Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Všechny naše deníky


[<<Předchozích 40] Poslední články ze všech deníků 4150 z 280 [Dalších 230 >>] 
 Italské lasagne se šunkou a žampiony / jeannyRecepty - hlavní jídla

 Italské lasagne se šunkou a žampiony (porce pro dva)

Náplň: olivový olej, sůl, 150 g šunky, 1 cibule, 100g žampionů, mletý pepř, strouhaný sýr

Bešamel: 1 lžíce másla, 150 ml smetany, 4 lžíce hladké mouky, špetka muškátového oříšku

Já používám takové ty lasagne, co se nemusí předem uvařit, jinak asi předvařit pláty těsta:-)

Uvařit bešamel: rozpustit máslo, vmíchat moukou, umíchat světlou jíšku, přilít studenou smetanu, rozmixovat, osolit a ochutit oříškem.

Připravit náplň: Šunku, žampiony a cibuli nakrájet. Na oleji zpěnit cibulku, osmahnout šunku, přidat žampiony, počkat až pustí šťávu. Osolit a opepřit.

A jdeme vrstvit - v tom rády pomáhají děti:-)) Zapékací mísu vymastit máslem nebo olivovým olejem, dát první vrstvu bešamelu (cca 1/5), položit první vrstvu těstovin. Na ně druhou pětinu bešamelu, 1/3 náplně, posypat 1/4 strouhaného sýra. Druhá vrstva těstovin, třetí pětinu bešamelu, druhou třetinu náplně, posypat druhou čtvrtinou sýra. Třetí vrstva těstovin, čtvrtá pětina bešamelu, zbytek náplně, posypat třetí čtvrtinou sýra. Poslení čtvrtá vrstva těstovin, poslední bešamel. Když dávám nepředvařené lasagne, tak podleji cca půlkou sklenice vody, přiklopím a dám do trouby 170 stupňů na cca půl hodiny až čtyřicet minut, dokud ty lasagne nezměknou. Pak odklopím, posypu zbytkem sýra a nechám dozapéct.

Více ...
Vložil: Bluemar dne 20.10.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 OMELETA S VINNOU KLOBÁSOU/ Apetit / trissieRecepty - hlavní jídla

ingredience: 500g vinné klobásy, 2 krajíčky toastového chleba, 1 šalotka/jarní cibulka, 6 vajec, sůl, pepř, olej.
postup:na pánvičce klobásu po obou stranách osmažíme - stočenou tak, aby vyplnila co největší část pánvičky. Mezitím nakrájíme chleba na kostky, šalotku na kolečka nebo tak nějak. Obojí smícháme s vajíčky, osolíme, opepříme, vlijeme na opečené klobásky a necháme na mírném plameni ztuhnout. Pak přemístíme pod gril, kde to necháme asi 3-5 minut, až omeleta zezhora zezlátne.
počet porcí: 3-4
poznámka: nemám pánvičku, co jde dát do trouby, tak omeletu vždycky sklepnu do mělké koláčové formy a jde to taky :-)

Více ...
Vložil: Bluemar dne 17.10.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Gatinovaná růžičková kapusta / simona1Recepty - hlavní jídla

Ingredience:
180ml šlehačky, neušlehané
180ml mléka
30g parmesánského, nebo jiného chutného sýru, nastrouhaného
450g růžičkové kapustu, na plátky nakrájené a spařené
1 lžíce másla
1 stroužek česneku, na jemno nakrájený
sůl a pepř podle chuti
špetka nastrouhaného oříšku
1 cibule na jemné plátky nakrájená
80g uzené slaniny, na malé proužky nakrájené
Příprava:
Předehřát troubu na 150°C.
Na rozehřátém másle osmažit cibuli, ale nenechat zhnědnout. Na jiné pánvi osmažit slaninu na středním ohni, až pustí tuk. Vyjmout slaninu drátěnou naběračkou a uschovat tuk k jinému použití, chcete-li.
Vymastit zapékací misku máslem. V míse smíchat lžicí šlehačku, mléko, parmesán, sůl a pepř. Smíchat kapustu, slaninu, česnek, trochu oříšku, pepře a cibuli a přendat do zapékací misky. Zalít šlehačkovo směsí.
Volně přikrýt zapékacím papírem a péct asi po 1hodinu. V polovině zapékání, oddělat papír a zatlačit kapustu pod tekutinu a upéct do hněda.

Více ...
Vložil: Bluemar dne 17.10.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Růžičková kapusta se sýrem / simona1Recepty - hlavní jídla

Ingredience:
500 g růžičkové kapusty,
1 cibule,
100 g tvrdého sýra,
muškátový oříšek,
sůl,
olej.
Příprava:
Kapustu po očištění dáme vařit do osolené vody s nasekanou cibulí. Po uvaření vodu slijeme a kapustu vložíme do zapékací mísy vytřené olejem. Pokrouháme muškátovým oříškem a posypeme strouhaným sýrem. Dáme zapéct.

Více ...
Vložil: Bluemar dne 17.10.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Nebe v hubě / stepaaRecepty - sladké dobrůtky

těsto:

500 g hladké mouky
200 g cukru
2 vejce
200 g másla
2 lžíce medu
2 lžičky sody bikarbony smíchné se 2 lžičkami mléka (mléko nemusí být pokud je med tekutý)

Z toho všeho zaděláme těsto a rozdělíme jej na 2 půlky a rozválíme na plechy. Jednu placku ihned pečeme 10-15 min. na 175 st, na druhou placku naskládáme směs.

Směs:

250 - 350 g ořechů nasekaných na čtvrtky nebo půlky
80 g cukru
120 g másla
3 lžíce medu

Tuto směs dáme na pánev a osmažíme dozlatova. Ještě teplou směs naneseme na druhou neupečenou placku.. Směs nesmí vychladnout, jinak ztvrdne a nejde s ní nic dělat. Placku s ořechy pečeme taky 10 - 15 min. na 175 st.

Krém:

3 dcl mléka
1,5 lžíce hladké mouky
1,5 lžíce solamylu
100 g cukru (nemusí být ani celých)

to vše uvařit a nechat vychladnout. Pak postupně přimíchat do 250 g másla s vanilkovým cukrem. První upečenou a vychlazenou placku postříkáme rumem (asi 1 - 1,5 dcl) a necháme vsáknout, poté potřeme krémem, přiložíme druhým upečeným plátem (s ořechy). Necháme uležet do druhého dne. Placky je třeba nechat vychladit, pak jsou pěkně tuhé a jde s nimi manipulovat.

Více ...
Vložil: Bluemar dne 26.9.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Šneci / sibirankaRecepty - sladké dobrůtky

Rozpočet na 15 kusů

200 ml mléka
1 kostka čerstvého droždí (42 g)
40 g změklého másla nebo margarínu
50 g cukru
¼ lžičky soli
1 malé vejce
1 žloutek
450 g polohrubé mouky


na potření: 2 lžíce rozpuštěného másla 2 lžíce cukru
Ořechová náplň: 125 g lískových jader nastrouhaná kůra z 1 citronu 75 g změklého másla 1 ½ lžíce cukru
Skořicová náplň: 100g změklého másla, 70 g cukru, 1 lžíce skořice. Tu náplň si můžeš upravovat jak budeš chtít ;)


1. Mléko zahřejeme na vlažnou teplotu a nalijeme do mísy. Do mléka rozdrobíme a rozpustíme droždí.
2. Na přípravu těsta přidáme do kvásku máslo nebo margarín, cukr, sůl, vejce a žloutek, pak postupně přimícháme mouku a prohněteme.
3. Vše zpracujeme na hladké, vláčné těsto, které se dobře odděluje od krajů mísy. Těsto necháme přikryté asi 45 min. na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
4. V mezičase si připravíme náplň. Umeleme lískové oříšky a smícháme je s citrónovou kůrou, máslem a cukrem.
5. Těsto dáme na lehce pomoučenou pracovní plochu a ještě jednou propracujeme, pak vyválíme na 30 x 40 cm velký obdélník. Těsto potřeme náplní.
6. Těsto srolujeme delší stranou dovnitř a rolku nakrájíme na 15 kousků.
7. Formu na pečení velkou asi 20 x 30 cm vytřeme tukem. Každého šneka potřeme rozpuštěným máslem a kousky naskládáme těsně vedle sebe do formy. Necháme ještě 20 – 30 min. přikryté kynout. 8. Troubu předehřejeme na 200 st. C
9. Šneky ještě jednou potřeme zbylým máslem a posypeme cukrem. Vložíme na prostřední mřížku do trouby a pečeme.

Více ...
Vložil: Bluemar dne 26.9.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Šťouchaná buchta / jeannyRecepty - pečení

350g polohrubé mouky smíchat s jedním prdopečem a cca 180g pískového cukru. 2 vajíčka rozkvedlat v necelém hrnku mléka se dvěma lžícemi oleje. Roztavit půlku kostky Hery (nebo másla). Tekuté přísady nalít k sypkým, promíchat a dát do hlubokého plechu (peču na papíru na pečení, takže nevymazávám, jinak vymazat plech (třeba papírem od Hery nebo másla) a vysypat hrubou moukou nebo strouhankou). Upéct do růžova. Když mírně schladne, tak do buchty udělat druhým koncem vařečky šťouchance a zalít jí polevou: Rozpustit druhou půlku Hery nebo másla, přidat cca 4 lžíce horké vody a 4 lžíce rumu. Pak přidat cca čtvrt kila moučkového cukru a 40 g kakaa. Pěkně rozmíchat do hladka, nechat trošičku schladnout a nalít do šťouchanců. Nespěchejte, ono se to začne vsakovat, tak je třeba se párkrát vrátit:-) Když něco zbyde, tak přelít jako polevou. Nechat v chladu ztuhnout.
Více ...
Vložil: Bluemar dne 9.9.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Zelné placky / tunteRecepty - bez masa + přílohy

Řídký těsto - mouka, kvasnice (ne nějak moc), vajíčko, mléko, sůl, škvarky. Teda ne zase až moc řídký. Určitě ne jako na lívance. Ale taky ne jako na pizzu. Musí bejt mazlavý. Mimo těsto se uvaří zelí stejně jako k vepřovému (hlávkový nebo kysaný). Pak se vařené zelí vmíchá do těsta a jde se na to. Já to dělám na pečícím papíře, takže plech netřeba vymazávat. Prsty se mácí v sádle, aby se na ně nelepilo těsto a zároveň placky dostaly svou typickou chuť. Dá se to dělat jako placky nebo se může těsto vylejt na plech a rozetřít rovnoměrně do krajů a pak to péct jako koláč.

Více ...
Vložil: Bluemar dne 29.8.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Mokrá kokosová buchta / simona 1Recepty - pečení

2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek moučkového cukru
2 celá vejce
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
1 prášek do pečiva
1 hrnek kokosu
1/2 hrnku moučkového cukru
1 šlehačka
Smícháme mouku, cukr, vejce, mléko, olej a prášek do pečiva. Nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku, povrch posypeme smíchaným kokosem a cukrem. Pečeme při 150 °C cca 35 min. Po vyjmutí z trouby polijeme horkou buchtu šlehačkou.

Možná, že znáte, ale my jí objevili nedávno a je úžasná:-)
Více ...
Vložil: Bluemar dne 24.8.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Studené plněné papriky / venda82Recepty - studená kuchyně

papriky vydlabat jádra a budou se plnit touto směsí: 5vajec a vše po 20 dkg- máslo a niva a žloutky z uvařených vajec vyšlehat a pak přidat na drobno nakrájeny měkký salám-junior nebo něco a bílky smíchat a plnit papriky dát do ledničky stuhnout a pak nakrájet na plátky a rohlík a mňam mňam dobrou chuť :-)

Více ...
Vložil: Bluemar dne 11.8.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 40] Poslední články ze všech deníků 4150 z 280 [Dalších 230 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.