Re: Dvojjazyčné rodiny
Ahoj Vando,
trochu tobě i ostatním dvojjazyčným rodinám závidím, protože sama vidím, jak je dnes nutnost mluvit více jazyky a jak klopotně a někdy i ne zcela podle mých představ se děti s cizí řečí potýkají. Nemohu přispět s vlastní zkušeností, tak přidávám alespoň dvě přejaté. Jedna je moje kamarádka Monika (už zde taky měla svůj příspěvek), která žije již několik let se svým irským manželem v Hong Kongu. Mají čtyřletého Seana a roční Marienku. Holčička je ještě malá, i když mně rozumněla, pokud jsem na ni při poslední návštěvě v Čechách mluvila česky. Ale Sean odmítá češtinu používat. Monika se snaží na něj mluvit, co to jde, protože všichni ostatní okolo používají angličtinu, ale chlapeček se s ní nechce bavit. Zkrátka jí anglicky odbyde, že takhle se teda bavit nebude, a jí nezbyde než přejít na angličtinu. Co bys jí poradila? Asi to lze těžko lámat přes koleno. A jinak druhý příběh je naše vzdálená příbuzná - bývalí čeští emigranti žijící v Kanadě. Mají 3 děti, nejčastěji vídám desetiletou Gabrielu, protože je ve věku mojí dcery a častěji než její mladší sourozenci sem do Čech jezdívá a holčičky se vždycky rády sejdou. Gábinka mluví doma česky, s kamarády anglicky a navštěvuje francouzskou školu. Krásně dokáže přecházet z jedné řeči do druhé, i když v češtině jsou patrné gramatické nepřesnosti, a má úžasné anglické "r". Nicméně mi připadá, že její ostatní dovednosti trochu pokulhávají. Její česká teta a babička ji zařadily úrovní vzdělání a dovedností tak o 2-3 roky níž než zdejší děti. Sice už to je trochu o něčem jiném, spíš se to dotýká amerického a kanadského školství, možná, že česká maminka se jí tolik nevěnuje, ale každopádně mě napadá otázka, jestli ten dar tří jazyků bude umět v dospělosti využít? Pevně doufám, že ano. Kdybych měla možnost sbalit teď děti a na rok s nimi odjet do anglicky mluvící země, tak bych neváhala. Není to sice tolik jako zahraniční tatínek, ale k osvojení jazyka by to určitě přispělo. Takže fandím všem dvoj a vícejazyčným dětem a držím palce, ať se jim případné mnou zmiňované problémy vyhýbají. Ahoj Šárka
Odpovědět