zerat |
|
(23.8.2016 8:21:24) Záleží, co chceš z toho kvásku péct. Pokud pšenično-žitný chleba, tak bych si zajela pro žitnou celozrnnou a žitnou chlebovou - tedy já rozkvašuji z cca 50g celozrnné žitné a 100g chlebové žitné.
Jinak jsem zvědavá, zda se Ti z koupeného kvasu z pekárny povede. Co jsem viděla fotky na netu toho, co jim v pekárně prodali, tak to nebylo vůbec podobné tomu, co jsem si doma vypěstovala sama. A často to co vydávají pekárny za kvasový chleba je ve výsledku pouze drožďový s trochou přidaného kvasu pro chuť - takže je otázka, zda ten jejich kvas chleba sám utáhne
|
Bouřka |
|
(23.8.2016 8:30:30) Já kupovala taky od pekaře a v pohodě. Ale byl řídkej, co si pamatuju tak kamarádka z Podkrkonoší vozila na kyselo poměrně hustej, spíš takový těsto. Ale nevidím důvod, proč by neměl fungovat.
|
zerat |
|
(23.8.2016 8:46:22) Bouřko, právě vůbec netuším, jestli v pekárně ten kvásek dobře krmí, rozkvašují... na diskusních fórech právě tvrdí, že hraje velkou roli síla kvásku, ne každý kvásek prý utáhne dobře chleba. Když ho v pekárnách používají pouze na dochucení chleba, tak pro ně asi jeho síla roli nehraje... Mám právě i pocit, že na těch diskusních fórech tu a tam někdo chce kvásek raději od někoho pravidelně pečícího z okolí, protože ten z pekárny je slabý a často přibarvovaný "bůhvíčím" - snad to nemotám
|
Mapat |
|
(23.8.2016 12:19:41) Rozkvasila jsem v žitné chlebové, na výsledek jsem zvědavá, budu péct po návratu z práce. Chleba bude pšenično-žitný. Bohužel v případě nezdaru nebudu schopná identifikovat příčinu, protože to bude můj první kváskový chleba, tak nebudu vědět, zda vinit kvásek, troubu, ruce pekařčiny či vyšší mocKdysi před lety jsem zkusila třístupňové vedení kvásku, nepovedlo se a na další pokusy jsem neměla nervy. Jinak kvásek je z lokální certifikované BIO pekárničky, která se soustředí na kváskové a bezlepkové pečivo, tak mu docela věřím. Konzistence byla spíše těstovitá, ne tekutá.
A ještě mi doporučte (kdyby se náhodou pečení zdařilo a já zas chytla chuť do pečení) kde objednáváte mouku, tedy zda se vyplatí koupit ze mlýna. Abych po přičtení poštovného nebyla na ceně ze supermarketu. Dřív jsem pekla tak 1-2 chleby týdně, z půl kila mouky, víc asi péct nebudu. Mívala jsem mouku ze sousední pekárny, ale tento zdroj už vyschl.
|
zerat |
|
(23.8.2016 12:48:23) Mapat, pokud je to těstíčko a z bio pekárny, kde nepečou drožďové pečivo pouze s kváskem na ochucení, tak bych se nebála Mně s pečením prvního kváskového chleba nejvíc pomohlo video z www.pavlavtroube.cz. Tenkrát jsem ještě neměla pořádného kuchyňského robota, tak jsem první chleby hňoucala ručně - jela jsem hezky step by step s videem a výsledný chleba byl skvělý, ale stejně je to potom o cviku poznat vykynutí tak akorát, včas rozpálit troubu... Je to alchymie, takže občas se podaří či spíše nepodaří chleba i mistrovi Ad mouka - kupovávala jsem u Zátků v mlýně (poštou neposílají) 10 kilový balík pšeničné chlebové a 5 kilový balík žitné chlebové a 5 kilový žitné celozrnné. Ale nepeču už tak moc, abych stihla vše zpracovat a bojím se hmyzáků. Teď se k nám třeba stěhují z polí pilousové, takže jsem veškeré zásoby muk co mám doma přemrazila, ale stejně se bojím, že mi zamoří domácnost. Takže mouky co mám chci zlikvidovat a budu si kupovat výhradně z obchodu a jen množství, které opravdu zpracuji co nejdříve. Obávám se, že jsem Ti moc neporadila.
|
Mapat |
|
(23.8.2016 12:58:18) Zerat: potvrdilas moje obavy s těmi hmyzáky. Aktuálně bojuji s potravinovými moly, už se mi jich jednou podařilo zbavit, ale zase jsem je asi s něčím odněkud přinesla, tak se snažím obsah špajzu co nejvíc redukovat a nechce se mi do toho dovléct 15 kilo mouky. Navíc jsem očekávala cenu mouky ze mlýna trochu nižší, to co jsem našla, by opravdu s poštovným přišlo zhruba na totéž, co nákup kilovek, které navíc snáz přemrazím, tak zatím nebudu s objednáváním mouky divočit. A jestli mi z toho dnešního pokusu vyjde místo dobrého chleba nějaká nakyslá placka, tak zas bude na chvíli s pečením pokoj
|
zerat |
|
(23.8.2016 13:15:19) Mapat, hlavní jen neuspěchat rozkvas. Než budeš chtít zadělat na chleba pěkně do toho rozkvasu hrábni lžičkou a obsah dej do misky se studenou vodou - když těsto poplave nahoru, tak obsahuje dost bublinek a utáhne chleba. V této fázi nezapomeň a odeber si do zásoby na příští pečení lžíci kvásku. Rozkvas by měl být na svém vrcholu (pěkně nasycený) a ne na ústupu (klesání ubývání bublinek). No a potom jak máš zaděláno na chleba (v ošatce a v sáčku), tak ho nechat zvětšit svůj objem a hlídat pícháním prstem do těsta, jak pokračuje (když se těsto vrací rychle, tak kyne, když se začne vracet pomalu je čas ho dát do trouby) - někdy chleba vykyne za hodinu, jindy potřebuje i 3-4 hodiny kynutí v běžné domácí teplotě. Čím to je jsem do teď nepochopila Ale opravdu koukni na to video a nebo se přidej do nějaké skupiny třeba pečem.pecen na FB - tam jsou hodně šikovní a dobře radí Po prvním případném nezdaru to nevzdávej, žádný učený z nebe nespadl
|
Lída+2 |
|
(24.8.2016 8:10:09) zerat, moje babička tvrdí, že to je tlakem vzduchu a třeba na buchty nezadělávala , když víc dní po sobě pršelo, tvrdila, že to nemá cenu a nebudou moc dobré.....počkáme na sluníčko, vždycky říkala.
|
zerat |
|
(24.8.2016 15:05:50) Lído, nevím, mně se celou zimu chleby daří a v létě vloni i letos jsem válčila opět s tím, že se mi jich pár nepovedlo. Osobně si myslím, že je to nestálou teplotou v domě a paradoxně asi máme uvnitř v domě v létě větší chladno než v zimě, kdy se topí - dům máme v nízkoenergetickém standardu a je fakt, že proti teplu je odolný dost. Ale už jsem zjistila, že není špatné nechávat kynout chleby i rozkvas v technické místnosti u plynového kotle a bojleru - je to v létě i v zimě nejteplejší místnost. Jinak na kváskových diskusích už zaznělo ledacos, že to může ovlivňovat měsíc - úplněk..., tlaková výše a níže... Nevím no, s klasickým droždím nemám problém nikdy U starých lidí si myslím, že kolovalo více asi pověr - od manželovy babičky jsem slyšela i třeba, že se při pečení kynutého těsta nesmí otevírat dvířka trouby dřív než je pečení úplně hotové, jinak "spadne"a opravdu se toho držela - já je otevírám a nic se s tím neděje?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|