26.3.2026 13:47:17 Monika
Re: Puberta a konec se sportem
Ropucho, určitě jsou super jakékoliv zájmy, které dítě má, ale ten pohyb je speciální v tom, že ho potřebuje každý, bez ohledu na to, zda ještě sbírá známky, zpívá ve sboru a vyrábí vánoční betlémy. A v dnešní době má naprostá většina dětí málo "přirozeného pohybu" a to zejména dětí v pubertě a starších. Nechodí pěšky, nevěnují se fyzickým pracím např. na zahradě, málokde se hraje "fotbal jen tak na plácku" ... Proto třeba jsem psala o cíli v podobě "organizovaného sportu". Čímž jsem tedy myselela hlavně, aby to bylo provozované systematicky na nějak pravidelně a ideálně s "trenérem" nebo jinou vedoucí dospělou osobou,a ne jenom, že jednu sobotu jede na výlet na kole, pak ve čtvrtek jde plavat a další týden na hodinku na beach volejbal... Mně by klidně stačilo cvičení typu sokol, kdyby děti projevily odpor k soutěžení nebo byly nějaké výrazně nešikovné a těžko se uplatňovaly. Samozřejmě věřím, že jsou puberťáci, kteří se věnují pohybu pravidelně/často i neorganizovaně, a určitě by to pro mě bylo lepší než nic, ale opravdu jsem doufala, že se podaří, aby měly pravidelné organizované sportovní tréninky, ideálně dobré kvality.
Odpovědět