|
Všechny naše deníky
[<<Předchozích 100] Poslední články ze všech deníků 101 až 110 z 280 [Dalších 170 >>]
|
Palačinky s houbami / jeanny | Recepty - bez masa + přílohy |
|
nadrobno pokrájené houby podusit na zpěněné cibulce s drceným kmínem, dokud se neodpaří voda, osolit, opepřit, přidat tak dvě lžíce rajčatového protlaku (my prostě musíme mít ta rajčata snad všude), a pořádnou hrst nasekané petrželky. Natřít na palačinky, ty smotat, vložit do pekáčku, posypat sýrem a rychle zapéct. Nechcete-li zapékat, přidejte sýr k houbám do náplně a prohřejte. |
Více ... |
Vložil: Bluemar dne 11.2.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
CDD Brokolice (Co dům dal) / jeanny | Recepty - hlavní jídla |
|
Povaříš brokolici do poloměkka, to samé s brambory na kolečka. V lednici a spíži najdeš zbytky sýrů a šunky. Sýr postrouháš, šunku nebo salám nakrájíš na proužky. Na trošce másla zpěníš prolisovaný česnek, naleješ trochu mléka (nebo smetany, co najdeš), rozpustíš v tom ty sýry, osolíš, opepříš, můžeš přidat trošku kari nebo kremžské hořčice. Do vymazané zapékací misky dáš brokolici, posypeš jí nakrájenou uzeninou, pokladeš vrstvou předvařených brambor, zaleješ sýrovou omáčkou, dáš zapéct nejdříve zavřené, když brambory změnknou, tak rychle pod gril, aby hezky křupaly.
Já včera v lednici našla načnutý eidam, zlato, nivu a zbyteček českého parmazánu a bylo to mňamózní. |
Více ... |
Vložil: Bluemar dne 11.2.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Kološvárské zelí / jeanny | Recepty - hlavní jídla |
|
Do hrnce dáme 1,5 kg kysaného zelí, přidáme kůži ze slaniny nebo kosti z uzeného, přilijeme trochu vody a uvaříme doměkka. Pak vyndáme kůži nebo kosti. Na pánev dáme trochu tuku, přidáme nakrájenou cibuli (necelých čtvrt kila), 1-2 stroužky česneku a zpěníme. Přidáme cca půl kila mletého masa a podusíme. Na jiné pánvi osmahneme čtvrt kila na kostičky nakrájené anglické sklaniny a cca čtvrt kila debrecínské klobásy nakrájené na kolečka. Připravte si cca 120g dušené rýže. Hlubší mísu nebo pekáč vymažeme tukem a budeme vrstvit: nejdříve položíme vrstvu zelí (trochu ho vymačkejte, ať to není vodovaté), posypeme smaženou slaninou s klobásou, vrstvu zelí, zalijeme kysanou smetanou, osolíme, posypeme paprikou, pak je vrstva dušené rýže, vrstva dušeného masa, a začínáme od začátku vrstvou zelí. Poslední vrstva musí být zelí. Já dělám dvě kola vrstev a používám pekáč na kachnu. Na vrch nalijeme zbylou kysanou smetanu (mě to vychází celkem tak na 3 kelímky), vložíme do rozehřáté trouby a dusíme skoro hodinu. Dobré je rozleželé, co se nesní, dávám do mrazáku, ale moc mi toho nezbyde... |
Více ... |
Vložil: Bluemar dne 11.2.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Rozbalený španělský ptáček / jeanny a JituleBambule | Recepty - hlavní jídla |
|
Jeanny: rozbalení španělští ptáčci (strašně nerada se s nimi plním, tak vezmu vždycky dva plátky masa, natřu je z jedné strany hořčicí, popepřím, proložím jako sendvič plátkem anglické slaniny a šunkového salámu a propíchnu špejlí, zbytek nádivky rozkrájím do omáčky, jinak postup stejný jako u španělských ptáčků, k tomu knedlík.
JituleBambule: Na slanině zpěním cibulku, na ní přihodím plátky masa, z obou stran nechám zatáhnout, kydnu do toho hořčici, sůl, pepř, trochu podleju a zavřu v papiňáku. Mezitím si nakrájím na malé kousky junior, okurku a vejce natvrdo. Já nevím tak po 20 minutách usilovného pištění (když je maso měkké) to přihodím do papiňáku, nechám prohřát a zahustím jíškou (klidně kupovanou). Jako přílohu dávám rýži. |
Více ... |
Vložil: Bluemar dne 11.2.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Hovězí na pepři / jituleBambule | Recepty - hlavní jídla |
|
Hovězí maso nakrájím na kostky, dám do misky, trochu oleje a hodně pepře (na cca 1 kg masa klidně i celý sáček; já to dělám tak z půl až 3/4kg; pepře se nebojte tu pálovost dost sníží zelí a rýže), promíchám a nechám odležet v chladu do druhého dne. Druhý den hodím na trochu rozpáleného oleje v papiňáku, chvilku míchám aby se zatáhlo, přidám cca 1/2 l rýže (syrové, nevařené), osolím zase chvilku promíchávám, pak přidám 1 menší nakrájenou hlavu zelí (množství objemově asi i víc než je toho v hrnci), zase promíchám, podliju cca3/4-1 l vody, promíchám, zavřu a nechám pištět tak 20 minut? MŃam.. dobrou chuť
|
Více ... |
Vložil: Bluemar dne 31.1.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Polský bigos / tanja1 | Recepty - hlavní jídla |
|
400g bílého zelí 40g kysaného zelí 500g vepř. masa /lze i hovezi/ cibule 200g salámu nebo klobásy 150g uzeného bůčku,uzene krkovice /co je doma/ sádlo bobkový list pepř sladká paprika sůl
Postup přípravy 1. Na sádle zpěníme cibuli a orestujeme na kostičky nakrájené vepř.maso. Osolíme, opepříme, přidáme bob.list,sl. papriku,podlejeme a dusíme do měkka. Obě zelí také uvaříme zvlášť. Nakonec vše smícháme dohromady, přidáme nakrájený salám a na kostičky nakrájený, vyškvařený bůček a spolu ještě chvíli dusíme. Můžeme zahustit světlou jíškou. mnozstvi je jen orientacni + - |
Více ... |
Vložil: Bluemar dne 31.1.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Višňové kuličky Primitivo / bradhal | Recepty - vánoční cukroví a ostatní vánoční dobroty |
|
Nepečené, rychlé, levné. Vypeckovat višně z kompotu, nakrájet na kousky, naložit na noc do rumu. Postrouhat na jemno vlašské ořechy. Připravit čokoládu na vaření nebo ohřát v hrnku horké vody hořkou čokoládu (používám hotové polevy v pytlíku, značka Carla). Nasypat do misky okapané višně, přidat strouhané ořechy a čokoládu a hníst těstíčko. Pokud to moc teče, přidat ořechy, pokud je moc suché, přidat rum nebo čokoládu. Tvarovat kuličky, obalovat v myších bobkách (takové to čokoládové zdobení) nebo třeba zase v ořechách nebo polít polevou a nechat zatuhnout. Že to není pro děti netřeba připomínat, podle množství nasycení rumem je to zrádné i pro dospělého. :o))) |
Více ... |
Vložil: Bluemar dne 11.12.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Kokosové pralinky / simona1 | Recepty - vánoční cukroví a ostatní vánoční dobroty |
|
150 g kokosové moučky (kokosu) 110 g moučkového cukru 80 g bílé čokolády 50 g másla 2 lžíce rumu 1 lžíce medu 1 lžíce smetany opražené lískové oříšky nebo oloupané mandle
Nastrouhanou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni spolu se smetanou. Do chladnoucí směsi vešleháme máslo s medem a po trochách přiléváme rum. Vmícháme moučk. cukr a kokos. Hmotu necháme částečně ztuhnout. Lžičkou nabíráme hmotu, do středu vložíme oříšek nebo mandli a vytvarujeme kuličku. Pralinky vychladíme a uložíme v chladu.
Já tam dala rumu málo, asi tak půl lžice na ovonění to stačí a ještě jsem je obalila v kokosu. V původním receptu byli jen oříšky dovnitř, ale my chtěli rafaelo tak jsme dali madli. |
Více ... |
Vložil: Bluemar dne 10.12.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Čokoládové kolečka / recepty.atlas.cz | Recepty - vánoční cukroví a ostatní vánoční dobroty |
|
Těsto: 200 g hladké mouky 150 g másla 70 g mletého cukru 50 g mletých vlašských ořechů 2 lžíce práškového kakaa 1 žloutek
Náplň: Nutella, mleté ořechy, rum, marmeláda, piškotové drobečky (nebo zbytky polámaného cukroví) Poleva: tmavá a bílá čokoláda |
|
|
Postup přípravy: Těsto zpracujeme na vále, rozválíme asi na 3 mm a vykrajujeme kolečka. Opět doporučuji vyválet mezi dvěma foliemi. Upečená kolečka naplníme. Náplň: do Nutelly zamícháme mleté ořechy, trošku rumu, marmelády a piškotové drobečky. Náplň by neměla být řídká, aby nevytékala. Lepší než kolečka náplní natírat je použít zdobítko. Náplně dáme hodně asi 5 mm na výšku. Kolečka namočíme do tmavé čokolády, do středu kápneme trochu čokolády bílé a párátkem uděláme hvězdičku. | | |
Více ... |
Vložil: Bluemar dne 10.12.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Lasturky s ořechovou náplní / minerva | Recepty - vánoční cukroví a ostatní vánoční dobroty |
|
250g hladké mouky 250g rostlinného tuku 1 vejce 2 lžíce vody tuk na vymazání plechu cukr moučka s trochou vanilkového cukru na obalení
Náplň:100g cukru moučky 100g strouhaných vlašských ořechů 1celé vejce 1 žloutek.
Změklý tuk utřeme s vejcem.Přidáme mouku ,vlažnou vodu a vypracujeme vláčné a hladké těsto.Přikryjeme ho a necháme v chladnu odležet do druhého dne. Pak těsto vyválíme na placku silnou asi 5 mm,vykrájíme z ní větší kolečka a potřeme náplní. Cukr,vejce a žloutek utřeme,přidáme ořechy a náplň dobře promícháme .Naplněná kolečka přeložíme v polovině, Kraje pevně přitiskneme k sobě upečeme na vymazaném plechu v dobře vyhřáté troubě do růžova.Upečené lasturky obalíme v cukru nebo pocukrujeme. |
Více ... |
Vložil: Bluemar dne 7.12.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
[<<Předchozích 100] Poslední články ze všech deníků 101 až 110 z 280 [Dalších 170 >>] |
|