13.4.2011 8:47:16 Majákova
Re: Žitný chleba v domácí pekárně
Jen z žitné mouky chleba neuděláš...těsto je hrozně lepkavé, těžké, nenakyne.
Vždycky míchám pšeničnou mouku s žitnou, nemusí být vůbec chlebová. Vždy dávám tak 250-300 g pšeničné, 100-150 žitné a zybytek do půl kila nějaké celozrnné, kterou zrovna doma mám.
Chlebík, kde je více žitné nebo celozrnné mouky nechám i déle kynout...program prostě přeruším, nechám chleba déle kynout a pak nastavím jen hodinu pečení.
Propadlý chleba (dcera mu říká kočičák, protože krajíce vypadají jako kočičí hlavy)je známka překynutí. To zase chleba nakynul moc (hodně droždí nebo dlouhé kynutí). Neboj, časem to vychytáš.
Odpovědět