Re: návyky
Když nesouhlasíš, tak zkus udělat nějaký číselný odhad...
Dnes se konzumuje možná až polovina potravin živočišného původu (z velkochovu)...
Dřív (co vím od svých prarodičů) možná tak 1%. Chléb se jedl suchý nebo občas potřený pírkem (to bylo to sádlo, ale prý to na tom chlebu ani nebylo vidět), dělaly se různé obilné placky, luštěninové kaše, v sezóně se jedlo ovoce. Maso bylo výjimečně a když bylo, tak každý dostal opravdu maličký kousek... Snad o něco častěji byly vajíčka. Máslo se občas koupilo, ale ne moc často (nebyly peníze). Krávu skoro nikdo neměl. Ti štastnější měli kozu, ale kolik mléka připadlo na jednoho člena rodiny, když bylo třeba 7 dětí v rodině? Tehdy téměř nikdo neměl ani boty (opravdu nevím, jak to dělali), natož aby si mohli kupovat živočišné potraviny. Ptala jsem se dědy, proč si nepořídili prase. Říkal, že by ho neměli čím krmit, měli malé pole a to, co vypěstovali, snědli sami. Občas, když někdo ve vesnici dělal zabijačku, tak si lidi něco koupili od něj...
A pak je tady ještě ta otázka chemie a průmyslového zpracování.
Odpovědět