neregistrovaná | •
|
(31.7.2015 11:44:34) Ty jo, po dlouhé době čtení tady jsem si říkala, konečně pozitivní příspěvek, konečně něco o tom, že není třeba brečet nad potížemi s alergií, ale že se dá k ní postavit čelem a zařídit dceři "plnohodnotné" prázdniny s ostatními dětmi.. to bych ovšem nesměla číst další reakce. No, nejsem odborník na celiakii, přesto, děkuji, parawife, a držím palce.
|
angrešt |
|
(31.7.2015 11:47:54) Celiakie není alergie.
|
neregistrovaná | •
|
(31.7.2015 11:58:11) To máš pravdu, podstata mého příspěvku zůstává stejná, jen dosaď místo alergie "nemoc"
|
|
|
Czeperka |
|
(31.7.2015 11:52:32) Taky nejsem odborník a proto se asi zcela pitomě ptám. Opravdu je to takovej průšvih, když není oddělená plocha? Když se např. obalí normál řízky, vše se umyje a obalí se bezlepkový řízky (nebo naopak). Myslím to tak, jestli to natolik ohrozí zdraví celiaka. Jako máma bych byla šťastná, že jsem v rámci zachování duševního zdraví mýho nemocnýho dítěte, našla ochotný lidi a dítě může prožít prázdniny jako "normální" dítě.
|
Dani.K, K 05, P 09 |
|
(31.7.2015 12:06:08) Také by mě zajímalo, jaký je pro celiaka problém, když se do jeho stravy dostane minimální množství lepku (např. když se použije stejné prkénko na krájení běžného chleba i chleba z bezlepkové mouky). Také o tom vůbec nic nevím, tak se dopředu omlouvám za možná hloupý dotaz...
|
Eva + Klárka2/07 |
|
(31.7.2015 12:11:08) tak asi záleží, jak se komu nemoc projevuje. třeba kamarádky dcera nemá žádné bolesti, průjmy, jen nerostla. takže u ní by asi problém nebyl, ale jiná kamarádčina dcera sní čokol. milku, kde je napsáno upozornění: může obsahovat stopy lepku (i když nemá v čokoládě co dělat) a má bolesti a průjem.
|
|
magrata1 |
|
(31.7.2015 23:45:01) ségra si nedovolí dát pusu holkám, když před tím jedly normální jídlo. Už má své zkušenosti. Stačí opravdu stopy a má na 2 týdny o křeče a nevolnosti postaráno.
|
|
|
angrešt |
|
(31.7.2015 12:25:14) Bohužel ano, vadí stopy lepku třeba na tom prkénku. reakce těla není úměrná velikosti dávky, lepek znovuspouští autoagresivní proces, je to takový" zážeh", nebo jak to popsat, a opět započne destrukce střevní stěny, která byla bezlepkovou dietou zastavená. Dlouhodobé "stopy lepku" jsou s největší pravděpodobností zodpovědné za tzv. refrakterní celiakii, která je, vedle projevů střevních, kožních, malabsorpčních, anemických a tak a tak provázená také zvýšením rizika střevních lymfomů. prostě celiakie nedostatečně léčená škodí tomu člověku strašně moc.
|
Dani.K, K 05, P 09 |
|
(31.7.2015 12:46:01) Moc díky za odpověď. S celiakií jsem se nikdy nesetkala, jen se všemi možnými alergiemi (na sobě a na dětech) a my právě se stopovým množstvím potravin, na které jsme alergičtí, problémy nemáme (navíc nám pomáhají antihistaminika). Takže když se nejedná o celiakii, ale "jen" o alergii na lepek, tak to nemusí být tak přísná opatření, nebo se pletu? A ještě jednou díky za rozšíření obzorů
|
angrešt |
|
(31.7.2015 12:58:16) u alergie je to různé, tam je široká škála od prudkých reakcí na sotopová množství (u potravinových alergií je tohle častější spíš u alergenů typu ořechy, korýši, ale i na lepek se to vyskytnout může) až po toleranci docela velkého množství alergenu, kdy nevadí stopy nebo dokonce ani mírný přídavek v jídle (třeba mléčná čokoláda u alergika na mléko).
|
|
|
|
angrešt |
|
(31.7.2015 12:29:39) Czeperko, ale ono může prožít "jako normální dítě" (vždyť dítě s celiakií JE normální dítě!). Ale tohle svaté nadšení "jasně, my vám vyjdem vstříc, my mu to tu uvaříme, my to ňák uděláme" škodí, hodně škodí. Z blbosti, bez zlého úmyslu, jenže výsledek je tentýž. Opravdu na tyhle akce, kde je jasné, že neude možné zajistit oddělený bezlepkový provoz, je možné děti samozřemě poslat, není naprosto důvod, aby byly nějak izolované od vrstevníků, ale s nabaleným komplet vlastním jídlem a vlastním nádobím a s dostatečnou domluvou nikoli s kuchařkou, ale se zdravotníkem tábora, aby tam byl někdo dostatečně edukovaný v zacházení s bezlepkovou stravou (to by zdravotník být měl, přinejmenším já jsem tedy jako zdravotnice byla).
|
Czeperka |
|
(31.7.2015 13:05:24) Angrešte, zvolila jsem nešťastné označení !normální"...ale obě určitě víme, jak jsem to myslela... Prosím tě, dotaz č. 2, když tě tu tak vidím. Syn měl před dvěma lety šílenou alergickou reakci na pýchavku (houby jinak jí a na žádné potraviny alergii nemá). Chtěla jsem se zeptat, zda jsi se s tím setkala a co tu alergii způsobuje...co je v pýchavce ten alergen a zda se nemůže vyskytovat i v jiných potravinách. Díky
|
angrešt |
|
(31.7.2015 13:10:31) A bylo to na snědení pýchavky, nebo na vdechnutí výtrusů? Protože vdechnutí výtrusů může vyvolat něco podobného alergické reakci, přitom jde ve skutečnosti o zánět způsobený spoustou malých tělísek v dýchacích cestách, abych to popsala nějak srozumitelně.
|
Czeperka |
|
(31.7.2015 13:14:26) Snědení řízečků ;-)
|
angrešt |
|
(31.7.2015 13:20:56) Aha, tak to bohužel nevím, jaká konkrétní látka v pýchavce to mohla vyvolat a nakolik se tím pádem může podobat látce v něčem jiném.
|
koa |
|
(31.7.2015 13:31:46) Dcera má celiakii diagnostikovanou asi čtvrt roku. Na nemoc se přišlo náhodou při vyšetření na alergologii, dcera neměla žádné příznaky. Dietu dodržuje doma i ve škole, kam dodávám část blp potravin. Absolvovala zatím jeden pobyt na letním táboře, odehrál se v areálu pro školy v přírodě, pobyt byl rodinný, takže vím, co dcera dostávala, provoz v kuchyni jsem nezkoumala.
Zpočátku jsem to doma trochu hrotila a dumala nad každým použitím utěrky z obavy, že bych mohla dceřin talíř kontaminovat, ale oddělené provozy skutečně nemám. Tedy - pečivo krájím a mažu každé jiným nožem, blp řízek smažím jako první, ale nemám oddělené nádobí, nemám oddělené dokonce ani máslo a dcera sedí s námi ostatními u stolu.
Uvidím, jaké budou na podzim kontrolní výsledky protilátek a pak buď ponechám nebo přiostřím.
Budu velmi ráda, když budu moci dceru pouštět na lyžák, tábor a dokonce i samotnou do města, kde číhá mnoho zakázaného pokušení a nebudu přitom propadat panice.
|
|
|
|
|
|
|
|
koa |
|
(31.7.2015 16:32:20) Tuten, jistě bych hovořila jinak, kdyby dcera měla při sebemenší kontaminaci lepkem potíže. Pokud by moje dítě mělo závažné projevy jakéhokoliv onemocnění, nevystavovala bych je nebezpečí. Ani v současné situaci bych dceru neposlala tam, kde by nebyli ochotni připravovat jí jídlo blp. Ale - už jsme párkrát jedli v restauraci, domluvili jsme se na blp přípravě, vysvětlila jsem, co je třeba a dcera pak žádné obtíže neměla. Takže když to jde, jsem ráda, že dceru nemusím vyloučit z radovánek, které dopřeju ostatním. Dcera má 11 let, je v pubertě, řeší obvyklé otázky a i když celiakii nese statečně, cítí nespravedlnost, že nemůže to, co ostatní. Takže když je možnost nechat ji žít "normálně", jsem za ni ráda.
Možná mi po podzimní kontrole sklapne.
|
Myšutka* |
|
(31.7.2015 16:38:54) Problém je, že celiatik nemusí mít okamžité projevy, může se to "střádat" ve střevech a projevit až po dlouhé době. Určitě víš, že pokud dieta nebude dodržovaná, hrozí mimo jiné Cronova choroba atp. Znám celiatičku, která může klidně sníst housku a nic se nestane... zdánlivě. Jenom po pár týdnech dostane zánět kloubů, bolesti břicha a hlavy - vše jakoby bez příčiny. Sama mi přiznala, že jako náctiletá párkrát zahřešila a do souvislosti si své hříchy záhadné bolesti dala až byla dospělá (lékařka). Díky ní také byla zjištěna celiakie mé dcery, měla velmi podobné projevy, které nikdo s celiakií nespojoval.
|
koa |
|
(31.7.2015 16:43:45) Myšutko, ano, vím, že problémy se střádají, proto dceři vědomě nic s lepkem nepodávám. Ale už jsem jí z batohu vysypala obaly od nějakých oplatků z pšeničné mouky, krátce po stanovení diagnózy. Prostě se neudržela a tak nějak počítám s tím, že se jí to ještě párkrát stane.
Probrala jsem to s ní, ví, že je nutné dodržovat dietu, ale prostě to nechci na druhé straně přetáhnout k hysterii.
|
Myšutka* |
|
(31.7.2015 16:59:07) To je jasné, není dobré být paranoidní, dcera také jí v restauracích, jela na školu v přírodě atp., ale třeba vařečky mám doma dvoje... Je třeba se s tou dietou naučit žít.
|
|
|
|
|
|