| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Tohle asi zdravá výživa nebude :-)). Věnečky

 Celkem 45 názorů.
 Dana, dvojčata 
  • 

Tohle asi zdravá výživa nebude :-)). Věnečky 

(5.9.2001 18:44:41)
Jedná se o odpalované (nebo také pařené) těsto, které se používá na věnečky, větrníky, banánky a již zmíněné kuličky, ty recepty se dost různí, i když základ zůstává stejný, takže tady ten náš oblíbený: ¼ l vody, špetka soli, 9 dkg sádla (nebo másla), 14 dkg hrubé mouky. Sádlo (máslo) a sůl vložíme do vody, osolíme, rozpustíme na sporáku, až se začne vařit, zmírníme na střední oheň a najednu vsypeme mouku. Všechno mícháme na středním ohni, až se vytvoří hrouda, kterou ještě chvíli „odpalujeme“ a to tak dlouho, dokud dno hrnce nezbělá. (Nepřipálit). Když je těsto připravené, necháme vychladnout a postupně, jedno po druhém zašleháme 4 vejce. Další vajíčko přidáváme vždycky až když je to předchozí pořádně zatřené. Potom hmotu naplníme do stříkacího pytlíku a na pečící papír, nebo plech vymaštěný máslem, posypaný moukou a postříkaný vodou tvarujeme to, co chceme (buď malé věnečky, nebo pyramidky velikosti cca lískového oříšku) v malých rozměrech. Ve vyhřáté troubě pečeme 20 minut (trouba 200 stupňů) a troubu neotvíráme miniálně prvních 10 minut, nebo pečivo klesne. (Používám malou hvězdicovou trubičku). Věnečky hned po vyndání z trouby překrájíme, jakmile vychladnou, těsto se drobí, takže už to nejde (já vím, taky jsem si párkrát spálila prsty), s kuličkami si hlavu lámat zatím nemusíte. Krémy a další postupy následují, nechci to tu úplně zahltit. Hotové věnečky i kuličky jdou bezvadně zmrazit a rozmrazené jsou i bez mikrovlnky za chvilku, peču proto vždycky trochu do zásoby a pak už jenom plním.
-----------------------------------------------

Krém do věnečků: absolutně nejjednodušší jaký znám – ½ l mléka, 1 a ½ vanilkového pudinku, 1-2 žloutky a 3 lžíce cukru svaříme jako hustý pudink. Po vychladnutí – moc důležité - si ušleháme 250 g másla se 70 g cukru (ale sladit můžete dle libosti, já jsem ubrala, normálně se dává cca 100 g) a za stálého šlehání přidáváme pudinkovou kaši až vznikne hladký krém. Pro dospěláky je možné přidat trochu rumu.

Věnečky naplníme krémem (používám zase trubičku), můžeme polít čokoládou nebo citronovou polevou, ocukrujeme moučkovým cukrem a je hotovo. Ti naši chlapi (a nejen oni) si mohou ukousat prstíčky. Jinak se mi osvědčilo kupovat čokoládu v sáčku, kterou namočíte do teplé vody, ustřihnete kraj sáčku a můžete „malovat“. Je to ten nejméně obtížný způsob nanášení čokolády jaký znám.


Šlehačkové kuličky: asi je budete znát, prodávají podobné v pekařství. Ty od Vás budou samozřejmě někde jinde. Z minula bychom kuličky mít upečené měly. Potom upečeme plát těsta (ono se nic nestane, když nastavíte pyramidu na talíř, alespoň pro začátek) z: 50 g cukru, 100 g másla, 150 g hladké mouky a jednoho vajíčka – těsto po zadělání dejte na chvíli vychladit, potom vyválejte, vykrojte třeba hrncem nebo dortovou formou kruh a upečte. Kuličky naplníme šlehačkou (1/2 l šlehačky, 1 sáček vanilkového cukru dobře ušlehat) – další doporučení, nepoužívejte šlehačku ve spreji, není to dobré. Na plnění používám nejtenčí zdobící nástavec (je to takový ten na malování), perfektně se s ním dokuliček vypichují dírky a rovnou plníte. Připravíme karamel - jak jsem psala 10 lžic (nebo cca 150 g ) cukru, 4 lžíce vody, které svařujeme na pánvi tak dlouho, dokud karamel nezhnědne (dlouho to trvá a hodně to pálí, doporučuji vyhnat tatínka s dětmi na procházku). V karamelu namáčíme kuličky a stavíme z nich na plátu pyramidu. Když je pyramida hotová, dáme si pánev s karamelem hodně blízko a vidličkou „natahujeme“ na pyramidu karamelovou pavučinu. Karamel rychle tuhne, můžete ho kdykoliv nahřát. Pozor na prsty a nesmutněte, když výsledek napoprvé nebude perfektní, mně se to povedlo hned napodruhé, chce to trochu cviku. Když vám náhodou z pyramidy kulička spadne, pozor, máte ji namočenou v karamelu (dostal se mi takhle za nehet)… jo a poprvé jsem těch popálenin hlavně na rukou měla 5. Ten zákusek se jmenuje Croquenbouche – krokánbuš – přeloženo „křupe v ústech“ a fakt křupe. Dobrou chuť.
 Lada, Davídek 4 roky, Simonka 3 měsíce 
  • 

Re: Tohle asi zdravá výživa nebude :-)). Věnečky 

(6.9.2001 9:01:59)
Ahoj Dano,

recept zní moc lákavě, nechtěla bys nám s ním přispět do naší kuchařky (http://www.recepty.cz) ? Myslím, že za takovou dobrotu by nám lidi utrhali ruce :) MŇAM
 Dana, dvojčata 
  • 

Re: Re: Tohle asi zdravá výživa nebude :-)). Věnečky 

(6.9.2001 13:34:33)
Večer to máš na své e-adrese. Měj se hezky.
 Loonette 
  • 

Re: Tohle asi zdravá výživa nebude :-)). Věnečky 

(6.9.2001 14:29:13)
dana, podla receptu to vyzera velmi lakavo a kedze moj najdrahsi bude mat coskoro narodeniny, rozhodla som sa, ze mu ho upeciem:-) ale mam taky malicky problem, dufala som, ze sa opyta este niekto, ale zrejme som jediny nechapavec:-) - ako sa to je? resp. ako to vyzera? kolko vrstiev tych guliciek je na tom plate? a ako sa to potom kraja? posobim teraz ako poriadne duta hlava, ze? ale radsej sa opytam, ako pripravit rodinu o taku dobrotku.ak chces, ozvi sa mi na mail, diky.

 Míša, syn 4,5 roku 
  • 

Re: Re: Tohle asi zdravá výživa nebude :-)). Věnečky 

(6.9.2001 20:21:11)
Ahoj Loonette,
nejsi v tom sama, mě taky vrtá hlavou jak se ta kuličková pyramida porcuje (neoprýskává z toho při krájení karamel?). No, ale asi nehrozí, že bych tuhle dobrotu někdy připravovala - "sladký zub" mám v rodině jen já a něco takového bych sama asi spořádat nezvládla.
Spíš doufám, že Stáňa napíše recept na šunkovou pěnu. S věnečky na slano bych měla u syna i manžela nejspíš úspěch.
 Zuzana,32 let,syn 8 let 
  • 

Re: Re: Re: Tohle asi zdravá výživa nebude :-)). Věnečky 

(7.9.2001 7:12:16)
Ahoj Míšo,
s věnečky na slano mám vlastní zkušenost.Dělám je každý rok na Vánoce a musím říct,že v té záplavě sladkostí padnou s dalším slaným pečivem nejdřív.Věnečky se dělají stejným způsobem jako na sladko,ale náplň je sýrová.Já dělám 2 druhy náplně.Neváhoda je pouze v tom,že náplň musíš dělat v ten den,kdy chceš věnečky položit na stůl,protože docela rychle oschne a pak to není ono.Ale každopádně věnečky na slano doporučuji.
 Míša, syn 4,5 roku 
  • 

Re: Re: Re: Re: Tohle asi zdravá výživa nebude :-)). Věnečky 

(7.9.2001 11:06:57)
Ahoj Zuzano,
a nemohla bys, prosím, rozšířit mou sbírku receptů na slané pečivo? Já vloni před Vánoci ulovila tady na Rodině recept na slané dobrůtky z těsta s taveným sýrem a doma to mělo děsný úspěch (manžel prohlásil "konečně správné cukroví!"). Tak bych chtěla letos sortiment trochu rozšířit.
Nebo takhle slaný "dort", kdybyste někdo uměl, to by mě taky potěšilo. Copak jsem jediná vdaná za chlapa, co sladké nejí? Většinou mu místo do dortu napíchám narozeninové svíčky do kola zavináčů v aspiku, ale přijde mi to trochu fádní.
 Zuzana,32 let,syn 8 let 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Tohle asi zdravá výživa nebude :-)). Věnečky 

(7.9.2001 12:36:13)
Míšo určitě nejsi jediná vdaná za muže který nejí sladké.Můj muž má taky radši slané.Recept ti ráda poskytnu,ale musíš vydržet do pondělka,Internet mám v práci a né doma.Takže zatim přeju hezký víkend.
 Zuzana,32 let,syn 8 let 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tohle asi zdravá výživa nebude :-)). Věnečky 

(10.9.2001 10:26:35)
Ahoj Míšo i ostatné kuchařky,
posílám slíbený recept na slané věnečky.

Pálené těsto:1/4 l vody,špetka soli,75g másla nebo margarínu,150g prosáté mouky

Sýrová náplň:300g smetanového sýra,150g kyselé smetany,50g šunky(nakrájíme na kostky),2 svazečky nasekaného zeleného koření(petržel,pažitka),sůl,bílý pepř,kmín

Náplň z rokfóru:200g rokfóru nebo jiného plísňového sýru,200g másla,2-3 lžíce koňaku,25g nasekaných ořechů

Pálené těsto:vodu,sůl a máslo přivedeme k varu a vsypeme najednou mouku.Kastrol sejmeme z plotny a mícháme tak dlouho,až se těsto přestane chytat dna a stěn.Postupně vpracujeme vejce.Těsto naplníme do tvarovacího sáčku a na lehce vymazaný plech vymačkáme hrudky.Pečeme v předehřáté troubě na 200 st. asi 12 min.Necháme trochu vychladnout a nůžkami nastříhneme.
Náplně zpracujeme a plníme věnečky.

S dovolením ještě přidám 1 recept na slané pečivo.

Pikantní sýrové pečivo.
Křehké těsto:125g strouhaného ementálu,150g másla nebo margarínu,1 vejce,1 bílek,150g mouky,1 rovná lžička prášku do pečiva,sůl,pepř,muškát.

Dále:1 žloutek,1 lžíce kondenzovaného mléka,sekané pistácie,mandle,kmín,mák.

Křehké těsto:všechny přísady dáme do misky a ručním hnětačem zpracujeme v hladké těsto.Těsto vložíme na 1 hod.do chladničky.Vyválíme na pomoučeném válu na tloušťku 1 cm.Malými formičkami vypichujeme různé tvary,dáme na vymazaný plech.Žloutek s kond.mlékem rozšleháme a potřeme zákusky.Ozdobíme mákem,kmínem,pistáciemi a mandlemi,pečeme v předehřáté troubě na 200 st. asi 8 min.

Doufám,že vám to bude chutnat.Až to vyzkoušíte budu ráda když napíšete jestli vám to chutnalo.Doufám že mně někdo nesepsuje že jsem to napsala jako pro bl...,prostě jsem to jenom opsala z receptu.Je to opravdu moc dobré.Mně se moc líbí recepty na to plněné listové těsto,určitě to brzo vyzkouším.
Přeju vám dobrou chuť.
 Darja, 2 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tohle asi zdravá výživa nebude :-)). Věnečky 

(12.9.2001 20:10:12)
Jaké mouky? Hladké, polohrubé? Hrubé asi ne...
 Zuzana,32 let,syn 8 let 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tohle asi zdravá výživa nebude :-)). Věnečky 

(13.9.2001 9:18:44)
Když to není přesně napsáno,dávám rozhodně polohrubou mouku.Hrubou ne.Moje mamka peče často a moc dobře,tak od ní vím,že většinou se do pečení používá polohrubá mouka.Jinak se omlouvám za tu chybičku.
 Dana, dvojčata 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tohle asi zdravá výživa nebude :-)). Věnečky 

(14.9.2001 21:25:40)
Jestli myslíš ty sladké (ono je to vlastně jedno), tak jednoznačně hrubé.
 Šárka, syn 10 let 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Tohle asi zdravá výživa nebude :-)). Věnečky 

(10.9.2001 11:39:12)
Míšo a ostatní "slanomilní",

je tu už spousta receptů na neuvěřitelné dobroty, ale protože věřím, že i tady se najdou kuchařky, které sice vaří rády, ale tak aby to nedalo moc práce a bylo brzy hotové, přidávám recept na slaný koláč (říkám mu pizza Petra podle bývalé kolegyně, od níž mám recept).
1/2 kg listového těsta o pokojové teplotě si rozprostře na pekáč (bez válení, prostě se těsto rozplácne mezi dlaněmi, položí na pekáč, svrchu posype hladkou moukou, aby se nelepilo na ruce a vytáhne na velikost a tvar pekáče - třeba větší dortové formy a to po stranách do výšky aspoň 2 cm. Pak se část na dně pomaže tence plnotučnou hořčicí, na ní se naklade na plátky nakrájený sýr (tak 20 dkg), na něj plátky salámu (dobrá je kombinace šunkového (10 dkg) a vysočiny (5 dkg), na salám sklenička zeleninového salátu (např. Kunovjanka). Dá se do horké trouby péct, když zčervená těsto po okrajích, vyndá se z trouby a nalejou se navrch (tak, aby se nepocintalo těsto na okrajích) 3 rozmíchaná vajíčka a krátce se zapeče.
Podávat lze teplé, vlažné, studené.
Na velký plech se prostě dá všeho dvakrát více.
Zatím jsem vždy slavila velký úspěch (dělám tuto pizzu Petra hlavně pro návštěvy a ještě nikdo neodmítl si nechat zabalit zbytek s sebou domů - a to k nám nechodí hladoví bezdomovci).

Z listového těsta jsou také dobré tyčinky na různý způsob: rozválet na tenko, nakrájet na tyčinky 2 x 6 cm, ty pomazat vajíčkem, posolit, a posypat buď kmínem nebo oreganem nebo paprikou nebo provensálským kořením nebo kari kořením nebo různými kombinacemi (kmín + paprika, kmín + oregano, ...). Upéci dorůžova. (Teploty neuvádím, moje vrtošivá trouba se údajem na termostatu neřídí doslova a ke rekalibraci jsem se nikdy nedostala).
Přeju dobrou chuť.
 Kateřina (Markétka 4 roky) 
  • 

Pro sladkomilce... 

(11.9.2001 13:01:17)
No dobrá, když recepty, tak recepty... Pokud je tu náhodou někdo takový šťastlivec, že může absorbovat kalorie, nezanechává to na něm trvalé následky a má rád sladké, doporučila bych zkusit tohle:
Slazené kondenzované mléko vložíme (i s plechovkou) do hrnce s vodou a PONOŘENÉ vaříme asi 2 hodiny. Mezitím si upečeme dva pláty listového těsta. Často se prodávají balíčky s dvěma kusy, což vychází přesně na ty dva pláty. Těsto rozválíme na plech do všech stran a upečeme. Po uvaření kondenzovaného mléka a vychladnutí plechovky, vyklepneme obsah do misky (má to podobnou konzistenci jako pudink a chuť po karamelu) a pomalu vmícháváme změklý margarín (nebo máslo) po lžičkách, až vznikne hladký krém. Ten potom namažeme na jeden plát (je toho dost a dost) a přiklopíme druhým. Podvyživenci mohou zdobit šlehačkou a všichni ostatní aspoň poprášit moučkovým cukrem s trochou vanilkového. Je to jednoduché, nikoli pracné a krém se dá samozřejmě použít i jinak (např. na dort). Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že to chutná jako ambrózie...
 Lída 
  • 

Re: Pro sladkomilce... 

(11.9.2001 22:46:23)
Teda Kateřino,
to mi řekni, jak někoho mohlo napadnout tohle udělat s plechovkou kondenzovaného mléka? Koukám, že na vymýšlení nových receptů nemám dost fantazie :-) Ale musí to být kalorická bomba. Jak dlouho to vydrží? Tedy pokud to nesníte na posezení? Skladuje se to v ledničce?

Lída
 Kateřina (Markétka 4 roky) 
  • 

Re: Re: Pro sladkomilce... 

(12.9.2001 8:11:27)
Lído, sice nevím, koho napadlo tohle kouzlo s kondenzovaným mlíkem, ale jelikož je to recept starý asi 25 let, musela to být nějaká hodně vynalézavá hospodyňka, která, chtíc uspokojit mlsné jazýčky doma a rozhlížejíc se po socialistické samoobsluze, byla políbena kuchařskou múzou. Je to opravdu kalorická bomba, ale jak jsem psala v úvodu, hodí se buď pro hubeňoury, nebo pro ty, kdo už rezignovali(y) na svou linii. Skladuje se to v ledničce (pokud NÁHODOU zbyde). Lepší domácí dobrůtku jsem asi nejedla... Dobrou chuť.
 Lenka, Terezka 4r. 
  • 

Z kondenzovaného mlieka 

(10.10.2001 13:35:20)
Toto kúzlo so sladeným kondenzovaným mliekom poznám tiež. Ja do krému primiešam navyše mleté orechy, plním tým kupované oplátkové pláty (aspoň tri vrstvy, ako keksík) a keď sa to pokrájané na malé štvorčeky poleje čokoládou, je to najrýchlejšie zjedené vianočné nepečené pečivo. Je ale lepšie, keď sa trochu rozleží (netreba v chladničke, stačí chladnejšia komora, alebo v zime balkón)a oplátka zmäkne. Dobrú chuť!
 Míša, syn 4,5 roku 
  • 

Slané dobroty 

(12.9.2001 9:17:35)
Ahoj holky,
moc děkuju za tu záplavu receptů na slané mlsání. Než to všechno vyzkouším, budou pomalu Vánoce :-))

Já si ještě vzpomněla, že když k nám domů přišla nějaká nečekaná návštěva, rozkrojila máma rohlíky, dala na ně nivu a jádra z vlašských ořechů a dala to rozpéct do trouby. Bylo to rychlé, překvapivě dobré a moc se to hodilo k bílému vínku.
 Věrča -prozatím bezdětná 
  • 

Re: Slané dobroty 

(19.9.2001 13:45:32)
Míšo, zmiňovala jsi sýrové vánoční pečivo.Já sladké nemohu (diabetes)a tak bych nějaký ten recept na sýrové vánoční pečivo uvítala. Sýr zbožňuji v jakékoliv formě.Dík.Věrča
 Míša, syn 4,5 roku 
  • 

Re: Re: Slané dobroty 

(19.9.2001 14:47:58)
Ahoj Věrčo,
právě jsem to v téhle rubrice dohledala, aby to nevypadalo, že se chlubím cizím peřím. Tím receptem sem vloni přispěla Jitka (dvě děti, 11 a 7 let). Vyzkoušela jsem, je to vážně skvělé, rychle hotové a dobře se to pamatuje, protože se dává od každé suroviny stejné množství. Takže tady to je:

200g Hery
200g polohrubé mouky
200g taveného sýra
Zpracujeme, necháme chvíli v lednici ztuhnout, potom vyválíme a vykrajujeme různé tvary. Povrch pomažeme vejcem, trochu posolíme (já nesolila, díky sýru to bylo slané dost) a ozdobíme kouskem ořechu (taky jsem nedávala na všechny, skvělé to bylo i posypané mákem, kmínem a sezamovým semínkem).

Jitka tehdy přispěla ještě dvěma recepty na slané dobrůtky - do jednoho se dával strouhaný sýr, do druhého tvaroh, ale ty jsem zatím nezkoušela. Jestli chceš, zalistuj si zpátky. Ten příspěvek je z 21.12.2000 a jmenuje se Slané pečení jinak (bohužel zrovna nefunguje vyhledávač, tak to budeš muset vzít přes "recepty" stránku po stránce).
 Věrča 
  • 

Re: Re: Re: Slané dobroty 

(24.9.2001 7:01:04)
Míšo díky.
 Dáša,4kluci 
  • 

Re: Re: Re: Re: Slané dobroty 

(25.9.2001 11:06:43)
Nemá někdo recept na opravdu dobré,,utopence,,?Omlouvám se,ale chutě mého manžela jsou od zdravé výživy hooooodně vzdáleny:-).Díky předem Dáša
 Lada, Davídek 4 roky, Simonka 3 měsíce 
  • 

Utopenci 

(25.9.2001 12:15:31)
Ahoj Dášo,

tady jsou dva opravdu vyvedené receptíky na utopence:

2 kg špekáčků, 800 g cibule, 0,75 l vody, 0,5 l octa, špetka soli, 2 lžíce cukru krystal, 16 kuliček pepře, 16 kuliček nového koření, 8 feferonek

Špekáčky oloupeme a podélně rozřízneme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na nudličky. Vše naskládáme do 3 l láhve (cibule, špekáčky, cibule...) a zalijeme nálevem.
Nálev: Vodu, ocet, cukr, koření a feferonky vaříme 10 minut a vychladlým zalijeme špekáčky s cibulí. Necháme v chladu zaležet nejméně týden.

A ještě recept na pikantní utopence:

600 g špekáčků, sterilované feferonky, sterilované okurky, 200 g cibule, česnek, ocet, sůl, chilli koření, bobkový list

Špekáčky oloupeme a podélně rozřízneme. Do zářezu vložíme feferonku a nakrájenou okurku. Do čisté zavařovací lahve vyrovnáme špekáčky a prokládáme na kolečka nakrájenou cibuli. Do každé lahve přidáme 2 celé stroužky česneku. Zalijeme lákem a zavíčkujeme. Příprava láku: Vodu svaříme s octem, přidáme koření, 1/3 cibule, sůl, 1/3 feferonek. Vše povaříme 10 minut a odstavíme.

 Dáša,4kluci 
  • 

Re: Utopenci 

(26.9.2001 15:03:29)
Ahoj Lado,
moc děkuji za recept a rychlost:-)Už jsou utopení a doufám,že brzy budou řádně odležení.Budou v pátek darovaní k svátku,tak mi drž pěstě.Dáša
 Šárka 
  • 

Slaný závin a toasty 

(21.9.2001 8:51:53)
Ahoj holky,
připojuji se taky do diskuze a přidávám dva slané recepty. Možná už tady něco takového je, nečetla jsem všechny příspěvky...
Slaný závin
Náplň do listového těsta:klasická vaječina+šunka+okurky na kousky+kapie+strouhaný tvrdý sýr. Náplň položíme na těsto, zavineme jako štrůdl, potřeme vejcem, sypeme kmínem a paprikou. Je to skvělé, manžel dokáže sníst dva sám za jeden večer.
Rychlé toasty:
Veku nakrájíme na plátky. Pak na másle osmahneme cibulku s grilovacím kořením, klademe na plátky veky, posypeme sýrem a dáme zapéct do trouby. To je skoro ještě lepší než závin a hlavně je to taková rychlovka v případě nečekané návštěvy. Obsah směsi málokdo odhalí.
Tak ahoj, doufám, že se ještě někdo přidá se slanými recepty. Já taky už několikrát zkoušela chlebový dort, je k nerozeznání od sladkého a je moc dobrý.
 Lída, syn přes 2r., 6.tt. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pizza Petra 

(14.9.2001 20:28:27)
Šárko,

díky za prima tip, rodina to dneska přijala bez výhrad a s pomlaskáváním :-)

Z listového těsta se dá dělat i úzký závin (nebo taštičky) plněné směsí šunky, zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice), sýra a vejce. Je to dobré i studené.

Lída
 Dáša, 1 syn 
  • 

Lískové cesto vyhralo na celej čiare 

(22.9.2001 20:12:35)
Musím povedať, že dnes som prvý krát skúšala lístkové cesto a výsledok bol vynikajúci. Návšteva (5 dospelých a 3 deti) zjedla v priebehu malej chvíle obsah dvoch plechov. Takže pre poriadok popíšem náplne:
Slaná I. postrúhaná tehla, postrúhaná šunková saláma, pór, kečup, vajíčko. Cesto potreté hotovou Cigánskou omáčkou a zvinuté ako závin
Slaná II. postúhaná niva, postruhané zlato (syr), posekané pistácie a cesto potreté horčicou a zvinuté ako závin.
Slaná III.
Tenké kolieska suchej klobásy, pór, horčica a vytvarované malé buchtičky.
Slaná IV.
Plátok šunky, plátok syra, paprika, plátok šunky. Pokrájané na malé kúsky a zvinuté ako malé záviny.
Sladká I.
Na tenké plátky pokrájaná Deli tyčinka a vytvarované malé buchtičky. Náplň bolo východisko z núdze, nič iné vhodné som doma nenašla :)))

A ešte recept na tzv. Sedliacke fondue.
podľa počtu stravníkov kúpime chleba, zrežeme z neho vrch a vydlabeme striedku. Všetko to uložíme na pekáč. Medzitým vyškvaríme slaninu a vnútro chleba aj vydlabanú striedku pokvapkáme vytopeným tukom. V miske zmiešame asi 2 pochúťkové smotany, škvarky zo slaniny, kúsok suchej klobásy, dve pokrájané papriky, 2 až 3 tavené syry pokrájané na menšie kúsky. Ochutíme vegetou, pridáme pokrájanú pažítku a nalejeme do vydlabaného chleba. Prikryjeme zrezaným vrchom chleba a dáme do rozpálenej rury na 15 minút zapiecť. Konzumujeme s dobrými priateľmi, dobrým vínkom najlepšie tak, že si upečený chlebík odlamujeme a máčame v smotanovej zmesi.
Možno to vyzerá zložito, ale je to celkom rýchle a efektné pohostenie.
 Anka 3Chlapi 
  • 

Slaný dort 

(11.9.2001 11:06:36)
Velký bochník chleba podélně prokrojit na co nejvíc vrstev. Připravit si pomazánky, salám, sýr. Jednotlivé pláty chleba plnit pomazánkama, prokládat sýrem a salámem podle toho co má kdo rád. Povrch ozdobit pomocí trubičky nejoblíbenější pomazánkou,zelenikou a pod. zapíchnout svíčky a slavit.
 Dáša 
  • 

Re: Slaný dort 

(16.9.2001 11:51:22)
Ahoj Míšo.
Já uspěla u tchána sýrovým dortem. Je trochu dražší, protože je potřeba kolo nivy a to ti v obchodě neukrojí. Já kupuji při kulatinách nivu celou (máme ji rádi všichni, tak se o "korpus" nakonec podělíme) nebo jen půlku a pak si musíš dát záležet na rozkrojení, aby oba půlkruhy byly pokud možno stejně vysoké. Z odřezků po zarovnávání uděláš nivovou pěnu a použiješ na zdobení. "Korpus" z nivy lze zabalit do alobalu či obalit v mleté paprice... a na něj už jen napícháš různé jednohubky (kolečko čabajky + bobek nivové pěny + ořech či ananas, malé párečky s okurkou, celé žampiónky, olivy, vějířky salámu, ruličky tvrdého sýra,...). Vlastně jednoduché, záleží spíše na nápadu při zdobení. A nezapomenout na svíčky, pokud jde o narozky.
Hodně úspěchů při výrobě!
 Dana, dvojčata 
  • 

Re: Re: Tohle asi zdravá výživa nebude :-)). Věnečky 

(7.9.2001 12:25:16)

Ahoj Loonette, co bys krájela? Jsou to vlastně samostatné zákusky, naskládané do pyramidy, potažené karamelem. Trochu nespolečenské, ale prostě oloupat rukama. Karamel na nich jednak drží z té strany, kde jsou namočené (celé jsem je namáčet nezkoušela, ani to zřejmě nepůjde, to by těch popálenin bylo !!) a ta pavučina drží. Občas se kousek při „loupání“ odlomí, ale zůstane ho dost, neboj. K Tvé další otázce – vypadá to krásně J) A to tak, že málokdo si troufne „zasáhnout“ do pyramidky jako první. Většinou jsem ji nosila někomu jako dárek, ať se sám rozhodne, jestli se rozdělí nebo ne :-) A když už si někdo troufne zasáhnout jako první, mám zkušenost (zatím ze 4 akcí), že nakonec oslavující „zbaští“ i tu křehkou podložku, na které je celá pyramida umístěná. Když napíšeš e-mail, pošlu Ti fotečku…:-)))
 Loonette 
  • 

Re: Re: Re: Tohle asi zdravá výživa nebude :-)). Věnečky 

(7.9.2001 13:35:56)
dana, moja adresa je loonette001@hotmail.com fotocku privitam:-) inak, ja som ozaj myslela, ze sa je aj ta sladka podlozka pod tym:-)
 Dana, dvojčata 
  • 

Re: Re: Re: Tohle asi zdravá výživa nebude :-)). Věnečky 

(7.9.2001 18:40:01)
Máte pravdu, věnečky jdou naplnit čímkoliv. Nepsala jsem recept na sladké a úplně schválně. U nás moc "naslano" nejdou, protože všichni, kromě mne ovšem, rádi sladké. Já upeču, nazdobím, baštit musí ostatní. Jinak - dobrý tip na slano (to moc ráda já) jsou taštičky z listového těsta, nejraději plněné - cibulkou, nivou a šunkovým salámem. - Tady se musím omluvit, uzeniny kupuji, (tvrdila jsem, že ne), ale ne přímo k jídlu, ale na vaření. Cibulku necháte zesklovatět, přidáte šunkový salám nakrájený na drobné kostičky, nastrouhanou nivu, necháte roztéci a po vychladnutí plníte čtverečky listového těsta náplní. Je to úplně skvělá bašta na různé akce a mám je ráda i studené. Jinak znám asi 10 dalších náplní, ale určitě nejsem jediná, takže poprosím taky o Vaše tipy.

Mějte se hezky.
 Míša, syn 4,5 roku 
  • 

Re: Re: Re: Re: Tohle asi zdravá výživa nebude :-)). Věnečky 

(7.9.2001 18:54:25)
Ahoj Dano,

listové těsto je taky můj favorit. Právě proto, že se dají vedle sebe na plechu péct taštičky slané pro "kluky" a s čokoládou pro mě (nejlepší jsou ještě napůl teplé, ale pozor, čokoláda je dlouho horká; už mockrát jsem si z nedočkavosti popálila jazyk). Do slaných dávám nivu samotnou, párky, listový špenát s česnekem, zarolovanou šunku se sýrem, žampiony podušené se šunkou, růžičky brokolice, baby-karotku... Prostě do toho vyklízím ledničku. Anebo vykrajuju skleničkou "minipizzy" (s rajčaty, šunkou, sýrem a oregánem).
 Loonette 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Tohle asi zdravá výživa nebude :-)). Věnečky 

(7.9.2001 19:21:50)
Ja robievam z listkoveho cesta stvorceky a na vrch davam postruhany tvrdy syr, je jedno aky, zamiesany s trosickou sladkej smotany (ozaj iba trosicku, lebo ked sa da vela, pri peceni to z cesta stecie, ked sa neda smotana, syr sa na cesto neda natierat). Navrch posypem nahrubo posekane oriesky a upeciem. Chuti to mnam:-)
 Ela 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tohle asi zdravá výživa nebude :-)). Věnečky 

(7.9.2001 19:57:28)
U nás v rodině slaví úspěch taštičky z listového těsta plněné rozmletou debrecínkou s eidamem+troška kečupu+vajíčko. Skvěle chutnají se zeleninovým salátem, teplé i studené. Já osobně moc listové těsto nemusím, ale tohle bych dokázala jíst od rána do večera.
 Dana, dvojčata 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Tohle asi zdravá výživa nebude :-)). Věnečky 

(7.9.2001 21:47:26)
Díky za všechny inspirativní nápady. Míšo, Tobě nezbyde nic jiného, než prostě tu pyramidu "spáchat", darovat "tchýňům" a schválně, kudy do toho, na to bych si koupila lístek do 1. řady :-))). Jinak pečeme přesně stejně, tatínek pizzu ani neochutná, natož, chraň bůh, že by ji jedl, protože na koláč patří meruňky. Proto slané pečivo pro sebe, sladké pro mužské, všechno najednou upečené. Minule jsem ho dostala taštičkami z listového těsta plněnými tvarohem a broskví - brrrr, já bych to nejedla, protože sladké (kromě čokolády) nerada, on by se zase nedotkl pizzy, kterou klidně spořádám já se sestrou. "Dvojí" pečení je proto u nás nutnost. Včera jsem "plodila" buchty se švestkama, předevčírem dort, dneska ze tří dávek věnečky a jsem naslazená až až. Zítra si jen pro sebe upeču něco slaného, už to začíná být nutnost. Mějte se krásně a děkuju za zajímavé tipy (ten s ořechy od Loonette a se špenátem od Míši se mi moc moc zamlouvají)
 Jana 27, Tomáš 8 týdnů 
  • 

Kdy to pečení stíháš?? 

(8.9.2001 12:42:12)
Ahoj Dano,
kdy pečeš se dvojčaty, celou domácností a prací?? Klobouk dolů :o) Dvouměsíční Schovánek mě pustil k pečení dvakrát - jednou jsem spálila švestkový koláč (Tomášek řval hlady a nějakk jsem přeslechla pípání natažené minutky...) a včera jsem bleskurychle upekla tvarohové chrupinky, nejrychlejší pečivo pod sluncem, a i tak to bylo na pováženou, s jedním kojením uprostřed a jednou musel tatínek přebalovat, zatímco já měla ruce od těsta a udílela rady typu - balík plínek je vedle skříně, do těhle dupaček se už nevejde, čisté tričko je v haldě prádla sebraného ze šňůry :o)
Jana
 Dana, dvojčata 
  • 

Re: Kdy to pečení stíháš?? 

(8.9.2001 16:10:49)
Ahoj Jano, mám oproti Tobě výhodu, že jsou kluci o dost větší, takže 1) buď jsou vzhůru, pak skutečně "aktivně" pomáhají, u všeho asistují (o to víc času zabere úklid kuchyně, po každé takovéhle akci)
2) nebo spí a tím myslím skutečně spí (odpoledne to vydrží "brát" i 2,5 hodiny - vynahrazují nám to večer, ale mezitím upeču).
Tomášek je ještě ve věku, kdy toho opravdu v jednom kuse moc nenaspí a i Ty potřebuješ trochu víc odpočívat (kojíš, nemýlím-li se :-)), než teď já.
Jsem taky dost soví, takže když kluci "odpadnou" kolem 22.00 (poslední dobou i později), za půl hodinky zlikviduji binec, za dalších 15 minut na něco zadělám a mezitím co se to peče nebo kyne, vyrážím k počítači pracovat a taky si podrbat s Vámi - nesmím se jen moc rozpovídat, abych to nespálila. Mezi 1.00 a 2.00 ranní zpravidla "odpadnu". Když je toho pečení trochu víc - viz. 4 korpusy, zadělávám v obrovské míse, peču po dvou a to asi tak hodinku zabere, ale stihnout se to dá. Teď zrovna uvažuju o nákupu dalších forem :-)). Jinak na kynutí je super horkovzdušná trouba, trvá to přibližně o 1/2 méně času a mám poměrně slušné zázemí v otci svých dětí a mojí mamince, pak jde všechno o kus líp (oba jsou mlsní, ochotně proto pohlídají, když vědí, že se budu revanšovat nějakou dobrůtkou). Je pravda, že mám vytrvalý spánkový deficit, ale s tím toho asi moc nenadělám :-))
 Míša, syn 4,5 roku 
  • 

Re: Re: Re: Tohle asi zdravá výživa nebude :-)). Věnečky 

(7.9.2001 18:43:32)
No, já si říkala, že by se z toho dobře uzobávalo. Ale od té doby, co jsem se přivdala do rodiny, kde se při oslavách jí příborem i ovoce (!!!) si netroufám navrhnout, že by se něco dalo jíst rukama. Snad jen hamburger u Mekáče :-))
 Ľubica,3 deti 
  • 

Re: Tohle asi zdravá výživa nebude :-)). Věnečky 

(20.9.2001 14:21:24)
Odporúčam po upečení prestrihnúť venčeky nožničkami,ide to lepšie,netreba ich strihať horúce,stačí teplé.Pomocníci sa vždy nájdu.
 Dáša 
  • 

Re: Poradte rýchle jedlá 

(5.10.2001 22:02:43)
Niekto tu raz spomínal niečo o jedlách za 30 minút. Poraďte mi, čo variť. Manžel začal chodiť každý deň na obed domov a tak potrebujem navariť čo najrýchlejšie.
 Mirka, 15 mesačná Mirka 
  • 

Re: Re: Poradte rýchle jedlá 

(6.10.2001 12:35:39)
Tak napríklad "KURACIE PRSIA NA SMOTANE S CESTOVINOU" to robím doma do 30 minút.
potrebuješ:
kuracie prsia
olej
cibuľa
soľ, mletá paprika, čierne korenie, lyžicu vegety
kyslú smotanu
2 dcl mlieka
2 lyžice hl. múky
lyžičku horčice
kuracie prsia nakrájaš na tenké pásiky a narýchlo orestuješ na cibuľovom základe, pridáš korenie a soľ, podleješ vodou a chvíľu podusíš. Medzitým vyvaríš cestoviny (kolienka, špirálky...). Potom rozmiešaš kyslú smotanu spolu s múkou v mlieku a zaleješ ňou podusené mäso a necháš chvíľu prevrieť. Odstavíš zo sporáka a zamiešaš trochu horčice. K mäsu môžeš pridať napríklad aj nakladané šampiňóny alebo týmto spôsobom urobiť len šampiňóny samotné.
Ešte pridám recept pre "jednoruké kuchárky" (rozumej mamičky na materskej) a to "PLNENÉ HALUŠKY", moja malá ich miluje. Potrebujete:
múku, vodu vajce a štipku soli na bežné haluškové cesto. Do takto pripraveného cesta zľahka vmiešate kúskové odkvapkané ovocie (vykôstkované čerešne, nakrájaný jablkový, hruškový, marhuľový ... kompót proste ovocie ktoré zachováva tvar). A potom do osolenej vracej vody hádžete halušky systémom čo kúsok ovocia to haluška. Uvarené scedíte, omastíte roztopeným maslom, pridáte napr. strúhanku a cukor, alebo granko podľa chuti a podávame.
 Anka 
  • 

Re: Re: Poradte rýchle jedlá 

(9.10.2001 19:21:37)
Ja sa najčastejšie spolieham na cestoviny. Napríklad:

Šafránová zeleninová omáčka

Na masle podusíme pokrájaný pór, cibuľu, šampiňóny. Pridáme uvarenú brokolicu. V troške vývaru rozpustíme šafrán a pridáme k udusenej zelenine. Všetko to zalejeme kyslou a šľahačkovou smotanou. Nakoniec dosolíme a zahustíme solamylom rozpusteným v studenej vode. Podávame so širokými rezancami.


Syrovo-šunková omáčka

Na troške oleja opražíme oravskú slaninu pokrájanú na kocky. Pridáme pokrájanú šunku. Zalejeme smotanou a do vriacej omáčky vložíme dva – tri tavené syry podľa chuti, napr. syrokrém, Lunex a miešame do rozpustenia. Podľa chuti môžeme pridať trochu vegety alebo soli. Podávame s vrtuľkami a na vrchu môžeme posypať tenko naprájaným pórom alebo pažítkou.

 Šárka, syn 10,5 roku 
  • 

Re: Re: Poradte rýchle jedlá 

(16.10.2001 15:42:53)
Milá Dášo,
to jsem asi byla já s těmi 30 minutami na jídlo. Jenže je pravda, že dost využívám polotovary.
Takže např.:
1. Rybí prsty s vařeným bramborem (a v mém podání s velkou oblohou zeleniny: okurky, mrkev, rajčata, papriky, čínské zelí, cibule - cokoli a třeba všechno dohromady).
2. Čočka s párkem nebo s vařeným vajíčkem. V kuchařských knihách najdeš, že ji máš vařit 2 hodiny, já jsem ji ještě nikdy nevařila déle než 25 minut(nemám na mysli předvařenou!)a vždy byla vařená dokonale. U nás se dělá jen tak "napřírodno" pouze osolená a trošinku omaštěná třeba olejem nebo Ramou. Můžeš ale ochutit osmaženou cibulkou.
3. Brambory se sýrem: uvařené brambory trochu omastíš (nebo ne - podle chuti) a posypeš nastrouhaným sýrem (nešetřit, tak 10 až 15 dkg na porci) a navrch nakapeš kečup. Opět možná zeleninová obloha.
4. Pizza z mrazeného korpusu. Nejrychlejší je tuňáková, protože koupený korpus jen pomažeš lehce kečupem, rozprostřeš na jeden korpus jednu krabičku tuňáka v oleji (olej trochu slej z krabičky po otevření) a navrch dle chuti cibule.
Korpus lze ale obložit klasicky šunkovým salámem a sýrem nebo jakkoli podle fantazie (špenát, houby, různé druhy sýra či zeleniny, masová pomazánka,...) a pokaždé máš úplně nové jídlo.
5. Lívanečky s ovesnými vločkami - s využitím prášku (Vitana?, teď nevím) jsou hotové raz dva, pak potřít marmeládou a přidat sladký tvaroh.
6. Smažený baklažán (lilek) s bramborem.
7. Koprovka od Vitany chutná jako od maminky, s vařeným vajíčkem a hotovým knedlíkem (ohřátým v mikrovlnné troubě) je jídlo hotové za 15 minut.
8. A samozřejme jídla po čínsku na všechny možné způsoby, ale to snad třeba příště, budeš-li mít zájem.
Zdravím a přeju vděčné a spokojené strávníky.
 Dana, Lucka 2r. 
  • 

Re: Re: Poradte rýchle jedlá 

(18.10.2001 23:57:27)
Taky si dovolím připojit pár tipů na "třicetiminutovky"
1. Těstoviny s tuňákem - na pánvičku slít olej z konzervy tuňáka a zpěnit tam najemno nakrájenou cibulku, přidat tuňáka a prohřát. Smíchá se s uvařenými těstovinami a posype strouhaným sýrem. Když se do toho přidá ještě pár nakrájených oliv a trochu oregana, je to hotová Itálie :)
2. RÝČO - uvařit pytlík rýže a pytlík předvařené čočky, smíchat, osolit, trochu opepřit. Na konec posypat dozlatova osmaženou cibulkou (fajnšmekři můžou přidat vyškvařenou slaninu) . Je to levné, rychlé a překvapivě dobré...
3. Buchtičky s krémem - buchtičky (koupené) na chvíli šoupnout do rozehřáté trouby - až se ohřejí a jsou křupavé. Do kastrůlku nalít 2-3 vanilkové krémy Danete a 1 smetanu (nejlepší je šlehačka) a prohřát. Báječné je do toho přidat třeba mražené jahody. Pro děti toho udělejte víc, zaručeně si budou chtít přidat :)
4. Těstoviny se sýrovo-žampionovou omáčkou - v půl litru mléka rozpustit 3-4 tavené sýry, přidat malou konzervu krájených žampionů, ohřát a nakonec trochu zahustit světlou instantní jíškou. Dochutit třeba Vegetou, Aromatem Knorr, pepřem apod.
5. Pečené filé - neobalené kousky rybího filé naskládat do pekáčku, osolit, okořenit kořením na ryby (já dávám Kotányi), přidat kousek másla nebo margarinu a trochu vodu. Zapéct cca 15-20 min. K tomu brambory, kaši, hranolky ...
6. Bramborová mela - den předem uvařené brambory nastrouhat, přidat dětskou krupici, sůl, pepř, Vegetu, majoránku, česnek (pro citlivé jedince doporučuji sušený), nakrájenou uzeninu a vejce, dát na vymazaný plech a upéct.
7. Kuřecí guláš - na oleji osmažit dozlatova cibulku, přidat na kousky nakrájená kuřecí prsíčka, osolit, opepřit, popaprikovat, nechat pustit šťávu a zalít vodou, kterou jsme si ohřáli v rychlovarné konvici (důležité-velmi to urychlí přípravu, protože maso zůstane stále měkké). Přidat na kousky nakrájené oloupané rajče a chviličku povařit. Dochutit třeba gulášovým kořením nebo kouskem bujónu v kostce. Nakonec zahustit tmavou instantní jíškou.
Dobrou chuť přeje Dana.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.