Re: Skladování ovoce a zeleniny
nakrájením dochází k oxidaci toho ovoce a zeleniny, tj. k úbytku křehčích vitamínů. Ponoření do vody to brzdí, ale ne úplně, navíc se tam pak můžou množit nějaké věci, které člověk nechce.
Pokud nakrájené ponořovat, tak do kyselého nálevu. Ten chrání mikrobiologicky a zároveň zvyšuje stabilitu vitamínu C.
Brambory mám ve spíži, ale když jsme bydlela v bytě, měla jsem je v polystyrenové krabici na terase. Bramborám vadí velmi nízké, mění se v nich pak polysacharidy na kratší a sládnou. Navíc jim vadí navlhnutí, rychle plesnivějí.
Tj. v lednici by brambory být neměly, to už je lepší i pokojová teplota, za týden nenaklíčí. Je potřeba je dobře chránit před světlem, jinak se v nich tvoří solanin.
V lednici (lednice mají uvedeno, co je zásuvka na zeleninu, mají to různé lednice různě) by mělo být to, co obvykle i obchody mají v ovozelovém oddělení v chlaďáku :)
tj. by měl být salát, bylinky a vůbec vše lupenaté. A tady přijde ke slovu ta voda - pokud lze, je dobré to tam mít jako "ve váze" s malým množstvím vody, pak to neusychá. Salát třeba uříznutým košťálem na talířku s troškou vody. A vodu pravidelně měnit, jinak to začne hnít.
Ovoce povětšinou do lednice nemusí, tam jen to, co mají v chlaďáku i v obchodě, tím se dá snadno řídit. Tj. borůvky, maliny...
To, co je balené v plastu (okurky) by při pokojové teplotě plesnivělo. Takže buď s plastem do lednice, nebo mimo lednici vyndat z plastu. Pak to tedy zas rychleji vysychá.
Odpovědět