23.5.2026 18:13:50 karma
Re: Brno a sudetští Němci
Chtěla jsem jet, ale není mi dobře, tak jsem nejela, ale ti " odpůrci" jsou už od pohledu neduveryhodni.
Když tam jsou Wintonovy děti, jsou schopni podat si ruce s těmi , kteří reprezentují " druhou stranu" a nabízí smíření, je to silné poselství a vystihuje to podstatu.
Moji dva příbuzní přežili koncentrák. Jeden byl vždy psychicky už zlomený člověk .
Jedna babička byla ze Sudet .
Jako dítě mě hlidavala paní, jejíž maminka byla Němka, otec Čech, maminka umřela a ona jako holčička, čtyřletá, zůstala tady. Povídala mi, jak na ni Češi plivali. Na čtyřleté dítě.
Exmanželova babička, ročník 20, mi ukazovala na fotce vždycky 6 spolužačky , co se nevratily z lágru ( byla z města s velkou židovskou komunitou). A taky mi povídala, jak jezdila na střední vždy na výměnu k německy mluvící rodině do Uničova, kdy pán byl velký odpůrce Hitlera. A stejně ho rusáci zdecimovali. Starého, hodného a charakterního pana, který s chováním Němců proti nám vždy nesouhlasil)
Všude jsou křivdy.bdobre o nich vědět, pojmenovat je, chápat. Obdivuju ty, kterých se to opravdu týká a kteří dokážou nabídnout nebo přijmout podanou ruku. Hrozně moc. Akce je super. I proto, že se o tom mluví. Je dobré mluvit.
( A fakt několikrát zaznělo, že Němcům o vrácení majetku nejde)
Odpovědět