Jája s čápátkem |
|
(23.6.2012 22:26:20) Čtu v diskusi níž angrešta a přečetla jsem si článek Stinná stránka ""free"" potravin na webovkách Zdravá potravina. Prošla jsem spíž s bezlepkovými výrobky a zjišťuju, že to žádná výhra opravdu není. Hodně cukrů a narvané éčky. Tak se ptám - co jako celiak jíst, aby to bylo zdravé, dostatečně výživn (tedy zastoupení všech důležitých látek) a ještě bez mléka (syn má asi ABKM a je kojený, tzn. pro mne odpadá kravské mléko?
Jsem kojením dot vyčerpaná a připadá mi, že tělu nedávám, co potřebuje...
|
Vítr z hor |
|
(23.6.2012 22:55:29) Kdysi jsme řešili totéž s přáteli, takto novopecenymi celiaky. Vysledek debat byl celkem pozitivni, cili najít nějakou národní kuchyni, která přirozeně nemá ani zrní (lepkonosné) ani krávy (zádné pastviny a podobne). Takova národní kuchyně logicky obsahuje všechny potrebne látky. Zároveň by to chtělo takové ingredience, aby se tu daly sehnat. Vypadlo nám z toho jizni Mexiko, Guatemala. Hlavní složky - fazole, kukuřice, papriky, rajčata, ryze, sem tam kus flakoty, vejce, ovoce. Sem tam i jina zelenina, bejlí, dále ryby a mořské plody. Pokud by se člověk dokazal preorientovat (a naučil se matlat tortily), tak ma vyhráno.
|
Jája s čápátkem |
|
(23.6.2012 22:58:14) ha, vida, dobrý nápad! Ovšem při kojení je Mexiko jaksi mimo
|
Vítr z hor |
|
(24.6.2012 7:11:45) Tak Guatemala, ta není pikantní ;-)
Zkus si koupit na otestování plechovku mexickych fazoli - je na ni napsáno "Frijoles refritos" a vetsinou se prodává v Tesku v oddělení mezinárodní kuchyně. Když ty ani mimino nevybuchnete, dam ti recept, jak se to dělá (pixla totiž stojí 45 Kč). Po teto úpravě se většina lidi nenafukuje. A zbytek das.
(Pri kojení jsem nezaznamenala rozdíly, ať jsem jedla pikantní nebo dietní jídlo, lámala do sebe fenyklovy čaj nebo kafe. Jedno díte bylo nafoukle vždycky, druhé nikdy.)
|
Jája s čápátkem |
|
(24.6.2012 9:28:32) Veveru, moc děkuju za rady, vyzkouším ty fazole a uvidíme.
Nevíš, jak na tortily? Já jsem se do nich nikdy neodvážila, ikdyž je mám tak ráda...
|
Vítr z hor |
|
(24.6.2012 20:09:14) Tortilly jsem dělala před lety často, ale ne u nás. Je to docela opruz, naštěstí se to dá zmrazit. Pokusím se o transformaci receptu do našich podmínek:
Na základní dávku potřebuješ asi: 1kg kukuřičných zrn přiměřeně vody 2 lžičky vápna (případně přepočítej na větší či menší dávku)
Kukuřici necháš přejít varem ve vodě s vápnem, pak ji odstavíš a necháš až do rána odležet. Indiáni měli v každé vesnici mlýn, kde to pak ráno hromadně mleli, ale podle mé teorie (jaksi jsem to v ČR doposud nezkoušela) by to mohlo jít mlýnkem na maso.
Pak bych to nacpala do robotu hnětat (nebo makala ručně – nesmí se to moc lepit, prostě takové tuhé těsto, které ale nepraská). Pekla bych to na palčinkovači na sucho (opět teoretizuju), placky se nedají vytvořit dopředu. Prostě plácáš průběžně.
Ohledně tvorby placek jsou v zásadě dvě možnosti
– malé (průměr tak 11–14 cm) plácané v ruce Uděláš kuličku a pak jakoby tleskáš z jedné ruky na druhou. Jde o těch prvních padesát kousků, pak už se daří
– velké (cca 20–25 cm) rozpláclé takovou pákovou vychytávkou (tortilladora) uděláš větší kuličku, dáš na tortilladoru mezi dva igelity a zmáčkneš
Naděláš do zásoby, před použitím jen znovu mrskneš na palačinkovač ohřát.
Hodně štěstí!
|
Vítr z hor |
|
(24.6.2012 20:11:00) Některé recepty doporučují pořádně uvařit kukuřici (třeba 45 min), ale "u nás" se to nevařilo. Můžeš zkusit obojí.
|
Vítr z hor |
|
(24.6.2012 20:13:17) Už jsem unavená Tedy samo, že se to "u nás" vařilo, ale jen chviličku.
|
|
|
Jája s čápátkem |
|
(24.6.2012 22:02:51) Veveru, moc děkuju za recept, určitě to vyzkouším. Jen se chci ujistit - vážně vápno? to ze stavby? hašené? já si to vůbec neumím představit
Zrna myslíš jako na popcorn?
Jak jsi to dělala ty, když recept transformuješ?
|
Vítr z hor |
|
(25.6.2012 0:49:59) Dělala jsem normálně na ohni, s indiány. Tu vapennou vodu měli už hotovou (nejaký roztok), dělají s nim v té kuchyni různé zázraky. Rano šel člověk s kyblem zrní mlit a pak se několik hodin vyrábělo. Normálně doma tortilly nikdo nedělá, koupi je za babku od indianu,
|
|
|
Jája s čápátkem |
|
(24.6.2012 23:52:24) můžu použít kukuřičnou masa harinu? (odkaz třeba tady http://www.hot-shop.cz/tortillas) tuším, že na tortilly je potřeba ta větší kukuřice, kterou tady asi neseženu... ta mouka by ji mohla nahradit - ale nevím, jak je to s lepkem. Teoreticky je to jen kukuřice, ale prakticky bůhví, kde se to vyrábí...
|
Vítr z hor |
|
(25.6.2012 0:58:08) Všude ji chvalej, ale osobně neznám nikoho, kdo by to dělal a vyšlo munto. Potíž je s tím averecnym placáním...
|
|
Vítr z hor |
|
(25.6.2012 10:58:30) Tak, teď se vracím k věci při plném vědomí:
Zrno - nedělala bych si hlavu, použila bych cokoli (stejně nemáš moc na vybranou). Nevím, jak velkou kukuřici máš na mysli, ale rozhodně to není ta obří kukuřice Inků, naopak zcela normální zrna nám známých rozměrů.
Vápno - dala bych normální, co to udělá. Některé recepty praví dvě lžičky na hrnec vody (odpovídající 1 kg zrna), což je docela málo, tož bych to neřešila (zde možná přijde Angrešt s nějakou vědeckou studií na dané téma). Recepty nespecifikují, jaké vápno. Indiáni tu vápennou vodu prostě vždycky měli a tvrdili, že bez vápna to nejde.
Po uvaření a odstátí kukuřice se vápenná voda slije, někde ji před mletím ještě vyprali v čisté vodě.
Než se pustíš do tvarování, těsto by mělo mít zhruba konzistenci měkčí plastelíny.
Tortilly se v originále pečou na sucho na hliněné obří pánvi nad ohněm, v našich podmínkách shledávám nejbližší vhodnou variantou právě elektrický palačinkovač.
Napečou se stohy tortil, chladné se před podáváním ohřívají opět na té pánvi (střední třída koupí tortilly na ulici od indiánky a doma ohřívá v mikrovlnce).
|
Jája s čápátkem |
|
(25.6.2012 12:00:47) Veveru, dobré, díky moc za tipy, vyzkouším to a pak napíšu. Ale zároveň si raději opatřím i tu mouku, abych, když už se na ty tortily tak těším, aspoň něco z toho měla
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kukurice25+Nik09+Seb12+Dom14. |
|
(23.6.2012 23:28:23) Nevim kolik je synovi, ale kdyz jsi kojenim vycerpana, tak proc neprestanes kojit? On to je dobry napad se preorientovat na jinou kuchyn, ale zalezi taky, jestli nemas jine problemy. Ja treba mexiko nemuzu. Fazole atd. To je pro me nocni mura. Ja nekupuju bezlepkove chleby Jen vyjmecne a zjistila jsem, ze pak nemam co jist. Ted mi to je jedno, protoze se cpu ovocem a zeleninou a stejne me po Tom boli zaludek, ale celkove proste Ono neni nic moc co jist. Delam kukuricne placky atd, ale to se taky neda jist furt. Ted se mi pridruzily potize s ledvinou a ja uz prakticky nemam co jist. Zajima me, co tak snidate, svacite vecerite?
|
Jája s čápátkem |
|
(24.6.2012 9:18:47) Já chci právě kojit vzhledem k možným alergiím co nejdéle a energii dohnat výživou. Problém je, že to bezlepkové průmyslově vyráběné jídlo je nutričně někdy dost chudé - samý cukr, hodně různých zahušťovadel a éček...
Jinak co snídám: teď právě doma upečené bohcánky a kozí sýr (ten by snad neměl na ABKM vadit), jindy bezlepkové müsli se sušeným ovocem (jsou tam vločky z pohanky, jáhel, rýže apod.), případně kaše s ovocem (pohankovou, jáhlovou, rýžovou). Když se sežene cizrnová mouka, tak se dají udělat dobré palačinky/lívance. K obědu různá masa, většinou dušená nebo pečená se zeleninou a přílohy rýže nebo brambory. Večer domácí bezlepkový chleba se šunkou nebo nějakým kozím sýrem a k tomu nějaká zelenina. Často dělám k večeři i polévky. V mezidobí dětské přesnídávky, ovoce, oříšky, rozinky apod.
|
angrešt |
|
(24.6.2012 9:35:25) Tak mezitíkm, co jsme psala, jsi napsala další příspěvek.
tj. oves můžeš, cizrnu můžeš, to je fajn, v tom případě mnení problém s tím, co jsem psala výš.
V tom, co píšeš, máš podle mě velký nedostatek bílkovina neúměrně moc sacharidů. Neviděla jsem samozřejmě velikost porcí. Ale heslem by mělo být "prď na pečivo"
Kozí výrobky\ moc vhodné nejsou, mají strukturně podobné bílkoviny a je velmi častá následná senzibilizace na kozu. Takže občas neva, ale určitě jimi nenahrazuj mléko. Dtto sója. Nepokoušej se najít náhražky, jdi na to s nadhledem To dáš.
není třeba vyhnout se sóje či kozímu mléku, pokud toto je přímo součástí základní receptury. Ale náhražkování je na pytel. Než nahrazovat kravské mléko v jídle sojovým, raději se rozhlédni po receptuře, která se dá udělat bezmléčně bezlepkově přímo, jednoduchým postupem, ze srozumitelných základních surovin.
Jo, a ty kaše, které jsem psala, jsem samozřejmě myslela vařit norálně z vody )jak se ostatně polenta i porridge dělá) - tuk doplnit dobrým olejem. Bílkoviny dodáš vejci/masem/luštěninami v jiném jídle, vápník alespoň zčásti ořechy a mákem.
|
Jája s čápátkem |
|
(24.6.2012 9:40:28) Co se týká náhražek, tak jsem zkusila sojové mléko, ale pro mne je to nepoživatelné...
|
|
Jája s čápátkem |
|
(24.6.2012 9:44:05) No, já vím, že můj jídleníček není dobrý, proto s tím chci taky něco udělat
Ty kaše vařím i tak bez mléka, prostě rozvařím surovinu. U pohanky jsem ale vždy měla instatní, čím tedy nahradit, vločkami? Tam mi rozváření přijde škoda, protože se z toho ztratí rutin.
|
angrešt |
|
(24.6.2012 9:49:57) Pohanka (lámanka - na kašiú se nevaří, jen se přivede k varu, přiklopí a nechá zapařit a nabobtnat.
|
|
|
|
|
|
..mira.. |
|
(23.6.2012 23:35:36) Proč jíš bezlepkově? Ty máš celiakii? Nebo tvoje děťátko?
|
Jája s čápátkem |
|
(24.6.2012 9:08:20) Ano, mám celiakii.
|
|
|
Jája s čápátkem |
|
(24.6.2012 9:20:51) No, já bych se ráda vyhnula všem těm éčkům apod., takže bych raději vařila z co nejméně opracovaných surovin, nepoužívat směsi na chleba apod. Ale to je opravdu těžké.
Mrkni sem, tady se o tom píše víc http://www.zdravapotravina.cz/clanky-o-jidle-potravinach-a-zdrave-vyzive/stinna-stranka-free-potravin-clanek
|
|
|