Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(29.3.2023 21:26:45) Velikonoce za rohem, u nás budou asi poněkud náročnější. A tak hledám osvědčené a nejlepší recepty na beránka a na mazanec. Obojí aby vydrželo dobré aspoň 3 dny. Beránek pevný, aby mu držela hlavinka, a zároveň žádná vyschlá sušenka, co se musí hojně zapíjet. Mazanec kynutý, ne tvarohový. Ideálně ten těžší hutný a vláčný, zase žádná sušenka. Péct budu muset asi už v pátek a jíst se to bude v pondělí. Případně nějaké super nápady na velikonoční pohoštění? Předem díky
|
Stáňa * |
|
(29.3.2023 21:41:03) Na mazanec můžu poradit recept z Kuchařky naší vesnice. 500 g polohrubé mouky 110 g tuku (dávám máslo + sádlo) 110 g cukru 2 žloužky cca 1/4 mléka 1 kvasnice citrónová kůra, muškátový oříšek, rozinky předem namočené v rumu
Zadělává se klasicky, nechá vykynout a před pečením posype mandlemi.
|
Monika |
|
(29.3.2023 21:57:06) Máme podobný recept "po babičce", jen cukru a tuku jen 10 dkg (tuk 2/3 másla, 1/3 sádla) a navíc půl lžičky soli a vanilkový cukr a sekané mandle.A bez musk.orisku Vydrží dobře klidně 10 dni, pokud tedy zbyde (zbyde, když jich upeces vic)
|
Stáňa * |
|
(30.3.2023 7:11:47) Pravda, sůl jsem zapomněla, ta tam patří taky. Muškátový oříšek pouzimlvam právě jen na mazanec a vánočku. Asi ho upecu v sobotu. O Velikonich budeme doma jen s manželem. Děti jsou pryč, uvidíme se až v pondělí.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(30.3.2023 11:51:06) Stáňo, Moniko, díky, to vypadá dobře, oproti mému testovacímu pokusu to má méně tekutin, takže by to mohlo být lepší (testovací byl z příliš řídkého těsta a byly to spíš takové placáčky než bochánky )... sůl je jasná a muškátový oříšek bude to, co mi chybělo v chuti při vzpomínce na babiččiny mazance, díky
|
Monika |
|
(30.3.2023 12:06:19) Rose, k těm tekutinám: mléko se má přidávat postupně v průběhu hnětení, protože každá mouka je jiná, jinak velká vejce ... Na začátku je v těstě kromě rozehřátého tuku mléko z kvásku a v troše mléka rokvedláváme žloutky, s babiččiným pokynem typu "to už poznáš" pokud jde o to, kdy už je mléka dost a těsto řádně uhněteno Ohříváme tedy cca půl litru a mně zatím vždycky nějaké zbylo (ovšem možná to nebyl úplně správně posouzeno). Těsto tedy hněteme ručně, co s tím v případě nějakých těch hnětačů, to úplně nevím ...
|
Monika |
|
(30.3.2023 12:07:40) Jo, a to těsto má být pružné (uděláš důlek a ono se zase nadzvedne zpátky) a nelepit se na ruce
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(30.3.2023 12:28:34) moniko, jo, já na kynuté používám pekárnu - jenže už jsem ji nevytáhla strašně dlouho a úplně jsem ztratila ten odhad... dám ještě o víkendu další testovací pokus, tak na velikonoce už by to mohlo vyjít jak má (o víkendu to sníme jen s dětma, ale o velikonocích to budu posílat i dál, tak abych si netrhla ostudu )
|
|
TaJ |
|
(30.3.2023 12:37:17) Moniko, taky hnětu kynuté těsto ručně, já dám tedy do mísy mouku, cukr, celá vejce, špetku soli, vedle v hrníčku rozdělám droždí s trochou mléka a cukru a nechám vzejít kvásek, ten potom přidám do mísy, trochu promíchám a naliju ten rozpuštěný vychladlý tuk, malinko mléka a hnětu. Většinou podle potřeby přidávám ještě trochu mléka, aby to drželo pohromadě. Vypracuji kouli, která se nelepí a je pěkně vláčná, zakryju utěrkou a dám kynout.
|
Monika |
|
(30.3.2023 12:41:51) TaJ, to není moc velký rozdíl, my jen dáváme žloutky předem rozkvedlané v mléce. Do těch smíchaných "suchých" surovin uděláme 3 dolíky - pro kvásek, tuk a vejce. U nás je základní várka dvojitá, tj. z 1 kg mouky, tak je toho všeho víc (a musí být velká mísa). A tedy dáváme jen žloutky, ne celá vejce (tuším jsem někde četla, že s bílky pečivo brzy tvrdne - to ovšem asi nevadí, když se výrobek stejně sní za dva dny )
|
TaJ |
|
(30.3.2023 12:50:27) Moniko, dáváme celá vejce a vydrží měkký cca týden, syn ho jí poslední dobou na snídani, takže ho má víc dní za sebou...naposled jsem dojidala poslední kousíček po týdnu a pořád byl měkký. Uchováváme ho na talíři a přikrytý plastovým poklopem.
|
|
|
|
|
TaJ |
|
(30.3.2023 12:41:12) Rose, buď bylo těsto moc řídké, musí to prostě držet tvar, když ho dáš na plech a spíš ho vytvarovat do výšky. A nebo taky kynuté těsto chce ze začátku zapéct na trochu vyšší teplotu, a jakmile se trochu zpevní, tak trochu stáhnout a dopéct. Kdysi se mi povedla taky taková placka a bylo to tím, že jsem od začátku pekla na menší teplotu.
|
|
neznámá |
|
(30.3.2023 14:44:56) Rose, hodně tekutin v těstě je fajn, pečivo je chutnější. Ale je potřeba jiný technologický postup. Máslo musí být povolené, ale ne roztopené a přidává se až na konec hnětení, aby mouka nasákla tekutinu a ne tuk. A dobré je i dlouhé kynutí v chladu, třeba přes noc v lednici. Na youtubu bylo video od Maršálka, pěkně to vysvětluje na vánočce. Recept neporadím, dělám "vod voka".
|
|
|
|
|
|
breburda71 |
|
(29.3.2023 21:49:45) Osvědčený recept na beránka, bábovku:
5 vajec + 1 hrnek ( 250ml) cukr krupice dost dlouho šlehat šlehačem 1 kypřící prášek 1 hrnek mléka 1/2 hrnku oleje rum citronová kůra 1 hrnek hladka mouka 1 hrnek polohrubá mouka
Péct ve vymazané a vysypané formě na 170 st, dokud nebude po zapíchnutí špejle suchá
Základ je fakt šlehat dost dlouho, třeba 10 minut, až je z těch vajec a cukru pěna..
|
|
TaJ |
|
(29.3.2023 22:32:03) Rose, s beránkem neporadím, toho nepečeme, máme rádi toho kupovaného biskupského. Mazance peču někdy od Vánoc každý týden, řekla bych, že je takový, jaký píšeš - 600 g hladké mouky, 150 g cukru, špetka soli, půlku Hery (rozpuštěné a vychladlé), dvě celá vejce, asi 3/4 kostky droždí (té klasické 42g), trochu mléka podle potřeby. Dovnitř dávám rozinky, které jsem dopředu spařila horkou vodou a nechala nabobtnat, před pečením mazanec potřu vajíčkem a posypu sekanými mandlemi. Vydrží dobrý v podstatě týden, máme ho vždycky na talíři a přiklopený takovým tím plastovým poklopem, co je třeba do mikrovlnky (máme takový vysoký, vypouklý).
|
Fern |
|
(29.3.2023 23:09:24) Ja hrozinky nechavam pres noc nabobtnat v rumu + prilivam trochu rumu i rovnou do testa, o neco mene pak dam mleka.
Posekane mandle zapracovavam do testa a nesypu s nima povrch vanocky,jelikoz se ty mandle pri peceni pripali a pak nejsou dobre.
|
TaJ |
|
(29.3.2023 23:34:58) Fren, nám tam ty rozinky v rumu moc nechutnají, takže je jen spařím horkou vodou a nechám nabobtnat. Mandle máme rádi nahoře, nepřipálí se, jen lehounce opraží, protože většinu času peču mazanec lehce přikrytý alobalem, právě aby se shora nespálil. Ze začátku ho nechám, než chytí trochu barvu a pak jen tak zlehka shora přikryju a dopeču.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(30.3.2023 9:37:00) V lednici mám skleničku rozinek v rumu setrvale. Jsou pěkně nasáklý, když uberu doplním. Hodí se do různých věcí.
|
Fern |
|
(30.3.2023 10:36:54) Dovedeno k dokonalosti!
Inko,kam vsude je jeste davas? Jsem houby pekarka,takze ja vim jen o te vanocce na vanoce
|
TaJ |
|
(30.3.2023 10:40:07) Fren, my je třeba máčíme do rumu do tvarohové bábovky, tam nám chutnají, ale jinak moc ne.
|
|
Stáňa * |
|
(30.3.2023 10:40:12) Třeba do strudlu, rekla bych.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(30.3.2023 10:55:45) Do perníku, do makovce, do štrůdlu, do jabkovce, do pudingu s piškotama. Na chuť na lžičku
|
Monika |
|
(30.3.2023 11:09:20) Z rozinek naložených v rumu (případně může být naloženo i najaké sušené ovoce atd.) může být dobrý grog, ovšem velmi nebezpečný. Na podzim jsem si ho dala na výletě, lezli jsme do kopce na rozhlednu, původně jsem se těšila na pivo, ale na rozhledně foukala, takže se chuť změnila na svařák - místo toho mi ve stánku "vnutili" tento grog, kdy nabrali lžící do hrnku nějaké tyhle naložené suroviny v rumu a zalili horkou vodou. Byla jsem z toho akorát mrzutá, protože to bylo příšerně sladké (určitě k těm rozinkám a spol ještě doslazované) a jakési "navoněné" (to nepocházelo z rozinek) a ani ten alkohol tedy moc "nefungoval". Vypila jsem to ale a i vyjedla to "ovoce", stálo to docela dost peněz, abych to tam nechala stát a bylo to tedy teplé, ale záviděla jsem skoro manaželovi, který si dal pivo (malé), tu moji dobrotu nechtěl ani ochutnat. Po asi 10 minutách pokračování po trase výletu jsem začala ztrácet koordinaci, protože se teprve se zpožděním do krve začal uvolňovat alkohol z těch rozinek a spol. a byla jsem poměrně dost "našrot" Jinak moje klasika při pečení vánoček a mazanců je, že si ten slitý rum z rozinek (asi tak malý panák) naleju do velkého hrnku s čajem
|
|
Fern |
|
(30.3.2023 12:45:46) Stano,Inko, do jablecneho strudlu davam brusinky,ale zajimavy napad - zkusim je taky nalozit do rumu,ci?
A ten makovec taky obcas pecu na plech,a ty rumove rozinky ci brusinky by to urco nepokazily,zejo.
|
TaJ |
|
(30.3.2023 12:52:44) Fren, my do jablečného štrůdlu dáváme jen jablka, rozinky a skořici. Dělám z tvarohového těsta.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(30.3.2023 13:07:54) Nalož i brusinky, rum nezkazí nic Brusinky dávám do toho mazance, dělám tvarohový. Někdy dám oboje.
|
|
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(30.3.2023 11:47:14) jj rozinky mám taky naložené trvale... teď jsem o víkendu po hodně dlouhé době došla na dno, resp. na dně zbyl asi 1-2 cm rumu... teda rumu - ona to byla taková ta esence z rozinek a rumu, ostatně sklenička byla "založena" někdy víc jak před 20 lety a jen jsem doplňovala rozinky a občas rum... hustotu to mělo spíš jak řídký med a bylo to ták dobré
|
|
|
|
|
apo-lena |
|
(30.3.2023 8:51:15) Dělám je podle kuchařky pro dceru. Sníme je do druhého dne, tak nevím, jak dlouho vydrží. https://www.kucharkaprodceru.cz/velikonocni-mazanec-recept/ Mazanec je s tvarohem. https://www.kucharkaprodceru.cz/velikonocni-beranek/ Ten beránek je celkem křehký, forma potřebuje dost naplnit, pak si hlavu unese. Ale to těsto je opravdu výborné.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(30.3.2023 11:59:02) podle florentýny jsem pekla beránka loni, ale děti mi teď tvrdí, že jim zase tak nechutnal, prý byl suchý... a já nevím, nějak si to neumím vybavit... je fakt, že většinou peču spíš olejová těsta a tenhle je máslový... ale každopádně dík
|
|
|
Salamajka |
|
(30.3.2023 14:33:21) No než se takto honit tak bych to normálně koupila. Sváteční pondělí o to nebude fakt horší a obchody jsou zavřené jen to pondělí. V neděli budou všude výprodeje. U nás nepečeme nechystame nic a opravdu si svátky užijeme i bez hory jídla. A to nás je doma opravdu hodně.
|
TaJ |
|
(30.3.2023 14:45:07) Tak vždyť to jsou dvě věci, beránek a mazanec, to není hora jídla. My třeba beránka kupujeme a mazanec peču, ten je jednoduchý. Nic jiného speciálního k jídlu neděláme, už dávno ani vajíčka nebarvíme a nezdobíme.
|
|
neznámá |
|
(30.3.2023 14:49:34) Honění vypadá jinak. Naopak, mě by nikdo nedostal do obchodu v neděli, to radši upeču a uvařím, v pondělí pak budeme jíst vykoledovaná vajíčka, to neřeším vůbec.
|
TaJ |
|
(30.3.2023 15:07:19) Neznámá, já jsem zase sobotu a neděli v práci, takže si nakoupíme ve čtvrtek, beránka už manžel koupil včera, na Velký pátek akorát upeču ten mazanec a budeme žít ze zásob až do pondělka. Koledování se tu nevede, takže vajíčka nebudeme mít třeba žádná, pokud si je nebudeme chtít sami uvařit 🙂.
|
neznámá |
|
(30.3.2023 15:19:29) My budeme mít velkou oslavu v neděli, s celou rodinou a kamarády, kulaté narozeniny, hodně lidí, takže už teď plánuji. Počítám, že po té bude jídla dost na celý týden + 4 koše vykoledovaných vajec.
Takže se teď trochu honím, chci mít vše dokonalé, uklizené, zrušila jsem i miminu očkování, aby nemělo reakce. Ale baví mě to, jinak bych se na vše vykašlala.
|
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(30.3.2023 15:05:36) salamajko, díky za tip, úplně mi to otevřelo oči sorry, ale když chci pro někoho nachystat velikonoční pohoštění, fakt bych byla ráda, aby bylo domácí... koupit si to mohou sami, navíc vím, že opravdu ocení tu přidanou hodnotu domácího
|
|
Monika |
|
(30.3.2023 15:09:50) Salamajko, pečení čehokoliv není samozřejmě povinné, ale třeba zrovna mazance a vánočky nikdy nekoupíme v obchodě takové, jako jsou naše domácí. Určitě by je šlo koupit od někoho, kdo je "po domácku" peče, ale ty průmyslové jsou prostě jiné ("lepší" vánočky olz třeba kupujeme přes rok jako celkem dobrou snídani, ostatní mi přijde příšerně suché a jenom taková "vata"). Než to, tak prostě mazanec nebo vánočku nebudeme mít vůbec, já třeba na velikonočních zvycích nelpím vůbec, vánoční řeším víc, ale bez vánočky bych přežila. Ale máme na ni chuť, tak peču od té doby, co přestala péct babička, která předtím zásobovala celou rodinu ...
|
TaJ |
|
(30.3.2023 15:15:06) Moniko, přesně, nám ty kupované vánočky a mazance nechutnají. Ani během roku si nekupujeme ty průmyslové...to buď upeču doma a nebo radši nic, je to hrozně suché a takové vatové, my máme rádi ty hutnější. Moje mamka si mazanec většinou pro sebe koupí u nich z nějaké pekárny a prý je dobrý, ale když jí přinesu ten náš, tak si na něm vždycky pochutná víc.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(30.3.2023 15:58:40) vánočku občas koupím v globusu nebo v lidlu, ale tu pak jíme mazanou máslem a marmeládou nebo opečenou na másle, případně namočenou v mléce s vajíčkem a opečenou na másle - na to by mi domácí přišlo líto
|
Rodinová |
|
(30.3.2023 16:50:32) Ty jo Rose, vanocka s marmeladou pripadne osmazena ve vajicku, je moje predstava pekla, promin
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(30.3.2023 17:00:12) Vánočku a mazanec jím taky s marmeládou, někdy navrch ještě šlehačku. Ve vajíčku teda ne.
|
|
TaJ |
|
(30.3.2023 17:42:35) Rodinová, mám to stejně, vánočku, nebo mazanec jedině bez ničeho, ten domácí je vláčný a dobrý, nic na něj není třeba. K tomu čaj, nebo kakao... Džem jenom na housku, nebo chleba s máslem, ideálně borůvkový.
|
K_at |
|
(30.3.2023 19:08:11) Úžasnou vánočku nebo mazanec mají v naší místní pekárně. Ale teda taky je to fakt zaplacené. Jen z 5té vůně mi vždycky tečou sliny.
|
TaJ |
|
(30.3.2023 19:13:14) Kat, ta vůně je jeden z dalších důvodů, proč peču domácí, protože tím pak voní celý barák a to miluju🙂
|
Stáňa * |
|
(30.3.2023 21:34:33) Vaničku v obchodě bych si koupila tak možná o dovolené. Jak tu píšete, je to taková vata, druhý den je to gumové.
Sladké kynuté peču jen dvakrát za rok, je to sváteční pečivo, které provoní celý byt. Koupila jsem Bio citrony, tak tam kromě muškátového oříšků dám i citronovou kuru.
|
|
|
|
|
Půlka psa |
|
(30.3.2023 17:46:19) To ale asi nebude s marmeládou a ještě navíc smažený. Je to buď anebo. Aspoň doufám teda.
|
TaJ |
|
(30.3.2023 17:48:57) Půlko, za mě ani to buď a nebo 😉. Jenom domácí a bez ničeho a nebo radši nic 🙂
|
|
Rodinová |
|
(30.3.2023 17:59:14) Jo, ja to chapu jako bud anebo, akorat jsem to z mobilu lina rozepisovat, oboji je pekl…. nemam rada
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(30.3.2023 18:38:52) Rodinová, je to vlastně french toast (to ve vajíčku), nebo žemlovka bez jablek popravdě to obvykle sypu i tou skořicí Ale chápu, ne každému chutná všechno (třeba mrkev ke kafi )
|
Rodinová |
|
(30.3.2023 18:48:34)
|
|
neznámá |
|
(30.3.2023 18:57:57) U nás se vánočka nebo mazanec jí jedině s lemon curd. A dělávala jsem ze zbytků žemlovku, ale poslední roky nic nezbývá, snědla se i vánočka, do které jsem zapomněla dát máslo.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(30.3.2023 19:05:25) Tohle mě pobavilo "snědla se i vánočka, do které jsem zapomněla dát máslo"
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(30.3.2023 19:06:53) Co se týká marmelády, jsem jako Linda. Můžu ji jíst i lžičkou, tak proč ne na mazanec.
|
TaJ |
|
(30.3.2023 19:10:41) Inko, já taky marmeládu miluju, respektive džem, prostě to s těmi kousky ovoce, nejlíp borůvky, nebo višně...ale ne zrovna v kombinaci s vánočkou.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(30.3.2023 16:33:07) Pro mě je to pečení užívání. Při pojídání kupovanýho mazance bych si neužila.
|
|
|
Senedra |
|
(30.3.2023 15:06:53) Rose, občas dělám plněné perníčky - těsto podobné jako klasické, ale vykrajuju jen kolečka nebo kytičky, na velikonoce vajíčka, dám na jeden kousek trošičku povidel nebo nějakého dobrého džemu a připlácnu druhý kousek a ještě po okrajích zmáčknu a dám péct. Zdobím trochou polevy/čokolády a případně na to sladké sypání.
A jinak - velikonoční nádivka, tu zdlábneme vždycky rychle. Buď jí máme jako přílohu k něčemu jinému nebo teplou se špenátem a bramborami nebo ji jíme studenou jakou slanou buchtu.
|
|
Salamajka |
|
(30.3.2023 17:24:41) Však jo holky když na to máte chuť. Klido pido. U nás to nikdo nejí 😂. Na návštěvě se nikdy nikde necítím dobře hospodyňky mají totiž tendence všechny nutit do těch nachystaných dobrot a já si všude připadám jako husa na výkrmu. Vajíčka si obarvujeme pro radost a protože miluju vajickovou pomazánku. Hezké svátky všem a ať se vám beránci s mazanci provedou. A hlavně v klidu bez nutnosti ukazovat všem , že já jsem hospodyňka nejlepší 😂😂😂. Ono totiž poslouchat na každé návštěvě co ty jíš protože nesnáším to nuceni do těch dobrot a nejím je, je totiž strašně otravný.
|
TaJ |
|
(30.3.2023 17:46:01) Salamajko, nepotřebuju být za dobrou hospodyňku, návštěvy máme spíš výjimečně a jenom nejbližší rodinu. Pečeme si to domácí, protože nám to chutná nejvíc🙂
|
Salamajka |
|
(31.3.2023 14:20:48) Paráda tak to má přesně být. Upeču si pro tu radost z toho, že se mi to povedlo, že to chutná. Řekla bych, že kdybych k tobě přišla návštěva tak určitě nikomu nic nenutiš.
|
neznámá |
|
(31.3.2023 14:25:23) Nenutím, ale je mi divno, že návštěva nejí připravené občerstvení. Považuji za slušnost, že návštěva alespoň ochutná a pochválí.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(31.3.2023 15:15:20) Není to potřeba i bez nucení se návštěvy cpou. Přiznávám, že m to dělá radost.
|
|
TaJ |
|
(31.3.2023 15:22:50) Nikdy nikomu nic nenutím, jen nabízím. No a pokud je to návštěva z našeho blízkého okruhu, tak ani nutit nemusím a sní se všechno, protože uvaříme, nebo upečeme to, co víme, že mají rádi. K nám takhle třeba hodně lidí chodí na tvarohovou bábovku, když náhodou uděláme něco jiného, tak je vidět, že čekali bábovku, i když si dají i něco jiného. Někteří si už u nás návštěvu bez tvarohové bábovky neumí ani představit a těší se na ni dopředu
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(31.3.2023 15:29:04) u nás by upejpavá návštěva moc nepochodila... ze zásady nenutím, nepřemlouvám... nabídnu, dám na stůl a buď si vezmi nebo neber... taky hned na úvod nabídnu kávu, čaj, čokoládu s tím, že pokud nechtějí, upozorním, že když si to rozmyslí (nebo budou chtít ještě), musí si říct pak už sami, já to vypouštím a znovu se už neptám (pokud nejdu dělat sobě nebo někomu, kdo si řekne, to zopakuju nabídku znovu, kdyby se někdo nechal zlákat)... vůbec si neumím představit, jak někoho pobízím, ať si něco dá, natož někomu něco nutím... a nevím, jestli si zveme jen hladové a všežravé návštěvy nebo vařím a peču dobře, ale málokdy něco přebývá
|
Stáňa * |
|
(31.3.2023 21:07:35) To děláš domácí čokoládu?
Ještě že už je večer, jinak bych si dala něco sladkého
|
|
|
|
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(6.4.2023 10:49:39) Tak jen pro pobavení - úspěšně jsem vyladila těsto na mazanec, aby si rozumělo s domácí pekárnou (pečení pak v troubě, pochopitelně), rodina nadšená jak z testovacích produktů, tak z vize dalších, teď už opravdu velikonočních mazanců... no a včera jdu zadělat na jidášky a pekárna se odebrala do věčných lovišť po asi 20 minutách předehřevu se místo zvuku hnětení ozvalo zachrastění a pak už jen podivné zvuky, háky se netočí... no a co je nejlepší, doma je zima jak morně a nemám kde nechat kynout těsto jidášky nakonec musely kynout v mírně vyhřáté troubě... takže mazanec bude nakonec tvarohový a jako odpustek jsem teda slíbila ještě vaječnou tlačenku a sýrovou roládu, to se obejde bez techniky
|
apo-lena |
|
(6.4.2023 14:13:22) Rose, já pod vlivem diskuze včera pekla mazance i beránka. Odešel mi robot. Zkusíme ho dát do opravy.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(6.4.2023 14:55:08) apoleno, kdyby mi měl odejít robot, tak to balím a nepeču ani omylem jo a teď jsem pod tlakem děťátek přislíbila změnu - nebude vaječná tlačenka ani sýrová roláda, ale upeču slaného "beránka" - z těsta na pizzu (koupeného ) udělám šneky plněné slaninou, sýrem, cibulí a pár plněných špenátem, naskládám je do oválné zapékací mísy (špenátové dolů po obvodu), z odkrojků natvaruju "jakože hlavičku" a upeču... dělala jsem je jeden rok, když jsem neměla formu na beránka (k tomu ještě podobného ze skořicových šneků) a děti na ně vzpomínají dodnes
|
apo-lena |
|
(6.4.2023 22:26:02) Mazanec robot ještě zvládl. Teď už nefunguje. Muž našel opraváře, tak uvidíme. Už si vybírám nový. Zatím jen pro jistotu. Potřebuji, aby zvládl zadělat na dva bochníky chleba.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(6.4.2023 23:05:52) No, já se pokusila o tvarohové mazance... Popraskaly úplně příšerně, jsem tak naštvaná, že beránka odmítám péct... Slaný vyšel teda dobře, tak aspoň něco... Ty popraskané potvory snad ani nepovezu s sebou No na noc ještě strčím do trouby králíka a bůček s kouskem uzeného, zítra u tchýně dodělám jen špenát a uvařím kupované noky... Asi mi letos není souzeno vyšvihnout velikonoční stůl... To mám z toho, jak jsem se na to chystala s předstihem, kdybych se na to vybodla a improvizovala na poslední chvíli jako vždycky, udělala bych lépe
|
apo-lena |
|
(6.4.2023 23:15:41) Já bych ty popraskané servírovala nakrájené. Mně to těsto letos nechtělo kynout, tak jsem ho pekla v dortové formě, aby nebyl placatý. Tak vysoký mazanec jsem ještě neměla. Tchán dnes přinesl svůj a ten jeho chutná líp.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(6.4.2023 23:25:59) No to snad ani nakrájet nepůjde, fakt je to hrůza A to mám zítra péct další k tátovi... Asi se vrátím ke kynutému a kynutí v troubě... No na druhou stranu nikdo jiný nebude péct, takže lepší nepřinese
|
apo-lena |
|
(6.4.2023 23:46:56) Kynuté jsou fajn. Já dělala kynutý a ze zbylých bílků beránka. Mám v plánu ještě piškotového beránka. Mandlového podle Florentýny mi muž rozmluvil. Ten mi chutná asi nejvíc, ale sama ho celého sníst nechci. Bojím se, že bych to zvládla. Na pondělí jsem chtěla dělat ještě tvarohový mazanec, ale bez robota na to kašlu.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(7.4.2023 15:52:12) Viděla jsem recept, péct těsto v každé půlce formy na beránka zvlášť a po upečení slepit krémem, neděláte to někdo?
|
Evelyn1968,2děti |
|
(8.4.2023 12:54:23) Mám piškotovýho beránka a mazance ve tvaru vajíček (ze silikonove formy, podobně jako na muffiny), na to jak moc nepeču, se všechno povedlo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(6.4.2023 15:21:13) To se mi přesně stalo na vánoce mezi svátky. A zrovna jsem slíbila na sivestrovskou návštěvu přinést vánočku. Hned ten den jsem si objednala novou. Ale taková jako ta první už žádná nebude.
|
|
|
|