1.6.2011 14:46:47 Bimbulna
Re: Odklad �koln� doch�zky
Myslm, e se v diskuzi smchalo nkolik navzjem vce i mn nesouvisejcch tmat:
1. nutnost pedkolnho vzdlvn u dt pochzejch z jazykov odlinch rodin. Tam m urit pedkoln vzdlvn smysl, minimln z dvodu naposlouchvn sprvn vslovnosti jazyka. Veobecn rozhled dtti me dopt i rodina, pokud na to inteligenn m. V R, kde je cizinc zatm mlo nem njak povinn pedkoln dochzka smysl a nen pro by mlo kolektivn zazen suplovat rodinu.
2. ideln vk k nstupu do koly. Ten je naprosto individuln a ned se stanovit pauln u dnho dtte. Take vkiky jako "v sedmi letech chodj do koly jenom Turci" a "mj syn by el v pti" a "tdy pln perostlch osmiletch" atd. jsou stejn nesmysl jako vkiky "kdybych j rodila doma, zemeli bychom vichni i s kanrkem v kuchyni".
3. kdo m o nstupu do koly rozhodnout.
Tak jako bych nerada, aby njak sttem poehnan odbornk rozhodoval o tom, jak mm porodit a jak dt okovat, tak se mi p, aby njak sttem poehnan odbornk rozhodoval o tom, kdy m moje dt nastoupit do koly. Byla bych pro voln rozpt 5-7 let, s tm, e rodie se sami rozhodnou, max se mou poradit s km uznaj za vhodn.
Nmeck resp. BW systm centrlnch prohldek nkde na hygien je hroznej a fascinuje m, e ho Mickey, kterou jsem mm za samostatn myslc a rozhodujc bytost vzv. Protoe i kdyby ten odbornk ml padest titul a jako posudek vydal sto strnkovej elabort, tak s tm dttem nebydl, neije, nevd ho kadej den.
Mj syn u vyeten na odklad tak prvnch deset minut vypadal, e je geniln, zdvoil, vyrovnan chlapeek a psycholoka se na m dvala jako na blzna, pro chci odklad. V dal plhodin mlem udlal z kancele klniku na dv. koln hodina ovem netrv deset minut a j i pan uitelky v M (kter taky doporuovaly odklad) vme, e prost jeho mozek jet nen zral na vyuovn ve kole a na dlku vyuovacch hodin ve kole. Protoe ho vdme kadej den.
Take za m by hlavn slovo mli mt ohledn odkladu rodie a dkybohu, e to v R tak na rozdl od Nmecka je. A diskuze o tom, zda dt nastupiv v pti do koly je lep ne to, kter nastoup v sedmi jsou na stejn rovni jako diskuze o vysedvn na nonk.
Odpovdt