23.5.2026 15:20:58 Gavašetka
Re: Brno a sudetští Němci
Takhle: nerada bych, aby se to tu zvrhlo v nějakou blbou hádku, ale jak tak pročítám diskusi, furt mám pocit, že to ještě celkem ujde, i když to vypadá, že je nás tu víc, co jsme ochotni vystoupit z toho, že Němci způsobili víc utrpení, takže to, co se dělo od nás k nim jako odplata, je vlastně omluvitelné. Za mě: není to omluvitelné a který národ nebo občanská společnost není schopna vytáhnout své vlastní kostlivce ze skříní a pořádně se na ně podívat, tak má velký problém. Má se na dějiny nahlížet v souvislostech (a zde třeba ta posloupnost je zřejmá), ale to nikoho nevyviňuje z následného divokého vraždění nevinných už za míru. Upřímně, nemám iluze o tom, že lidi by se i na našem území znovu za určitých podmínek nechovali stejně, člověk člověku vlkem, jak víme, a to je nespravedlivé vůči těm vlkům. Takže, co zbývá? Naslouchat si a ustát, že někdo to má jinak. Pokud je to ale jednostranné (naslouchá jen jeden), tak já z takových diskusí odcházím. Tady ale to je daleko kultivovanější než jinde, i když je to citlivé téma pro všechny.
Odpovědět