš jíst hodně sulcu, akorát si zvýšíš vylučování hydroxyaminokyselin močí, na klouby to nebude mít žádný vliv.
Pokud chceš zlepšit tělu dodávku opravdu vhodného materiálu pro stavbu jeho vlastního kolagenu v kloubech, tak narozdíl od nesmyslného sulcu má smysl konzumace kvalitních bílkovin z libového masa, které si tělo naštípe na amynokyseliny a kolagen si z nich dle potřeby postaví.
A další důležitou věcí je, že kofaktorem syntézy kolagenu je vitamín C - bez dostatku vitamínu C tělo není schopno kolagen tvořit. Odtud kurděje - při kurdějích (nedostatek vitamínu C) vypadají zuby (nedostatek kolagenu v dásních), vlasy (vlasy jsou skoro čistý kolagen) atd. Kurděje jsou samozřejmě krajní věc, v ČR jsou dost vzácné, vyskytují se občas u mladých žen s výstředními dietami. Píšu to jen pro vysvětlení.