aha - kněz nepotřebuje fleur de sel - koukám, že jsem ho tam totiž nezkopírovala
Imam bayeldi z Turecka
(Z časopisu "Chatař a chalupář", č.4, 1999, turecká kuchyně,arabská kuchyně)
Imam bayeldi - znamená v překladu "kněz omdlel". Bylo to opravdu labužnickou rozkoší, když jeden turecký duchovní ("imam") ochutnal toto božské jídlo, které mu bylo předloženo. Jinou nebo opačnou verzi snad nelze, po ochutnání pokrmu, vůbec připustit. V angličtině je o pokrmu první zmínka v roku 1935.
Suroviny pro 2 osoby:
1 větší lilek
2 stroužky česneku, nasekané
1 cibule, nadrobno
lžíce oleje
2 velká oloupaná rajčata
špetka tymiánu
sůl a pepř podle chuti
šťáva z 1/2 citrónu
1 lžička cukru
kousek kůry skořice vcelku
Postup přípravy:
Lilek podélně překrojíme a ve vzdálenosti asi 2 cm jemně nakrojíme jeho slupku po obvodu obou polovin.
Z řezů vzniknou pruhy a každý druhý proužek slupky nyní sloupneme.
V konečném výsledku máme každou polovinu lilku světle - modře pruhovanou.
Na ploché straně uděláme hluboké zářezy, ale pozor - lilek neprořízneme!
V pánvi rozpálíme olej a ploché strany obou polovin lilku opečeme do zhnědnutí.
Potom je přendáme do pekáče opečenou stranou nahoru a pruhovanou dolů.
Do použitého oleje na pánvi po lilku vložíme stroužky česneku a nakrájenou cibuli, které spolu do sklovita osmahneme.
K osmahnuté cibuli s česnekem na pánvi přidáme rajčata, tymián, vše podle chuti osolíme a opepříme.
Dusíme zakryté pokličkou až se rajčata rozvaří. Tuto omáčku přemístíme lžící na lilky na pekáči a vtlačíme ji zmíněných hlubokých zářezů.
Do pekáčku ještě nalijeme tolik vody, aby byly půlky lilku zhruba do poloviny ponořeny, přidáme citrónovou šťávu, cukr a skořici vcelku.
Pečeme přiklopené asi 1 hodinu v troubě, předehřáté na 200°C.
Před podáváním pokrm necháme vychladnout, aby trochu ztuhl a při přendávání na talíř se nerozpadl.
Pokrm jíme vlažný a snad tou slastí neomdlíme.