helča |
|
(8.12.2009 13:21:27) delala jsem 3 ruzné recepty na linecké ale ani jedny se mi nepovedly vzdycky se mi to trha nebo lepí,poradíte prosím recept co vam funguje
|
Dandy+Vojtíšek a 3 Mušketýři |
|
(8.12.2009 13:32:15) Trošku lepit bude asi vždy .... vyvaluju přes dva igelity - pak ten horní sundám a vykrávám na tom spodním igelitu - je to lepší než pořád posypávat - protože tím se mění konzistence těsta. Taky je dobré dát těsto aspon na půl hodiny hodinu do lednice ...
|
|
zerat |
|
(8.12.2009 13:33:58) Já už tuším 3. rok peču tzv. "Linecké koláčky" z časopisu Gurmán. Mám s recepty z tohoto časáku nejlepší zkušenosti. 140g změklého másla(nebo Hery) 210g hl. mouky 00 70 g moučkového cukru 2 žloutky 1 balíček vanilk. cukru (pravé vanilky) nastrouhanou kůru z půlky citronu rybízovou marmeládu. 1. máslo utřete s cukrem a žloutky do pěny. Přidejte mouku, vanilk.cukr, citronovou kůru a vypracujeme vláčné těsto. Na několik hodin dát odležet v chladu. 2. Na válu posypaném moukou uválejte těsto na tenký plát (2-3 mm silný). Formičkami vykrajujte tvary. Na plechu vyloženém pečícím papírem pečte cca 10 minut při teplotě 200°C (v horkovzdušné cca 8 minut při 180°C). Mám silikonový vál, podsypávám a taky se trhá, ale vykrojené tvary příp. podebírám příbor. nožem a jde to, ale je to proto, že ho rozvaluju většinou v ne moc ztuhlém stavu -vyhovuje mi to tak víc Nicméně chuťově je fakt bezkonkurenční a jak jsem psala v jiném tématu,- tohle mi ve velkém láduje i manžel, který linecké nerad
|
Del |
|
(8.12.2009 13:38:06) mám stejný recept od mamky už 10 let a je to ten nejlepší,který jsem kdy zkoušela.
Možná když se ti lepí těsto - tak ho máš moc rozměklé, já teda vyndám z ledničky a hned válím, podmoučím a vykrajuji ...
|
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(8.12.2009 13:43:12) Zerat, koukám že máme stejný recept
|
zerat |
|
(8.12.2009 13:47:35) Tož hlavně, že chutná, ne? Já si recepty z hlavy nepamatuju nepekla-li jsem ho před chvilkou. Takže když kouknu na recept tady na netu, tak nevím, jestli mám úplně stejný nebo ne Kažodpádně je fakt bezkonkurenční a opravdu doporučuju vanilkový cukr s pravou vanilkou!
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(8.12.2009 17:15:41) já mám v cukřence cukr a kus vanil. lusku
|
|
|
|
|
Inka | •
|
(8.12.2009 13:37:43) Od tý doby co mám silikonový vál se nelepí nic. Doporučuju.
|
zerat |
|
(8.12.2009 13:48:51) No já mám taky silikonový ale jelikož to těsto zpracovávám většinou víc rozměklé (úmysl), tak se jakoby přichytává ale není to stejné jako u dřevěného válu - ten už bych nechtěla ani za nic
|
Inka | •
|
(8.12.2009 14:02:26) A váleček mám takový stříbřitý, taky nepřilepovací, takže podsypávám opravdu vyjímečně.
|
|
|
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(8.12.2009 13:41:59) já dělám 21dkg hl.mouky, 14kdg másla, 7dkg cukru, 1 vanil. cukr, 1-2 žloutky, citr.kůra a nepodsypávám vál
ale hladká mouka je letos nějaká divná spíš vypadá jak polohrubá
|
Simča, dcery *1988 a 1997 |
|
(8.12.2009 13:58:32) Jo jo, přesně tento recept máme taky. Poměr 1:2:3 . Já udělám těsto, nechám do druhého dne a je to jediné těsto, které si vyvaluji a vykrajuji sama - děti se s tím vždycky hodně piplaly a tohle se musí zpracovat fofrem, než moc povolí. Takže vyndám z lednice, rozkrojím na 4 dílky, tři vrátím do lednice, tu jednu čtvrtinu vyválím (snažím se rovnoměně, tak na sílu 2 - 3 mm), vykrajuji tvary co nejvíc u sebe, aby byl minimální odpad, peču na peč. papíru a na přenesení vykrájených tvarů používám malířskou (nebo natěračskou?) špachtli, kterou jsem si kdysi koupila JEN DO KUCHYNĚ. Zbytky z první čtvrtina ukoulím do kuličky, dám ji do lednice a zpracuji 2., třetí a čtvrtou část. Zbytky ale nepřidávám, vždy je dám do lednice, takže tam mám závěrem jen ty 4 zbytky a ty zpracuji pak zase naráz - je toho asi tak stejně, jako ty původní čtvrtinky.... Tím zajistím, že se těsto nepřevaluje několikrát dokola a nezapracovává se do něho víc a více mouky. Když zpracuji tu pátou - zbytkovou - dávku, vždycky se něco ještě "prokrájí", takže je zbytek ze zbytků. Pokud jsem moc podsypávyla a je ta hromádka už moc moučná, není tak hedvábná na dotek a tak, vezmu trošku másla - asi půl malé lžičky - a propracuji ji do těsta (abych vyrovnala podíl tuku a mouky) a ještě nechám utuhnout v lednici. A pak už udělám obdélníkové tvary (tedy těsně jeden k druhému), aby nevznikly zbytky.... Dělám obdélníčky cca 2x3 cm a do půlky tvarů vypíchám "karetní" znaky a pak lepím k sobě "kartičky". Srce a káry malinovou, piky a kříže borůvkovou marmeládou Z lineckého těsta dělám několikero cukroví... Dvoubarevné, slepované a sypané mandlemi.... a ty karty - ale ty zrovna na obrázku nejsou
Simča
|
Simča, dcery *1988 a 1997 |
|
(8.12.2009 14:01:07) Hmm, soudruzei z NDR někde udělali chybu........
Zkusím ještě jednou... naposledy...
|
Inka | •
|
(8.12.2009 14:03:04) Pěkný! Jak se dělá to kostkatý?
|
Simča, dcery *1988 a 1997 |
|
(8.12.2009 23:18:16) Inko, asi mne zabiješ..... je to totiž děsná piplačka... Takže: 1) uděláš těsto, rozdlíš na 2 půlky a do jedné přidáš půl lžičky másla a 2 lžíce kakaa... (aby bylo pěkně tmavý a přitom nebylo sušší, než to světlé, že...)
2) připravíš si 2 místa na vyvalování, jedno pro světlé, druhé pro tmavé
3) připravíš si do hrnku rozšlehané vejíčko se lžící vody na "lepení" těst k sobě
4) rozválíš obě těsta cca 3 mm silně a vyřízneš z každého 3 obdélníky 2cm x 10 (nebo i delší)
5) světlý obdélník potřeš tenince vajíčkem, přiložíš tmavý, potřeš a dáš světlý a tak dále, až slepíš pruhovaný hranolek o 6 patrech
6) zabalíš do fólie a šupneš do lednice - chce to tak hodinu, zatím můžeš péci něco méně pracného
7) vybalíš hranolek a položíš ho tak, aby pruhy šly vodorově (tak, jak jsi to lepila na sebe) a SVISLE ho PO DÉLCE nakrájíš na proužky (pokud máš hranolek moc dlouhý je lépe ho nejprve rozkrojit na cca 5 cm dlouhé kousky, lépe se s tím pracuje.)
8 )Vzniknou ti pruhované proužy a ty začneš skládat na sebe tak, že první položíš, potřeš vajíčkem, druhý OTOČÍŠ tak, aby na světlý pruh přišel tmavý a obráceně a pak přilepíš a pokračuješ do slepení všech pruhů.
9) vzniklé, teď již na řezu kostkaté hranoly OPĚT zabalíš a uložíš do lednice (a jdeš si dát frťana a slibuješ si, že tuhle hovadinu už nikdy dělat nebudeš!!!!)
10) po hodině pustíš troubu, vyndáš hranolky a nakrájíš je OPĚT SVISLE, ale tentokrát ne po délce, ale asi jako salám...
11) rozložíš na pečící papír, povrchu potřeš vajíčkem a upečeš. Má to jedinou výhodu - po upečneí se s tím už nemusíá NIC dělat (konec konců jsi se s tím před pečením nacrcala dost, že )
Přeji pevné nervy Simča
|
|
|
|
|
|
Ningit |
|
(8.12.2009 13:45:53) V naší rodině se už léta letoucí peče podle osvědčeného receptu babičky, s těstem se výborně pracuje, nelepí se a na vále se podsypává jen maličko. Chuťově je skvělé, můžu jenom doporučit.
42 dkg hladké mouky (00 extra) 25 dkg dobrého másla 15 dkg moučkového cukru 3 žloutky (když jsou z domácích vajíček, tím lépe) trošku citronové šťávy, trošku mleté vanilky (nemusí být) Máslo nakrájíme na malé kousky, suroviny dáme na vál a RYCHLE (do 3 minut) zpracujeme na hladké těsto. Dáme přes noc do ledničky odpočinout, zabalené do mikrotenového sáčku. Druhý den vyvalujeme na tloušťku cca 2-3 mm a na plechu vyloženém pečicím papírem pečeme v dobře vyhřáté troubě (190 stupňů) dorůžova. Slepujeme aspoň týden před Vánoci buď pikantní zavařeninou (letos chci vyzkoušet domácí zavařeninu z planých špendlíků, je krásně sytě červená a trochu ostřejší), nebo Nutellou (má to zase jinou chuť, taky výbornou). Osvědčilo se mi skladování v papírových krabicích vyložených alobalem (nejlépe v chladné špajzce, ne v ledničce).
|
**Ivana** |
|
(8.12.2009 14:05:06) ningit taky mam stejny recept jenom tuku mam 28 deka a cukru 14 deka ake kdyz to delam tak zaokrouhluju
ja spis resim ze budu delat variace - klasicky slepovany marmoskou a pak bych chtela uelat nejaky kolecka polomaceny v sokolade a s mandlickou - ale nevim cim to slepit - nejaky tip na krem?
|
Ningit |
|
(8.12.2009 14:47:52) Tak u nás doma všem chutná takováhle náplň:
20 dkg másla - rozehřát 20 dkg moučkového cukru (může být i méně) 10 dkg jemné kokosové moučky (pozor, aby to nebyla ta hrubší) 10 dkg rozinek umletých na masovém mlýnku Všechno se smíchá a po částečném zchladnutí se přidá 1 dl rumu. Pokud se zdá moc husté, může se přidat ještě rum nebo příp. kondenzované mléko.
Tahle náplň je dobrá třeba i na slepování perníkových srdíček, které se pak shora polejou čokoládovou polevou. Díky rumu se tím pečivo krásně provoní.
Jiná náplň, která nám chutná - kávový krém.
Uvařit hodně hustý pudink ze 400 ml mléka + 2 vanilkových pudinků. Nechat vychladnout (semtam zamíchat). Změklé máslo (250 g) vyšlehat s medem nebo cukrem podle chuti, postupně přidávat pudink a vyšlehat krém. Nakonec podle chuti přidat jemně mletou zrnkovou kávu (je lepší než instantní.
|
|
|
|
Anadar |
|
(8.12.2009 14:04:10) Poměr mouka :tuk : cukr má být 3:2:1,cukru stačí míň.1 žloutek,vanilka,citronová kůra. Těsto uplácat rychle a nechat odpočinout.Já si obvykle všchny těsta lineckého typu zadělám najednou o víkendu a v týdnu postupně peču,protože se se samotným pečením neudělá takový čurbes jako se zaděláváním. Lepší podsypat víc,než roztrhané tvary. Hlavně musí těsto zůstat z lednice mírně studené,jak dojde na pokojovou teplotu,tak už je moc měkké a nedá se s ním pracovat. Ještě jeden tip:vykrajovátka pomoučnit.Když jsou moc členitá,tak malé plošky těsta uvíznou ve vykrajovátku a utrhnou se.Mám připravenou malou hromádku mouky vedle těsta a před každým vykrojením si v ní řeznou stranu "namočím".
|
|
Markéta, 2 kluci | •
|
(8.12.2009 14:11:33) Holky na linecké je jediný správy recept a to ten, co píšou maminy přede mnou, poměr 2:3:1 (máslo, mouka, cukr), jen každá mouka jinak saje a každý tuk se trošku jinak chová, chce to zkoušet a mít trpělivost, tak ať se daří :o).
|
|
Eowyn+děti |
|
(8.12.2009 14:15:15) já většinou zápolím s uskladněním
do čeho ukládáte?
Já prošla od Tupperware krabic k papírovým, pak ještě k papírovým s jablkem a v igelitu, ale prostě mi nějak nenavlhne.
Mám stejný recept jako máma a tchýně a ony to mají vlhké.
Tchýně to má v Tupperware krabici, máma v papírové a tu v igelitu.
Nechápu, něco dělám blbě
|
Markéta, 2 kluci | •
|
(8.12.2009 14:16:27) A kam ho potom dáváš? Já do garáže v papírové krabici a vždycky bylo v pohodě.
|
Eowyn+děti |
|
(8.12.2009 14:19:54) no, dřív na balkon, ted jsme v půdním bytě, tak ho dávám do studené chodby
ale ani na tom balkoně, to nebývalo ono
|
|
|
zerat |
|
(8.12.2009 14:32:06) Já je dávám buď do klik klak nádob - vzduchotěsně uzavřu a do lednice a nebo do krabice vyložené igelitovými sáčky a do lednice - v obojím krásně zvlhne. Dáváš dost marmelády a s dostatečným časovým předstihem, aby se stihlo naležet?
|
Eowyn+děti |
|
(8.12.2009 14:54:05) no, peču ho začátkem prosince, je to pozdě?
|
zerat |
|
(8.12.2009 15:03:42) To by nemělo být pozdě. Jak už jsem psala- min. týden by se mělo rozležívat s marmeládou a nedáš-li jí tam opravdu hoodně málo, tak ten týden by měl být akorát. Já budu další dávku dělat buď tento týden nebo příští a počítám, že do Vánoc bude fantastické jako vždycky
|
|
|
|
|
hbf |
|
(8.12.2009 14:16:06) Já dělám linecká takto: 2 kámoši, 3 kg prasete, 3 basy piva. Pak samozřejmě těsto, vál, váleček, nějaké jednoduché vykrajovátko, trouba ... Jestli se nám to lepilo nebo trhalo, to si nevzpomínám, ale na kvalitu cukroví si nikdo nenaříkal.
|
|
Bibia |
|
(8.12.2009 14:33:28) V Bille koupím těsto na linecké. Mají vanilkové, ořechové, kokosové a čokoládové. Klasicky upeču a všichni se olizují a chtějí recept na těsto. Vždycky se omluvím, že je to rodinné tajemství... tak asi tak
|
|
Horama |
|
(8.12.2009 14:55:16) 50 dkg hladké mouky 30 dkg tuku (nejlépe cukrářská Lukana) 2 žloutky 20 dkg cukru moučky
péct na 125°C cca 12 minut (resp. jakmile přestanou vonět, musí ven)
|
Horama |
|
(8.12.2009 15:11:01) Jo, pozor, je to dvojdávka - dělali jsme pro megarodinu. Pro menší rodinky dělit dvěma.
|
IvanaJ |
|
(8.12.2009 17:47:50) já mám osvědčené těsto toto:
28 dkg másla 1 celé vejce vanilkový cukr prášek do pečiva 20 dkg cukru 1/2 kg hladné mouky
dát vypracovat do pekárny potom přes noc do mikrotenáku uležet do lednice a druhý den na pomoučené lince rozválet a vykrajovat ( mám linku pod oknem a tak není nic lepšího než si na to pootevřít okno a tak to je pořád takové pevné a nelepí se ) potom to dám na plech na kterém je pečící papír bez toho už péct neumím.
no a nakonec slepit. dělala jsem je minulý út a ve středu byly krásně vláčný,že se sliny sbíhaly. ukládám je do mikrotenáku do skříně v obyváku. jinak jsem je ukládala i do krabic a do lednice, jen letos jsem zvolila nejrychlejší řešení a je asi nejlepší.
|
|
|
|
Pája (Vojtíšek 09+Honza11) |
|
(10.12.2009 19:44:28) Já teda válím mezi dvěmi sáčky a s tím sáčkem to otáčím - jde to fajn. A Jinak linecké vždy dělat z másla!
|
|
|