Alraune |
|
(29.3.2016 22:36:54) Jogurty byly hnusný, hořký a zvedal se mi z nich žaludek, mlíko v igelitovejch pytlících smrdělo plastem. Normální libový maso skoro nebylo a grilovaný kuře stálo čtvrtka deset korun a jedlo se jen ve svátek.
Sentimentu nepropadám.
|
Půlka psa |
|
(29.3.2016 22:42:57) To víš, pro jogurt jedině do Brna. Když to tady čtu, tak mám hlad jak vlk. Akorát, abych se mohla najíst, tak bych musela vylézt z postele, oblíct se, učesat, sjet sedm pater dolů a tvářit se tam společensky na lidi, co vůbec neznám a třást si s nimi pravicí. Tak jsem raději v posteli o hladu a tady běží zrovna debata o jídle. Tenhle hotel nemá ani minibar s brambůrkama.
|
Půlka psa |
|
(29.3.2016 22:45:54) Juchů, má minibar s brambůrkama.
|
Marta. |
|
(29.3.2016 22:48:30) No vidíš.
|
|
|
Marta. |
|
(29.3.2016 22:47:55) Půlko a nemůžeš si něco objednat s donáškou na pokoj?
|
Půlka psa |
|
(29.3.2016 22:58:01) V zásadě můžu, jenže tady stojí i polívka 40 euro a já mám dole jídlo zadarmo, tak si říkám, že přeci nemůžu být až takovej snob, že vyhodím litr za to, že se mi nechce sjet dolů výtahem. Navíc jsem už jednu večeři měla. Nemůžu si splnit úplně všechny těhotenské chutě. Tak mám místo toho nadrobené brambůrky v posteli tady na diskuzi stravu přes internet. Jestli je ten sex po telefonu podobně uspokojivý jako jídlo přes net, tak nechápu, co na tom kdo vidí.
|
Půlka psa |
|
(29.3.2016 23:02:22) Kterej tydýt vůbec vymyslel služební cesty?
|
Marta. |
|
(29.3.2016 23:05:55) Manžel jezdí často na služební cesty, já vůbec. Docela závidím.
|
|
|
Marta. |
|
(29.3.2016 23:05:05) Půlko, tak hlavně se neopij, když jsi našla ten bar, tedy minibar.
Přemýšlím, kde asi jsi, když je tam polívka za 40 euro...
|
|
Marta. |
|
(29.3.2016 23:07:19) Půlko, sex po telefonu jsem zkoušela s manželem...není to tak špatný
|
|
|
|
|
Kudla2 |
|
(29.3.2016 23:18:16) Alraune,
přesně.
Já na tu dobu taky vzpomínám jako na dobu nekvalitních ošizenejch náhražek a ten sentiment fakt nechápu.
|
Půlka psa |
|
(29.3.2016 23:29:12) Tak třeba ty rohlíky a housky nebyly špatný. Housky se třeba pletly, dnes se ty, co se seženou všude, často razí a chuťově nejsou nic moc. Osobně tedy bílé rohlíky nejím, ale když si sem tam kousnu od dětí, tak prostě poznám, že bývaly lepší. V ostatním jídle ale nebyl žádný výběr, to je taky fakt.
|
Ráchel, 3 děti |
|
(29.3.2016 23:37:15) to jo, běžný rohlíky jsou dost na prd
|
Anni&Annika |
|
(30.3.2016 0:43:06) Jahalo..u tety jsme meli cerstve mleko z kravina, slo rovnou do lednice...kdyz kyslo, kyslo uplne jinak /a rychleji/ nez dnesni mliko. A teda...i to kysnute kdysi melo chut kysnuteho mleka. Ted bych rekla ze je bud do horka ci to neumim popsat, v kazdem pripade hnusne. Ale rozkvrdlat a vypit bych si ho netroufla. To kdysi rozkvrdlane mi babicka totiz jednou vrzla do salatu. No nebyla jsem nadsena, ale chut to zas tak spatnou nemelo. To dnesni skysnute mleko bych nepozrela ani omylem... Jinak automatku jsem mela uz v roce 1985 /candy/ a pempers taky /na cesty/.... Ale s poloautomatkou a zdimackou extra to umim taky.
|
Jahala. |
|
(30.3.2016 8:07:27) Ani vy jste doma mleko pasterovali a pak sterilne zabalili? Asi těžko pak se prostě kysané není co divit. Dnes se toto důsledně dodržuje. Za totáče ani omylem. Díky tomu SE teď při kazeni dostanou ke slovu psychrotrofni bakterie a ty jó kazí do nám nevhodné chutí, ale trvá jim to podstatně déle takže si stihnem zpotrebovat. Dobré o tom píše Dtest 3/2014
|
|
Martina, 3 synové |
|
(30.3.2016 8:08:07) kyslo uplne jinak /a rychleji/ nez dnesni mliko.
To záleží na tom, jestli bylo pasterizované nebo ne. I dnešní mléko by kyslo, kdyby bylo naočkované nějakou kulturou bakterií mléčného kvašení. Pokud ne, tak hnije nebo plesniví, což se pozřít nedá.
|
Drop |
|
(30.3.2016 8:12:31) tak mléko prodávané v obchodě se pasterizovalo vždycky, moje babička ho ještě prodávala z konve naběračkou do přinesených nádob, to tedy nevím zda bylo pasterované/rizované, ale asi ano, protože se to bralo jako prevence proti přenosu tubery a dalších nemocí
|
|
Skákavá kráva |
|
(30.3.2016 10:30:08) ono s tím mlíkem mi to nepřijde úplně jednoduchý, poslouchala jsem onehdá rozhovor s nějakým farmářem, kerej vyrábí sýry alpskýho typu - tzn. ty dlouho zrající a ten vysvětloval, proč se u nás skoro nedělají (krom toho, že je to teda děsně pracnej postup a dlouhej). vykládal, že mlíko krav z velkochovu má jiný poměry obsažených látek a že se z něj ten alpskej sýr dělá hrozně blbě, protože se velmi často nějak zdrcne a zkazí (já tomu nerozumím, žejo), což se u mlíka krav z volnýho výběhu nestává. tudíž já jsem z toho vyvodila, že důležitá není jen úprava mlíka, ale i jeho původ. koneckonců stejně jako třeba vejce - ty maj jinej poměr omega mastnejch kyselin klec x volný chov.
|
Martina, 3 synové |
|
(30.3.2016 10:32:57) že se z něj ten alpskej sýr dělá hrozně blbě,
Odhaduji, že na vině budou i bakterie, které taky potřebují přesně definované klima. Ona je to alchymie, každá maličkost má zásadní význam.
To je jako s muškátama.
|
Skákavá kráva |
|
(30.3.2016 11:23:07) no on právě srovnával stejný postup ve stejných podmínkách s jinou výchozí surovinou. v tom průmyslově produkovaným je snad víc dusíkatejch složek, což dle něj je ta příčina. jako já tomu rozumím jak koza petrželi, prostě mě to jen překvapilo. a o těch vejcích to samé. že to má jiný složení. pavel šich se jmenuje ten člověk, moc zajímavě vyprávěl o té formě potravinářství (farmaření), ketré se věnuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
arsiela, |
|
(30.3.2016 7:34:16) Kudlo náhražek bylo určitě mín než je ted.Všude rvát soju a další hnusy je vymožeností až po socíku.A normy byly v čr hodně přísný.Ano jídla bylo mnohem min,ale bohužel vesměs kvalitnější.
|
Kudla2 |
|
(30.3.2016 7:54:03) Arsi,
to "vesměs kvalitnější" - myslíš, že v dnešní nepřeberné škále možností, co koupit, je opravdu VŠECHNO horší než za socíku?
Nepochybuju o tom, že se řada takových věcí najde, ale namátkou třeba kvalitní čokoládu nebylo vůbec MOŽNÝ koupit, pokud se pamatuju, tak největší obsah kakaa měla ta na vaření, a to mohlo být tak okolo 30 procent (ale přesně to nevím).
|
arsiela, |
|
(30.3.2016 8:19:45) Kudlo všechno ne,taky mě nechytá žádná nostalgie,ale zas není pravda,že všechny potraviny byli hnus
|
Alraune |
|
(30.3.2016 8:25:14) Fakt je, že si nějakou výrazně dobrou potravinu z dětství nepamatuju. Vím, jak jsem si kupovala Albenu a bylo mi divný, že nechutná jako bílá čokoláda z kindrvejce. Že taky nekřupne. Bylo to sojový, tak to holt nekřupalo.
|
Kudla2 |
|
(30.3.2016 8:32:58) "Fakt je, že si nějakou výrazně dobrou potravinu z dětství nepamatuju. "
Ani já.
Možná ruskou zmrzlinu, ta se snad dělala z pravý smetany.
Spousta těch kvalitnějších věcí se vyvážela na Západ kvůli devizám, to, co tu zůstalo, byla ta horší jakost (aspň takto se to tradovalo a docela tomu věřím.)
|
Drop |
|
(30.3.2016 8:41:36) já si pamatuju: žloutkový věnečky, laskonky, větrníky, čokoládové špičky, indiánky, všechno z másla, smetany, max. vanilkového prášku, výborné čokolády, dělala jsem dva roky po sobě brigádu v cukrárnách a pekárních v České Lípě, úžasný
|
Kudla2 |
|
(30.3.2016 8:43:27) výborné čokolády?
|
Alraune |
|
(30.3.2016 8:45:25) Oldies goldies, no. :)
A výborný žlutý a červený limonády :D
|
|
Alena |
|
(30.3.2016 8:46:33) take jsem chtela napsat: "vyborne cokolady"??? to jako ktere? Take jsem delala brigadne v pekarnach a co me tenkrat hodne utkvelo - to naprosto silene nehygienicke zachazeni s potravinami (zem ,ne zem, je jedno, kde se co vali, jak se uskladni,po cem se kdo projde)
|
Drop |
|
(30.3.2016 8:48:10) myslela jsem tu polevovou čokoládu, která se odlamovala z velkých bloků a rozehřívala na polévání špiček
|
|
Drop |
|
(30.3.2016 8:49:24) díváš se někdy na Ano, šéfe? Tam máš dnešní hygienu v restauracích.
|
Alena |
|
(30.3.2016 8:54:12) Ne nedivam, ale je velmi naivni si myslet, ze to drive bylo zrovna v hospodach lepsi.Ted jsou restaurace konecne zpet majitelu a spousta je jich o kuchyni vyborne stara. Socialisticke hospody, to byly uplny vzory sizeni (co slo redit vodou, to se redilo -horcice, dzusy,nastavovane omacky, prepalovane tuky atd), humusu a spiny.(meli jsme v rodine pracovnika RaJe a ty historky byly hutne)
|
Kudla2 |
|
(30.3.2016 8:56:01) Přesně tak.
Dneska se to aspoň občas ventiluje a není to všude takový, jak to bylo tenkrát, se můžem jen domejšlet (a fakt si nedělám iluze, že to bylo lepší - kdo byl prase, tak byl prase tehdy i teď).
A ty lahůdky, co se daly sehnat v socialistický hospodě, s dnešním výběrem srovnat fakt nelze.
|
Drop |
|
(30.3.2016 9:00:40) Kudlo, mně třeba vadí, že jdeš do hospody /myslím tedy restauraci/ a naprosto netušíš čeho se dočkáš. Vadí mi, že zmizelo značení typu restaurace, které znamenalo záruku, že je to lepší podnik a čeho se tam můžeš dočkat. Dneska je to sázka do loterie.
|
Kudla2 |
|
(30.3.2016 9:03:10) Commer,
jako jednička až čtyřka?
Tak to mně fakt nechybí, a vůbec mi nevadí, že PRVNÍ návštěva restaurace je trochu sázka do loterie - jednak existujou hodnocení na netu, jednak velmi brzy zjistíš, co a jak - a to, čeho se můžeš dočkat v KVALITNÍ (a tím nemyslím nijak superdrahou) restauraci - převyšuje socialistickou "kvalitu" ne o několik koňských délek, ale několik hipodromových kol.
|
Drop |
|
(30.3.2016 9:08:40) jo jednička až čtyřka, podle mě je to ideální výmysl, u hotelů víš jaké kvality se dočkáš a u restaurace tápeš a jdeš do neznáma, samozřejěm ti při vstupu napoví interiér, kvalita záchodů a tak, ale mělo by to být jasné dopředu čeho se můžeš z kuchyně dočkat, dost těžko odejdeš od přineseného talíře
|
Alraune |
|
(30.3.2016 9:09:42) I v jedničkách bývalo hnusné jídlo. To členění bylo hlavně o cenové hladině a ztratilo smysl, když přestala centrální tvorba cen.
|
|
|
|
Alraune |
|
(30.3.2016 9:08:45) To snad poznáš podle celkové úrovně, ne? Cena, servis, příslušenství. Splést se můžeš maximálně o jednu kategorii.
|
Drop |
|
(30.3.2016 9:11:43) Alraune, jsou i zajímavé kontrasty. Pěkný interiér, stavebně velmi obstojný a na talíři hrůza hrůz. A naopak děs a běs, kam jsi to přišla-hrůza, naposledy kousek před Stříbrem a talíři následně kulinářský zážitek.
|
|
|
susu. |
|
(30.3.2016 9:10:09) Commmer, ale jednak opravdu existují hodnocení na netu a za další lecos odhadnu už podle pojetí podniku. Nezapomenu, jak jsme jednou vkráčeli do zakouřeného pajzlu, ala socíkovská čtverka, kde se dal krájet vzduch a ve snaze dosáhnout něčeho lepšího jsme se zeptali na nekuřácký stůl. Číšník nám ukázal stolek oddělený dvěma květináči. Tak jsme se otočili a šli pryč.
|
|
Alfonsss |
|
(11.4.2016 13:06:59) Na jídlo do restaurace ani zadarmo !! Raději suchý rohlík.
|
|
|
Monty |
|
(30.3.2016 9:02:32) Kudlo, taky nevěřím svým očím. Sice nostalgicky vzpomínám na Vitalecitin a na kari polívku v pytlíku, ale že by se mi po socialistický nabídce STÝSKALO nebo ji pokládala za kvalitní, no to ani omylem. Odhadem dvě třetiny toho, co doma běžně jíme, jsme za socíku znali jenom z obrázku, často ani to ne.
|
Alraune |
|
(30.3.2016 9:06:14) Ty bláho, kari polívka, tos mi neměla připomínat :) My jsme jedli jen pytlíkový polívky a kari byla jedna z oblíbených :) Teda, jedli jsme i jiné věci, ale polívky se u nás dělaly jen pytlíkový. :)
|
Monty |
|
(30.3.2016 9:10:04) Alraune, ke mně chodily na kari polívku z pytlíku spolužačky pravidelně, já ji nějak ještě upravovala, ale už teda nevím jak. Jinou jsem taky nejedla.
|
|
|
magrata1 |
|
(30.3.2016 9:12:49) mně se stýská po kvalitní masové konzervě, ve které není glutamát a je tam kus masa. Na nic podobného jsem dlouho nenarazila, většinou je to drť. V Lidlu mají maso ve skle, ale je tam glutamát. A ještě mi chybí tonic v prášku. Sáček stál 70 halířů, milovala jsem to, ale ne jako nápoj, nasypala jsem si ho do dlaně a lízala.
|
Alena |
|
(30.3.2016 9:15:13) vynikajici kvalitni kozervovane maso http://congrady.eu
|
|
|
|
|
Drop |
|
(30.3.2016 8:58:20) To myslíš ty kuchaře, kteří se vyučili zámečníky nebo stojními inženýry? Dřív byl kuchař v kuchyni vyučený kuchař nebo měl hotelovku. Servírka měla obleční jako servírka nebo měla aspoň ještě po revoluci zástěru, dnes tě přijde obsloužit v triku a Pohlreich je musí učit naprosto základní věci a to v oboru podnikají několik let
|
Kudla2 |
|
(30.3.2016 9:00:51) Commer,
ale Ty to podáváš, jako by byli takoví všichni.
Zatímco existuje x restaurací, kde vaří vyučení kuchaři, třeba ještě s nějakou praxí ze zahraničí, a je tam radost jít se najíst.
|
Drop |
|
(30.3.2016 9:05:48) vyučení kuchaři buď vaří v zahraničí nebo dělají jinou práci, protože je prostě kuchařina neuživí, ale v zahraničí čeští kuchaří a české servírky patří k nejlepším, je radost, když tě obsluhuje česká servírka a zjistíš, že v kuchyni je český kuchař, berou si je i Italové do čistě italských pizerií, až budou čeští kuchaří pořádně zaplacení doma, tak bude česká gastronomie, kde bývala
|
Monty |
|
(30.3.2016 9:08:55) Commer, kde bývala jako KDY? Za totáče? Zrovna nedávno jsem četla zajímavý článek o české gastronomii. Škoda, že jsem ten časopis vzala na chalupu, nascanovala bych ti ho. Jestli byla v sedmdesátých a osmdesátých letech u nás nějaká vyhlášená gastronomie, tak jsem asi z planety Uran a dýchám žábrama.
|
Epepe |
|
(30.3.2016 9:14:59) Commer to má z TV. Dnešní hospody reprezentuje Ano, šéfe, socialistické Rozpaky Kuřátka.
|
Drop |
|
(30.3.2016 9:19:57) Umami, na restaurace jsme odkázané denně,protože hodně cestujeme a také protože zcela bytostně nesnáším vaření. A manžel má hotelovku a vařil po celé Evropě, teď už to deset let nedělá, ale má 35 let praxe. Fakt nejsme jen teoretici.
|
Alena |
|
(30.3.2016 9:23:29) ALe prece dnes je vyber, existuji zdroje informaci, kde dobre vari, kde je dobry obchod. Jak to delas(vzdyt cestujes), ze mas zelene maso, sizene pecivo, jablka bez chute a same nechutne hospody? Ja nemam problem nic z vyse uvedeneho poridit.
|
Drop |
|
(30.3.2016 9:30:24) Aleno, nikdy se ti nestalo, že by si odcházela znechucená z reataurace, že se to nedalo jíst? -ad pečivo, k němu se nevyjadřuju -ad maso, v ČR ho nekoupím teď , protože bych se bála o kvalitu, že je v něm napíchaný led a třikrát omyté v hypermangánu a za komunistů se koupit nedalo, takže maso taky nehodnotím -restaurace v ČR některé výborné a některé špatné, pokud někam jedeš, tak si nemůžeš moc vybírat a musíš vzít to co je v té lokalitě, v Německu spíš narazíš na protivný neochotný personál než na vyloženě špatnou kvalitu jídla, v ČR téměř nenarazíš na protivnou obsluhu, ale jídlo je prostě sázka do loterie
|
Alena |
|
(30.3.2016 9:33:32) " nikdy se ti nestalo, že by si odcházela znechucená z reataurace, že se to nedalo jíst?" ano, ale malokdy (nicmene nevlezu do kazde, vyhledavame si reference). Za socialismu - vetsinou.
"d maso, v ČR ho nekoupím teď , protože bych se bála o kvalitu, že je v něm napíchaný led a třikrát omyté v hypermangánu" zajimavy predsudek - tak o cem se tu bavime, kdyz to vlastne neznas?
|
|
susu. |
|
(30.3.2016 9:36:40) "nikdy se ti nestalo, že by si odcházela znechucená z reataurace, že se to nedalo jíst?"
Commer, my za socíku do restaurace moc nechodili, bylo to pro nás drahé, ale zklamání z přineseného jídla si pamatuju.
No a teď si pamatuju spíš to, že mi v náhodné restauraci přijde jídlo jen průměrné a já jsem zvyklá na lepší.
|
.kili. |
|
(30.3.2016 9:37:56) "odcházela znechucená z reataurace,"
pane vrchní, jeden knedlík navíc prosím, viklá se mi stůl
|
Drop |
|
(30.3.2016 9:41:02) tak viklající stůl jsem ještě asi nezažila, ale záchody jsou stále zážitek
|
|
|
|
Epepe |
|
(30.3.2016 9:40:31) Commer, a druhá strana mince: Češi to chtějí. Měli jsme předloni takový zážitek. Byli jsme na dovolené v HR na ostrově Cres. Tam Češi moc nejezdí, spíš Němci. Jídlo perfektní, ančovičky, fíky, regionální jídlo. A cestou domů jsme jedli na Rabu, který je Čechy oblíbený. Nestačili jsme se divit. Jídelníček v češtině, jídlo hnusné, ale hlavně, že bylo přes celý talíř. Rozdíl mezi Čechy a jinými turisty - Němci se chtějí najíst dobře, Češi hodně.
|
Monty |
|
(30.3.2016 9:43:50) Umami, no, bohužel to tak je. Na to stačí sledovat, co lidi běžně kupují v obchodech. Na prvním místě je cena, kvalita hodně lidí vůbec nezajímá.
|
|
Drop |
|
(30.3.2016 9:45:25) Umami, ano Češi chtějí mít nízké mzdy a mít hodně nekvalitního jídla na talíři. Poznámka o zvýšení minimální mzdy na dvojnásobek vzbudí zaručenou bouři.
|
susu. |
|
(30.3.2016 9:46:15) Commer, Češi spíš radši koupí levný salám a značkové tričko než naopak.
|
Drop |
|
(30.3.2016 9:47:13) to je taky pravda,
|
|
.kili. |
|
(30.3.2016 9:48:37) "Češi spíš radši koupí levný salám"
dobry Gothajský salám dnes jeden nesežene
|
susu. |
|
(30.3.2016 9:54:15) kili, levných salámů je všude plno.
|
.kili. |
|
(30.3.2016 10:00:39) "levných salámů je všude plno."
tak kde mají dobrý gothajský salám ?
|
Drop |
|
(30.3.2016 10:02:31) já vám pošlu dobrý z Německa, stojí 200g 65 Centů
|
Monty |
|
(30.3.2016 10:04:48) Commer, to je balený? Manžel má gothaj rád a v Německu je teď furt. Jenže co jsem si všimla, tak i balené salámy v obchodě jsou hodně "lokální" záležitost, jiné jsou v Bavorsku a jiné v Sasku...
|
Drop |
|
(30.3.2016 10:09:33) balený v plastové krabičce s víčkem, ale může to být lokální, ale měkký salám s bílejma punktama /jak říká můj syn/ budou mít v nějaké podobě taky
|
Monty |
|
(30.3.2016 10:10:49) Commer, možná pojedu příští týden za manželem, tak se podívám po obchodech.
|
Monty |
|
(30.3.2016 10:15:36) Jinak si vzpomínám, že v Německu (východním) byly dobré salámy i za totáče. Nejsem zrovna milovník německé kuchyně, ale třeba játrový salám ze socialistických Drážďan byl vyloženě lahůdka.
|
Drop |
|
(30.3.2016 10:22:07) používají jiné koření a to i obecně v kuchyni, třeba na kmín na bramborách koukají jako na špínu, takže ty salámy chutnají jinak
|
|
Monty |
|
(30.3.2016 10:22:10) Val, no, já tu nedávno (tuším s Anett) vzpomínala na hlad na letním táboře v NDR. Salámy nám asi moc nedávali, ale ty ovocný polívky si pamatuju dobře. Až na výjimky to bylo nejedlý. A paradoxně, i když jsme byli přímo u moře, tak jsme rybu dostali za celý pobyt JEDNOU.
|
|
|
|
|
|
|
.kili. |
|
(30.3.2016 10:07:34) "dobrý z Německa, stojí 200g 65 Centů "
problém je, že není k mání zde, přitom to býval nejdostupnější salám, měl jsem ho rád popepřenýa popaprikovaný s cibulí a octem, nebo se na malé kostečky nakrájen ro pomazánky z uzené makrely, nebo se naložil se sýrem ementálského typu a dalšími věcmi do nálevu ......
|
Kafe |
|
(30.3.2016 10:08:55) kili - nostalgicky vzpomínám na buřty s cibulí či buřty, které se daly opékat na ohni, aniž by se rozpadly.
|
.kili. |
|
(30.3.2016 10:09:40) "buřty s cibulí či buřty, které se daly opékat na ohni, aniž by se rozpadly."
tak ty jsou tady u nás teď lepší než kdy bývaly
|
|
Epepe |
|
(30.3.2016 10:15:37) Kup si buřty v Lidlu, jeden za 6,90, perfektní, 90% masa.
|
|
|
Drop |
|
(30.3.2016 10:10:53) věřím Vám, to je strava mého manžela, já tohle nemusím
|
|
|
|
susu. |
|
(30.3.2016 10:04:54) Kde mají dobrý, to nevím. Levný všude. Ale já teda nejím žádný, nikdy mi moc nechutnal.
|
Martina, 3 synové |
|
(30.3.2016 10:10:13) nikdy mi moc nechutnal.
Gothaj nikdy dobrý nebyl. To je jen vzpomínkový optimismus.
|
.kili. |
|
(30.3.2016 10:12:22) "Gothaj nikdy dobrý nebyl. To je jen vzpomínkový optimismus."
možná jste se k dobrémuý nedostala, kor ne po revoluci, ale je to skvělý salám - i proto se udržel v německu, rakousku dosud. Ale musí to být Gothaj, ne ty mleté piliny, co se tu jako levný salám prodávají
|
Monty |
|
(30.3.2016 10:13:22) kili, on z Německa pochází. Proto se taky jmenuje Gothaj. Původně byl vyroben jako "dělnická svačinka".
|
.kili. |
|
(30.3.2016 10:15:16) "on z Německa pochází."
proto píši, že se udržel
|
Martina, 3 synové |
|
(30.3.2016 10:17:44) že se udržel
Němci mají všeobecně hrozné chutě.
|
|
|
Monty |
|
(30.3.2016 10:20:08) Val, tak já si taky nepamatuju, že by se u nás doma kupoval gothaj. Vím, že babička hodně kupovala "dietní salám" Junior. A pak na neděli tu šunku. My nebyli moc salámoví. Ani buřtoví ne, já třeba vyloženě nesnášela opečený buřty, nikdy mi to nechutnalo a jako dítě jsem si u táboráku opékala chleba.
|
|
|
|
Martina, 3 synové |
|
(30.3.2016 10:14:55) kor ne po revoluci,
Po revoluci určitě ne, ale dřív ano, kolikrát to byl jediný salám na krámě, tak jsem ho jedla, ale nechutnal mi, to si pamatuju dobře.
Když se dalo hodně cibule a dost se to opepřilo, tak se sníst dal, ale byla to nouzovka, ne lahůdka.
|
|
susu. |
|
(30.3.2016 10:17:29) Kili, já ho před revolucí samozřejmě mockrát jedla a teda žádné nadšení ve mně nevzbudil.
|
Anni&Annika |
|
(30.3.2016 10:37:05) ja Gothaj za sociku nikdy nejedla, mama jako levny salam kupovala junior nebo sunkovy... Ale...po revvoluci jsem si oblibila v jedne male vyrobne chlebicek s vajickem a pres to plateek gothaje. Ten chlebicek s tim salamem je mnamozni. Ale ta pani mi vysvvetlila, ze neni Gothaj jako Gothaj a vysvetlila mi cosi o pomeru masa, tuku a ja nevim co jeste. Ta pani delala v lahudkach zu za totace, cely zivot. Rika ze je hodne vyrobcu, ale ze clovek musi vedet jak ma Gothaj chutnat a prave tohle vsechno kolem toho. Takze tenhle Gothaj kupuje v Cecchach a pry opravdu odpovida recepture. No uplne se mi po tom chleebicku zastesklo.
|
|
|
|
Alraune |
|
(30.3.2016 10:27:12) Jo, byl to hnus. A tehdejší masokombináty taky.
Mě by zajímalo, kde se ten sentiment rodí. To, jak to bylo všechno vlastně pěkný a dobrý. Obávám se, že kdybych teď vyšla před barák a tam byla praha tak, jak byla za socialismu, mít chuť spáchat sebevraždu. Šedé domy, regály plné jednoho druhu zboží (nejlépe octa), lešení, rozbitý chodníky, ošklivý starý auta.
|
Monty |
|
(30.3.2016 10:28:35) "Mě by zajímalo, kde se ten sentiment rodí."
Alraune, to podle mne přichází s věkem. Na doby, kdy bylo člověku 20 vzpomíná každej s nostalgií, i ti, co jim bylo 20 za války nebo v 50. letech.
|
|
|
Martina, 3 synové |
|
(30.3.2016 10:29:49) kde se ten sentiment rodí
Dřív se takhle vzpomínalo na 1. republiku a babička se dědou se tomu taky divili.
|
77kraska |
|
(30.3.2016 10:36:02) babicka a deda vzpominali s nostalgii na dobu pred valkou, i kdyz dedova rodina byla velmi chuda a meli 4 deti....a i kdyz se babicka s dedou meli tak od 70. let lip nez kdykoliv predtim (krasny bydleni, hodne jidla, dovolene, osaceni - i kdyz to museli dost pracne shanet), stale basnili o 1. republice
|
|
|
77kraska |
|
(30.3.2016 10:32:17) ten sentiment se rodi z nekolika veci, napr z toho, ze clovek byl mladej a plnej energie a zdravej a bezstarostnej.....a v 90. letech jsem si aspon ja myslela, ze za par let bude vsechno dokonaly, ze budeme zit jako na Zapade v 80. letech (z nasich predstav).....ale pak prisly krize atd.
|
|
Rodinová |
|
(30.3.2016 10:32:30) Ja teda sentimentalni nejsem, ale když jsem po ranu za totace chodívala z Mustku do Parizsky a k pravnicky fakulte, mělo to svoji atmosféru - nikde ani noha, zadny turisti, sedivo a ticho ... ale to je tak asi vsechno
|
77kraska |
|
(30.3.2016 10:40:47) Rodinova, jasne, melo to svou atmosferu......a kdyz clovek vedel, kde ma shanet, tak sehnal skvely knizky a desky a mohl si uzivat intelektualniho zivota, debat a pohody.....ovsem moc nevim, jake to bylo chodit pred 89 do prace a mit rodinu, ja jsem pracovala od zari 89
|
Rodinová |
|
(30.3.2016 10:56:08) 77, to ja taky nevim, fakt je, ze jako studentovi mi nechybely zakladni potraviny, ale moznost vyjet ven, poslouchat cizi hudbu, koupit si slusny veci ... asi nejvic vyjet za hranice
|
|
|
|
susu. |
|
(30.3.2016 10:34:50) "Obávám se, že kdybych teď vyšla před barák a tam byla praha tak, jak byla za socialismu, mít chuť spáchat sebevraždu. Šedé domy, regály plné jednoho druhu zboží (nejlépe octa), lešení, rozbitý chodníky, ošklivý starý auta"
MÁM PŘESNĚ STEJNÝ POCIT. Já si pamatuju (skoro) všechno rozbité, neopravené, ošklivé, všude ploty z vlnitých plechů, v každé výloze agitační materiály celý rok(když jsem byla poprvé na západě, tak mě překvapilo, že tam žádnou agitaci nemají, já nějak myslela, že místo srpů a kladiv tam budou mít něco kapitalistického a ono nic), šílené televizní a rádiové pořady, v kině sovětské budovatelské a válečné filmy, fronty a poloprázdné ochody... Děs.
|
susu. |
|
(30.3.2016 10:36:29)
|
susu. |
|
(30.3.2016 10:42:06)
Tady je odkaz, nevím, jestli se to zobrazí, adresa se mi nezdá. http://cdn.i0.cz/public-data/42/fe/f7796d603c99b244a6205fc95a4c_w720_h483_gi:photo:279464.jpg?hash=37357efa5f78ba1ee78e14987f734d1a
Fakt se po tomto někomu stýská?
|
77kraska |
|
(30.3.2016 10:44:09) SUSU, kdyz v tom clovek vyrostl a nic jineho neznal, tak mu to pripadalo OK a ani si toho nevsiml
ja jela v roce 79 do Nemecka jako mala holka a nechapala jsem, jak muzou mit v trafice tolik casopisu
|
susu. |
|
(30.3.2016 10:47:00) 77krasko, já v tom vyrostla a viděla jsem to už jako malá (teda ne úplně malá).
|
77kraska |
|
(30.3.2016 10:51:15) SUSU, ja jsem to nevidela, ja jsem zila na malym nizkym sidlisti v okresnim meste, kde bylo hodne zelene, vsude kolem bydleli spoluzaci a kamaradi, skola byla svetla a barevna, jezdila jsem na barevnou chalupu v malebne vesnici na jihu Cech.....sed jsem videla jen v Praze, kdyz jsem tam jela na navstevu pribuznych, to byl jiny svet, omlacene domy, stare prujezdy, vsechno jete, muj "svet" takovy nebyl....ale metro bylo uzasne, to jsem milovala....a pak na VS byla ta sed v Praze romanticka
|
77kraska |
|
(30.3.2016 10:53:44) mne v Praze vadily jine veci, treba pomery na VS, kdy jsem dostala varovani, at nic nekritizuju, ze bych nemusela odpromovat, ale jinak mi snad ani nic nevadilo, leda kdyz mne opustil nejaky kluk.....pak jsem 3 mesice pracovala a byl Listopad
|
77kraska |
|
(30.3.2016 10:54:05) musim jit
|
|
Alraune |
|
(30.3.2016 11:13:41) Mě toho vadilo spousta, policajti, co mě pořád otravovali, to, že si člověk nemohl ani sednout na sokl, aby u něj hned nebyli, celkový zmar, to, že nebyly knížky, to, že jsem sama nemohla nikam psát a že se jevilo vyloučeným, že bych někdy mohla. Četla jsem Horoskop orloje, pila fernet a chodila s chlapama z obskurních kapel, co se živili jako vrátní :)
|
Alraune |
|
(30.3.2016 11:17:41) Teda chodila jsem s nima spíš po hospodách :)
|
|
Rodinová |
|
(30.3.2016 11:24:24) Resit nedostatky tehdejšího systemu fernetem bylo celkem popularni :)
|
Alraune |
|
(30.3.2016 11:36:19) Jo, v mém okolí to byla častá varianta. Drogy byly těžko dostupný. A fernet byl tenkrát tak nějak chutnější... a každopádně měl 40%.
|
Rodinová |
|
(30.3.2016 11:42:15) Tehdy v casech, kdy byl chutnejsi a se 40%, jsem mela rekord 8 panaku za vecer. Detaily si nepamatuju, pravda je, ze jsem taky mela o nejakych 15 kilo vic...
|
Alraune |
|
(30.3.2016 11:49:45) Byla jsem schopná vypít láhev sama :) A měla jsem 52 kilo. Byla to divoká doba. Bukowski hadr.
|
|
Lída+4 |
|
(30.3.2016 13:43:34) Ale no tak, fernet má pořád 40 %... ovšem jen ten "základní".
|
Alraune |
|
(30.3.2016 13:59:32) Jinej nepiju :) Po pravdě, už moc nepiju ani tenhle, ale jestli tu ti Číňani zůstanou dýl, tak asi zas začnu.
|
|
|
|
.kili. |
|
(30.3.2016 11:42:41) Trichloretylen (v čikuli), sniffing (70. a 80. léta, školáci)
|
|
|
|
|
|
susu. |
|
(30.3.2016 10:55:51) Já jsem z historického městečka a ta šeď tam byla, na opravy historických a starých domů nebylo, proto si pamatuju ty vlnité plechy, lešení, oprýskávající omítky, rozbité dlažby, zanedbané zahrady, samošky s mizerným světlem a prastarými regály. Jo, na sídlišti to bylo lepší,i ta samoška byla nová, taky jsme tam chodila radši, když už.
|
Monty |
|
(30.3.2016 10:58:02) Susu, no, to bude něco podobnýho, sice jsem bydlela ve větším městě, ale "historicky významným", a i když komouši na jeho tradicích stavěli a vyzdvihovali je až kam, tak na památky naprosto srali.
|
|
|
Monty |
|
(30.3.2016 10:56:34) Sedmi, no, já bydlela na sídlišti v okresním městě, který bylo na samým okraji města a v podstatě prorůstalo do vesnice, která byla tím sídlištěm připojená k městu. To sídliště nebylo malý, ale my bydleli fakt na samým konci (ceduli označující konec města jsme měli asi 500 m od domu), takže jsme měli spíš kolem tu vesnici. A šedý, neopravený domy si pamatuju taky, v centru města - který je dnes fakt nádherně opravený - to bylo čirý zoufalství.
|
|
|
|
Alraune |
|
(30.3.2016 10:50:43) No nevím. Ošklivé, staré a rozbité je ošklivé prostě vždycky. Dnes by to bylo určitě drásavější, kdyby nás "deportovali" do socialismu, než tenkrát, když jsme v tom žili, ale jinak...
|
|
|
Anni&Annika |
|
(30.3.2016 10:44:56) Susu...ja si myslim, ze se po tom nestyska nikomu, jen nebylo dobre vsechno socialisticke zavrhnout...aspon nejaka ta kvalita v tech potraavinach se mela ponechat. Jak je videt, ne vsechno socialisticke bylo spatne. Pak by si lide v Cecach nemuseli stezovat, co to jedi za odpad.
|
Monty |
|
(30.3.2016 10:47:14) Anni, on ten odpad nikdo kupovat a jíst nemusí. Kdyby po něm nebyla poptávka, tak se nebude prodávat.
|
Anni&Annika |
|
(30.3.2016 11:19:51) no jo holky, nemusi kupovat. Ja ho nekupuju, ale za to jido tech 30tis. mesicne dam....myslite, ze na to kazdy ma?
|
Alraune |
|
(30.3.2016 11:35:20) Ale ty nebydlíš v Čechách, ne?
|
Anni&Annika |
|
(30.3.2016 11:41:53) Alraun...ale ja jen o neco min vydala za kvalitni potraviny i v Cechach /cca 25 000/. Ono...jezdila jsem na statek pro zeleninu a vejce, maso od provereneho reznika /vedela jsem co porazi, fakt proverena kvalita/, sice drazsi, syry jsem kupovala v Nemecku /a spousty dalsiho/... Nejvetsi Problem jsem videla v tom nakupu. Ale mam auto, mela jsem cas jezdit po vsech certech a hlavne jsem mela finance. Ono...kdyz bydlis nekde na malem meste, pracujes, nemas k dispozici auto a dost financi, kde je jen penny a par podobnych retezcu, co tak asi muzes jineho koupit nez to co nabizeji ty retezce?
|
Kudla2 |
|
(30.3.2016 11:46:39) Tak zrovna zelenina a vejce v řetězcích si nemyslím, že by měly až tak závratně nižší kvalitu než ze statku (nižší asi jo, domácí vajíčka jsou lepší, ale "hnusama" bych to teda nenazvala).
|
Anni&Annika |
|
(30.3.2016 11:49:38) Ale Kudlo...vis ze mluvim vseobecne. Jinak...ja podporuju regionalni prodejce. Takze si zajedu na statek a tam mi tu cervenou repu skoci vytahnout na pole...Jsou provereni pro prodej, musi dodrzovat urcite normy a urcitou kvalitu /hnojeni atd..atd../
|
Kudla2 |
|
(30.3.2016 11:51:29) Anni,
tak podporuj, to je OK, ale netvařme se, že to NELZE jinak, ne?
|
|
|
|
Filip Tesař |
|
(30.3.2016 11:50:45) Taky myslím, že se na to nemusí vynakládat tolik a člověk ani nemusí bydlet na vesnici a dělat si věci sám - tím myslím, že nemusí vyrábět kečup a píct chleba, ale nemyslím, že by si nemoh obalit řízek. Ovšem vyplatí se větší mražák (my onehdá koupili skoro novej pulťák za 3,5 tisíce).
První je omezit nakupování polotovarů, uzenin, sladkostí, ochucovanejch vod apod. Třeba ryba udělaná doma vyjde levněji než koupený filé, o kvalitě nemluvě. Maso se dá koupit leckde, jsou různý systémy typu "maso do tašky" a podobně, bejvá to český maso, často od drobnejch a středních chovatelů. Ale je na něj dobrej ten mražák. Kupovat sezónní zeleninu, plus přes zimu se dá koupit bedýnková zelenina - česká, místní, kvalitní, takže vydrží uskladněná. Je dražší, ale podstatně dýl vydrží, z tý z řetězců se stejně část pravidelně vyhodí, pokud se nespotřebuje do dvou-tří dnů. Možná jak která, ale v celkovým srovnání je kvalita z řetězců ubohá. Bílý pečivo je relativně drahý, až na koblihy, na který se lidi pravidelně lákaj, ale chleba je výběr a kvalita vesměs slušná, nejhorší je velká šumava, ale třeba už malá šumava tak zlá není, přinejmenším nekysne, nespadá, neplesniví. S mlíkem bejvá kříž, ale slušnejch jogurtů je dost, opravdu kvalitní sejry holt nejsou (a nemusíme se srovnávat se Švýcarama nebo Francií, stačí s Německem nebo Švédskem, tam je vyšší kvalita za stejnou nebo i nižší cenu) - ale ty nebyly za mýho života nikdy.
|
Monty |
|
(30.3.2016 11:54:21) Filipe, ty kvalitní sýry už na trhu celkem jsou, ale je to samozřejmě drahota, oproti cenám v zahraničí.
|
Kudla2 |
|
(30.3.2016 11:55:02) MOnty,
tak ono je vcelku logický, že nekoupíš přestárlej kozí za cenu eidamu třicítky, že jo.
|
Monty |
|
(30.3.2016 11:56:25) Kudlo, no jasně, ale ony jsou i ty "drahé" sýry obvykle v zahraničí levnější. Ne levnější než Eidam třicítka, ale než ten samý sýr v obchodě třeba v Německu.
|
|
|
Filip Tesař |
|
(30.3.2016 12:11:05) Monty, jo, ale ty sejry jsou cizí. A nemluvím o ničem speciálním, od tý doby, co švára přivez ze Švédska kolo sejra eidamskýho typu (a řek cenu), mi nikdo nenamluví, že eidam třicítka ve Švédsku a v Česku je to samý.
Ale se sejrama je to zkrátka u nás hlavně věc hygienickejch norem, ty jsou u nás natolik šílený, že vstupní investice se vyplatí jen velkejm provozům a ty pak jedou ve velkým hlavně laciný uni zboží, který se udá ve velkým a i s menší marží se na něm vydělá (pozn.: sejra typu ďubký lacinýho salámu v žlutý hmotě je pro mě pořád laciný unifiko zboží a ne "specialita").
|
Monty |
|
(30.3.2016 12:15:00) Filipe, no to rozhodně není to samý. Já jsem hodně sýrový člověk, miluju sýry (taky proto jsem teď tak hnusně přibrala, protože jíst sýry a nehýbat se je cesta do pekel), český Eidam samozřejmě není nic moc, ale třeba Blaťácké zlato není úplně špatný sýr. Samozřejmě se nedá srovnávat třeba s francouzskými sýry stejného typu, ale úplný hnus to taky není.
|
Filip Tesař |
|
(30.3.2016 12:20:59) Monty, český sejry nejsou hnus, já se docela chráním říkat o něčem, že je to hnus, hnus jsou asi hlavně některý laciný uzeniny, laciný sladkosti, některý kafe, některý kečupy a tyhlety věci.
|
Drop |
|
(30.3.2016 12:30:20) český sýry-ty levný, nejsou vůbec uzrálý, je to jen naočkovaný tvaroh, zrychlené zrání, které žádným zráním není
|
|
|
|
|
|
|
Alraune |
|
(30.3.2016 11:57:28) Tak zrovna mlíko z Kauflandu vyšlo v testech jako nejlepší. Obecně, privátní značky řetězců vychází mnohdy slušně.
Pro nás třeba mrazák není řešení, jednak nemám ráda mražené maso a taky, s velkým kusem masa neumím pracovat a nemám na to čas.
|
|
|
Alraune |
|
(30.3.2016 11:53:30) Můžeš si koupit v řetězcích zeleninu a maso a pořád z toho uděláš běžné jídlo. Jasně, pokud chceš stařené maso, nebo z nějakých speciálních plemen, tak si připlatíš, ale pod pojmem "hnus" si představím spíš polotovary, konzervy, laciné náhražky... ne cuketu a vepřovou kýtu z Kauflandu.
|
Kudla2 |
|
(30.3.2016 11:54:24) Přesně tak, Alraune.
Myslím, že říkat jídlu "hnus" je teď nějaká podivná móda, myslím, že si často dotyční nevidí do úst.
|
|
Anni&Annika |
|
(30.3.2016 11:55:11) Alraun...v kauflandu jsem kdysi jednou koupila maso...nikdy vice. Ad..ja tu mluvim vseobecne o tom, o cem tu casto pisete. A ted uz fakt bezim.
|
Kudla2 |
|
(30.3.2016 11:56:42) Co bylo špatnýho na masu z Kauflandu?
|
Monty |
|
(30.3.2016 12:01:37) Pokud jde o řetězce, tak nejlepší maso má Globus. Jenže ten bohužel není všude.
|
|
|
Alraune |
|
(30.3.2016 12:02:48) A co s tím masem bylo? Já tam kupuju maso běžně a nikdy jsem s ním neměla větší problém. Spíš žádnej.
|
Kudla2 |
|
(30.3.2016 12:09:37) To by mě taky zajímalo, co je na mase z Kauflandu obecně špatnýho?
Vím, že v nějakým řetězci byla aféra, že umývali zkažené maso octem a dál to prodávali, ale měli z toho průšvih a to přeci nejde vztáhnout na řetězce en bloc.
|
Filip Tesař |
|
(30.3.2016 12:15:17) Taky někdy něco koupíme z řetězce, ale prostě to mívá nic moc chuť, vůni a konzistenci. Hnus to není, to bych lhal, ale nic extra.
Uvařit se z toho ale slušně pořád dá, zvlášť když máš nějakou voňavou zeleninu a zvolíš vhodnej způsob úpravy. V českejch kuchyních, domácích i hospodskejch, bohužel hodně jede spíš dodávání chuti kořenícíma směsema, a taky úpravy typu minutka.
Ale ze mě asi mluví zhejčkanost. Přijde mi, že to jde líp (chutněji) a nestojí to moc, radši si dám něco pro mě chutnějšího, než suchej a tvrdej vepřovej řízek, i když ostatním kolem chutná.
|
Alraune |
|
(30.3.2016 12:37:28) Problém je, že pokud chceš mít něco k dispozici vždycky, rychle, naporcované, atd. vždycky se musíš něčeho vzdát. A uprostřed Prahy prostě nebudou v sedm hodin večer vejce sebraná od domácích slepiček, to bych musela mít nákupčího. Můžu si vybrat z x druhů vajec, můžu klidně koupit křepelčí, ale můžu chtít jen to, co je reálné.
|
|
Monty |
|
(30.3.2016 12:48:54) Filipe, tak já bych řekla, že maso v Globusu je fakt dobré. A hlavně velký výběr vč. toho telecího, které jinde běžně nemají. Kuře třeba v obchodě nekupuju vůbec, to pořizujeme jen od farmáře. Ovšem my doma kuřecímu masu moc nedáme, toho jíme minimum, a když, tak spíš krůtí. I když já nemám moc ráda ani to krůtí. Pro mne je maso tatarák.
|
.kili. |
|
(30.3.2016 13:20:35) "maso v Globusu je fakt dobré"
já v supermarketu žádné maso nekupuji
|
Kudla2 |
|
(30.3.2016 13:23:36) kili, ale ono se to nevylučuje, maso může být dobré i tam, kde vy zrovna nenakupujete
|
.kili. |
|
(30.3.2016 13:26:42) "ale ono se to nevylučuje, "
to jistě ne, ani jsem netvrdil, že ano
|
Kudla2 |
|
(30.3.2016 13:30:35) pak vcelku nechápu, jak je k tématu relevantní, že VY tam nenakupujete.
|
.kili. |
|
(30.3.2016 14:14:07) "pak vcelku nechápu,..."
Vaše věc
|
|
|
|
|
|
|
|
Martina, 3 synové |
|
(30.3.2016 12:22:04) že umývali zkažené maso octem a dál to prodávali,
To už je ale hodně let. Dneska by to asi neprošlo.
Když přijdu večer do Billy, mají tam masa malý výběr. Z toho usuzuji, že se všechno prodá a ráno vystaví čerstvé.
|
|
|
|
Kudla2 |
|
(30.3.2016 13:22:33) Tak Anni, tak jak z Tebe normálně ten pocit nemívám, tak tady si říkám, jestli už si trochu nehoníš tričko s tím ohrnováním nosu nad "obyčejnejma" potravinama za "ne tak draho"
|
Anni&Annika |
|
(30.3.2016 14:28:17) to maso z kauflandu bylo absolute bez chuti a pustilo hodne vody....proste vyhozene penize.
Jinak Kudlo...mam pocit, ze jsi vubec nepochopila, co jsem napsala. Ja tu nikdy ceske potraviny v debatach nekritizovala /pouzila jsem ted jen vyraz, s kterym jsem se seznamila zde/. Ja jen napsala, ze kdyby se dodrzovaly socialisticke normy na potraviny, bylo by tech kvalitnich potravin vic. Nakupuju taky v retezcich /a i ty si vybiram/, ale jen ten zbytek co nenakoupim na statku a i ten zbytek proveruju. Ctu vsechno. Velmi rada varim a fakt se nespokojim s masem, co chutna po nicem. Kdyz uz varim, tak at to stoji za to. Taky u me doma zadny knorr dochucovac nenajdes. Ale kdybych nemela prostredky, musela bych si poradit jinak. Ale na to potrebujes cas a bezne zamestnany clovek bez auta asi nebude mit chut jezdit nekam cosi kdesi nakupovat. A to je to, na co jsem ti odpovidala. Da se koupit kvalitni potravina, ale uz to pro nekoho, kdo ten cas nema, zas tak jenoduche neni.
Tak Anni, tak jak z Tebe normálně ten pocit nemívám, tak tady si říkám, jestli už si trochu nehoníš tričko s tím ohrnováním nosu nad "obyčejnejma" potravinama za "ne tak draho
|
|
|
|
|
|
|
Kudla2 |
|
(30.3.2016 11:36:55) Anni,
to jako "kdo z vás na to má"?
Já si myslím, že na to, abys s rodinou "nejedla hnusy", fakt není nutný vynaložit ani zdaleka tolik, zvlášť jestli jsi v domácnosti a můžeš si spoustu věcí udělat sama.
|
Anni&Annika |
|
(30.3.2016 11:46:07) Kudlo, zrovna jsem delala domaci nudle a mam nalozeny jeleni steak...ale fakt ty vejce snaset neumim a latifundie na pestovani zeleniny za barakem nemam a toho jelena lovit nepujdu.
zvlášť jestli jsi v domácnosti a můžeš si spoustu věcí udělat sama.
|
Kudla2 |
|
(30.3.2016 11:49:34) Anni, ale myslím, že i v těch řetězcích lze získat velmi přijatelnou (i když třeba ne luxusní) kvalitu.
Takže vidím to tak, že Ty těch 30 000 (potažmo 25 000) utratíš za luxus a za to, že se nemusíš v ničem omezovat. Pokud nemáš takové nároky na to, aby bylo všechno BIO a "ze statku", tak se lze dostat i na částku o dost nižší a pořád se nebavíme o nekvalitních nebo dokonce hnusných potravinách.
|
Anni&Annika |
|
(30.3.2016 11:51:23) Kudlo...kdyby jsi precetla co jsem psala a zacatku, vedela bys, ze jsem psala, ze kdyby se dodrzovaly normy ze sociku, nemusel by si nikdo stezovat na to, ze ji odpad... Pokud se nepletu, akovych debat je tu dnes a denne dost. A ja je opravdu nezakladam. Odpovidala jsem vseobecne...
|
Kudla2 |
|
(30.3.2016 11:53:22) "sem psala, ze kdyby se dodrzovaly normy ze sociku, nemusel by si nikdo stezovat na to, ze ji odpad..."
O tom mám své pochybnosti, ale i kdyby, tak se vsadím, že by si spousta lidí stěžovala, jak je to jídlo strašně drahý (ono jaksi kvalitu úplně zadarmo taky udělat nejde)
|
|
Anni&Annika |
|
(30.3.2016 11:53:34) a ted se loucim, jdu dodelat prilohy, manzel za chvili dorazi na obed.
|
|
|
|
|
|
|
|
susu. |
|
(30.3.2016 10:48:16) Anni, jenže ty zrušené normy na jídlo jsou především proto, že lidi si to levné kupují.
|
|
Alraune |
|
(30.3.2016 10:49:02) Když si člověk ten odpad nekoupí, tak ho nemusí jíst. Máslo v Gran Moravia na váhu je levnější než balené, biomlíko stojí dvacku.
|
|
Kudla2 |
|
(30.3.2016 10:52:00) Anni,
jenže oni maj MOŽNOST si koupit hafo věcí, který žádnej odpad nejsou.
To, že je na trhu I odpad, tuhle možnost nijak nesnižuje, přeci.
|
|
|
Černá kronika |
|
(30.3.2016 10:59:25) Když budu chtít vyfotit něco odstrašujícího, tak to najdu na různých místech i dneska. Vybydlené baráky, polorozpadlé fabriky, zavřené kdysi obchody-dnes slepé výlohy atd. Mimochodem, fronta na maso je v našem městě běžný jev, často stojíme až na chodníku a fronta se kroutí i uvnitř prodejny. Je fakt, že obchod je plný masa, ale fronty nemizí. Dnes jsem šla k řezníkovi pro dva plátky masa, do Jednoty pro pečivo a salám a do dalších potravit pro váženou pomazánku a bezmála třičtvrtě hodiny času mě to stálo, neboť všude fronty - u pultů a pak i u kasy.
|
Monty |
|
(30.3.2016 11:02:10) Kroniko, jo, to je pravda. Někde je to "placama" šedé a ošklivé pořád. Jenže to je asi všude na světě, zvlášť v méně bohatých lokalitách. Ten rozdíl mezi turisticky profláklým místem a malým městečkem někde na Šumavě je, to nelze popřít.
|
|
susu. |
|
(30.3.2016 11:19:56) Kroniko, a) to nejsou odstrašující fotky, to jsou prostě fotky z té doby. b) za socíku by to nebylo 3/4 hodiny, ale třeba 2 hodiny
|
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(30.3.2016 11:27:44) To by se mi fakt vyplatilo chodit do masny pro 2 plátky masa.
|
|
|
|
|
Alraune |
|
(30.3.2016 10:39:15) Jo, válečný filmy. Na ty jsem zapomněla. A noviny plný plnění plánu, a šílenejch stranickejch frází.
|
|
kosatka2 |
|
(30.3.2016 10:40:30) a ještě skládky za každou vesnicí: plechovky, hrnce, pneumatiky, rozbité spotřebiče a nábytek...
|
77kraska |
|
(30.3.2016 10:42:45) jo, skladky byly blbe...jeste dnes jsou nekde videt jejich pozustatky...holt nebyly velkoobjemove kontiky
|
|
|
Anni&Annika |
|
(30.3.2016 10:40:48) Susu..nejen Šedé domy... ja kdyz se poprve vratila z kapitalistickeho zapadu, mela jsem pocit, ze je sedive vsechno. Nejen ty domy, ale i ty obchody uvnitr. Jedine barevne byly ty jakoby neonove napisy /sladkosti, lusteniny atd../ Ten pocit sedi nikdy nezapomenu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kafe |
|
(30.3.2016 9:48:44) "Commer, Češi spíš radši koupí levný salám a značkové tričko než naopak."
Bohatýři, no. Tričkem se můžou předvést.
|
|
|
Epepe |
|
(30.3.2016 9:55:48) A umíš si představit, jak by dopadl ten tvůj motorest se servírkami v zástěrkách a dobrým jídlem? "Máňo, pojď naproti, tam to je o dvacku levnější." To není až tak o tom, že mají lidi málo, to je o prioritách (nepopírám ale, že jsou chudí lidi, nicméně pochybuji, že jedí po motorestech). Někteří lidi raději utrácejí za jídlo, jiní za jiné věci. My utratíme za jídlo hodně, ale jedem na vlastní pěst do Chorvatska, kde si pronajmeme dům a zbytek prožerem. Kamarádka dá dětem k svačině Tatranku a letí do Řecka all inclusive.
|
Martina, 3 synové |
|
(30.3.2016 9:57:38) dá dětem k svačině Tatranku a letí do Řecka all inclusive.
Nechápu souvislost. To jsou Tatranky tak levné? Nebo vy svačíte tak draze?
|
Epepe |
|
(30.3.2016 9:59:48) Tak to byl (očividně) literární příměr. Samozřejmě Tatranka to nezachrání. Ale třeba jabko a krajíček kváskového chleba je dražší, než no name tatranka v průhledném obalu.
|
Martina, 3 synové |
|
(30.3.2016 10:05:08) než no name tatranka v průhledném obalu.
O kolik? O 10 Kč? Krát dvě děti denně = 7300. To nestačí.
|
Monty |
|
(30.3.2016 10:08:38) Tak jsem se musela podívat, co stojí Řecko all inclusive.
|
|
Drop |
|
(30.3.2016 10:14:17) Martino, tohle jsem zjistila, když jsem si spočítala kolik stojí svačina pro děti, taky už nedostávají koblihu ke sváče do školy, protože stojí 1,25 € jedna!!! a za 90€ měsíčně mám leasing na úplně nové auto.
|
Martina, 3 synové |
|
(30.3.2016 10:16:34) a za 90€ měsíčně mám leasing na úplně nové auto.
Máte levné leasingy a drahé koblihy.
Tady stojí kobliha 15 Kč a leasing 5 tisíc.
|
Drop |
|
(30.3.2016 10:19:43) no to máme, naštěstí máme taky zavážku čerstvýho ovoce do škol zadarmo každý den, takže se děti nají i bez svačiny z domova, akorát musím chodit na brigádu několikrát do měsíce chodit to ovoce pro děti ve škole loupat
|
Martina, 3 synové |
|
(30.3.2016 10:22:50) několikrát do měsíce chodit to ovoce pro děti ve škole loupat
No jo. Hausfrau se nudí.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Epepe |
|
(30.3.2016 9:29:27) Dobře beru. Nicméně dneska si můžeš vybrat, hnus za pár korun nebo haute cuisine. Dřív byl jen hnus a do Kontiku ses dostala, jen když jsi byla západní Němec. Teď je slušných podniků dost.
Uznávám, že jen ve městech. Venkov bývá tristní, ale to se nezměnilo. Zájezdní hostince a nádražky byly ruská ruleta i za socialismu.
|
|
Epepe |
|
(30.3.2016 9:29:27) Commer, dobře beru. Nicméně dneska si můžeš vybrat, hnus za pár korun nebo haute cuisine. Dřív byl jen hnus a do Kontiku ses dostala, jen když jsi byla západní Němec. Teď je slušných podniků dost.
Uznávám, že jen ve městech. Venkov bývá tristní, ale to se nezměnilo. Zájezdní hostince a nádražky byly ruská ruleta i za socialismu.
|
Drop |
|
(30.3.2016 9:33:05) chybí mi třeba Motoresty okolo cest jako bývaly dříve a řada z nich byla vyhlášenáých, záruka je vlastně jen Mekáč a to je škoda, nějaká síť Motorestů normální kvality a čistých záchodů by se hodila podél čekých dálnic, tip pro někoho
|
Monty |
|
(30.3.2016 9:34:12) Commer, pořád je jich řada vyhlášených.
|
Drop |
|
(30.3.2016 9:37:53) Monty v Praze určitě. Ale cestuj po Rozvadovské dálnici nebo jeď na Šumavu, prostě první civilizace ja v Plzni, pak zase dlouho nic a pak Praha.
|
Monty |
|
(30.3.2016 9:41:32) Commer, to nemyslím jen v Praze - vybavím si dva motoresty, kde jsou fakt vyhlášení (nebo byli v době, kdy jsem se tam pohybovala), ten jeden byl vyloženě obležený auty a nacpaný k prasknutí, to bylo někde u Terezína, a druhý směrem na Vysočinu, tam zas měli výborné ryby, tuším... asi toho bude víc, v jednu dobu jsem toho najezdila po ČR hodně, ale v tom množství utkví buď jen výrazně hrozný nebo nadprůměrně dobrý.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Filip Tesař |
|
(30.3.2016 10:21:24) Na český kuchaře a servírky ani pizzéry v cizině jsem nenarazil. Ale z Prahy i jinench tuzemskejch míst moc dobře vím, jaká bejvala pizza tam, kde ji dělali Češi a tam, kde měli pizzéry třeba Bosňáky nebo Makedonce. Špatná a dobrá. Teď je to o něco lepší, postupně se od těch cizinců naučila pizzu i řada Čechů. A mám to od zdrojů, i když z občasnejch letmejch zážitků, když mi chutná, nebejvám línej vzkázat pochvalu kuchaří a zeptat se na něj, co je zač.
Česká kuchyně trpí základní vadou: surovinama. I v takzvaně vyhlášenejch podnicích (mluvím ze zkušenosti tlumočníka, tlumočícího při různejch obědech a večeřích, kam zvou zahraniční delegace např. ministří, poslanci a senátoři) mám pocit, že zeleninu nakupujou snad v Lidlu a maso taky. Maso bejvá tuhý, ale stejně jako zelenina hlavně bez chuti a vůně. Tuhý knedlíky apod. už ani nekomentuju, možná, že lepšejc vařej klidně tu a tam někde ve venkovský hospodě, ale obecně je rozšířená neúcta k surovinám. Přitom chutný a měkký maso i chutná vonící zelenina se dá dneska koupit, na rozdíl od komunistický doby, a není to ani nijak zvlášť drahý.
Český číšníci a servírky mívaj společnej základní problém: člověk se jich musí dovolávat, domávávat a podobně. Jsem v tomhle zhejčkanej Balkánem, kterej má svoje vady na kráse, ale pokud tam někdo nepodstrojuje Čechům, Polákům a podobnejm hostům, ale vaří a peče primárně pro domácí, vaří oproti Česku velmi, někdy až neskutečně chutně a číšníka se nemusíte dovolávat, stačí oční kontakt. Číšník chodí nebo postává uprostřed a furt kouká po hostech, jak zachytí pohled, hned je u mě a s objednávkou je rychlej. Proto se mi občas stalo, že po příjezdu do Česka jsem čekal na příchod číšníka 10-15 minut, než mě napadlo zuřivě mávat a volat "pane vrchní!" (jo, to si ještě nechaj říkat "pane"), případně mi bylo i vynadáno, co tam pořád sedím a neobjednávám si.
vyučení kuchaři buď vaří v zahraničí nebo dělají jinou práci, protože je prostě kuchařina neuživí, ale v zahraničí čeští kuchaří a české servírky patří k nejlepším, je radost, když tě obsluhuje česká servírka a zjistíš, že v kuchyni je český kuchař, berou si je i Italové do čistě italských pizerií, až budou čeští kuchaří pořádně zaplacení doma, tak bude česká gastronomie, kde bývala
|
Monty |
|
(30.3.2016 10:24:09) "Číšník chodí nebo postává uprostřed a furt kouká po hostech, jak zachytí pohled, hned je u mě a s objednávkou je rychlej."
Filipe, dost mne překvapilo v Řecku, že tam naopak po hostech nekouká nikdo a nechají tě sedět u prázdnýho stolu (event. u vypitý sklenice) fakt dost dlouho. V Čechách v hospodě ani nedopiješ a už máš na stole další pivo.
|
Martina, 3 synové |
|
(30.3.2016 10:26:21) V Čechách v hospodě ani nedopiješ a už máš na stole další pivo.
To ale funguje jedině v Čechách. I na Slovensku se musí tento způsob obsluhy předem domluvit.
|
Monty |
|
(30.3.2016 10:27:30) Martino, to jo, u piva tomu věřím, ale je pokud jde o jídlo, tak v tom byli Řekové fakt zdaleka nejlínější obsluha, jakou jsem kdy viděla.
|
Martina, 3 synové |
|
(30.3.2016 10:28:48) Řekové fakt zdaleka nejlínější obsluha,
Hm. Byla jsi v Rumunsku?
|
|
|
|
Filip Tesař |
|
(30.3.2016 10:28:49) V Řecku jsem u moře nebyl, myslím v turistickejch resortech. Kde jsou sami mezi sebou, řek bych, že jsou úslužný. Ale Řecko kór dobře neznám, a zas tak slavný není ani Bulharsko. Bejvalá Jugoška a Albánie jsou pro mě špička, skvělá místní kuchyně, skvělá obshluha.
Pivo v Česku jo, tradice pořád je, že musíš říct, že už nechceš, nemusíš říkat, že chceš eště. Mluvil jsem o jídle (a o dalších věcech, kafi atd., i když to mám spíš odkoukaný, sám český hospodský kafe pozřu jen v krajním případě).
|
Monty |
|
(30.3.2016 10:30:48) Filipe, v turistickým resortu jsem taky nebyla, s tím zkušenost nemám. Jo, jsou hrozně milí a usměvaví, ale pomalí a líní. Skoro jak můj syn, ten musel být v minulém životě Řek.
|
Filip Tesař |
|
(30.3.2016 10:35:24) Jo, Monty, mám zkušenosti hlavně ze severu, kdo ví, jestli tam neobshluhujou Albánci. Jsou jich tam mraky a splývaj s domácím prostředím, fyzicky bejvaj stejný, takže nevíš.
|
Monty |
|
(30.3.2016 10:40:27) Filipe, já právě z jihu - loď jsme si pronajímali v Aténách a pluli dolů kolem Peloponésu a po ostrovech. V těch malých přístavech je minimální turistický ruch, resp. kotví tam pár lodí, ale nejsou to lokality s hotely a nějakými atrakcemi. Lidi v hospodě fakt milí, když jsme seděli do dvou, do tří ráno, tak tam s námi byli, i když bylo dávno po zavíračce a nikdo se na nás nedíval blbě, že otravujeme a máme vypadnout... ovšem teda ta rychlost obsluhy závratná.
|
Len |
|
(30.3.2016 10:50:20) Monty, oni vetsinou nejsou rychli ani v tech turistickych strediscich. Jedinou rychlou obsluhu v Recku jsme zazili vloni v hotelu, ti teda neprinaseli jidlo, jen piti a odnaseli pouzite nadobi. Jinak vzdy vsechno jak zpomaleny film, ale tam mi to nejak nevadi.
|
Monty |
|
(30.3.2016 10:53:51) Len, taky mi to nijak zvlášť nevadí, jen mne to překvapilo. Oni jsou celkem aktivní v tom, že stojí před hospodou, rozdávají vizitky, lákají tě dovnitř, usmívají se... ale když už tam jsi, tak se fakt nepřetrhnou. Chování k zákazníkovi mi vadilo jen v Chorvatsku, tam už taky nikdy v životě nepojedu, protože něco tak strašnýho jsem nezažila ani v rozvojových zemích.
|
Filip Tesař |
|
(30.3.2016 11:03:31) Monty, když mluvíme o Chorvatsku - mimo téma: vím, že před nějakým časem jsi řešila nějakou dovolenou a zajímavý, historický místa po cestě a tak.
V Chorvatsku bez Dalmácie je zajímavý bejvalý turecký pohraničí, renesanční kastely - opevněný zámky z 16. a 17. století, od maďarský hranice až skoro k pobřeží, plus tam je několik městskejch barokních pevností a la Terezín. Dá se spojit i se Slovinskem. To je tak, na okraj.
|
Monty |
|
(30.3.2016 11:05:41) Filipe, díky - řešila jsem spíš Srbsko, do Chorvatska se mi po poslední zkušenosti fakt už nechce. Teď to aktuálně moc nevypadá, ale mám soubor s tipy, tak si to přidávám.
|
Alena |
|
(30.3.2016 11:09:51) A co Bosna?
|
Filip Tesař |
|
(30.3.2016 12:18:21) Aleno, o Bosně mi nemluv, chci se tam strašně moc vypravit s rodinou, ale pořád to nějak nevychází.
Chci tam kvůli přírodě, lidem, památkám, jídlu a pití.
Chci domácí žebírka pomalu dělaný na bukovým dříví, pstroužka vylovenýho z potoka, zatímco čekáš na terásce nad tím potokem, chci různý druhy pity, chci plněný papriky, chci bosenskej hrnec, no chtěl bych toho moc...
|
Alena |
|
(30.3.2016 12:24:33) Jedte. Bosna je bozska. Priroda okouzlujici, turistu minimum (krom Mostaru), jidlo vynikajici, ceny mirne. Modre vody ke koupani, nez do nich na dolnich tocich stihnou nahazet odpadky (jejich vztah k ekologii je zatim trochu sverazny).NO a je dobre mit mapu dosud zaminovanych uzemi :)
|
Filip Tesař |
|
(30.3.2016 12:56:29) To mi povídej, znám to jak svý boty.
Řeky, vyvěračky, vodopády, jezera, přehrady, prameny...
Hory, kaňony, jeskyně, hřebeny, lučiny, pralesy...
Jajce, Travnik, Fojnica, Kreševo, Blagaj, Trebinje...
Ključ, Vranduk, Tešanj, Srebrenik, Stjepangrad, Stolac...
Jo jo...
|
Filip Tesař |
|
(30.3.2016 13:01:05) Jo a Maglić - bosenskej Olymp.
Vrcholek v mlze, kde sídlil bůh hromovládce, než ho vyhnali turisti, pod ním prales se sedmdesátimetrovým vodopádem, vedle holý pohoří se zkamenělou vílí komnatou, dílo podsvětního boha, naproti nim oblá, zelená Zelengora se sedmi jezerama, zahrada Matky Země a na jejím okraji nad útesama nepřístupná vílí zahrádka.
|
Alena |
|
(30.3.2016 13:10:51) JO, Maglic by se mi taky libil, ale deti jeste nemeli tu vykonost :(
|
|
Alena |
|
(30.3.2016 13:13:28) A u vodopadu Uny jsi byl? jestli to stoji za zajizdku, podle fotek nadhera.
|
Filip Tesař |
|
(30.3.2016 13:31:14) Jasně, jsou tam dva, jeden po proudu, ten - Štrbački Buk - je větší, známější a je to větší podívaná (jak z Vinnetoua), cesta tam je příjemná a s odpočívadlama/koupalištěma, pak je ještě proti proudu ve vísce Martin Brod, je menší, ale zas můžeš různě chodit po těch pramínkách a potůčkách, co se tam různě vinou.
V Kulen Vakufu (na půl cesty mezi nima) mám tip na skvělou kuchyni. Kulen Vakuf od války upadá, ale pro dospělýho je to docela zajímavý místečko, miniměsto vystavěný na ostrově, vjezd z jedný strany budovou, která je v přízemí brána a v patře mešita (úspora místa). Nad městečkem je středověkej hrad - zřícenina, která není nijak výjimečná, ale je z ni skvělej rozhled. Z Kulef Vakufu přes Martin Brod se dá vyjet serpentinama nahoru a krásnou prázdnou rovnou sílnicí dojedeš za chvíli do Drvaru, kterej je Bohem i lidma dneska zapomenutej, ale v horách v okolí celkem snadno na dosah jsou různý přírodní zajímavosti. Na druhou stranu je teda krásná cesta podél Uny kaňonem od Bihaće do Bosanský Krupy, v Krupě se dá taky moc dobře najíst, jsou tam starý mlejny a tak, pár kilometrů od města podél říčky Kruščice dojdeš k ohromný vyvěračce. Říčka vytejká z obrovský jeskyně, v létě je nižší voda a dá se jít kus dovnitř, propast pod vyvěračkou je hluboká kdoví o kolik přes 170 metrů (hloubš se potápěči nedostali) a je pod zemí propojená s jezerama o mnoho kilometrů dál.
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(30.3.2016 17:12:53) Jsou tam toulaví psi? Pro mne zcela zásadní otázka
|
|
Alena |
|
(30.3.2016 17:21:21) dekuji za vycerpavajici odpoved :)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Filip Tesař |
|
(30.3.2016 11:10:15) Já si vybavuju nějaký Pobaltí a Polsko.
Nechci tě přemlouvat, já jen, že v Chorvatsku je fakt celkem rozdíl mezi Dalmácií a zbytkem (i mezi Istrií a Dalmácií, když zůstanem na pobřeží), jiná kultura, jiná historie, jiná tradice, ale hlavně jiný společenský tlaky, abych tak řek.
Ostatně, typická fráze českýho turisty jezdícího do Chorvatska: "Já znám Chorvatsko úplně celý!" kterou jsem v tý čí oný formě slyšel mnohokrát, nepřímo svědčí o tom, že Dalmácie a zbytek jsou něco jinýho. "Celý Chorvatsko" je ta Dalmácie, jinde za dálničníma svodidlama je ukrytá většina země, o kerý maj tušení tak akorát Bosňáci.
|
Monty |
|
(30.3.2016 11:20:08) Filipe, jj, to jsme plánovali loni, pamatuješ si to dobře. Jenže manžel změnil práci, takže nějaká dovolená teď moc nepřipadá v úvahu. S tím Chorvatskem ti to věřím, ale jsem v tomhle tvrdohlavec, jak mne někdo zásadně zklame, tak trvá dlouho, než mu dám znova šanci. Pokud vůbec.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drop |
|
(30.3.2016 10:25:51) Filipe, rozdíl v obsluze bude ten, že chorvatsko a Srbsko má tzv. americký způsob obsluhy stolu, to jest, že jeden číšník má na starost stůl a všechny přání hostů od tohoto stolu na rozdíl od českého způsobu obsluhy převzatého z Francie, kde jeden je na pití, druhý je na jídlo a třetí kasíruje
|
Filip Tesař |
|
(30.3.2016 10:33:38) Nevím, jestli je to americkej způsob obsluhy, každopádně funguje i tam, kde je jedinej číšník a případně i tam, kde je majitel, kuchař a číšník v jedná osobě a řek bych, že to tam tak prostě organicky vyrostlo. Možná maj Češi ten francouzskej způsob, jak píšeš, každopádně z mejch zkušeností se musíš dovolávat nebo mávat na toho, kdo má na starosti jídlo, na toho, co má na starosti pití i na toho, co kasíruje, takže to máš potom natříkrát a často navíckrát, protože ti někdy sdělí, že tvůj stůj dělá kolega. Opravdu pohotovou obshluhu jsem zažil v menších nóbl podnicích, kam jsem byl pozvanej, ve kterejch byli dohromady tak tři hosti a menu bylo speciál.
|
Drop |
|
(30.3.2016 12:11:02) http://hotelovyprovoz.webnode.cz/maturitni-okruhy/technika-obsluhy/
|
|
|
|
Drop |
|
(30.3.2016 10:29:06) a jinak není horších číšnic než místních, většinou to dělají ženy mezi 55 a 70 ti lety a sice jsou ochotné,ale kmitají a pobíhají a to bez ohledu na to, kolik je hostů, takže z líného, pohodového pití kafe se stává naprosto stresová záležitost, kdy poprvé kolem tebe proběhne starší paní a zakřičí, hned přijdu, pak letí podruhý a pak potřetí,
|
|
|
|
|
|
|
|
Epepe |
|
(30.3.2016 9:05:33) Commer, do Ano, šéfe! jdou jen restaurace, které nefungují. Nikdo tam nechodí, nemají obrat.
Z toho fakt na kvalitu resrauratérství neusuzuj.
|
|
|
|
|
Martina, 3 synové |
|
(30.3.2016 8:51:50) dělala jsem dva roky po sobě brigádu v cukrárnách a pekárních v České Lípě, úžasný
Já taky. V Chomutově. Od té doby si peču jemné pečivo sama. Tenkrát mě tam utěšovali, že v mlíkarně a v masokombinátu je to horší.
|
neznámá |
|
(30.3.2016 8:59:18) Vy výrobně v masokombinátu měl praxi můj drahý, od té doby nejí paštiky. PRý něco tak zeleného a smradlavého ještě neviděl. Když ho poslali pro špek do paštiky, tak se několikrát vrátil, že v chlaďáku nic není, až pak mu došlo, že myslí to, na co štítil i sáhnout a špek to nepřipomíná.
Nedělám si iluze, že se nechutnosti nedějí i dnes, ovšem doufám že zelené, smradlavé a plesnivé maso do paštik nemelou (když tak jenom mírně zelené).
|
Drop |
|
(30.3.2016 9:01:58) ne dneska to zelené maso omyjou a obarví, nasvítí světlem a prodávají normálně v regálu s čerstvým masem
|
Kudla2 |
|
(30.3.2016 9:03:46) Commer,
u dobrýho řezníka by si to nedovolili.
|
|
Alena |
|
(30.3.2016 9:06:57) A kde se pohybujes, ze nemas kolem kvalitni prodejnu s masem? Kam prosim te chodis? Mame pobliz dve masny a maso maji vyborne, nic tam neni problem. O socialisticke masne snad ani neni treba hovorit (ono neni o cem, kdyz tam nic nebylo)
|
Drop |
|
(30.3.2016 9:09:27) já maso nekupuju vůbec
|
|
|
neznámá |
|
(30.3.2016 9:07:10) TO je možné ovšem maso o kterém píšu prý teklo, to byla jiná liga než dnes v regálu. Můj chlap je celkem otrlej, jen tak něco mu nevadí, počítám, že to byl fakt neuvěřitelný hnus.
|
Monty |
|
(30.3.2016 9:22:39) Maso - to byla vyloženě tragédie. I blbý játra byly podpultový zboží. Na to, aby si mohl člověk koupit hovězí zadní musel řezníkovi pravidelně poskytovat nějakou protislužbu nebo ho mít v rodině. Jiná drůbež než kuře nebyla k dispozici. Z ryb existoval pouze kapr. Telecí byl zřejmě kapitalistický přežitek, to se vůbec v obchodě nevyskytovalo. A tak bych mohla pokračovat prakticky do nekonečna. Řezník byl vždy a všude místní boháč, protože měl přístup ke zdrojům. Řezník a zelinář. Z těch se rekrutovala značná část porevolučních zbohatlíků, protože byli ve vatě už předtím.
|
.kili. |
|
(30.3.2016 9:25:41) " Z ryb existoval pouze kapr. "
ale to ne, bylo filé, 16 Kč kilo.
Jinak se říkal vtip - jaký mje rozdíl mezi řeznictvím dnes (za komančů) a za první republiky : Za první republiky bylo na krámu napsáno řezník a uvnitř bylo maso, za komančů bylo napsáno maso a uvnitř byl řezník.
|
Monty |
|
(30.3.2016 9:27:04) "Za první republiky bylo na krámu napsáno řezník a uvnitř bylo maso, za komančů bylo napsáno maso a uvnitř byl řezník."
kili,
S tím filé máte pravdu, na to jsem zapomněla.
|
.kili. |
|
(30.3.2016 9:28:21) "na to jsem zapomněla. "
a na uzenáče, makrely, zavináče a sardinky taky
|
Kudla2 |
|
(30.3.2016 9:29:05) ona asi myslela ČERSTVÝ ryby.
|
Monty |
|
(30.3.2016 9:31:48) Kudlo, jo, myslela jsem čerstvý ryby. Že by si člověk šel do sámošky koupit třeba lososa, když použiju nějakou dneska běžnou rybu, to neexistovalo, ani mraženej nebyl.
|
Kafe |
|
(30.3.2016 9:37:08) Čerstvé ryby se prodávaly. Pamatuju na rybárnu v blízkém městě. V 90. letech skončila. Na vsi se prodávali jen jednou ročně kapři.
|
neznámá |
|
(30.3.2016 9:45:38) Tady taky rybárny fungují. Prodávají pouze sladkovodní ryby a výrobky z nich.
|
|
|
|
|
|
|
|
.kili. |
|
(30.3.2016 9:31:10) "t tatarku. Ta byla v takovém tom plochém hranatém kelímku, ale občas se objevil i jiný druh. "
majonesu a z ní tatarku si každý mohl a měl udělat sám doma
|
|
Kudla2 |
|
(30.3.2016 10:18:34) mohl a MĚL, jo? A kdo to určoval, co kdo MÁ, vy? Do tatarky nekecali dokonce ani ti komunisti.
Na to mi nezbývá než citovat "
"krásná je svoboda, když na své MŮŽU si odpovím sám".
|
.kili. |
|
(30.3.2016 10:26:33) "mohl a MĚL, jo?"
samozřejmě, bylo to pro něj lepší. Neznamená, že musel, s omezením svobod to nemá nic společného.
|
Kudla2 |
|
(30.3.2016 10:50:43) "samozřejmě, bylo to pro něj lepší."
a to posoudil kdo? soudruzi nebo vy?
|
.kili. |
|
(30.3.2016 10:54:54) "a to posoudil kdo? soudruzi nebo vy? "
vyjádřil jsem svůj názor, spočívající na zkušenosti z té doby. Co dělali Vaši soudruzi, to netuším.
|
|
|
|
|
|
|
Inaaa |
|
(30.3.2016 10:39:26) Ovšem za socialismu se jedl brzlík a dnes je jen v luxus. restauracích.
Pamatuju, že ti, co se učili v potravinářství, vyprávěli jaké mají triky, rozklepavat chleba o mokrou utěrku, smíchat starý salát s novým asi apod.
|
|
|
magrata1 |
|
(30.3.2016 9:33:52)
Já si pamatuju ty prázdné háky Naštěstí jsme kupovali maso tak 5x ročně, měli jsme vlastní králíky, kachny, slepice, kuřata a občas mamka sehnala na družstvě čuníka, který si zlomil nohu, tak byla zabijačka. Ale to bylo jen tak 5x, my jsme jedli víc ty králíky. Babička zase pěstovala obří aloe, to se fakt nevidí. Tu si hezky vykrmovala. V teplém období ji měla na dvoře a jednou měsíčně mě poslala k řezníkovi na vepřová játra, ta umixovala s vodou a zalila tím aloe Měla jsem přísný zákaz prozradit účel nákupu
|
|
|
|
Kafe |
|
(30.3.2016 9:26:38) "Řezník a zelinář." a kadeřnice. - to byla ekonomická elita té doby.
|
Kudla2 |
|
(30.3.2016 9:29:57) .. a ještě instalatér a automechanik
|
|
|
.kili. |
|
(30.3.2016 9:27:10) "Maso - to byla vyloženě tragédie."
jinak bylo v 50. letech, jinak v 60., 70. i 80.
|
|
|
|
|