margotka78 alias shit-roller |
|
(15.12.2014 10:54:24) to je asi pěkná matlalka ta kamarádka. Ale 28 ks bych nesnědla, to jsem snad nezvládla za celej život dohromady.. Já jsem pro milosrdnou lež. Aspoň to neublíží.. Já bych si vzala 2 kousky, pochválila to a tím by to zhaslo..
|
Mirek_ |
|
(15.12.2014 11:02:42) Milosrdná lež ublíží tím, že ten člověk má o sobě zkreslenou představu. A může pak narazit později a dostat zpětnou vazbu mnohem tvrději, než od tebe. Čili neublíží teď, ale může ublížit později. Vrtání zubu taky bolí teď, ale když jej nepodstoupím, můžu mít za rok horší problém.
|
jentak | •
|
(15.12.2014 11:04:20) Tak srovnávat tohle s vrtáním zubů - navíc - ani to vrtání nemusí bolet - ani hned, ani potom.
|
Mirek_ |
|
(15.12.2014 11:19:54) To nebylo srovnání co se týče míry utrpení, ale co se týče možných horších následků v budoucnu, pokud problém (neinformovanost, kaz) nevyřeším hned.
|
Kudla2 |
|
(15.12.2014 11:40:14) Mirku,
to jo, ale nemyslíš, že taky záleží na FORMĚ?
Jasně že v některých situacích je dobré, aby dotyčný dostal informaci, že to či ono nejíš (v protikladu k tomu, že když ji nedostane a bude si myslet, že Ti to chutnalo, tak to příště udělá zas).
Ale je víc způsobů, jak to říct, a myslím, že aspoň průměrně společensky obratný tvor dokáže nějak sdělit, že sice toto nepatří k jeho oblíbeným jídlům, ale že oceňuje úsilí hostitele.
|
Monty |
|
(15.12.2014 11:43:21) Kudlo, když ty furt žiješ v přesvědčení, že upřímnost rovná se hulvátství, zatímco slušně se dá jenom lhát. Já fakt neříkám nikomu, že by jeho jídlo ani pes nežral, to bych možná řekla Hruškovi, kdyby mi přinesl smaženou tlačenku, ale s tím se nekamarádím.
|
|
Kudla2 |
|
(15.12.2014 11:47:16) "Kudlo, když ty furt žiješ v přesvědčení, že upřímnost rovná se hulvátství, zatímco slušně se dá jenom lhát."
Hm a to jsi, Monty, vzala kde?
Já se vymezuji proti hulvátskému podání, které popisovala Valkýra "to tvý jídlo je hnusný, já to vařím mnohem lepší, to je nejhorší XY, co jsem kdy jedl", opravdu si myslíš, že to je jediná možnost, jak být upřímný, a že je to vhodné?
|
Rodinová |
|
(15.12.2014 11:48:45) Chci videt nekoho, kdo by to na navsteve hostiteli takhle po o podal ...
|
Kudla2 |
|
(15.12.2014 11:50:20) Mám pocit, že něco takovýho naznačovala Valkýra...
|
|
jentak | •
|
(15.12.2014 11:53:14) Tak to neznáš mou tetu - ta by ti řekla - teda, co jsi vyvedla s tím masem, to je hrozný. Umíš vůbec vařit? Asi ne, to bys měla přijít ke mně, já bych ti to ukázala, oblizovala by ses až za ušima. A kolik že ti je. Doma tě neučili vařit, nebo co? A ještě si pozvat návštěvu na jídlo, hanba by mě fackovala....... A další litanie. A ujišťuji Tě, že tohle by sis vyslechla u čekohokoli, co není dle její chutě - a i podle jejího receptu bys to uvařila blbě, protože ona to má o 1000 procent lepší.
|
Rodinová |
|
(15.12.2014 12:13:31) Asi bych takovou tetu vytesnila ze svyho zivota, to fakt nemam zapotrebi, nejakou kritiku snesu, ale splachovaci nejsem.
|
jentak | •
|
(15.12.2014 12:25:23) No - však ji si nikdo, koho znám, nepozval nikdy na návštěvu 2x
|
|
|
|
|
Kudla2 |
|
(15.12.2014 11:49:41) navíc chápu, že to můžeš mít jinak, ale mně na žrádle záleží mnohem míň než na vztazích, takže kdyby mi kamarádka předložila tvrdý maso, tak to vůbec nebudu řešit, protože mi to bude jedno, důležitej pro mě bude ten čas strávenej s ní než jestli vaří jako Escoffier, a svý vlastní ego v tomhle směru (že jsem lepší kuchařka/hospodyně atd.) si fakt honit nepotřebuju, připadá mi to takový slepicoidní.
|
Monty |
|
(15.12.2014 11:51:31) Jo tak. Takže poradit někomu je slepicoidní, zatímco mu podkuřovat a myslet si, že něco dělá blbě, je známkou duševní vyzrálosti. Já si (možná na rozdíl od tebe) nemyslím, že všemu rozumím nejlíp a ráda se nechám poučit od někoho, o kom vím, že je v tom či onom dobrej.
|
Kudla2 |
|
(15.12.2014 11:56:52) Přesně tak, zkritizovat někomu na návštěvě pohoštění a dávat mu nevyžádaný rady, jak to udělat líp, považuju za těžce slepicoidní, zvláště má-li to ten podtext, který jsem zmiňovala v minulém příspěvku.
Mně je úplně jedno, jaký vaří kamarádka maso, to je její věc a já přece nejsem žádnej arbitr dokonalosti, abych jí cpala nějaký moudra. Důležitý je, že pokecáme, co je k tomu k jídlu mě fakt až tak nedere.
A poučovat se nechávám velmi nerada, výjimkou jsou situace, kdy o to výslovně požádám. Poskytování nevyžádaných rad považuji za známku špatného vkusu a společenské faux pas.
|
Monty |
|
(15.12.2014 12:00:04) Kudlo, ale tady nejde o nevyžádané rady - v tom bych s tebou souhlasila. Tady jde o konkrétní a vyslovený dotaz, jak ti něco chutná. Když mi nechutná a vím, že problém je lehce vyřešitelná banalita (tvrdé maso), proč bych to kamarádce neměla říct?
|
Kudla2 |
|
(15.12.2014 12:01:49) Monty,
ano, pokud jsi výslovně dotázána, je to něco jiného, než když začneš s radami sama od sebe.
|
Monty |
|
(15.12.2014 12:02:47) Kudlo, Limai dotázána byla, že.
|
|
|
|
|
|
Monty |
|
(15.12.2014 11:58:35) Trochu mi to připomíná pořady o vaření, kde si nějaký restauratér pozve Pohlreicha (nebo Gordona Ramsaye) jako odborníka, kterej mu má poradit, co dělá blbě, a když se to dozví, tak se začne vztekat a vykládat mu, že tomu vlastně nerozumí, protože si v hloubi duše myslí, že blbě nedělá nic a uslyší jen samou chválu. Mně přijde celkem normální, že nikdo neví/neumí všechno a od někoho, kdo se v něčem vyzná očekávám upřímnost, protože pochlebování mne nikam neposune. Já sice nejsem Pohlreich, ale umím udělat měkké maso, tak nevím, proč bych to neměla kamarádce poradit, když ho x let nosí na stůl tvrdý jak podešev.
|
jentak | •
|
(15.12.2014 11:59:29) No jo, jenže to je rozdíl. Kamarádka Tě nezve, abys jí vylepšila kulinářský umění - jestli jo, tak to je jiná.
|
|
Kudla2 |
|
(15.12.2014 12:00:37) Ano, jenže ten restauratér si toho Pohlreicha POZVE a celý pořad je o tom, že mu Pohlreich bude RADIT. Takže lze vcelku s úspěchem předpokládat, že dotyčný s tím musí počítat a neurážet se (protože přihlášením se do pořadu de facto o rady požádal).
Tvoje kamarádky si Tě zvou se stejným předpokladem?
|
Monty |
|
(15.12.2014 12:01:44) Kudlo, moje kamarádky předpokládají, že na otázku dostanou upřímnou odpověď.
|
jentak | •
|
(15.12.2014 12:05:37) No jo - já se nikdy neptám, jak to chutnalo - nepovažuju se za excelentní kuchařku, takže podávám občerstvení, jídlo. Nikoho nenutím to jíst - jen se dopředu zeptám - mám to a to, co z toho by sis dala? Ale protože si zvu jen kamarádky a nejsem profi restaurace, tak to dělám jako doma - kolik chceš? Nevadí mi, že si někdo nechá naložit na talíř jen na zobnutí a nebo když někdo neřekne - já bych si přidal/a/, já totiž dneska ještě nejedl.
|
|
|
|
|
jentak | •
|
(15.12.2014 12:01:23) Mimochodem - Tvá rada, jak udělat maso měkčí, by jistě padla na úrodnou půdu, ale ne při tom, když Ti naservíruje jídlo. Ono se to dá zakomponovat do běžného hovoru při jiné příležitosti - třeba když budete na jídle v restauraci - tam můžeš vhodit tip na to, jak udělat měkké maso, které se jim /v té restauraci/ moc nepovedlo. A nikoho neurazíš.
|
Monty |
|
(15.12.2014 12:02:25) jentak, nikdo se neurazil. Nekamarádím se s urážlivými lidmi. Nemám takové lidi ráda.
|
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(15.12.2014 16:58:07)
Když slepuju cukroví a olizuju přitom nůž od krému nebo marmelády, taky si říkám, že cukroví nebudu nikde než doma jíst.
|
|
|
|
Monty |
|
(15.12.2014 11:49:51) Kudlo, na Valkýru jsem ale nereagovala a přiznám se, že jsem její příspěvek ani nečetla.
|
|
|
|