TaJ |
|
(5.11.2021 23:40:32) Moniko, řízky děláme párkrát do roka a jen kuřecí a jen ve strouhance, máme to tak rádi všichni, i když já bych si klidně dala obalené i v něčem jiném, ale tak si tyhle chutě někdy uspokojím, když třeba jdeme někam do restaurace, tam si vždycky dávám něco, co doma neděláme... A jinak v trojobalu děláme kromě řízků taky květák, brokolici, žampiony, občas cuketu, nebo patizon byl výborný obalovaný, kdysi jsme párkrát dělali i obalovaný celer...no a smažený sýr samozřejmě Jinak na výlety řízky moc neděláme, to bereme spíš tousty, to je ráno hotové za chvilku, chystáme to souběžně se snídaní, každý si tam dá co chce, necháme malinko prochladnout, zabalíme do alobalu a do krabiček, k tomu nějaké jablíčko, tatranku apod...a hotovo
|
Monika |
|
(5.11.2021 23:45:45) TaJ, u nás se řízky a tousty jako "výletová jídla" střídají Potom ještě máme pro výlety autem, případně k vodě, oblíbený těstovinový salát s rajčaty a mozzarelou, vozíme ho ve velké plastové míse s víkem, každý vyfasuje vidličku a kdo co urve, to má Jednou jsem zapomněla vzít ty vidličky, to byla kalamita Byl to zimní výlet (nebýt lockdownu, jedli bychom v restauraci), koukali jsme na salát hladově, nakonec jsme ho jedli my s manželem tak, že jsme ho nabírali na upravené větičky keřů a děti si ho nabíraly do plastových kelímků na čaj a z nich si ho vyklápěly do pusy. Velmi nezapomenutelný zážitek
|
TaJ |
|
(5.11.2021 23:53:24) Moniko - my takhle kdysi jednou synovi koupili někde venku pribináček a nějak jsme taky nedomysleli, že nemáme žádnou lžičku...naštěstí pribináček se dá dobře "vyjíst" rohlíkem...ale od té doby s sebou v příruční taštičce v kabelce nosím vždycky malou plastovou lžičku Jinak těstovinové saláty máme taky s manželem rádi, ale syn to má prostě tak, že těstoviny se jedí teplé, takže když letos dostali na táboře s sebou na celodenní výlet k obědu jednou těstovinový salát a podruhé nějaký rýžový, tak to jen ochutnal a radši byl zbytek dne jen o tatrance a pití...navíc tam bylo hodně syrové zeleniny a z té on jí jenom okurku...takže tousty jsou u nás jistota, ale musí v nich být jenom sýr a šunka, žádný kečup, žádná zelenina apod...to jsou takové ty jeho specialitky, stejně jako párek v rohlíku mu vždycky musím kupovat bez ničeho, hořčici ani kečup do pusy nedá, hranolky jí suché, ani tatarku nepozře...
|
|
|
Kaipa |
|
(6.11.2021 16:04:33) Zaráží mě zdejší obliba toustů na cesty. Na toustu je nejlepší čerstvost a s ní se pojící křupavost, jakmile se do něčeho zabalí, je po křupavosti. Na cesty nám tousty nechutnají, udělala jsem jednou a neujalo se to.
|
77kraska |
|
(6.11.2021 17:01:12) Val, na jakem miste je kamaradka, kde se neji maso? zije v nejake vegetarianske komunite?
|
|
|
Renka + 3 |
|
(6.11.2021 17:10:44) Já jsem jedla kuřecí řízek poprvé v maturitním ročníku. A nemůžu si vzpomenout, jestli se u nás doma nedělaly protože se tehdy maso na řízky neprodávalo nebo proto, že pro některé členy v rodině prostě kuře není maso ani dnes. Vzhledem k tomu ,že jsem se s kuřecím řízkem nesetkala ani mimo domov, ve škole nebo na táboře, myslím, že se prostě dělaly jen řízky vepřové. Ono i dnes třeba Německu je problém, tam všude mají řízky vepřové a když má člověk velké štěstí, tak krůtí, kuřecí ne, často jsme s dětmi řešili, že nevědí, co si dát, v nabídce samý wurst a schnitzel, vepřový ovšem, což nejedly ani jedno z toho.
|
neznámá |
|
(6.11.2021 17:17:51) U nás se celé kuře povařilo, naporcovalo, obalilo a osmažilo. Občas to stále dělám, přijde mi to chutnější než klasické řízky. ALe já jsem líná něco obalovat a smažít, jsou roky, kdy smažím jen kapra na Vánoce.
|
Rodinová |
|
(6.11.2021 17:20:20) Povarilo?? Zajimaveale asi logicke. Nerada obaluju, nerada smazim, pro 2 osoby moc prace. Vlastne asi nejsem ani fanda rizku.. Kdyz jsme ovsem mivali detske navstevy, byly male rizecky velmi popularni
|
neznámá |
|
(6.11.2021 17:23:35) Jo, mírně uvařilo, aby se nerozpadalo. Je to strašně pracný, ale dobrý, šťavňatý, lepší než klasické kuřecí řízky.
Pro dětské návštěvy mám v mrazáku pizzu.
|
Rodinová |
|
(6.11.2021 17:34:32) Teda uplne si neumim predstavit rizky z vareneho masa, ale verim ti Ono smazit syrove porce kurete je dost vosajstlich.
|
A. Andrs |
|
(6.11.2021 17:38:39) jižní národy směrem na Balkán vždycky kuřecí nejdřív vaří než ho začnou upravovat, asi zkušenost, já si to taky neumím představit
|
Alena |
|
(6.11.2021 17:49:26) "jižní národy směrem na Balkán vždycky kuřecí nejdřív vaří než ho začnou upravovat," ktere narody mas na mysli? a ktera jidla?
|
A. Andrs |
|
(6.11.2021 18:16:29) Chorvati, Srbové a Albánci před přípravou kuřecího masa ho nejřív povaří, pak z toho dělají minutky se zeleninou nebo i řízky.
|
Alena |
|
(6.11.2021 18:34:47) kamo, muzes uvest nazev konkretniho jidla? Opravdu si nevybavuji, ze bych kdy neco takoveho v techto zemich jedla, kureci se tam griluje o sto sest a rozhodne bez predvareni. Navic minutka z predvareneho kureciho je dost protimluv.
|
A. Andrs |
|
(6.11.2021 18:42:21) název konkrétního jídla nemohu uvést, protože ho nevím, byla jsem ale více krát přítomna přípravě kuřecího a vím, že sami odmítli jíst jídlo, kde kuřecí nebylo předtím předvařené, přestože je připravoval profesionální kuchař, protože jim to připadalo nebezpečné
|
Alena |
|
(6.11.2021 19:10:21) " že sami odmítli jíst jídlo, kde kuřecí nebylo předtím předvařené, přestože je připravoval profesionální kuchař, protože jim to připadalo nebezpečné" zvyky jedne rodiny bych rozhodne nezobecnovala pro cele narody Balkanu.
|
|
neznámá |
|
(6.11.2021 19:59:08) A národnost? Mě právě přijde, že Balkán moc syrové kuřecí neřeší, na každém rohu gril a určitě na něj nedavaj vařené kuřecí. Je fakt, že vše je dost propečené. A aj maso ve vařeném jídle je dost rozvařené. I mořské plody mi přišly pravdu hodně tepelně upravené. ALe nejsem znalec.
|
|
|
|
|
|
|
Alena |
|
(6.11.2021 17:58:50) "Ono smazit syrove porce kurete je dost vosajstlich." Proc by melo byt vareni bezpecnejsi nez smazeni, ktere pracuje priblizne s dvojnasobnou teplotou?
|
Rodinová |
|
(6.11.2021 18:04:53) Za á nejde o prsni rizky, ale porce s kosti, asi… ty je slozite dosmazit ke kosti a nespalit obal. Za bé kombinace vareni-smazeni je tudiz double safe, jestli chutnejsi, tot otazka
|
Alena |
|
(6.11.2021 18:12:47) "Za á nejde o prsni rizky, ale porce s kosti, asi… ty je slozite dosmazit ke kosti a nespalit obal." Aha, myslis retro "smazene kure". To mi nedoslo (prevladlo u me to srovnani s kurecimi rizky), ale ano, mas pravdu bude tim mysleno toto. Tak to predvarene chapu, klasicke cele stehno se podomacku usmazit neda. Je fakt, ze z detstvi si z jidelnich zarizeni pamatuju krvavost u kosti ci gumovou kuzi pod strouhanku.
|
Rodinová |
|
(6.11.2021 18:15:54) Ano, to se dohaduju, podle toho, co napsala neznama, ktera bohuzel zmizela driv, nez nam stihla vysvetlit detaily
|
|
Marika Letní |
|
(6.11.2021 18:19:41) Propečení ke kosti se dá vyřešit osmažením na pánvi a dopečením v troubě.
|
angrešt |
|
(6.11.2021 18:54:44) Mariko, jo, dělám doma dětem "KFC" kuře a smažím ho tak 15 - 20 min a pak dávám do trouby dodělat, aby bylo až ke kosti hotové.
Jinak řízky mám nejradši telecí. Ale ani telecí řízek pro mě nesahá ani po kotníky smaženému květáku, ten fakt miluju :)
Sem tam udělám v trojobalu něco dalšího, hlavně houbové řízky v létě, občas nějakou přerostlou cuketu. Zbytek mé rodiny i kamarád, kterému občas vařím, všichni strašně milujou smažený sýr, což tak trochu nechápu, protože já smažák nerada. No ale když to milujou... Dělám ho z goudy, pak i mně přijde jako aspoň přijatelné jídlo. Z eidamu mi vyloženě nechutná.
Strouhanka mi nestihne tuchnout ani plísnit, mám trvale dost velkou spotřebu, co dva týdny si kupuju pytlík rohlíků k usušení jen na strouhanku :) Používám ji do kdečeho, od vysypávání bábovkové formy, přes knedlíčky do polévky, zahušťování krémových polévek, sypání brambrových šišek až po posypávání gratinovaných jídel.
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(6.11.2021 19:12:18) Presně, nejlepší řízek je smaženej květák! Jedna porce s novýma brambůrkama, a pak druhá - samotnej vlažnej
|
Lída+4 |
|
(6.11.2021 19:16:23) Vidíš, Kopřivo, to je pro mě spíš zbytečný kažení květáku. Já ho klidně sežeru jen tak uvařenej.
|
Senedra |
|
(6.11.2021 19:21:33) Lído, já ho chroupu i syrový
Smažák máme rádi a kupodivu, rodině nejvíc chutnají vyteklé osmažené kousky Už jsem rezignovala, doma se mi prostě nepovede, aby nevytekl...
Angrešte, bábovkovou formy vysypávám strouhaným kokosem.
|
|
Lída+4 |
|
(7.11.2021 11:56:19) Tak samozřejmě, vždycky si kus uloupnu před vařením, stejně tak s brokolicí.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Půlka psa |
|
(6.11.2021 18:07:33) Tipuju, že u Neznámé jde třeba celou nohu kuřete s kostí a to imho nejspíš neusmažíš. Rychleji by se připálila než prosmažila. V KFC to umí, ale mají nějaký speciální přístroj a ne jen obyčejnou fritézu nebo pánev jako doma.
|
|
|
|
Alena |
|
(6.11.2021 17:47:38) "Je to strašně pracný, ale dobrý, šťavňatý, lepší než klasické kuřecí řízky" nedovedu si predstavit,ze by predvarene minutkove maso, ktere nasledne jeste prekrajis (cast stavy vytece) a znovu tepelne upravis mohlo byt stavnatejsi, nedava mui to smysl. Kureci rizek, mirne rozklepany jen klouby, z dobreho masa, rychle zatazeny pri dost vysoke teplote, nepropichavany vidlickou je stavnaty az az. Neni ve vasi uprave spis chut detstvi? :)
|
Půlka psa |
|
(6.11.2021 17:50:55) "dobrý, šťavňatý, lepší než klasické kuřecí řízky" neznamená nutně "šťavnatější"
Čistě z hlediska logiky teda. Osobně mě to taky neláká, ale věřím, že to Neznámým chutná. Akorát u Neznámých jí svíčkovou s těstovinama , tak to s tou chutí mají asi jinak.
|
Alena |
|
(6.11.2021 17:57:00) :) " tak to s tou chutí mají asi jinak" ano, to je ta "chut z detstvi"
|
|
|
|
|
|
|
Marika Letní |
|
(6.11.2021 17:18:10) Renko taky si z dětství kuřecí řízky nepamatuju. Podle mě se dřív prodávalo jen celé kuře, ne vykostěné na řízky, tak asi proto bylo jednodušší kuře péct v celku a na řízky jednoduše nakrájet plátky vepřového. Maminka kdysi obaloval kuřecí stehna, celou tu čtvrtku asi.
|
Půlka psa |
|
(6.11.2021 17:26:10) Také jsem kuřecí řízky vůbec neznala. Kuře se prodávalo jen celé. Vepřové řízky jsem dost nesnášela, obzvlášť studené. Až v dospělosti jsem zjistila, že existuje i kuřecí, a že je to lahůdka. Dělám je docela často, přijde mi, že je to jídlo úplně bez práce.
|
Renka + 3 |
|
(6.11.2021 17:29:43) Přesně, vepřové řízky jsem neměla ráda a někdy kolem maturity jsem zjistila, že existuje i kuřecí, který je narozdíl od vepřového libový. Tak jsem si ho pak dávala všude, kde to ško
|
|
Marika Letní |
|
(6.11.2021 18:18:16) Val "Ale je vidět, že hodně lidí kupuje jen ty prsní řízky a klidně si za ně připlatí, jinak by tohle nedělali."
Ano, to jsem já. Z kuřete jen prsa, stehenní část nemám ráda.
|
|
|
|
Monika |
|
(6.11.2021 20:08:22) To mě překvapuje, kolik lidí tady neznalo v dětství kuřecí řízky. U nás se tedy častěji taky dělaly vepřové, ale někdy i kuřecí a kuřecí prsa se myslím musela dát koupit, nevybavuju si, že by kdy mamka vykošťovala kuře (jsem ročník narození 1974). Budu se na to muset zeptat.
|
Půlka psa |
|
(7.11.2021 8:17:12) "To mě překvapuje, kolik lidí tady neznalo v dětství kuřecí řízky."
Tak my je třeba neznali, ale je fakt, že naši je nedělají ani dnes, a to je naporcovaného kuřecího všude habaděj. Řízek je zkrátka prase a z kuřecího se "práší od huby", takže to bylo o preferencích a ne o nedostupnosti surovin.
Každopádně myslím, že Neznámá, která sem poprvé vnesla téma smažení celého předvařeného kuřete místo smažení prsíček, má nejspíš v dětství i dnes to kuře domácí a z těch oddělená prsa na polystyrenovém tácku samovolně nevypadnou bez ohledu na režim.
|
Monika |
|
(7.11.2021 16:49:24) Půlko, manžel rovněž zdědil po svém tatínkovi představu, že kuřecí řízek a třeba i kuřecí vývar jsou podvod (laciná nekvalitní náhražka za řízek vepřový nebo vývar hovězí) Odmítá uznat, že je to prostě holt jenom jiné jídlo ...
|
|
|
Stáňa * |
|
(7.11.2021 17:33:44) U nás doma se taky kuřecí řízky nejedly a naši je doteď nejí. Jedlo se, co se doma vychovalo, a kuřata se tenkrát moc nechovaly. Brojleři až později. Naši ještě dělají řízky z kůzlete. Ty mi nevadí, ale nevyhledávám to. Tohle maso raději pečené.
Když už byl řízek z kuřete, tak s kůží, což jsem nesnášela. Nejspíš to byla stehna. Teta (mamčina ségra) je tak dělá doteď. Když to tam poprvé jedli manžel, tak se dost divil.
|
|
|
|