1.4.2026 13:41:33 Stará husa
Re: Kuchyne s obyvakem nebo oddelena?
Ropucho, my jsme v našem starém bytě v domě z r. 1906 měli v pokoji pro služku kredenc, sporák a dvojitý dřez, na který babička dávala desku, aby tam mohla připravovat jídlo na vaření a pak jsme měli kuchyň a v ní jídelní stůl, otoman, kde spala babička, kamna, umývadlo a šicí stroj a měla jsem tam ještě svoji skříňku na hračky. Z kuchyně se šlo do velké spíže. Obývák byl na opačném konci bytu a byl v něm velký kulatý rozkládací jídelní stůl, kde jsme jedli, když jsme měli návštěvu, gauč a dvě velká hluboká křesla, čtvercový konferenční stolek, velikou knihovnu a prádelník se zásuvkami, skříň s gramorádiem, kamna a velký arkýř plný kytek. Když jsme do koupili televizor, stal na prádelníku přikrytý háčkovanou dečkou. Měli jsme ještě dlouhou předsíň, kde staly skříně na sezónní oblečení a kabáty, ložnici a velkou bílé kachličkovanou koupelnu s velkou hlubokou vanou, bojlerem a pračkou a ždímačkou. Dveře a okna měly mosazné kliky a všechny dveře měly gravírované sklo, byly tam květiny. Měli jsme krásné parkety, které babička pečlivě udržovala a plyšové koberce s orientálními vzory a třásněmi, které jsem mohla česat kartáčkem. Stropy byly 360 cm a na oknech byly záclony, které háčkovala babička. Moc se mi ten byt líbil, ale naši chtěli o pokoj víc a nechtěli kamna na uhlí. Tak jsme se přestěhovali do bytu v paneláku. Ale ten starý byt mám pořád před očima a v srdci jako ten pravý domov.
Odpovědět