Re: gestační diabetes a následně cukrovka-vyvinulo se někomu?
Měla jsem GDM celkem 3x, naposledy i s inzulinem. Vždy po porodu testy a OGTT ok. Rok po posledním porodu najednou OGTT s výsledky intolerance, rok opět dieta, po roce zase vše ok. Rozjedla jsem se, začala jsem jíst sladké a najednou mám taky pocity hypoglykémií, hlavně po ránu, nebo když se delší dobu (víc jak 3 hodiny)nenajím. Výsledky v pořádku, vzhledem k rodinné zátěži chodím na OGTT jednou ročně. Nějak mám pocit, že ty "hypoglykemické" výkyvy hodně souvisí se stresem, nervozitou, hormonálním naladěním. Že si prostě tělo zvyklo na pravidelné přísuny jídla, na menší obsah sacharidů ve stravě a pod. Před dětma jsem byla schopná držet půst, tedˇ už ne. No, prostě jsem se rozhodla, že budu dobrovolně nějakou lehčí cukrovkářskou dietu držel už napořád, nebotˇ riziko cukrovky tady vždy je a správným stravováním jde posunout třeba z 40 let na 70.
Myslím, že tvé stavy souvisí spíš s nevyspáním, únavou, nepravidelnou stravou. Ale kontrolně bych si nechala OGTT udělat, po GDM by Tě měli zkontrolovat po šestinedělí a pak po roce.
Odpovědět