Kaja222 |
|
(13.4.2011 6:49:00) nemát někdo zkušenosti s žitnýchm chlebem v pekárně? Máme půjčenou pekárnu, zkoušela jsem péct podle receptů z normální hladké mouky, zkusila jsem chlebovou psenicnou napul s klasickou hladkou a výsledek super.
A pak jsem dala jen chlebovou zitnou a vubec to nevykynulo, prestoze postup stejny jak predem.
Nevite nekdo zkuseny proc?
diky
|
Archciba |
|
(13.4.2011 7:05:11) Když peču z žitné mouky, tak je to většinou hodně tuhé a nenakynuté :-( Myslím, že žitná mouka je hodně těžká. Lepší je jí smíchat s pšeničnou nebo zkusit dát víc droždí - kypřícího prášku Ráda si přečtu co kdo poradí
|
Kaja222 |
|
(13.4.2011 7:55:45) jo, presne takhle to dopadlo. Desne tuhy, rovnou do kose...
A rikam si, jestli se take nelisi klasicka bila a chlebova psenicna. Kdyz jsem pekla 1/2klasika+1/2psenicna chlebova, tak to sice nakynulo, ale troxchu se to propadlo.
Ted zkousim 2/3 klasicka hladka a 1/3zitna. Uvidim co vzejde ;-)
|
Lída. |
|
(13.4.2011 8:53:48) huhu, tenhle poměr by měl fungovat. Po vyzkoušení více receptů jsem zůstala u jednoho, kde je 300g hladké mouky a 100g jiné mouky a dalších 100g další mouky. Různě střídám žitnou/pšeničnou celozrnnou a žitnou/pšeničnou chlebovou. Z těch čtyř si vyberu dvě a ty do směsi přidám, 100g od každé.
|
|
Sharien |
|
(13.4.2011 8:58:17) samozrejme, ze se klasicka bila hladka a chlebova psenicna mouka lisi podle mne nevychytavas konzistenci testa, pak se to propada (moc mokry testo) nebo davas moc drozdi, to to taky dela.
|
|
|
|
a+b+c+d |
|
(13.4.2011 8:42:04) Téměř ve všech receptech na žitný chléb je i pšeničná mouka - kvůli lepšímu kynutí. Pokud se dělá čistě žitný chléb, pak je lepší udělat si doma svůj kvásek. Podívej se třeba na tento recept, dole jsou i nějaké rady.
http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=7699
Já mám recepty z této adresy ráda, jsou u nich i komentáře a dobré rady.
|
a+b+c+d |
|
(13.4.2011 8:46:58) A pokud chceš vyrobit svůj kvásek, tak recept je třeba tady:
http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=3483
|
|
|
Majákova |
|
(13.4.2011 8:47:16) Jen z žitné mouky chleba neuděláš...těsto je hrozně lepkavé, těžké, nenakyne.
Vždycky míchám pšeničnou mouku s žitnou, nemusí být vůbec chlebová. Vždy dávám tak 250-300 g pšeničné, 100-150 žitné a zybytek do půl kila nějaké celozrnné, kterou zrovna doma mám.
Chlebík, kde je více žitné nebo celozrnné mouky nechám i déle kynout...program prostě přeruším, nechám chleba déle kynout a pak nastavím jen hodinu pečení.
Propadlý chleba (dcera mu říká kočičák, protože krajíce vypadají jako kočičí hlavy)je známka překynutí. To zase chleba nakynul moc (hodně droždí nebo dlouhé kynutí). Neboj, časem to vychytáš.
|
Majákova |
|
(13.4.2011 8:49:29) Chleba z kvásku jsem nějakou dobu dělala, ale stálo to za penderk, to kynutí bylo vždycky nevyzpytatelné, kvásek se kazil, stejně jsem tam většinou vždy přidávala droždí...výsledek neodpovídal námaze.
|
a+b+c+d |
|
(13.4.2011 8:54:54) Májo, po pravdě jsem s kváskem dopadla stejně. Ale do toho receptu od Světlušky bych zkusila dát čerstvé droždí. Její recepty fungují, mám to vyzkoušené.
|
Sharien |
|
(13.4.2011 8:56:23) Holky ja delam s kvaskem porad, nechovam se k nemu nijak uzasne a mam ho nekolik mesicu stale ten zakladni, porad s nim delam, nikdy se mi nestalo, ze by chleba nevzesel. O chuti se neda mluvit, ten drozdovy proste neni chleba ani zdalky
|
Lída. |
|
(13.4.2011 12:58:08) Sharien, podělila by ses o návod na kvásek? Když už to máš tak zažité?
|
|
|
|
|
|
Sharien |
|
(13.4.2011 8:55:25) Delala, dokonce i celozitny, jde to. Testo nesmi byt koule, zitna mouka nema tolik lepku, zustane to porad mazlave, ale to je v poradku. Delam s kvasem a do tohohle jsem dala jeste tak pullzicky drozdi. A hlavne, potrebovalo to bynou x hodin (klidne 8), nejde to na klasika program. Chleba bude vzdycky tuzsi, jestli jsi jedla moskvu, ta je taky, to je vlastnost toho chleba.
|
|
Dobra1 |
|
(13.4.2011 9:52:26) Já peču žitný chleba ze žitného kvásku, taky jsem měla problém, musela jsem program stopnout a nechat dokynout 2=3 hod. Nepeču čistě žitný, přidávám i pšeničnou chlebovou mouku, stačí i málo , cca 280 g pšeničné a 420g žitné na rozpis, který pro DP počítá s 600 g mouky (chleba 1kg) Pak mi kamarádka poradila , že to hlavní je program. I když se všude píše péct na program Základní, mě to vykynulo krásně na program Celozrný. Ten dopředu suroviny předehřívá, nechá dlouho kynout, promíchání mezi kynutím je spíš symbolické a tak to nestihne spadnout a má dost času na vykynutí.
|
|
Kaja222 |
|
(13.4.2011 11:49:47) moc vsem dekuju
opravdu s dilem psenicne to vykynulo, zkusim i ten jiny program. Za odkazy taktez diky, podrobne prozkoumam.
jeste se zeptam, cim se lisi v obchode normalni mouka a mouka s oznacenim chlebova?
|
Renda | •
|
(13.4.2011 14:18:33) Tak na celozrnnou mouku se mele zrno včetně slupek vniřních i vnějších, na chlebovou jen s vnitřními a na bílou jen zrno bez slupek. Takto jsem to kdysi někde četla, tak snad to tak je.
|
Shar a 2 raubíři (07/04,12/06) |
|
(26.4.2011 20:30:21) Milé dámy (a případní pánové) Moc vás prosím o nějaký "zaručený recept" na chutný chlebík z domácí pekárny. Namlsala jsem se chlebů z kupovaných směsí, které dopadaly skvěle a teď se už po několikáté snažím podle nejrůznějších receptů. Chleba mi vychází většinou moc tvrdý a "hutný - nevím, kde dělám chybu a už jsem z toho trochu zoufalá. Žádná nadýchaná střítka s křupavou kůrkou, ale spíš podešev. Je mi líto mít doma pekárnu, kupovat speciální mouky a jiné přísady a chodit pro chleba do obchodu. Prosím, pomozte ;). Díky moc!!!
|
borovec |
|
(3.5.2011 22:10:06) Mám pekárny dvě a vše najdeš tady: http://diskuse.dama.cz/diskuse.php?d=937&z=3#zal
máme zde v receptech vyzkoušené.Mám nejraději šumavu č.360
|
|
|
|
|
|