19.9.2013 17:25:03 Hanka
Re: Dobrovolná izolace v důchodu
pikolko,
jak to teď upřesňuješ, tak musím konstatovat, že bych ti taky radila ubrat.
Měla jsem z tebe pocit, že maminka v podstatě nevychází z bytu. A ona jde několikrát denně se psem, chodí si nakupovat. Stará se o sebe. Ano, kouká na bednu a bere ji jako obraz světa - to bohužel dělá dost lidí i chodících do práce. Nedělá nic aktivního.
Příčin může být spousta, třeba nemá na některé aktivity energii, u některých si připadá jako chudá příbuzná nebo kdo ví co... A někteří lidi velmi neradi "přidělávají dětem starosti", takže si svoje starosti s postupujícím stářím nechávají pro sebe, co to jde - mimochodem, pokud je v tom něco takového a ty ještě k tomu tlačíš i na její kamarádky, tak jí taky můžeš sebrat její přirozené kontakty, kde by si ulevila, protože pak se bude muset hlídat, aby před kamarádkami neřekla něco, co z nich vytáhneš.
A kdybych musela někomu během jednoho rozhovoru opakovat několikrát, že jsem spokojená, a nutila bys mě obhajovat, co dělám/nedělám, tak by mě asi braly mory. Fakt. Bez ohledu na skutečný stav své spokojenosti či nespokojenosti. A aktivizace někoho proti jeho vůli? Pro mě je "nechce se mi" dostatečný argument, abych něco nedělala, a nesnáším, když mě okolnosti nutí vymýšlet si místo toho rádoby racionální důvody.
Odpovědět