| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Sražená jogurtová buchta

 Celkem 35 názorů.
 susanah 


Téma: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 6:30:31)
Peču často a většinou úspěšně, ale těsta typu "vše zamícháme, vylejeme na plech a pečeme" mi nejdou a vždycky je to zakalené.
Nevíte v čem je fígl? Zkoušela jsem i vyšlehat vajíčka s cukrem do pěny + pak přidat zbyek - těsto je vždycky krásné, ale po upečení zákalec.
Jediné co mně napadá je, že u všeho ubírám prášek do pečiva (celá dávka je na mně moc, v těstu ho pak cítím a štípe mně to na jazyku).

To stejné muffiny - všude píšou - zamíchat a nepárat se s tím, mi pak přijdou takové "gumové", vůbec ne nadýchané ~:(

Za rady a tipy děkuji ~x~
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 7:07:32)
Do jogurtové buchty bych radši dala trošku sody, prášek do pečiva nemá kyselý rád.
 Kaliope X 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 7:30:46)
Taky bych řekla, že tam chybí soda, u pečení s jogurtem, kefírem apod. jsem vždy měla v receptu buď jen sodu, nebo sodu napůl s práškem do pečiva.
 neznámá 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 7:38:29)
Mě funguje i prášek do pečiva.
Nenecháváš těsto dlouho stát nebo nemícháš to dlouho?
Jogurtová nebo kefírová těsta jen rychle promíchnu a rychle do trouby.

Muffiny se také dělají fofrem. Žádné crcání, většinou se v jedné míse rozmíchá sypké a v druhé tekuté ingredience, pak fofrem spojit a fofrem do trouby.
 Bouřka 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 7:57:22)
Málo kypřidla, zkus tu sodu, pokud přidáváš kyselou složku, ale pozor, dává se jí tak 1/3-1/4 toho, co prášku do pečiva (standardní množství, ne ubrané). Nebo problém při pečení, nízká teplota, málo rozehřátá trouba.
 susanah 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 8:31:13)
Bouřko zkusím ještě tu sodu ~R^
 zerat 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 8:07:02)
Neubírala bych kypřicí prášek a maminka mě učila kypřicí prášek rozmíchat řádně v mouce a až pak přidávat další věci.
Vadí Ti i ten z vinného kamene? Já už doma jiný nepoužívám a jsem spokojená - nepoznám ho v buchtách.
 susanah 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 8:32:19)
Zerat ten z vinného kamene jsem kdysi zkoušela a buchta byla vždy na vyhození - tam mi asi taky není přáno :-)
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 8:14:00)
muffiny ale nemají být nadýchané - to má být (podle mne) těžší hutné těsto, jakoby lehce vlhké...
ostatně ani jogurtové těsto nemá být nadýchané, ale těžší a vlhké... ne teda gumový bác, struktura by měla zůstat ~:-D
jinak bych se zaměřila i na způsob nakládání po upečení - opatrně vyndat, nebouchat s formou, nechat hezky zvolna chladnout...
nadýchaná těsta jsou povětšinou ta, kde se důkladně vyšlehá vejce (žloutky s cukrem + sníh), ta, která se jen zamíchají hrc prc, jsou obecně těžší...
 susanah 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 8:34:27)
Rose těžší asi ano, ale to moje je prostě zakalená placka ~e~ V neděli jsem ji jedla u známých, všem moc chutnala tak jsem se navnadila a nic ~a~
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 8:47:38)
Dělám kelímek jogurtu, půl kelímku cukru, 2 kelímky mouky, 1 vejce, 1 prdopeč, navrch ovoce a sražený to nebylo nikdy. Jenom zamíchám, nic nešlehám.
 Rodinová 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 8:54:32)
Co to je po upeceni zakaleny testo?
Nechapu.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 9:02:46)
zakalený těsto je (u nás) to, když na řezu není žádná struktura a vypadá spíš jako tuhý pudink ~:-D
způsobí to často rozdílná teplota surovin (tvaroh, jogurt z lednice - všechno by mělo být pokojové teploty), bouchnutí plechem po vytažení z trouby, rozkrojení těsně po upečení (to hlavně třeba u chleba)... no a nebo přešlehání u těst na muffiny a hrc prc těsta ~:-D
toliko teda mé zkušenosti :-)
 Bouřka 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 9:07:29)
Jo, to je další věc, studené suroviny, jak píše Rose, stejná pokojová teplota.
 Rodinová 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 9:09:22)
Aha, delam jen hrc prc testa, kynuty moc neumim, s jogurtem, kefirem, proste zamicham a do trouby. Resit teploty nemam vetsinou cas.
Nic se mi zatim nesrazilo, asi jsem hloupy sedlak velke brambory~:-D
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 9:16:14)
https://www.kucharkaprodceru.cz/srazene-testo-a-dalsi-katastrofy/

tady je to moc hezky popsané, jako obvykle skoro všechno od florentýny :-)
 Lenka Pražanda 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 10:14:10)
Záleží na tom jak moc toho prášku ubereš. Já ho v těstě taky cítím a dávám míň. Ale nemůžeš vzít celou polovinu. Uberu max 1/3. Jogurtová buchta je taková tuhá, není to nadýchané těsto. Takže potřebuje kypřidlo aby se zvedla. Zkus upéct poloviční dávku se správným množstvím kypř. prášku a uvidíš.
Jestli tím sražená myslíš to co vysvětlila Rose jako zakalená, pak je málo upečená. Každá trouba peče jinak. Já mám v receptu 30 min a peču třeba 50 když vezmu pekáč místo plechu a dám ovoce co pustí hodně šťávy.
 Bouřka 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 10:16:58)
On někdo peče podle času?
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 10:40:03)
Já. Jak jinak bych poznala kdy se mám na to podívat.
 Lenka Pražanda 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 10:48:26)
Mě to podle toho popisu přijde jako nedopečené. Ale těžko říct ~d~ Příliš málo informací. Ani nevíme jestli dala ovoce a jaké?
Já se takhle několikrát snažila upéct takový ten jablečný koláč ze sypkého těsta. Pořád jsem to měla dole suché. Až ho musela kamarádka upéct se mnou.
 Marika Letní 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 10:53:21)
Lenka "Já se takhle několikrát snažila upéct takový ten jablečný koláč ze sypkého těsta. Pořád jsem to měla dole suché. Až ho musela kamarádka upéct se mnou."

A v čem to bylo? Já ten moučník kdysi zkoušela a právě mě odradila ta neprosáknutá vrstva. Ale když jsem se dívala na fotky různých receptů, tak tam taky byla naspodu mouka. ~d~
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 10:56:53)
sypaný jablečný koláč peču taky... základem je hodně vymazat máslem dno formy a na suchou směs to máslo obložit klidně v tenkých plátcích, ale hodně hustě (aby nebyly suché ostrůvky) a použít šťavnatá jablka... stejně tak na vrchu máslo hodně rozprostřít...
dostala jsem na něj chuť, asi bude na víkend ~:-D
 Lenka Pražanda 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 11:23:42)
Ano, musí se tam dát hodně másla. Já ho nikdy nejedla, jen jsem slyšela jak je úžasný. Tak jsem to chtěla vyzkoušet. Po ochutnávce mě to přešlo. Přišlo mi to jako toust vymáchaný v másle :-©
 Marika Letní 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 10:49:15)
Taky peču podle času, jak jinak? Přece se každý moučník peče jinak dlouho.
 Bouřka 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 11:12:31)
No já peču podle stavu, vždyť na čas se vůbec nedá spolehnout. Na hodiny nekoukám vůbec, kontroluju, když to začne příslusně vonět.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 11:18:39)
kdybych si nenastavila minutku, klidně bych z trouby tahala uhlíky... jsem schopná úplně zapomenout, že peču... a když se soustředím na něco jiného, nespojím si ani tu vůni s vlastním pečením - ostatně panelákový byt je jeden velký mix vůní vlastních i sousedských, zvlášť když jsou okna dokořán ~:-D
ale teda minutka je většinou jen orientační a poslední minuty už stejně hlídám a kontroluju stav...
 Marika Letní 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 10:46:33)
On někdo cítí kypřící prášek po upečení? Zajímavé. To já ne, za to nemám ráda kvasnice a cítím je z kynutého.
 Lenka Pražanda 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 10:53:01)
Přesně jako zakladatelka, štípe na jazyku a dělá to takovou pachuť. Do perníku dávám jen jeden (v receptu jsou dva) a vždy se povede. Ale hodně ho vyšlehám.
 Marika Letní 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 10:54:21)
Hm tak to já dám prášku klidně víc nebo přidám sodu, nikdo neříkal, že ho to štípe, ale třeba jen taktně mlčí. ~8~ ~t~
 Bouřka 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 11:14:22)
Jo, nemám ráda pachuť prášku ani kvasnic. Kvasnic používám malinko, prášek ubírám a často peču se sodou. Tam se dá teda taky ujet a je tu hnusný.
 Vranice 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 10:37:45)
Stalo se mi to jen jednou, když jsem experimentovala a do těsta dala rozmačkaný přezrálý banán a tvaroh, co jsem chtěla spotřebovat před expirací.
Tipla bych si na moc tekutin anebo tuku, PDP už to nezvedl.

Když těsto vypadá dobře, nejspíš děláš chybu při pečení - studená trouba, nízká teplota, pomalé pečení? Moc mokrého ovoce?

Taky dávám při pečení PDP co nejméně. Jogurtovou mám vyzkoušenou s 1 a půl hrnkem (200 ml) mouky a 2 čajové lžičky PDP, půl hrnku cukru, 1 vejce, 1 malý jogurt, trochu oleje, aby bylo těsto přiměřeně tekuté. Peču v menší kulaté formě (24 cm), na plech je to málo, byla by z toho množství placka.

Přečti si i diskusi o sraženém perníku, možná tam najdeš odpověď:
https://www.rodina.cz/nazor19957667.htm




 libik 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 10:53:53)
špatnej poměr těžkýho (jogurt, mrkev, nevím co) a mouky, máš to moc zdravý:-)



 Beat 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 13:36:44)
Diskuzi jsem nečetla, jen te chci potěšit, ze to mám stejně. A to peču 30 let kdeco. Kynuté buchty, kdejaké bábovky, cheescaky, Moravské tzv. “dvojctihodne”koláče, různé linecke podle starých babiccinych receptu, crostatu, skvělý brownies a mnohé jiné.. A tyhle easy hrc a zamíchat mám VŽDY srazené. Kefirovky a jim podobně.. to same. Už to ani nedělám.
 Lenka Pražanda 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 13:46:36)
A není to jako s těmi tvarohovými knedlíky? Třeba to máš správně, jenom nevíš jak to má vypadat ~t~
 Stáňa * 


Re: Sražená jogurtová buchta 

(2.9.2021 20:48:09)
Jogurtovou buchtu dělám občas taky, ale zatím se mi nikdy nezdrcla.

Nedávno jsem měla ale problém s piškotovým korpusem, pekla jsem ho na 3x!! První dva jsem pekla jako obvykle a na konci se jakoby propadly v prostředku a těsto bylo uprostřed skoro tekuté. Až třetí pokus vyšel. Přitom peču korpusy už skoro 30 let. Prý to mohlo být moukou.
A občas se mi nepovede kynuté těsto, ať už koláč nebo knedlíky, přitom ho taky dělám roky stejně. ~d~

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.